Fórum témák
» Több friss téma |
Egyik csatorna közvetlenül a kontroller kimenetére, a másikkal pedig menni tovább hogy melyik ponton sérül a jel. Mivel közös a GND a félhíd kimenetét is meg tudod nézni, nyilván nem 320V-ot kötsz oda hanem nx10V-ot leválasztás után (akár egy labortáp 30V-ja is elég már). Sőt nem is árt megnézni hogy mennyi a teljes prop delay, azaz mennyit késik a félhíd átkapcsolása a kontroller kimenetéhez képest. Ha sokat, vagy nem ugyanúgy néz ki, az baj. A félhidak kimenetére pedig tegyél valami ohmos terhelést, nx10 vagy 100mA elég.
De itt a drájver IC melegszik, nem a FET, ezért valami banális hiba lesz a háttérben.
Helló! Sajnos nem tudok segíteni abban, hogy konkrétan mi a hiba, de a kapcsolási rajzon fordított polaritással vannak berajzolva C1, C2, C3 kondenzátorok + nem ártana néhány tápszűrő kondenzátor az IC-k táplábaira + ellenőrizd amit a többiek már leírtak (zárlat, szakadás, elkötés stb.). Kadarist-net igaza van, ha összekötöd a +320V GND-jét a +5V GND-vel akkor nem szabad az USB-t összekötnöd az asztali PC-vel, mert jó kis zárlatot csinálsz. Ha biztosan minden jól van bekötve és még úgy se megy akkor próbáld ki úgy is, hogy a Gate meghajtóknak kicsit magasabb tápfeszültséget adsz mert a +5V-ot a minimumnak írják. Még egy észrevétel a későbbiekre, a 4700µF/400V-os kondenzátort lágy indítva kéne bekapcsolni, mert így nagyon megrántja hálózatot bekapcsoláskor.
Üdv Ovince
Írod a melegedő meghajtó IC után levő FET-ek más gyártó , de nem-e másik csatornás N vagy P . Arra gondoltam másik csatornás vagy belső kisütő ellenállás van-e s. t. b. ? Egy tipp : másik fázis FET-jeit tedd át ! Üdv
BÚÉK. Kedves hobbisták szeretném ki kérni a véleményeteket a mellékelt kapcsolási rajzrol.
Mindösze ez a kapcsolási rajz van, a töbi rám vár. Szeretném megépiteni. Meg milyen trafora lenne szükség. Ha netán valakinek már sikerült megépiteni, szivesen meghallgatnám a hozzászolasát. Megköszönöm elöre is. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Ezt nem építettem meg,de a trafó adata,2x10Vprimer 240V szekunder.A prim minimum 2-3mm zománcból.
Kösz a gyors választ! Nálam nagyon ingadozik a feszültség. Van amikor 205-ig leesik, máskor 235 stabil.
Azért épiteném meg mert egyszerünek tünik. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Szia!
A trafó primer tekercseit a lehető legszorosabb csatolással kell készíteni. Még ha így is készíted, akkor is kellene a fetekre túlfeszültség védelem. Ezt legegyszerűbben 2 gyors diódából és egy zénerből (kb. 20-30V-os a plusz tápra) alakíthatod ki.
Szia!
Megterveztem a kapcsolási rajzot Eagleben az általad javasolt diodás átalakitásal, legalábis amenyire tudtam értelmezni a segitségedet. A zenerek már felkerültek a kapcsolási rajzra, remélem ugy ahogy javasoltad, de a 2 gyors diodát nem értem. Ezt ki tudnád fejteni bővebben vagy esetleg a tervezet kapcsolasi rajzomon kijavitanád a hibát? Eddig csak mindösze egy invertert épitetem meg sikeresen, azt is csak hobby céljábol de soha nem használtam csak kisérleteztem vele. Most viszont szűkségem volna egy müködö invertere amit a labortápomba szeretnék beszerelni. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Szia!
Fel tudnád tenni valamilyen általánosabb kép formátumban?
Elsö alkalom, hogy megprobálom más formátumba. Remélem sikerült, mert eddig nem használtam ki az eagle eme tudását. Ha nem használhato akkor megprobálkozok utána járni, hogy hogyan is kell ezt a müveletet vegrehajtani sikeresen.
Kössz, így most látom a rajzot.
Lehet így is csinálni, ahogy felrejzoltad. A DZ3 és DZ4 együtt fölösleges, elég csak az egyik, hasonlóan DZ5 és DZ6 esetében is elég csak az egyik. Ha a terhelhetőség miatt akartál 2 db-t betenni, akkor inkább feleakkora feszültségűt tegyél be sorbakötve. Ha nem csak 50Hz-cel kapcsolgatod, hanem magasabb frekvencián, akkor már problémát jelent a zénerek viszonylag magas kapacitása, ezért sorba kell velük kötni egy-egy gyors diódát, így a fet bekapcsolásakor csak a gyors diódát kell kikapcsolni. Ha viszont minden fetet drain-jén van egy-egy dióda, akkor elegendő lehet 1 db zéner is, ha el tudja disszipálni a veszteséget. A zéner diódákon keletkező veszteség csökkenthető, ha nem a GND-re kötöd, hanem kisebb feszültségűt a TR+ pontra.
Tulajdonképen amit meg akarok valositani az egy labortáp amit akár hálozatrol, akár aksirol is tudjon uzemelni. A labortápot már régebben megépitetem, ami nem mas mint amit Proli007 tervezet, Alkoto v1.4.2 változat. Egy trafot szeretnék használni a hálozati és az aksis változatban.
A trafo primerje 0.68mm, szekunder 1.35mm és 2mm-es és 2x7V. A kérdes viszont az, hogy aksirol is fog üzemelni és meglesznek a szükséges feszültségek (2x50V és a 230V). Az 50Hz tökéletesen megfelel.
Sziasztok! Régóta fejlesztés és tesztelés alatt van a következő kapcsolás. Egy nagyfeszültségü egyenáramu inverter. Bele épitettem egy feszültség visszacsatolást de sok esetben hasznos lenne egy áram visszacsatolás is, mert van hogy a ferrit vas telitődik meg esetleges hibákat kiszűrne és megvédene. Tulajdonképpen a Feteket szeretném védeni. Meglehet oldani akkor egy áramvisszacsatolást? 1A körűl szeretném tetőzni.
Üdv:Levente A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
UCC2808 a te barátod, árammódú szabályzó ,akár zárlatot is lekezeli félhíd, vagy teljeshídhoz jó.
üdv:Foxi
Ahogy már előttem leírták, árammódban könnyebb. De a 494-el is meg tudod csinálni, áramtól függően teszel egy söntöt a primer vagy a szekunder körbe ami nyit egy tranyót, a tranyó pedig átbillent egy 555-ös monostabilt mondjuk 100-500ms időre, ami lekapcsolja a 494-et.
Most nem azért de a TL494 nek nincs visszacsatolása ? Tehát úgytudom hogy a 3 as láb is valami féle visszajelzés. Arra akarok kilyukadni hogy muszály egy 555 ös is beilleszteni?
Üdv! Sajnos ez az IC amit irtál nem igazán lehet megtalálni itt Romániában. A TME n sem találtam...
Üdv DJanosi. Azzal a kérdésel fordulnék hozzád, hogy mit értesz az alatt, hogy régota fejlesztés és tesztelés alatt van a TL494 inverteres kapcsolásod? Én pár napja bukantam rá a neten egy az általad közétet kapcsolási rajhoz hasonlóra, melyet fel is tetem miután átrajzoltam az általam jónak vélt változtatásokkal. Ez a kapcsolás engem tulajdonképen az egyszerüsége és a viszacsatolása miatt érdekel. A tegnap éjjeli (mondanám inkább ma) két órakor fejeztem be az első tesztelésemet miután rájötem, hogy több hibát követtem el a tervezés és a váltosztatások során. Végül sikerűlt életrekeltenem de mindösze pár mesodpercre, s mikor épp mértem a frekvenciát leált az egész. Ha jol mértem akor több KHz-en mükődik az általam várt 50 Hz helyet. Meköszöném ha megosztanád az eddigi tapasztalatodat. Remélem, hogy a héten sikerül kijavitanom a hibákat és ujra meg tudom épiteni, mert a mostani panel mehet a kukába.
Szia! Nem vagyok nagy inverter szaki, de ha megnézed az ic adatlapját irja hogy 1khz-től 300khz-ig van a kapcsoló frekije.
Na csak éppen az ic adatlapját nem vettem figyelembe. Kösz a gyors észrevételed, amit ezek szerint a gyakorlatilag mértem jó volt csak éppen én nem voltam elék körültekintő a frekivenciával kapcsolatban. Azért nem fogom abahagyni ezt a tervet, majd máshol fogom használni ha sikerül megépitenem.
Csak sejtem, hogy miért. Az időzítő kondit ki kell sütni, ez kárhogy is de meleg fejlődéssel jár, ráadásul a kis frekvencia miatt jó nagy kondi kell. Miután alacsony a frekvencia, nagyon fog hullámozni az ic-n belül a lapka hőmérséklete és előbb-utóbb a hőtágulás miatt elrepedhet. Ez volt kezdetben a nagyobb tirisztoroknál is, amikből például vasúti fehér fény villogót csináltak. Nagyon változik a lapka hőmérséklete és ezt nem szereti. Aztán kitaláltak rá valami rugalmasabb (?) szerkezetet.
Régebben én is a mellékelt kapcsolási rajzot elkészítettem. Igazából nagy vasmagos trafóval akartam használni, mint kiderült utánna halott ötlet. Pc-táptrafóval kell valamit majd kezdenem. Gondolom a mellékelt kapcs.rajz tele van hibákkal, biztos lehetne rajta finomitani stb, csak az a problémám hogy az oszcilloszkópom bedöglött, így anélkül nemsokra megyek. A második mellékletem meg egy nagyon kezdetleges valami, amiről le is beszélnek, hisz négyszöggel működik, ez viszont 50hz es vasmagos trafóval is működik.
@katt: érdekes amit írsz, ma is tanultam valami, foggalmam nem volt, hogy a vasúti fehér fény igazából egy tirisztor.
Az nem egy tirisztor, hanem egy ( vagy több ) tirisztort használtak kapcsolónak. Hogy most is ezt használják e, azt nem tudom. Nagyon régen higanykapcsoló volt, annak ez nem számított.
Kösz az 555 kapcs. rajzot, érdekesnek tünik. Majd tesztelem azt is.
Gyorsan kijavitotam a hibákat. Remélem sikerült, mert holnap ha lesz idöm akor ujra megépitem és hátha sikerül a viszacsatolás is. Mellékelem a kijavitot kapcs. rajzot azoknak akik esetleg tudnak taláni valami hibát. Nem szivesen maratnám ki a nyákot rosz terv alapján. Előre is köszönöm az észrevételeket!
Sziasztok.Olyan embert keresnék én aki tud nekem készíteni egy 12 voltrol 24 voltra invertert.Kérem segítségeteket.
Szia!
A TL494 másik hibaerősítője felhasználható áram visszacsatolásra, nézd meg a PDF-ben.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem, ugyanis építettem egy 12v/220v 500w-os invertert, amely egy cd4047 ic-én alapszik. A gondom az, hogy nem tudtam beszerezni egy 0,1mikrof. 5% toleranciás metálfilm kondenzátort. Egyébféle ugyancsak 0,1-es kondikkal próbálgattam, némelyikkel csak 30-50v- ot adott le a trafón, és sípoló hang hallatszott aztán tönkrement az ic.
Nem feltétlen a kondi volt a hibás. Legalább kimérted őket beforrasztás előtt?
Ha a kondikra gondolsz nem, az ic-vel együtt vásároltam fólia, multilaier és kerámia volt kapható. Te mit tennél a helyemben? Kösz a segítséget!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |