Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1875, LM3875, LM3886, stb. TI végerősítők
Lapozás: OK   25 / 48
(#) szamóca válasza pont hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Frankó! Milyen vágási meredekségű a váltó?
(#) pont válasza szamóca hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

A 24 dB-es Linkwitz-Riley 3410Hz-nél keresztezve.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2014
(#) szamóca válasza pont hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Az jó meredek.
(#) gb197 válasza pont hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Ez a gondolat már bennem is megfogalmazódott korábban csak elvettettem a gondolatot. Mindkét tartományt szűröd vagy kivonót használsz ? Passzív vagy aktív a szűrőkör?
(#) pont válasza gb197 hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Ennyi az egész, csak az R=330Ω a C=100n. Gondoltam 600Ft-ért (NE5532-ekből) megér egy próbát (főleg ha megúsznám a passzív váltó tetemes költségeit). Azért is vannak az ic-k foglalatban, hogy fillérekért tudjam kipróbálni különböző keresztezési frekvenciákon. Még igazi hangdobozzal nem tudtam próbálni, de alapból nem tűnik rossznak. Ha nem válik be lesz egy 4 csatornás házimozi erősítőm...

p09_fig1b.JPG

(#) gb197 válasza pont hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Nagyon jó a gondolat, nem csak hogy olcsóbb, mint a hangszóróknál használt power passzív váltó, de így jobban szól majd a rendszer. Kiküszöbölöd a hangszórók és a mély/ magas váltók egymásra hatását. Azért a hangszórókra érdemes mindenképpen tenni egy-egy zobel-kört, vagy egy hangolt szívókört, az impedanciamenet kézben tartása végett. Nem minden erősítő szereti ha "elszáll" a terhelés a kimenetről.
Kíváncsi lennék milyen eredményt hoz a megoldás...
(#) saraha hozzászólása Feb 4, 2015 /

Üdv.Volt itthon pár darab LM3886 IC-m.Gondoltam csinálok belőle valami erősítőt.Jó pár kapcsolást kiprobáltam hidaltat,paralelt egyéb kapcsolásokat,de végül is ez tetszett meg a legjobban.Cambridge audio kapcsolás némi kis változtatással.Nem nagyon szeretem ezeket az IC-s ampokat,de ez nem is olyan rossz,alulról azért megüti a mércét.Képek
(#) reloop válasza saraha hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Szia! A négyszög szép túllövéses. Az LM3886 bemeneti 220pF lag kompenzáció és/vagy 2k2-3k3/1nF alulátersztő a legelejéről nekem valahogy hiányzik. A kimeneti 0,7uH+10 ohm úgyszintén. (vagy ott van az csak nem látom?)
(#) saraha válasza reloop hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Szia.A kimeneten ott van az induktivitás meg ellenállás csak közvetlenül a csatlakózóhoz szoktam rakni azért nem látszik a 220p is ott van csak a másik felén .Igen majd kell még dolgoznom ezen a túllövésen hátha hoz valamit a konyhára,nem hiszem,hogy a szűrő hiánya okozná.Hangra azért nem rossz tényleg.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
(#) hislah hozzászólása Feb 19, 2015 /

Sziasztok!

A JLH mellé gondoltam építek egy LM1875-öst is próbából.
Persze ez sem hibamentes. Ha mindkét bemenetet rádugom, akkor búg, gerjed. Szól rendesen, de zajos.

A panelről csatoltam egy képet is. Annyit változtattam, hogy 100µF kondik helyett 1000µF-eket kapott a V+ és V- -nál.

Táprésze: 2X12V AC, majd 8db schottky párhuzamosan mindegyikre 0.1µF kondi került. A két GND összeközösítve. Innen megy a panelre közvetlenül.

A hangfalam Impedanciája 3OHM.

Hangerőszabályzó nincs benne.
A vezeték párokat tekerjem össze?
Mit tehetnék még?

Köszönöm!
Zsolti
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) hislah válasza hislah hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

(#) gyuszo válasza hislah hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

A trafó szerintem lehet kicsi. A szekunder feszültsége 2x17V AC ( egyenírányítva, pufferelve 25V DC ) ,a teljesítménye 50VA-100Va között legyen.
A hangsugárzók lehetőleg 8 ohmosak legyenek.
A bemenetre lehetőleg árnyékolt kábel menjen.
(#) hislah válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Sokan hajtják 2x12V AC-vel. Főleg 3OHM Impedanciánál. Nem itt lesz a baj.
Hjajjj.
(#) gyuszo válasza hislah hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Ha a fóliádon is rajta van az a keret a NYÁK szélén, ami a képen is látszik, a gerjedés attól is lehet. Az körbe le kellene szedni.
(#) hislah válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 19, 2015 / 1

Egy helyen már megszakítottam, mert gyanús volt. Basszus, de durva jó szemed van!
Este megcsinálom!!!
Köszönöm!!!!!!
(#) Buvarruha válasza hislah hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Begerjed az IC, a visszacsatoló körbe tegyél alacsonyabb értékű ellenállásokat, vagy csökkentsd az erősítést én is így jártam egy 3886-al. Érdekes módon az egy, vagy kétszeres erősítést sem szereti, egyszerűen oszcillálni kezd.
(#) hislah válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Bocsánat, de kicsit pontosítanál a magyarázaton? Milyen értékűek legyenek az ellenállások?
Mi alapján lehet elvégezni a számítást?

Illetve, ha 2X 18V AC-s tápot akasztok rá? Az javíthat a dolgon?

Köszönöm!
(#) reloop válasza hislah hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Szia! Olvasd el ezt a két hozzászólást, hátha elvezet a megoldáshoz.
Építés.
Huzalozás.
(#) hislah válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Szia Reloop!

Na megint megkapom a száraz igazságot!
Olvasom is!
Köszike!
(#) hislah válasza hislah hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Ha a panel szélén körbefutó maradvány eltávolítása nem oldja meg a problémát, akkor válasszam szét a GND-ket? Ezután az egyenirányítók GND-iről csillagpontban kössem a panelekre?

Látni kéne most hogyan néz ki a huzalozásod.

A huzalozás pont olyan, mint másnál. Az egymás melletti csatikba érkezik a táp a graetzekről. 10-12 cm hosszúak a kábelek.
Bemenet kicsit rövidebb, kimenet kicsit hoszabb. Teljesen átlagos.

GND-k oldalanként csillagpontba bekötve sem jó.

Jel GND-ket össze kell kötnöm?

A panelen van a két 1000µF kondi, de az egyenirányitásnál nincs nagy szűrő kondi, de nem is kell szerintem.

A tökért búg, ha mindkét bemenetre kötök forrást.
(#) melorin válasza hislah hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

A potméternél is kialakulhat földhurok, nálam megtörtént màr. Olvass vissza ebben a topikban.
(#) hislah válasza melorin hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Egyelőre nincs poti benne.
Már az is baj?

Az ördög a részletekben lakozik, fotózd le!

Tessék parancsolni.

Ez nagyobb lélegzetű választ igényel, addig is olvasd el mit ír Király Tibor a tápellátásról, meg úgy általában megtalálod a cikkben mely hibákat vétettél.

A nyomtatott-áramköri tervvel jól befürödtél, az itt induló beszélgetés során feltártuk az összes hibáját. A keret is szóba kerül
Először szedd ki az 1000µF kondikat a panelekből és pótold 100µF-dal.
Használd fel őket a mellékelt táphoz, a huzalozással pontosan kövesd az ábra rajzolatát!
A fotón látom, azt feltételezted, hogy azon a vastag fekete dróton nem esik feszültség. A csillagpont mint a neve is mutatja tényleg egy pont legyen a gyakorlatban is!
A jelföldet viszont ne a csillagpontból hozd, hanem a panel jelföld (Gmd ??) pontjából. A jel-jelföld párost sodord össze az RCA aljzatig.
Próba után számolj be az eredményről, szükség esetén lépünk tovább, azért valamennyire normalizálódni kell a helyzetnek ennyitől is.

Táp_3.gif

Köszönöm a tanácsokat!
Szombaton jelentkezek a történtekkel!
Zsolti
(#) hislah válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

A tápszűréshez használhatom esetleg a kész, oldalanként 30.000 µF-es paneljeimet (próbára), vagy mondjuk az előzőleg lecserélt 4x 1000 µF-okat?

Nagyon izgulok!
Következő: »»   25 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem