Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Most voltam más ügyben a Csepel Művek területén és rátaláltam a Pallax Kft-re, ahol lehet venni tekercselőhuzalt, meg szigetelőanyagokat.
Ugyanazon a helyen a Photoline nevű cég is van (oda mentem), ott meg hungarocell gömbök meg tóruszok is vannak, amik jó alapok tetőkapacitásnak. Csak be kell festeni őket fémfestékkel (réz spray).
De amúgy ha én 2m levegőt szeretnék keresztül kasul ütni akkor ahhoz minimum mekkora feszültség kell kb?
Nem a ruha a lényeg. Az csak dísz. Az a feszültség, ami a képen látható távvezetékben kóborol, simán átmenne bármilyen védőruhán. Talán még 10 cm vastagon is.
![]() Az igazság a részletekben bújkál. Minden kötél, amin a szerelő lóg, műanyag.
Lecci lecci nem mááár. A faraday kalitka nem az átütési szilárdságától lessz menő.
![]()
Nem dísz az a ruha. Megakadályozza, hogy káros szintű eltolási áram folyjon át a szerelő testén.
Lásd mellékelt doksi. Tesla tekercs mellett ez nem olyan probléma, mert a nagyfrekvencia miatt csak felületi áram folyhat. Itt inkább az esetleg bekövetkező átívelés a gond, mert az csúnyán éget. De ez ellen egy közönséges huzalháló megteszi, akár tyúkketrec-drótból. Nem kell drága ruha - mert ilyen ruha biztos, hogy soktízezer ft.
Tesla tekercsnél nem a feszültség, hanem a teljesítmény a lényeg, de már ezt írtuk. Olyan 5-6 kW biztos kellene. De nagyon számít a jó méretezés!
A hosszú szikra nem egyből épül fel, hanem a kisülések sorozata egyre előrébb küzdi magát a levegőben. Ezért van az, hogy a bps (breaks per sec), azaz a szikraköz gyújtási szaporasága erős hatással van a szikra hosszára (és alakjára).
Tudom tudom.
![]()
Üss a hasadra és találj ki egy feszültséget, ami nagyobb, mint 327V. Ugyanis az a minimum átütési feszültség levegőre, 1 atm nyomásra.
Kicsit túloztam az előbb, olyan 2,5 kW is elegendő a 2 méteres szikrához - ha jól méretezel ![]() Azaz az otthoni hálózat is elegendő lehet hozzá. Tessék egy link méretezéshez: JAVATC. Játszadozz vele.
Húúúú! Király vagy! Nem is tudtam, hogy neten is van ilyen oldal ami ennyi mindent számol.
![]()
Mert nem keresel
![]() De keress olyat is, hogy "wintesla" meg hasonlók. A DeepFriedNeon is számolós oldal. Itt van egy oldal sok mindennel: Bővebben: Link Sőt, itt alább az általam összegeblézett teslás oldalak linkjei (csak a ._html-ből vedd ki az aláhúzást). Mazsolázz ![]()
Ez itt a Tesla-tekercs tervezése szépen leírva: Designing a Tesla Coil.
Plusz link van rajta Richie Burnett elmentett írására, aminek ábrái csak itt vannak meg.
Na de amikor a DRSSTC-be 500V-on ráuszítanak 6-700A-t a primerre akkor a kettőnek a szorzata a teljesítmény és akkor úgy már 300kW a teljesítmény!
![]()
Jóval nagyobb a teljesítmény a primerköri rezonancia miatt. Nagyobb DRSSTC-kben 10kV-os primerfeszültség és 1000A-es áram is bőven van, ami így 10MW-os pillanatnyi teljesítménynek felel meg.
De nézd meg, hogy mennyi energia megy át a szekunderre? Mert az az 500 V 700 A nagyjából 3-500 mikroszekundumig tart
![]() Úgyhogy csúcsteljesítmény, ami ismétlődik és csökkenő. Azért a hálózatból nem ezt veszi fel. Ami 2,5 kW-ot amit említettem, az a hálózatból felvett teljesítmény ![]() De pont ezért lényeges a jó összehangoltság, a rezonancia, hogy az energiatranszfer hatékony legyen. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Na hát én össze halok! Hát hogy lehet kiszámolni azt? Vagy ez is csak az IC által meghatározott időközökbe folyik?
Van egy rezgés, amit a driver IC csinál, ezzel megy a tekercs, és van egy engedélyező-megszakító áramkör, ezzel állítod be a megy - nemmegy arányt. Azzal engeded vagy tiltod a drivert. Tulajdonképpen a bps-t adja.
De nézd már meg az elédöntött rengeteg sstc-leírást, ott van bennük...
Joooooo. :3333 Akkor az van mint gondoltam.
![]()
Na de a szekunder belsejébe lévő térnek milyen élettani hatásai vannak?
Vigyázz ne nyúlj bele mert a kezedet elküldi a múltba-jövőbe a frekvenciától függően
Végül is a hátadra puttonyozás helyett inkább magad köré fogod tekerni?
Akkor úgyis megtudod ![]()
Nem is kell tekercselni, csak 200MHz körülre vinni a frekit, akkor ő maga lesz a szekunder
![]()
Peeeeerszeee.
![]() Na de ha mondjuk a DRSSTC-be a rezgőkört úgy állítanám be, hogy akkora ellenállása legyen, hogy folyamatosan tudjam üzemelteni akkor az úgy jó lenne?
Akkor megint csak azt mondom: olvasd már el, mit is ír az e téren már tapasztalatot szerzett emberke, pl. a Loneoceans oldalon. Miért is használ kisebb menetszámot és szaggatást. Ott van. Azért linkeltem. Azért adtam egy rakat linket az elébb, szépen kigyűjtve a böngészőmből, hogy olvasgass és gondolkozz. Mert ennél a kérdésnél jóval több tisztáznivaló van a témában a számodra (meg mindenkinek).
Bár, ha neked ingyen adják a félvezetőket, korlátlan számban...
Szerbusztok.
Szeretném megkérdezni tapasztaltabb tekercs készítőket mitől függ igazán a nagy szikra? Itt most a szekunderre és a primerre gondolok Skori 24V meghajtóját használom. Egyszerűen nem tudok kicsalni akkora szikrát mint amit skori ki tudott vagy képes volt. Min változtassak átmérőn, menetszámon vagy hangoljam ki? No meg a tetőkapacitás gondolom az is nagyban befolyásolja. Vagy esetleg a meghajtóban nem mindegy milyen irányból van megtekerve a visszacsatoló trafó? Üdv. Url bűvészkedést kivettem. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
Egy további észrevétel a szekunder tekercs közepén viszont tudok olyan hosszú ívkisülést produkálni amilyet szeretnék kb 40-50mm jól látható. De miért nem a tetején jön létre a kívánt szikra. És ami még érdekes a meghajtó panel felől is hallok kisebb szikra hangot. És persze kellemetlen illat is társul hozzá mintha valami égne.
Mi lehet ezeknek az oka??
"vagy hangoljam ki?"
Érdemes,stabilabb tőle és a szikrák is nagyobbak.
Ezzel meg is oldódhat az a jelenség hogy nem a tekercs közepén akar majd nagyot szikrázni hanem a tetején? Vagy az inkább rossz tekercselés nem megfelelő szigetelés lehet?
Olvasd el Skori írását, ő leírja, hogy belső áthúzást is tapasztalt és miért.
Amúgy a kihangolást nem kerülheted meg, mert a Tesla-tekercs rezonáns rendszer! Tessék egy méretezést végigszámolászni, lejjebb mellékeltem egy csomó linket, bennük jópár oldalon van számolótábla. Idézet: „De miért nem a tetején jön létre a kívánt szikra.” Írták máshol, meg itt is, hogy a huzalhosszt és a rezgés frekvenciáját fölösleges összehangolni (azaz a huzalhosszt a rezgés hullámhosszának negyedére venni). Nos, talán mégiscsak kéne... A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Üdv.
De amúgy megkérdezhetem, hogy collector milyen tranzisztoral csinálta a DRSSTC-jét?
Mert láttam valahol, hogy csinált eggyet de nem találom. Meg nincs 200 000ft-om IGBT-kre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |