Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   209 / 227
(#) _BiG_ válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Most voltam más ügyben a Csepel Művek területén és rátaláltam a Pallax Kft-re, ahol lehet venni tekercselőhuzalt, meg szigetelőanyagokat.
Ugyanazon a helyen a Photoline nevű cég is van (oda mentem), ott meg hungarocell gömbök meg tóruszok is vannak, amik jó alapok tetőkapacitásnak. Csak be kell festeni őket fémfestékkel (réz spray).
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Feb 18, 2015 /

De amúgy ha én 2m levegőt szeretnék keresztül kasul ütni akkor ahhoz minimum mekkora feszültség kell kb?
(#) erbe válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Nem a ruha a lényeg. Az csak dísz. Az a feszültség, ami a képen látható távvezetékben kóborol, simán átmenne bármilyen védőruhán. Talán még 10 cm vastagon is.
Az igazság a részletekben bújkál. Minden kötél, amin a szerelő lóg, műanyag.
(#) Ferencz Dominik válasza erbe hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Lecci lecci nem mááár. A faraday kalitka nem az átütési szilárdságától lessz menő.
(#) _BiG_ válasza erbe hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Nem dísz az a ruha. Megakadályozza, hogy káros szintű eltolási áram folyjon át a szerelő testén.
Lásd mellékelt doksi.

Tesla tekercs mellett ez nem olyan probléma, mert a nagyfrekvencia miatt csak felületi áram folyhat. Itt inkább az esetleg bekövetkező átívelés a gond, mert az csúnyán éget. De ez ellen egy közönséges huzalháló megteszi, akár tyúkketrec-drótból. Nem kell drága ruha - mert ilyen ruha biztos, hogy soktízezer ft.
(#) _BiG_ válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Tesla tekercsnél nem a feszültség, hanem a teljesítmény a lényeg, de már ezt írtuk. Olyan 5-6 kW biztos kellene. De nagyon számít a jó méretezés!

A hosszú szikra nem egyből épül fel, hanem a kisülések sorozata egyre előrébb küzdi magát a levegőben. Ezért van az, hogy a bps (breaks per sec), azaz a szikraköz gyújtási szaporasága erős hatással van a szikra hosszára (és alakjára).
(#) Ferencz Dominik válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Tudom tudom. De hát akkor is kell valamilyen minimum feszültség.
(#) _BiG_ válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Üss a hasadra és találj ki egy feszültséget, ami nagyobb, mint 327V. Ugyanis az a minimum átütési feszültség levegőre, 1 atm nyomásra.

Kicsit túloztam az előbb, olyan 2,5 kW is elegendő a 2 méteres szikrához - ha jól méretezel
Azaz az otthoni hálózat is elegendő lehet hozzá.

Tessék egy link méretezéshez: JAVATC. Játszadozz vele.

Húúúú! Király vagy! Nem is tudtam, hogy neten is van ilyen oldal ami ennyi mindent számol.

Mert nem keresel

De keress olyat is, hogy "wintesla" meg hasonlók. A DeepFriedNeon is számolós oldal.

Itt van egy oldal sok mindennel: Bővebben: Link

Sőt, itt alább az általam összegeblézett teslás oldalak linkjei (csak a ._html-ből vedd ki az aláhúzást). Mazsolázz

Ez itt a Tesla-tekercs tervezése szépen leírva: Designing a Tesla Coil.
Plusz link van rajta Richie Burnett elmentett írására, aminek ábrái csak itt vannak meg.

Na de amikor a DRSSTC-be 500V-on ráuszítanak 6-700A-t a primerre akkor a kettőnek a szorzata a teljesítmény és akkor úgy már 300kW a teljesítmény!
(#) Collector válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Jóval nagyobb a teljesítmény a primerköri rezonancia miatt. Nagyobb DRSSTC-kben 10kV-os primerfeszültség és 1000A-es áram is bőven van, ami így 10MW-os pillanatnyi teljesítménynek felel meg.

De nézd meg, hogy mennyi energia megy át a szekunderre? Mert az az 500 V 700 A nagyjából 3-500 mikroszekundumig tart Utána jókora szünet - különben eldurrannának a félvezetők. A másik, hogy az az áram folyamatosan csökken, mert ahogy megy át az energia, úgy változik az amplitúdó. Nézz meg pár szkópábrát a neten.
Úgyhogy csúcsteljesítmény, ami ismétlődik és csökkenő. Azért a hálózatból nem ezt veszi fel. Ami 2,5 kW-ot amit említettem, az a hálózatból felvett teljesítmény

De pont ezért lényeges a jó összehangoltság, a rezonancia, hogy az energiatranszfer hatékony legyen.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Feb 19, 2015 /

Na hát én össze halok! Hát hogy lehet kiszámolni azt? Vagy ez is csak az IC által meghatározott időközökbe folyik?

Van egy rezgés, amit a driver IC csinál, ezzel megy a tekercs, és van egy engedélyező-megszakító áramkör, ezzel állítod be a megy - nemmegy arányt. Azzal engeded vagy tiltod a drivert. Tulajdonképpen a bps-t adja.

De nézd már meg az elédöntött rengeteg sstc-leírást, ott van bennük...

Joooooo. :3333 Akkor az van mint gondoltam.
(#) Ferencz Dominik válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Na de a szekunder belsejébe lévő térnek milyen élettani hatásai vannak?
(#) kaqkk válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Vigyázz ne nyúlj bele mert a kezedet elküldi a múltba-jövőbe a frekvenciától függően
(#) _BiG_ válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Végül is a hátadra puttonyozás helyett inkább magad köré fogod tekerni?
Akkor úgyis megtudod
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Nem is kell tekercselni, csak 200MHz körülre vinni a frekit, akkor ő maga lesz a szekunder
(#) Ferencz Dominik válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Peeeeerszeee. Éppen azt terveztem...
Na de ha mondjuk a DRSSTC-be a rezgőkört úgy állítanám be, hogy akkora ellenállása legyen, hogy folyamatosan tudjam üzemelteni akkor az úgy jó lenne?
(#) _BiG_ válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Akkor megint csak azt mondom: olvasd már el, mit is ír az e téren már tapasztalatot szerzett emberke, pl. a Loneoceans oldalon. Miért is használ kisebb menetszámot és szaggatást. Ott van. Azért linkeltem. Azért adtam egy rakat linket az elébb, szépen kigyűjtve a böngészőmből, hogy olvasgass és gondolkozz. Mert ennél a kérdésnél jóval több tisztáznivaló van a témában a számodra (meg mindenkinek).
Bár, ha neked ingyen adják a félvezetőket, korlátlan számban...
(#) chopper800 hozzászólása Feb 21, 2015 /

Szerbusztok.
Szeretném megkérdezni tapasztaltabb tekercs készítőket mitől függ igazán a nagy szikra? Itt most a szekunderre és a primerre gondolok Skori 24V meghajtóját használom. Egyszerűen nem tudok kicsalni akkora szikrát mint amit skori ki tudott vagy képes volt.
Min változtassak átmérőn, menetszámon vagy hangoljam ki? No meg a tetőkapacitás gondolom az is nagyban befolyásolja. Vagy esetleg a meghajtóban nem mindegy milyen irányból van megtekerve a visszacsatoló trafó?
Üdv.

Url bűvészkedést kivettem.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) chopper800 válasza chopper800 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Egy további észrevétel a szekunder tekercs közepén viszont tudok olyan hosszú ívkisülést produkálni amilyet szeretnék kb 40-50mm jól látható. De miért nem a tetején jön létre a kívánt szikra. És ami még érdekes a meghajtó panel felől is hallok kisebb szikra hangot. És persze kellemetlen illat is társul hozzá mintha valami égne.
Mi lehet ezeknek az oka??
(#) belganarancs válasza chopper800 hozzászólására (») Feb 21, 2015 / 1

"vagy hangoljam ki?"

Érdemes,stabilabb tőle és a szikrák is nagyobbak.
(#) chopper800 válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Ezzel meg is oldódhat az a jelenség hogy nem a tekercs közepén akar majd nagyot szikrázni hanem a tetején? Vagy az inkább rossz tekercselés nem megfelelő szigetelés lehet?
(#) _BiG_ válasza chopper800 hozzászólására (») Feb 21, 2015 / 1

Olvasd el Skori írását, ő leírja, hogy belső áthúzást is tapasztalt és miért.

Amúgy a kihangolást nem kerülheted meg, mert a Tesla-tekercs rezonáns rendszer!

Tessék egy méretezést végigszámolászni, lejjebb mellékeltem egy csomó linket, bennük jópár oldalon van számolótábla.

Idézet:
„De miért nem a tetején jön létre a kívánt szikra.”

Írták máshol, meg itt is, hogy a huzalhosszt és a rezgés frekvenciáját fölösleges összehangolni (azaz a huzalhosszt a rezgés hullámhosszának negyedére venni). Nos, talán mégiscsak kéne...
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) chopper800 hozzászólása Feb 22, 2015 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Üdv.
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Feb 23, 2015 /

De amúgy megkérdezhetem, hogy collector milyen tranzisztoral csinálta a DRSSTC-jét?
Mert láttam valahol, hogy csinált eggyet de nem találom. Meg nincs 200 000ft-om IGBT-kre.
Következő: »»   209 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem