Fórum témák
» Több friss téma |
Ha más nem segít, lehet bontott gumizebrával is próbálkozni. Csak a magassága passzoljon. Ha alacsony, nem jó, ha magas, pengével lehet levágni. Elfektetve a gumi, lenyomással rögzítve, és a pengét párhuzamosan fölé téve, egynyomásra egyenesen levágni. Kitermelhető pld. karakteres kijelzőkből.
Erre azért nem gondoltam, mert előtte semmi baja nem volt. Lehet, hogy az volt a baj, hogy a panelt alkohol híján petróleummal tisztítottam (A gumit nem!)? pedig utána ruhával teljesen szárazra dörgöltem. Attól meg folyton szöszös lett. Nekem még olyan műszerei vannak, amikben az ICL7106, és a kijelző is foglalatban vannak. Nem is kellett őket javítani sosem. Ezek a mostaniak egyre inkább eldobósnak néznek ki.
Csak éppen képekben szeretném szemléltetni a fejlődés menetét. Az első nagyon ütött kopott, de még mindig megbízható. Kezdő koromban küldtem el csak őket, amikor véletlenül ohm-ban felejtettem fesz. méréskor, olyankor kellett venni egy ICL7106-ot, újra hitelesíteni, és kész. A második utolsó mohikán a még javíthatók közül (Mastech). Azért hagyta nálam a volt gazdája, mert majdnem annyiért vette, mint én bele az ICL7106-ost. A harmadik a legtöbbet tudó, legszebb, és annak a legigénytelenebb a belseje (eldobós?). Jól látszik a képen az IC helyett már a mostanában szokásos fekete műgyanta pacni van, és ami nem SMD benne, az nincs is beforrasztva, csak az alkatrész lábakon van egy kis pacni, a panel érintetlen, az ellenálláslábak lötyögnek a furatban. (Egy vietnamitól vette a barátom, de mindig is gondoltam, hogy valahol abban a régióban gyárthatják).
Üdv kedves Fórumozók!
Van egy Ganzuniv - 2 analóg multiméterem, aminek a lengőműve megszorult, így a mérési eredményei nem megfelelőek. Tudnátok javasolni valakit, aki ilyesmi javításával foglalkozik?
Szétszedtem a jó ki Ganzuniv3-omat és kipucoltam a jaxley-t (volt mit) és valahogy úgy sikerült, hogy nem jelöltem össze a tárcsákat meg a lapokat. Súlyos hiba, tudom. Tudna valaki segíteni?? Előre is NAGY kössz!
Na akkor itt már két Gazuniv javításra is lenne igény, ahogy nézem
@fecameca : Minimulti és hasonló kínai multi is akad itt, a kínainak pl. gyárilag bajos a kapcsolója, nem minden bekapcsoláskor mér a műszer, néha a diódavizsgáló sem akar sípolni :S A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Hello! Nem emlékszem, a 2-esnek is feszített-szálas a műszere mint a 3-asnak. De ha igen, azt nem javítja neked meg senki. Mert nincs értelme..
Minimulti: (Bár ma már nem ez a legkisebb.) Annyi haszna volt, hogy lefotóztam, hogy rájöjjek: Ideje már felújítani az előlapot. Új plexit és keretet kapott a kijelzője elé, és felfrissítettem a feliratozást is. Annyira megszoktam már, nem cserélném le semmiért egy mostanira. Ez, ha jól van behitelesítve, 1 ohm alatt, és 10 Mohm felett is jól mér. AC 20 KHz-ig hiteles, nem csak 50 Hz-re jó, és AC áramot is mér 2A-ig. Kondenzátort, és tranzisztor erősítési tényezőt sajnos nem tud. 25 évig volt egy Ganzuniv 4 a volt munkahelyemen, de soha nem szedtem szét. Az automata kismegszakítója nagyon tetszett nekem. Midig azzal mértem áramot, mert a megfelelő méréshatárhoz igazított biztosíték automatikusan rendelkezésre állt.
Sziasztok!
Egy egyszerű multiméterrel akadt problémám (MM-011), hogy nem tudok vele áramerősséget mérni. Mi lehet a baja? A biztosíték ép.
Erről: Bővebben: Link a multiméterről van szó? Csak így rákeresve a kereső ezt adta ki legalábbis...
Ami érdekes benne az az, hogy a zsinórja is fix és így az árammérés és a fesz mérés tuti ugyanazokkal az aljzatokkal történik így, ha véletlenül árammérésre kapcsol a kezelője, akkor rögtön zárlatot is csinált tutira... bár vannak olyan egyszerű multik, ahol végülis a mA és a V mérés egy aljzaton van, ez is majdnem olyan, csak fura, hogy a vezeték is fix... ami végülis nem rosszabb, mintha, csak simán egy aljzatban lenne a két mérési lehetőség
Ha megnézed ez csak 200mA-ig mér. A legtöbb DMM ezt ugyan azzal a kapoccsal oldja meg mint az ellenállás illetve feszültség mérést. Külön csak a nagyobb árammérésnek van csatlakozó (10A).
Nem is az a baj feltétlenül, hogy mekkora a méréshatár, hanem az, hogy a mellékapcsolással a biztosítékot ki is lehet égetni rögtön pl...
De amúgy ha esetleg valami kis terhelhetőségű tápról van szó, akkor az se feltétlenül szereti a kimenetén a "majdnem rövidzárat", bár nem tudom milyen értékű sönt(ök) van(nak) a műszerben... Amúgy a legeslegolcsóbbtól egy fokkal drágább multiméterekben a mA mérést is van, hogy különválasztják, pl gondolom a fenti okból... és ezeken a multikon jellemzően akkor 4 banánaljzat van (GND, VOhm,mA,10/20A)
Sziasztok. Tudna valaki segiteni abba hogy a MY-64 Mastech müszer megőrült. V-mérő állásokba az érték felét irja ki, A-mérésnél a dupláját ellenállásnál pedig a 250 -szeresét.
Új (és jó) elemmel és tuti jó biztosítékkal is próbáld ki, kitudja lehet csak ez a baja... ha nem csináltál (vagy valaki, aki még hozzáfér időközönként) vele valamit, amitől tönkremehetett - pl valamilyen túlterhelés... de ha szerencséd van akkor is csak a biztosíték ment ki...
A bizti és az elem renbe,a többiről nem tudok.De köszi.
DT-830BM olcsó kis készülék. Mit szóltok hozzá?
Szia!
Nekem a pénztárcám nem engedte meg a komolyabb,jobb műszer megvásárlását anno.Én is vettem-használok hasonlókat,többek közt ilyet is,tettem is tönkre párat,de ettől függetlenül,ha tudomásul veszed a készülék határait,mérési pontosságát és nem akarsz drágába beruházni,én azt mondom,vedd meg.Amatőr körülmények közt nagyon jól használható,szerintem,eléggé pontos is.
Multiméterben van a nyákon egy kis állítható csavar. Azzal mit lehet állítani?
Hello! A műszeráramkör referencia feszültségét. Vagy is ezzel lehet beállítani, hogy pontosan mérjen. De azt csak egy méréstartományban.
Viszont szükségtelen Muphy törvényét alkalmazni, miszerint - "Ha valakinek van egy új kalapácsa, az mindent szegnek néz.." Tehát okvetlenül nem kel mindent eltekergetni..
Mivel tényleg olcsó és az árához képest jó műszer, én is tudom ajánlani. Anno én is ilyennel kezdtem a szakmát. Ha főleg tápokat, akkukat ill. elemeket, alapvető vizsgálatokat (szakadás-zárlat, dióda stb.) szeretnél vele mérni nem lesz gond. Viszont ha érzékenyebb áramköröket is mérnél vele, ahol már előnyösebb lenne egy nagy bemenő ellenállású műszer (10 MOhm szemben az 1 MOhm-mal), valamint váltóáramot is mérnél, esetleg nagyobb mérésterjedelemre van igényed (pl. 2 MOhm feletti ellenállások, 2 VAC alatti feszültségek stb.) akkor érdemesebb beruháznod egy kicsit drágább típusba.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy egy multiméter hangerejét hogy tudom növelni? Mastec my-64 multiméterről van szó, jó nagyon, a multiméter, csak halk nagyon...
Sziasztok!
Maxwell MX-25201 multin hogyan tudom kikapcsolni vagy megszüntetni a csipogó hangjelzést amit a funkció választó gomb tekerésekor hallat?
Üdv Mindenkinek!
Van nekem egy Maxwell MX-25 306 multiméterem és volna egy olyan problémám, hogy mA tartományban sikerült mérni vagy 15A-t, így a műszer megadta magát. Azóta kapacitás és induktivitást nem tudok mérni vele, mert amikor a tárcsát oda tekerem a kijelző szinte teljesen elhalványodik, de enyhén látszik, hogy mér a műszer. Szétszedésnél sajnos kiesett egy érintkező a tárcsából és arra gondolok, hogy azt tettem be rossz helyre. Vagy rosszabb esetben átütött egy diódát vagy nem tudom. Ha valaki tudna segíteni ebben a problémában azt nagyon megköszönném.
Szia! A diódákat egy másik multival ellenőrizd le... Ha tényleg 15A folyt, akkor a biztosíték valószínűleg kiégett, azt kicserélted? Az érintkező az tényleg lehet gond, ha esetleg kiesett egy és hiányzik, vagy máshova lett visszarakva, ebben viszont csak olyan tud segíteni, akinek van ilyen műszere, és hajlandó szétszedni és lefotózni neked a tárcsát belülről... vagy lehet, hogy próba-szerencse alapon is sikerülhet...
Sziasztok! Ganzuniv 3-hoz esetleg nem lenne valakinek olyan infója, hogy az áramváltó trafó pontos bekötése milyen? Mert szétszedve egy műszert, kiderült, hogy a neten található "hivatalos" kapcsolási rajzhoz képest, a trafó jóval bonyolultabb bekötésű, jóval több csatlakozási pontja van, mint a rajzon, és azt gyanítom, hogy ezzel a műszerrel a trafó környékén lehet valami probléma... Esetleg, ha az egyes tekercsek ellenállásértékei meglennének valakinek az se jönne rosszul
Vagy egy fotója, ha esetleg van valakinek a beépített áramváltó trafóról, tehát úgy, hogy a felső (söntöket tartalmazó) panel le van véve a műszerről... tehát a középső nagy kártyáról felülnézetből... Előre is köszönöm! üdv!
Sziasztok
Esetleg tudnátok olyan előtét kapcsolást ajánlani multiméterhez, amivel lehet elkok kapacitását mérni. Lehetőleg 100mV alatti feszültséggel mérjen. Volt egy ilyen "gyári" DT9205 műszerem, 30mV-al mért, de sajnos kipurcant. Rajzot meg sehol nem találok, amiből lehetne építeni hasonló tudású előtétet. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Szia! Ha erről a multiméterről írtál: Bővebben: Link
Ha a 200µF-os méréshatár elég volt eddig is, akkor lehet azzal jársz a legjobban, ha veszel egy új ugyanilyet... Az építésnél, műanyag doboz(min 300),2 banándugó(100), 2 banán aljzat (100), ha van a feladatra valami tényleg nagyon egyszerű elektronika kb 1 műveleti erősítővel stb (300), ez 800Ft, legyen 1000, viszont abban még tényleg nincs is méréshatárváltás... a kapcsolók nem olcsók, szóval 1500... persze a jelzett multi nem feltétlenül valami kimagasló minőség, de végülis annyival nem drágább, és az kész van, ha eddig jó volt neked, akkor lehet egy ugyanolyannal jársz a legjobban..
Tulajdonképpen mindig csak bajom volt vele. Nagyon silány maga a készülék. Direkt csak a kondenzátor mérő része miatt vettem meg. De a kondenzátor csatlakozója olyan ócska volt, hogy forrasztani kellet rá másikat.
Az olcsó kis DT-830-as műszerek 100x jobbak, pontosabbak és strapabíróbbak. Tulajdonképen egy méréshatár elég lenne 1-200µF-ig. De sehol sem találok hozzá rajzot.
A DT9205A-hoz van rajzom,ha érdekel feldobom ide.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |