Fórum témák
» Több friss téma |
AZ erősítést csökkenését az 1K-os (RI_L, RI_R az eredeti rajzon) ellenállás növelésével pl. 1,2-1,5K -ra, mindkét csatornában tudod beállítani. A jelföldeket én biztosan nem kötném össze. A hibás tervezés miatt kiegyenlítő áram folyna rajra, az pedig mindig ront a helyzeten. Az első fotó szerint: a jobboldali GND-t kihagynám, és a bement felé a baloldali GND-től adnám meg mindkét csatornának a testet, és ezt az egy vezetéket vinném az RCA felé.
Ezt a kapcsolást építettem meg
http://www.pedroboltja.hu/htm/msc26.htm Itt hol találom az RI_L RI_R ellenállásokat? "Az első fotó szerint: a jobboldali GND-t kihagynám, és a bement felé a baloldali GND-től adnám meg mindkét csatornának a testet, és ezt az egy vezetéket vinném az RCA felé. " Itt pontosan melyik fotóra gondolsz? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
Most néztem a nyákot megkevertem egy korábban belinkeltel ... Az erősítést ugyanúgy az 1K-val állítod itt is.
Korrektül úgy tudnád kialakítani a bemeneti földeket, ha a két erősítőt független tápról járatnád, külön trafó tekercsekről / vasról. Abban a megoldásban nem is kell közösítened a bemeneti földeket, sőt még jobb mono szigetelt RCA-kat használsz.
Amit linkeltem, alul van egy beültetett alkatrészes kép adatokkal. Ott nincs 1K ellenállás.
Asszem megtaláltam az erősítőm legfőbb zajforrását.
Az a bizonyos 1K-s ellenállás, ami az erősítést befolyásolja, nálam 680 Ohm volt Ez volt a KIT-hez és a beültetési rajzon is ezt olvastam, viszont a kapcsolási rajzon valóban 1K volt!!! Most nagyon nagyon nagyon csendes lett. Ha nem szélessávú hangfalam lenne, akkor a zaj valószínűleg eltűnne a hangváltóban. Köszönöm mindenkinek!
Lecsökkentettem a puffer kondikat 2x1000 µF-re.
Elég neki. Így elfér majd az egész kicsi helyen is. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
A 680 ohmmal érthető a nagyobb zaj, úgy 30 körül van az erősítés , az optimális viszont 20-22 szoros.
A 20 szoros erősítéshez mekkora ellenállásra van szükség?
Mi a legkisebb erősítés, ameddig lemehetek? Mekkora ellenállással érhetem el?
Kb. 10 szeres, ez alatt gerjedhet, de láttam már aki 5-re állította be, nem tudom mi lett a vége.
Hogy pontosítsak egy kicsit: az erősítés Uki= (1+(20K/1K))*Ube, tehát 1K-nál 21 X, kb. 2,2K-nál lesz 10 X .
Köszönöm! Akkor kipróbálom a legnagyobb és a köztes értékekkel!
Használj áramkorlátozót, mert a kritikusan alacsony erősítésnél begerjed a kapcsolás és a megugró áramfelvétel megsüti az IC-t.
Kedves Reloop!
Olvastam az LM675-ös IC-ről is, amit ugyanebbe a panelba beültetve másik hangkarakterrel képes szólni. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy a 2-4-es lábnál lévő visszacsatolást egy 56 ohm 17W-os ellenállással végezték. Így az IC fellépett "A" osztályba, és ez meghallatszott a hangján is! Ez a "beavatkozás" elvégezhető az LM1875-nél is? A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Előző hozzászólásom kiegészítése:
Egész pontosan ezt találtam: "A negatív tápfeszt egy 60 ohmos ellenállással a hangszórókimenettel összekötve A/B osztályúra alakítják, ezáltal a keresztezési torzítást és a páratlan harmonikusokat legalább kis hangerőn minimalizálják. Bocsánat az esetleges pontatlanságért! A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Egy kapcsolást szívesen megnéznék erről, sok "furcsaságot" láttam már, de szerintem ez übereli mindet.
Tetszik ez a kapcsolás: ez egyik végtranzisztort melegítjük az ic-ben , a másikat pedig nem. Ettől ez még nem lesz "A" osztályú. Mivel itt a kimenő áramot növeli, és nem a végtranyokon átfolyó áramot, ez pont ellenkezőleg hat, mind elméletileg, mind gyakorlatilag, csak növeli a torzítást. A kimenő áram növekedésével négyzetesen emelkedik a torzítás. Itt legfeljebb arról lehet szó, hogy egy kedvezőbb , vagy inkább "más", a rendszerhez jobban illeszkedő tónusban fog megszólalni.
A valaki többet szeretne kihozni ezekből a gainclone kapcsolásokból, annak az ic.k párhuzamos kapcsolása a legjobb módja, az legalább működik mind elméletileg, és tapasztalatom szerint gyakorlatilag is.
Szia! A módosítás által, becslésem szerint 4 ohm-on 150mW, 8 ohm-on 300mW teljesítményig megy A osztályban. Ne fogd vissza magad, próbáld ki. Pusztán elméleti alapon legalább annyit ront az erősítő hangján mint amennyit javít, de hogy kinek mi tetszik az relatív.
Az a pár milivolt lófütty.
Az LM675-nél is ilyen butaság ez az ötlet? Volt aki több részletett hallott a zenében. Ezt mivel magyarázhatjuk? Mert pl azt eltudom képzelni, hogy kicsit testesebb, dörmögősebb, rossz csöves hanghoz hasonló tónusú lesz a magasabb torzítástól. Persze nincs rá szükségem, csak a részletek "növelése" tetszett volna. Köszönöm a megszakértést!
Az LM1875 és az LM675 nagyon hasonló belső felépítésű, azonos hatásra lehet számítani.
A "messziről jött ember" tapasztalatát fenntartásokkal fogadd, a szubjektivitáson túl más műsoranyag, jelforrás, hangsugárzó is közrejátszik.
Teljesen mindegy milyen teljesítmény opa-t használsz, még az is lehet , hogy több részlet jött elő, ahogyan írják. Ezeket a különbségeket akkor is csak drága rendszerekben lehet kimutatni (tudom ,hogy létezik), de ez nem jelent semmit. Két látszólag azonosan összerakott sztereó végfok sem szól egyformán, még ha műszerrel nem is mérhető különbség.
Akkor is van egzaktabb módja annak, hogy növeld a minőséget. Bár szerintem az LM1875 / 3575 /4780 ic-től nem kell nagyobb felbontású, inkább a hangrendszer többi pontján kellene szétnézni.
Üdv mindenkinek!
Értetlenül állok a következő dolog előtt: 2013 májusában készítettem egy lm3886 párost. Ez ideáig tökéletesen működött, mígnem a napokban az egyik oldalon megjelent az egyik tápfesz. A ic-re gyanakodtam, ki is cseréltem, de a jelenség ugyanaz maradt. A két panel egyszerre készült, s mint írtam is működtek is. Próbáltam szakadást keresni, de nem találtam. Valaki futott már bele ilyenbe? Nem akarok egyenlőre másik panelt készíteni, de nem jövök rá mi okozhatja a galibát. A páros másik oldala rendesen megy. A tápok eljutnak az ic lábáig. Ötleket? A kapcsolás Kép a kész panelekről. (a 2,2µF kondikat nemsokkal utána kicseréltem remixre) A két kép a hibás panelről készült most. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Szia! Nem biztos, hogy ez a problémád, de jártam már így laza biztosítékfoglalat miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Gyanakodtam rá, de az ic lábain mérve megvan a táp mindkét oldala.
A 3, 9, 10 lábak feszültsége hogy áll?
3, 9 14,5 volt, 10 szinte semmi.
Jelenleg +/- 16voltra van kötve. Kimeneten 14,7. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Ha az IC mindemellett megkapja a tápot nyugodtan a kukába lehet dobni.
Most raktam bele, zsír új volt, és sajnos az utolsó is, de az előzővel is ugyanezt csinálta, bár annál nem méregettem, esetleg holnap visszateszem azt is egy próbára.
Az előbb nem írtad a méréseredményed polaritását, de feltételezem a 3-as és a 9-es megegyezett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |