Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!Van egy előerősítő kapcsolás ahol 6,8 uf tantál kondit ír ,de most nincs lehetőségem ilyet venni, mivel tudnám helyettesíteni? Vagy nem érdemes?
Ha csatoló vagy hidegítő pozícióban van, akkor használj 10µF-os tantált.
Ez a kondi az előerősítő hang bemenet csatoló.
Sziasztok!
Van itthon pár db. MM 10, és 12 mikrofarádos fázisjavító kondenzátor. Állítólag akkoriban sok MM kondiba került mérgező, PCB nevű anyag. Több cikk is ír róla, és a nagy kVAr-os tartományban használt kondenzátorokat említik. A kisebb kondenzátorokba is kerülhetett e mérgező anyagból? (Tudom, hülye kérdés ez, de ha pl. szétszedek egy ilyet, vagy csak itt vannak a lakásban, és kis mértékben valamelyik szivárog, akkor jelenthet veszélyt?)
Nem kell nyalogatni akkor nem lesz baj , egyébként hermetikusan le vannak zárva , és a mechanikai művekben sem halt meg senki mérgezésben (a szüleim ott dolgoztak nyugdíjig)
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
Hello
Bementem egy elektros boltban es 2.2µF folia kondit kértem de elektrolit kondit adod!(ugy néz ki) Hogy tudnám kideriteni hogy az-e?
Úgy tudnád kideríteni, hogy megmutatod nekünk.
Nem etetett. Igaza volt. Csak az elektrolit inkább egyenáramra használható, mivel van polaritása, azaz inkább úgy mondanám, hogy csak az egyik irányba lehet feltölteni, míg a másikat mindkét irányba. Máshogy tárolják a töltést.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Sziasztok! Kicsit furcsán hangzik, de hogyan lehetne meghatározni, hogy egy kondenzátor mennyi Wh tud leadni? Tegyük fel, hogy 1000µF kondi fel van töltve 10V-ra, majd 100 Ohm ellenállással lemerítjük. Ha pontosan 10V mérhető a kondin, akkor az első pillanatban U/R az 100mA áram és 1W teljesítmény. Ahogy merül a kondi, például 5V-nál 0,25W stb...Tehát állandó Ohm-os terhelésnél minden eltelt időpillanatban egyre kevesebb a leadott teljesítmény, tehát nem elég tudni, hogy mondjuk 30 sec alatt merül le egy kondi 0V-ra, de kell hozzá ez a leadott W grafikon is. Vagyis egy idő - leadott teljesítmény grafikon kellene és a grafikon által közrezárt terület összessége meg tudná adni a Wh vagy Ws értéket...Nincs erre valami képlet?
Ja, az hogy van, hogy 60 000µF 40V-ra feltöltött kondit egy vékony dróttal rövidre zártam (a rövidre zárás 1cm hosszú szakaszon történt a kondi lábai között) És egy nagyott villant és durrant mint egy "mini petárda" a drótszál eltűnt, illetve a legvége rásült a felületre...Vagyis mekkora áramnak kell ilyenkor fellépni, hogy ez történjen, ráadásul a kondik a töltésük jó részét még megtartották.
Vannak némi fogalomzavarok. Amire (szerintem) te kíváncsi vagy, az a kondenzátorban tárolt energia. Ezen az oldalon találsz kapaszkodót, hogyan is kell kiszámolni.
Hát igen, ezeket megtaláltam a tárolt energia nekem nem sokat mond, viszont van egy jó kis kalkulátorom, ami kéri a kapacitást, a kondi feszültségét, a terhalő ellenállást, és megmondja hogy x sec után hány volt lesz még a kondiban.
Na, a lényeg: tegyük fel, hogy van egy kis feszültség stabilizátor IC, ami 5V-ot szolgáltat. Van rajt egy 1000 Ohm terhelés, ahhoz hogy a stabilizátor működjön, legalább 6-7 Volt kell a bemenetén. A terhelés mellett van egy komparátor, ami azonnal bekapcsol egy LED-et, ha a feszültség 5V alá csökken. Tápláljuk meg az áramkört egy 12V-ra feltöltött kondival. Hogyan számítható ki, hogy hány másodperc után kapcsol be a LED mondjuk 1000µF esetén vagy 1F esetén. És hány másodperc múlva 8x1,5V ceruza elem esetén. Tehát csak elméletileg az érdekel, hogy hány ezerszer tovább bírja egy elem, mint egy kondi Ha erre lehet választ adni, akkor arra is, hogy hány Wh van a kondiban... A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
Kellene tudni, hogy az áramkör mekkora áramot fogyaszt. Mert rendben van, hogy a kimenetet figyeled, de a kondenzátort a teljes kapcsolás, a stabilizátor saját működéséhez szükséges áram is terheli.
Ha csak az ellenállás az érdekes a példa kedvéért, akkor arra ott a képlet a linkelt oldalon. Annyi a trükk, hogy neked át kell rendezned úgy, hogy az idő az ismeretlen. A kondenzátorban tárolt energia (joule-ban): E (J) = 1/2 * C (kondenzátor kapacitása, Farad-ban) * U (kondenzátor feszültsége Volt-ban)^2 Az akkuban tárolt energia (Wh-ban [hirtelen nem tudom mi a jele]): Wh = C(akku kapacitása, Ah) * U(akku feszültsége) 1 Wh = 3600 J
A kondenzátorban tárolható töltést annak kapacitása jellemzi (C=Q/U=As/V=Farad). A tárolt töltés (Q) a kondenzátor kapacitásának és a rákapcsolt feszültségnek a szorzata (Q=CxU).
A kondenzátor fegyverzeteiben eltárolt elektromos energia: Wc=1/2 QxU (Ws, azaz Wattszekundum). Az időállandó pedig: Tau=RxC (s, azaz szekundum). Ezt számolni nem egyszerű a görbe miatt, de az aktuális feszültség matematikailag (kisütéskor): Uc=Unull x e a mínusz t/RxC-ediken. Az e természeti állandó, értéke 2,71. Egyszerűbb a dolgot berajzolni a szimulátorba, és ott látszani fog hogy adott időben holt tart a kondi feszültsége. 12V-ra töltve az 1000µF 1k terheléssel pont ott, ahova a képlet is adja.
Szia! Lényegtelen az a kis áramkör, csak egy példa volt. Ilyesmi kell nekem, amit írtál: 1Wh = 3600J. A képlet szerint 10000µF 40V-ra töltve csak 8 J energia. Átszámolva 0,0022Wh, ekkora helyen mint a kondi, a Li-ion akku simán tud 10Wh-t is, ami több ezerszeres érték. Vagyis ez már választ is adott az egyik kérdésemre. Viszont, ha a kondi 1 sec alatt sül ki, akkor közel 8Ws, ha 1 századmásodperc alatt, akkor 800W, tehát ez lényegében magyarázza, hogy miért durran akkorát, ha azzonnal rövidre zárjuk, akár több 100A is létrejöhet a másodperc töredékére, nem?
Köszönöm az infót, lényegében valahol találtam egy xls számolgató táblázatot, ami lerajzolja ezt a grafikont is. Annyira a matematikai része nem is érdekel, inkább a végeredmény. Tehát meg tudja határozni, hogy 1000µF 10V-ra töltve, 1000 Ohm-al terhelve t=1 sec-nél elméletileg 3,67V lesz.
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képen látható két Remix kondi tokozása eltérő viszont azonos a feszültségük az értékük közt pedig csekély különbség van (a kisebb 4.7µF a nagyobb 4uF). Az miért van, hogy a nagyobb kapacitásnak van kisebb mérete? Például sok nagy feszültségű elkó sokkal kisebb méreteket ölt, mint kisebb feszültségű és kapacitású társai. Ezt valaki el tudja nekem magyarázni? Egyébként a Remix magyar gyártmány? Nagyon szépen köszönök minden erre érkező választ! A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2015
Hello! Igen a néhai REMIX magyar gyártó volt. Méghozzá minőségi termékeket gyártott. Egy ilyen kondi ma is kifogástalanul működik, ellentétben a manapság kapható és mindenféle varázsszavakkal - emblémákkal ellátott semmitérő vacakokkal. Hogy a két kodi között méreteltérés van annak több oka is lehet. Kezdetben nem volt téma a minél kisebb méret. A típusszáma is feltehetően különbözik, bár ez a homályos fotón nem látható. A piros kabátos várhatóan előbb készült. De a paramétereket a régi katalógusból lehetne kiböngészni. De egy kondinál nem csak a kapacitás és a feszültség számít, hanem a stabilitása és a "béketűrése is". De előfordult hajdanában az is, hogy ha a vevő ragaszkodott az általa megadott paraméterekhez, az eszköz pedig "többet tudott", egyszerűen felbélyegezték a kívánalmak szerint. A feszültségtűrést leginkább a a szigetelőanyag tulajdonsága és vastagsága szabja meg. Így a magasabb feszültségtűrésű, impulzus tűrő, vagy szélsőségesebb klímát elviselő kapacitás lényegesen testesebb lehet. De könnyen előfordulhat, hogy a 63V-ra megadott kondi, akár 630V-ot is elvisel. Ha át is üt, öngyógyuló..
Az elkók méretcsökkenése szintén az új kor "vívmánya". Előszeretettel "füllentenek" a gyártók, nem véletlen, hogy ott nem csak az adatlapban leírtakat, hanem a megbízható márkákat is figyelik a komoly vevők. Valaha egy elkó tűrése -10% és +100% között mozgott. Ma örvendetes, ha eléri a névleges értékét, ami az üzemidő alatt szépen csökkenhet. (Anno 2700 készülékben cseréltünk elkókat. Az új kondik kapacitása csak 1-2 esetben volt több, mint a névleges. Jellemzően +0 és -10% között mozgott. Tehát semmi tartalék nincs benne az esetleges száradás pótlására. Néhány viszont "repülj pulykát" játszott, mert a kabát fordítva volt rázsugorítva. Így a polaritás is megfordult. Minden egyes kondit, beépítés előtt ellenőrizni kellett..) Egy mai termék eladhatóságát a méret jobban meghatározza, mint a megbízhatóság. Régen legalább 30 év üzemidőre gyártottak egy alkatrészt, ma jó ha kibírja 5 évig. Jellemző hogy egy hosszú életű "Long Life" kondi élettartama 2000 óra. Arról pedig csendben hallgatnak, hogy a hőmérséklet hogyan rövidíti meg ezt az amúgy is silány kis élettartamot. Mert ugye egyetlen évben, 8760 óra van, nem 2000.. Régen a "trópusi kivitelnek" csúfolt klímaálló elkónak sárga esőkabátja volt, és mérete jellemzően kb. háromszor akkora mint kommersz társaié. Ma hol látni ilyen eszközt? Sehol!.. Nos, ilyen alapokon is kell tekinteni a látszólag "indokolatlan" méretkülönbségeket. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2015
Üdv.
Nagy kapacitású régi elkókat meg lehet venni, vagy hagyjam inkább? 10.000µF-es MM Elkók, nem voltak beforrasztva sehová se még. A 90-es évek elejéből jönne.
Nem tudom, mennyiért mérik, de egy kis formázás után biztosan verik a mostaniakat.
Rendeltem Kínából 10.000µF 63V-os kondikat, kisebbek mint a régi 4700µF-os "testvéreik" amik 20 év után még vígan muzsikálnak teljes kapacitással...
Sziasztok.
A mellékelt képen lévő kondikat mire lehet felhasználni, vagy mihez használták őket? Annyit tudok, hogy valami orosz kondi és 500V 10 illetve 12uF. De milyen 500v?? Egyenfesz, vagy váltó?
Fémezett papír kondenzátor. Nagy(obb) feszültségek szűrésére, fázisjavítónak, motorindítónak. Ha kétségeid vannak a feszültség típusáról, ill. ha nincs külön jelölve, akkor egyenfeszültség.
Remélem, nem ebből a fajtából kapsz: rezsicsökkentés
|
Bejelentkezés
Hirdetés |