Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs telepítve a driver. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Telepítve a driver, az eszközkezelőben megvan. Tehát most már valamilyen programozó szoftverrel működtethető?
Szia zombee!
Elkészült az eszköz. Úgy néz ki működik is. Legalább is a föntebb leírt működés ellenörző műveletek szerint. A windows 7 látja a com3 porton, hyperterminálon keresztül kommunikál a pc-vel, az MkAvrCalculator " check connected avr " parancsra keresi a kapcsolatot az égetendő avr-rel ( villog a piros led), de még nincs avr rácsatlakoztatva, most készül egy univerzális avr fogadó. Az atmel studió ellenben nem jelez semmit. Igaz, hogy nem ismerem a működését, kezelését.
Ha már villogat nagy baj nem lehet. Studio6 esetén a COM port számát előre kell megadni és az fix. Épp ezért javaslom az AVR Studio 4-et.
Üdv!
Az STK500as megépítésének kudarca után úgy gondoltam, hogy utánanézek hogyan is zajlik le egy AVR felprogramozása, aztán meg is próbálkoztam egy sajátnak a megépítésével. Nem egy AVR-USB-vel próbálkozom, hanem egy MCP2210-essel és szerintem egész jól megy... ment... eddig. Amivel gond van: A Flash írás. Pontosabban nem is tudom mi a gond... A tesztelést egy atmega88pa-n végzem. A hex filet több lépésben alakítom át ascii-ból valós hex adattá, majd ezt betöltöm egy átmeneti pufferbe, majd innen egyenesen feltöltöm az AVR felé. Ezt követi a Write_Program_Memory_Page parancs (lásd:adatlap Table 27-19.) és utána 10ms késleltetést használok (9ms kell minimum). A gond ott van, hogy a hex file 95% jól ment át, csak 4 byte lesz hibás. Meglepőbb számomra, hogy nem a puffer elején vagy végén lévő adat lesz hibás, hanem valahol a közepén.
A teszteléshez a puffert ill az átmeneti tárolókat(más tömbök változók) is kiírattam a konzolra, ill. új txt-ket és készítettem belőlük, hogy lássam puffer tartalmát, ami megegyezett az eredeti hex file-al. Tanácstalan vagyok...
Lehet megvan a hiba. Valószínűleg a Load_Program_Memory_Page paranccsal van a gond. Szerintem rosszul értelmeztem a parancsok sorrendjét...
Ha az enyémet építenéd, az a TuxGraphics-os verzión alapul, amit egy kicsit kibővítettem. Ha a Tux-osat égetnéd bele, ügyelj arra hogy ide a "régebbi" verzió, a 3.6864MHz-es kristállyal szerelt programozó firmware fog kelleni! A 18.432MHz-es cuccnak (v2) más a programozó kimenete, nem kompatíbilis az enyémmel! Illetve a Tux-os cuccnál lehet hogy a piros LED-et át kell kötni, mert máshol és másképp van. Meg természetesen a kristály, de más különbség nincs a hardverben!
Az enyémben azért van 7.3728MHz-es kristály mert az -eredeti- STK500v2/AVRISP is ilyet használ, csak ezzel a kristályfrekivel lehet beállítani az ISP frekiket a támogatott értékekre. Magyarán azt a frekit fogja kiadni az SCK vonalon amit az AVR Studio-ban beállítasz. A kimenő oszcillátort is én aktiváltam és azt vettem észre, hogy 7.3728MHz-es kristály mellett a programozó pont azt az osztót kapja az AVR Studio-tól, amit az OCR1A regiszterbe kell beírni, és ezzel adja ki azt a frekit amit beállítok. Az ISP frekinél kicsit csalnom kellett hogy a köztes(230.4kHz, 921.6kHz) frekiket is elő tudjam csalogatni, pl. egy 1MHz-es procit 230.4kHz-en még lehet programozni, a hivatalos 460.8-on már nem. És mégiscsak gyorsabb mint a 115.2. A funkció bekapcsolásához a "VTARGET"-et kell 1.2V fölé húzni az AVR Studio-ban, majd rányomni a WRITE gombra. Ekkor 1.2V-ra áll be. Ezzel az 1.8MHz és 460.8kHz beállítása mellett ezeket megfelezi a programozás során(921.6kHz és 230.4kHz), a többi beállított ISP frekit nem érinti a változtatás. A VTARGET 1.0V alá húzásával a funkció kikapcsolható(ekkor 1.0V-re áll be). Sok sikert! A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
Én a 12Mhz-eset próbáltam, mivel csak ilyen kristályom van itthon. Nincsen az általad említettből egy sem... A 12Mhz-es kódját írtad is, hogy nem próbáltad, így természetesen kétes volt a kimenetel. A másik ok, ami miatt a 12Mhz-eset akartam volna, hogy én azt az MCP2221-el akartam használni, aminek a baud-jának error százaléka (115200 115385 0.16%) megegyezett volna az AVR-ével azonos sebességen. Ha jól számoltam.
Közben talán meglett a probléma a saját programozómmal. Valószínűleg a gond, hogy kimaradt a Chip Erase parancs....
Valószínűleg azért egyezne a BAUD error, mert az MCP is abból a nyamvadt 12MHz-ből kell hogy előállítsa a frekiket, a 115.2kHz-el együtt. De valahogy most nekem nem jön ki az a 0.16%, helyette kb. 7.5% ami már biztosan nem jó...
Az lehet, de egy ATMega8 csak 16-ot tud hivatalosan. Az MCP PLL segítségével
48MHz-et csinál, abból kényelmesen elő tud állítani nagyobb baud rate értékeket.
Esetleg megcsinálhatom 20MHz-esre(1.3%), azzal még biztosan elindul egy "ATMega8-16PU" is,
de semmi garancia nincs arra hogy működni is fog rendesen. Csak az UBRR-t írom át hogy működjön a kommunikáció a gyári 115.2 kbps-en, de az SPI sebességek a kristállyal együtt szintén növekednek. Pl. egy 1MHz-es IC-nél max. 57.6kHz-et állíthatsz be, mert valójában ez 156.25kHz lesz. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
Nem azért írtam, hogy írd át a progit, hanem, azért mert valószínűleg egy 2-es szorzót vagy osztót elszámolt a kolléga.
Értem. Mindenesetre érdemes mindig a "gyári" alkatrészeket felhasználni, beszerezni. Fentebb már kifejtettem az okokat, lényeg hogy 7.3728MHz kristály kell és kész. Nem olyan speckó mint amilyennek elsőre hat, nem kell kínába menni érte, mert ez egy BAUD kristály, a 115.2kHz 64-szerese, és minden elektronikai boltban kapható. Egy pillanatig még terveztem azt is hogy az MCP2200-ról húzom a 12MHz-et, és kispórolok egy kristályt. Meg se próbálkoztam vele...
Sziasztok,
Lehet, hogy nem jó helyen kérek segítséget, de végül is égető problémám van. Vagy nem, de nem tudom eldönteni. Valami hasonló égetőm van, eXtreme Burner-t használok az égetéshez. Nem túl gyakran van szükségem rá, de a hét végén 4db ATTINY2313-at kellett volna égetni. Ezek teljesen új, egyforma kontrollerek, ua. sorozatból, TME-től vásároltam őket. A probléma az, hogy a négyből három egyáltalán nem hajlandó kommunikálni az égetővel. A negyedik pedig minden probléma nélkül, elsőre. Olvasható-írható, és ha kicserélem bármelyik másikra - ez az összes változás - azt írja az eXtreme Burner, hogy "cannot communicate with target chip". Mint ebben a pdf-ben is látható. Természetesen többször átnéztem, ellenőriztem mindent, de egyrészt a negyedik minden gond nélkül olvasható-írható, másrészt elővettem két régebben vásárolt és égetett kontrollert - amik azóta is jól üzemelnek - azokkal sem volt semmi probléma, olvashatók-írhatók. Megreklamáltam a TME-nél, kaptam RMA számot, küldjem vissza őket (azt nem írták, mit is csinálnak azután) Én nem figyeltem valamire, és elsügérkedtem, vagy előfordul, hogy hibás a gyári új eszköz?
Küldd vissza, majd a TME megmondja, mi a baja!
Lehet ez is , és lehet az is.
Viszont én neki engedtem volna egy fusebit Doctort , és utánna megint megnéztem volna , hogy kommunikál e.Ha úgy sem , akkor ott már valami gyári hiba lesz .
Asszem meg lett a hiba. Vissza küldtem a "süket" ATTINY-ket a TME-hez, és vettem is helyette, mert kellett (azt nem a TME-nél)
Meg akartam írni őket, de ezekkel is ua. helyzet... Nem kommunikálnak. A régebbieket is megpróbáltam, azokkal semmi baj. Nagyon bután néztem. Mindezektől függetlenül tegnap véletlenül hozzám került egy USBasp égető, kínai ez is, de egy másik féle. Aztán tegnap este megpróbáltam ezzel, és láss csodát, ez írja-olvassa az összes kontrollert, ami szóba került a napokban (kivéve, amit vissza küldtem...) Ezek után megnéztem az enyémmel is, és már az is tud kommunikálni az új (elsőre "süket") kontrollerekkel. Miután egyszer írtam őket, attól kezdve ez is írja, olvassa, meg persze azokat is, amiket korábban is kezelt. Annyit vettem észre, hogy az én régebbi égetőm gyorsabban ír, mint az új. Amivel ez 8mp alatt végez, az enyém ideje 6mp. Mindegyikben Atmega8 van, elvileg ua. firmware, de tovább nem foglalkoztam vele.
Az AVR programozó lábai nem az SPI lábakon vannak hanem a TX1 RX1 lábakon.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
Húha, és melyek azok a lábak? Én azt hittem egyszerűen rákötöm az azonos nevűekre és kész
Köszönöm szépen, működik. Esetleg le tudnátok írni hogy miért így kellett?
Ez van az adatlapban? Viccet félretéve, Atmelék valamiért ennél a családnál máshogy vezették ki a programozólábakat. Okát nem tudom, de én is mindig be szoktam nézni.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Sziasztok!
Ez a programozó: Bővebben: Link jó lenne ehhez a típushoz?: Bővebben: Link Előre is köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
Elvileg jó, PonyProg tudja, de segíteni nem tudunk beállítani. Inkább ezt ajánlanám, ha már otthon forrasztgatnál:
http://www.lancos.com/e2p/betterSTK200.gif
Csak szólok hogy ennek a "butított" verzióját párszor már megépítettem, az garantáltan működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |