Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy vizalapú hőforrás (kazán, napkollektor) teljesítményét szeretném mérni. Vagyis adott két pont, ahol hőmérsékletet kell mérni, és adott egy átfolyásmérő, ami literenként lead egy impulzust. Hogyan tudnék ebből - pillanatnyi teljesítményt és - összesített energiamennyiséget mérni ill. kijelezni? Gondoltam arra, hogy valami A/D átalakítón keresztül PC-be vinném az adatokat, de nem tudom, hogy hogyan tudnám feldolgozni. Vagy jó lenne egy önálló áramkör is, rajta egy LCD, amit csak le kell olvasni, lehessen nullázni, stb. Van-e erre valami egyszerű, bejáratott megoldás?
Húha, nem lesz egyszerű, én úgy tudom, hogy átfolyásmérőket, nagyon drágán lehet csak szerezni, főleg ha kalibráltat akarsz.
Én benzincsőre akartam átfolyásmérőt, de lebeszéltek róla egy másik topikban. Nem is nagyon volt konrét megoldás a dologra.
Találtam a neten egy készüléket. ITT.
A hatos pontban leírja, hogyan számolja a hőmennyiséget. Hátha ez segít.
Valhogy úgy lehet hogy az átfolyásmérő literenként lead egy impulzust és akkor a két hőmérő hőmérsékletkülömbségéből és a víz fajhőjéből (remélem jól írtam) ki lehet számolni a teljesítményt. Csak ahhoz jó lenne tudni a fajhőjét, most nem jut eszembe.
Ha tudsz a csőben két ponton nyomást mérni, akkor abból ki lehet számolni az áramlási sebességet (Hagen-Poiseuille törvény). Nem tudom mennyire pontos de lehetséges.
Ha ismered az előremenő és visszatérő közeg hőmérsékletkülönbségét (C fok) a közeg tömegáramát (kg/h) és fajhőjét (Víz esetében1kcal/[kg*C]=4,18kJ/[kg*C] ) egyszerűen számítható a hőmennyiég.
(Régen RF teljesítményt mértem ilyen módszerrel) Tömegáramméréshez lehet használni rotamétert (kis mennyiségekhez) vagy vízórát nagy mennyiséghez. A leolvasott értékekből számítható a hőmennyiség, ha ismert a mérési idő akkor a teljesítmény is. A hőmérséklet(különbség) mérése nem túl nagy doldog. A tömegáram már fogósabb de ez sem túl bonyolult! Sok olyan vízóra van ahol a számláló szárazon fut, ezek nagy részében, forgó mágnes közvetíti a forgatóerőt a mechanikus számlálóhoz. Egy ilyen szerkezet mágneses terét érzékelve megoldható a tömegáram mérése. Természetesen a tervezők gondoltak arra hogy mágnesesen eléggé árnyékolt legyen a szerkezet (Különben egy mágnessel meg lehetne állítani) de megoldható, legfeljebb egy kicsit meg kell bontani.
Szabad hozzá tennem, hogy a feladat "fogósságát" nagymértékben befolyásolja, hogy milyen tág paraméterek között, és milyen pontossággal kell a méréseket elvégezni?
üdv! proli007
Na meg maga a rendszer felépítése is. Egy cimboránál ugyanis a fűtés szivattyúját egy elég strapabíró membrános szivattyúval (zagyszivattyú volt régebben) helyettesítettük, amikor tönkrement, és olyan stabil, hogy benne is maradt a körben. Ott, ha légbuborék nincs, az átfolyás mérése egyszeri lökettérfogat-mérést, aztán pedig sima löketszámlálást igényel.
Arra gondoltam, hogy egy gyári vízóra kis kerekére, ami leggyorsabban pörög, arra tennék valami fotocellát, az azt hiszem literenként egyet forog.
Igen, ezt egy kicsit drágálltam (50e), meghát ugye többet is tud.
Ez jó ötlet lehet, veszek egyet (ugyis kell) és szétszedem.
Tényleg valami mágnes lehet benne, mert olyat már hallottam, hogy mégsem sikerült a gyárban annyira leárnyékolni mágnesileg
Mivel a hőmérsékletkülönbség 1-2 fok is lehet, a 0,1 - 0,5 C pontosság jó lenne, a tömegáramra a gyári vízóra elég pontos ehhez, 1000 l/h -nél nem lesz több.
Itt is ez van, csak nem löketeket, hanem impulzusokat kell számolni, ami persze a feladat szempontjából ugyanaz
Ne hogy vegyél vízórát! Nálunk vagy 3 évenként cserélik, ha bekopogsz valahova egyet tuti a kezedbe nyomnak. Azt viszont meg kell nézni mekkora hőfokot bírnak.
Ha csak 1-2 fok a dT akkor lehet, hogy platinát kell alkalmazni hídban, vagy valami digit kütyüt, de azokkal nincs pontossági tapasztalatom. üdv! proli007
Az 1-2 fokos különbséget az előremenő, illetve visszatérő ágak között értetted?
Nekem még sose nyomtak vízórát a kezembe, talán rossz helyen kopogtattam
Az1-2 fok szélső érték, de azt is jó lenne mérni.
Természetesen igazad van!
Rengeteg problémát kell kiküszöbölni (minden!) nagy pontosságú mérésnél, ami nem fér el egy rövid hozzászólásban. A tényleges felhasználás céljának, követelményeinek ismerete nélkül nem nagyon látom értelmét mélyebben elmerülni a részletekben.
A kezembe csak úgy, nekem sem nyomtakvízórát! Bolhapiacon vettem 300 Ft/db -ért! De azok használt mérők, a pontosságukat semmi nem garantálja, általában kis tömegáramnál (pl. csöpögő csap.) ) el sem indulnak. Ezért kell cserélni vagy hitelesíttetni! Lakótelepi környezetben érdeklődj, közös képv. stb..
Ja! Ha olyat találsz ahol a működést jelző kerék elég nagy, és nem túl ritka osztású (tipikus 2 fehér-2 fekete) optoval is érzékelhető a forgás sebessége.
Nem lenne egyszerűbb, ha "megparamétereznéd" a feladatot? Akkor a Kolegák és többek között Én is tudnánk mihez tartani magunkat?
Mert ugyebár a szélsőérték, az lehet alulról és felülről is! Mielőtt még Mi is oda kerülünk. üdv! proli007
Csak azért kérdem, mert feltételeztem, hogy ez egy fűtés, és valahogy keveslem az 1-2 fok eltérést a fűtött, és a hőt már leadott ág között. Na, mindegy.
Ilyen szűk tartományban viszont elég meredek karakterisztikájú hőszenzor (vagy megfelelően méretezett analóg kör) kell ahhoz, hogy tizedpontossággal mérj. Szerintem valamilyen hőelem, és precíziós műveleti erősítők jelentik a megoldást a mérési igényhez. Pontosabbat nem tudok mondani, mert én jórészt Pt100-asokkal dolgozom, és azokkal nem igazán mérünk tized fokokat, még hídban sem túl pontos az átalakítás (két egymás melletti érzékelő között fél fok simán lehet csak azért, mert másik csatornára teszem át).
Nekem ellenkezőek a tapasztalataim. Vannak a házban ilyan idős egyedülélő emberek, akinek két csere között még 100m3-t sem mutatott az órája. Nem hitelesítik, kapásból újra cserélik. A régit a kezedbe adják, és a "Mamik" biztosan nem dobják el.
A 300Ft, az nem rossz üzlet, lehet a sárgarézért is adnak annyit ma. üdv! proli007
Ok, az 1-2 fokok természetesen ALSÓ határértéknek gondoltam, mivel a pontosság volt a kérdés, azt hittem ez egyértelmű, ha mégsem volt az akkor bocs. A felső határérték 20-30 fok.
1 fok eltérés 1000 l/h estén > 1kW
Valami hidas megoldásra én is gondoltam, ha ugyanarra gondolunk, akkor ez olyan lenne hogy nem a 2 hőmérőt, hanem a hídnak csak a kimenetetét kellene feldolgozni, ami azonos hőfokon 0 V-ot ad? És nyugalmi állapotban (=azonos hőmérséklet) valami potival kalibrálni (lenullázni) is lehetne?
Nálam pár éve cseréltek vízórát, de a régit elvitték.
Talán nem tűntem elég bizalomgerjesztőnek és most vizsgálgatják, nincs-e hekkelve. De lehet hogy a társasházban kézbe adják, hiszen azt nem a vízművek cseréli hanem a tárasasház.
Én azt mondanám, ugorjunk neki ennek a hőmérésnek még egyszer, higgadtan. A következő határértékek kellenének (szerintem) bármiféle épkézláb elgondoláshoz:
- alsó hőmérséklet, ami előfordulhat a csőben - felső ugyanaz - hány fokról induljon a mérés ("hidegindítás" talán nem túl érdekes) - pontosság - esetleg a rendelkezésre álló összeg Szóval nem tartomány, nem eltérés, hanem határértékek.
"ugorjunk neki ennek a hőmérésnek még egyszer"
Igazából a hőmérséklet nem érdekel, csak a hőmérséklet-különbség. - alsó hőmérséklet, ami előfordulhat a csőben 10 C - felső ugyanaz 90 C - hány fokról induljon a mérés ("hidegindítás" talán nem túl érdekes) ezt nem értem, dT<1C alatt nem akarok mérni. - pontosság max 0,5 C (itt is a különbségre értem) - esetleg a rendelkezésre álló összeg nem tudom, itt szóba került egy gyári szolár vezérlő, ami tudja ezt (is), 50eFt körül van, ezt sokkaltam.
El tudom olvasni a normál betűs szövegeket is, a vastagnak kicsit kiabálós jellege van, és némileg idegesít is.
Az alsó-felső határ azért volt érdekes, mert olyan szenzor kell, ami kibírja. Fél fokos pontosságra 90 °C max. mellett lehet digitális cuccot is tenni. A "honnan kezdődjön a mérés" dolgot azért kérdeztem, mert hátha nem érdekel a hőteljesítmény akkor, amikor épp első induláskor elkezd melegedni a rendszer. Az összeg meg csak azért érdekes, hogy a feladatnak megfelelő áramkörbe mit célszerű belerakni.
Hello!
hlaci59 = Napenergia?....Napenergia!! hlaci59 Szerintem a hőmérséklet érzékelők pontatlansága csak annyira érdekes, hogy egymáshoz képest mennyit csalnak, ezt kalibrálni kellene és ha kell a programban kompenzálni. Ha a vízóra hekkeléssel akarod kezdeni: http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=19 Az órában lévő forgó kerékre ( vagy helyette) kellene felrakni az egerekben lévő enkódert. Itt akad egy kis probléma, mivel az óra térfogatot mér (ami a hőmérséklet függvényében változik), neked viszont tömeget kellene, ezért ezt is meg kell oldani a programban. Hőmérséklet érzékelés, ha már a vízóra "digitális": http://www.hqvideo.hu/datasheet/1/152.pdf
Igen, látom már bocs, a lényeg hogy a "pontos" hőmérséklet itt most nem érdekes.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |