Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Subwoofer szűrő
 
Témaindító: Dzót, idő: Nov 18, 2005
Lapozás: OK   31 / 39
(#) mcsubika hozzászólása Feb 15, 2015 /
 
Szervusztok!

Szükségem lenne valami minőségi fix 80Hz-es szub szűrőre.
(Olyanra gondolok, ha közel hajolok a hangszóróhoz akkor ne halljam benne halkan a zenét szélesebb sávban. Tehát rendesen szűr.)
Duplán építeném meg a kapcsolást, mivel nem szeretném ha a sztereó jelből monót csinálna.

Ha esetleg tudnátok ajánlani valami kapcsolást azt megköszönném.

Még egy kérdésem van: A szub szűrő fordít fázist? Tehát arra gondolok, hogy 6dB meredekségű 1/4-edet, 12dB felet - 180 fokot, 18dB 3/4-edet, 24dB 1 egészet? Vagy ez így sületlenség? (Valahol a neten olvastam, csak hirtelen sok volt az információ.)
(#) Szabi1 válasza mcsubika hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Valamennyi fázist fordít, legjobb volna neked 24dB/oktáv meredekségű Lowpass filter 80 hz-re. A fázisfordítást a ládák elhejezésével is lehet korrigálni, azt nem tudom hogy mennyire fordít fázist.
(#) niof hozzászólása Feb 25, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy saját építésű mélyládám, mely egy előerősített sztereó kimenetről van hajtva, majd egy SPL Dynamics erősítővel van erősítve (szobában). Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra, ami nem egyesíti a két csatornát, nem szól bele a hangminőségbe (vagy legalábbis minimálisan), viszont egyszerre, a sztereó jelnek a fázisát vagy több fokozatban 45-90-135-180-225-270-315-360°-ban, vagy 0-180° fordítás mellet azon belül fokozatmentesen lehet szabályozni a két erősítő között. Fontos lenne, hogy a 2 csatorna szabályzása egyszerre történjen.
Ha valaki látott már ilyet, legyen szíves linkelje nekem!

Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) tiborjan hozzászólása Márc 7, 2015 /
 
Üdv!

Valakinek esetleg volna valami ötlete, hogy a cikkben lévő sub szűrő vágási frekvenciáját hogyan tudnám megjeleníteni valami kijelzőn? Nem konkrét kapcsolásra vagyok kíváncsi hanem inkább az elvre.
(#) mcsubika hozzászólása Márc 14, 2015 /
 
Topi féle szűrő milyen meredekségű?

Erre gondolok:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/subwoofer_-_alul_atereszto_szuro.html
(#) hobbyboby válasza mcsubika hozzászólására (») Márc 22, 2015 / 1
 
Éppen egy másik topikben jeleztem mindezzel kapcsolatosan:

túl mélyen szól, tehát szinte már csak brummog.
Valahol itt a neten azt javasolták hozzá, hogy a C5 400 nF (180+220) kondenzátorral "jöjjek kissé feljebb", azaz - bőven elég oda a 220-270 nF,
illetve a C4 200 nF (2x100) helyett a 100-150 nF értékek.
Lehetséges, hogy van némi igazuk?
A bemeneti ellenállások (R1-R2) pedig 2x39kohm helyett 2x22kohm lettek.
(#) reloop válasza hobbyboby hozzászólására (») Márc 22, 2015 / 1
 
Szia! Írtam korábban, hogy C4, C5 értékét bátran meg lehet felezni. A szűrő meredeksége 12dB/oktáv. Ez sajnos a gyakorlatban kevés, túl sokat enged át a középtartományból.
(#) mcsubika hozzászólása Márc 22, 2015 /
 
Nagy átalakítás lenne ebből 24db/oktávosat tervezni-csinálni?
Illetve van-e itt a közösségben valaki aki ezt meg tudná csinálni?
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Márc 22, 2015 / 1
 
Szia! Ezen a linken találod mire jutottam szubszűrő témában.
(#) mcsubika hozzászólása Márc 22, 2015 /
 
Köszönöm, tanulmányozom.
(#) bali00 hozzászólása Márc 25, 2015 /
 
Sziasztok!

Érdekelne ez a kapcsolás, csak néhány dolgot nem értekilletve nekem stereo változat kellene. Amit itt konkrétan nem is értek h a Left, Right tulajdonképpen összeadódik és abbol lesz egy mono kimenetünk...? nem lesznek ott a hangfrekis jelben fáziskioltások, erősítések?
(#) bali00 hozzászólása Márc 26, 2015 /
 
Erre gondolok itten ni:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2015
(#) reloop válasza bali00 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /
 
A sztereó műsort úgy keverik, hogy a monósítás után is élvezhető maradjon. Ami a szűrő frekvenciatartományába esik az a két csatornánál szinte pontosan ugyan az. Kipróbált dolog ez, építsd bátran!
(#) tarpad válasza bali00 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /
 
1. Az emberi hallás olyan, hogy a mély hangok forrását/irányát nehezen (vagy semennyire sem) tudja meghatározni. Teljesen felesleges sztereóban gondolkodni. Egyébként igen, az a szűrő úgy működik, hogy összegzi a bal és a jobb csatornát.
2. A zenék 99.9%-ban a basszus mindig mono.
3. A mély hangok hullámhossza összemérhető a szobák méreteivel, ergo egy adott frekvencián mindig állóhullámok keletkeznek. Ezt úgy veszed észre, hogy a szobában sétálva lesznek olyan részek ahol teljesen eltűnik a basszus a zenében. Ha az akusztika kezelve van a szobában az valamelyest segít. Namost ha lenne két szub láda a szobában az csak tovább rontaná a helyzetet mert még interferálnának is egymással és méginkább csak összekavarodott mélyhangokat eredményezne.
(#) bali00 hozzászólása Márc 27, 2015 /
 
Igen de ha egy sztereo jelet összegzel akkor a hangerőd kétszer akkora lesz ergo 6dB vel nő a jelszint. Olyan mintha csak az egyik hangfaladba kötnéd bele a left right ot Ha megnézel egy dbx low pass filtert ott is left (sub) right(sub) csatorna megy ki nem véletlen. Nem szobában használnám hanem leginkább PA hangosításoknál ahol sűrűn használjuk a "sztereo" subot. Végül is nagyon egyszerű a dolog mert csak az egyik csatornát dugod bele aztán onnan füzögetem tovább. Ez a dolog h nincs irányérzékelése az emberi fülnek alacson frekin, mondjuk nálam nem érvényes mert simán megmondom merről jön az 50 Hz! Másik h vannak hőtérképes programok pl MAPP online ahol láthatod a hangenergiát hogyan viselkedik melyik irányba terjed bizonyos frekvencián, ami mondjuk nem mindegy. Vannak a térben kioltások erősítések így is természetesen.
(#) tarpad válasza bali00 hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
A hangerőnövekedést (a két csatorna összegzése esetén) orvosolni lehet pl. a kimeneten egy egyszerű feszültség osztóval.
A hangosítás az persze más tészta, otthoni felhasználásra viszont teljesen felesleges a "sztereo sub".
Az, hogy meg tudod-e mondani honnan jön a hang, elég sokmindentől függ. A vizuális információ rengeteget számít. Bekötött szemmel már nehezebb. Ha tudod, hogy mit kell keresni, miből jön a hang máris könyebb dolgod van, mert az agyad kikövetkezteti még ha nem is látod konkrétan a hangforrást. Számít mennyi visszaverő felület van a helyiségben, megint más a helyzet szabadban. Számít a hang jellege, színusz vagy más, van-e benne sok felharmonikus, intenzitása és nem utolsó sorban a frekvenciája.
Egyik nap a munkahelyemen (egy nagyobb műhely sok asztallal és tele mindenféle kütyüvel) egyszercsak elkezdett valami halkan sípolni. Többen is észrevettük majd elkezdtük keresni. Elsőre olyan helyeken is kerestem ahol (mint utólag kiderült) nem is kellett volna, viszont tisztán hallás alapján nagyon nem volt egyértelmű, hogy honnan jön a hang. Végül aztán a "leggyanúsabb" asztalnál kihúzogattuk a fiókokat de ott sem volt a hangforrás. Aztán csak meglett... az asztal alatt volt egy szerszámosláda amiben volt egy multiméter, olyan amit nyomógombbal lehet bekapcsolni. Be volt kapcsolva (valószínűleg megmozdult a műszer és a bekapcsológombja megnyomódhatott), a műszer dióda mérésben a két mérőzsinór pedig össze volt érve! Mosolyogtunk egy jót és dolgoztunk tovább...
(#) bali00 hozzászólása Márc 28, 2015 /
 
Igen szinuszos 50Hz-es mérőjel forrását valóban nem tud az emberi fül felismerni, azonban zenei hangnál más a helyzet hiszen vannak felharmonikusok is valamint a frekvencia sávszélessége is befolyásolja az irányérzékelést! (Gondoljunk bele, amikor a szúnyog repked körülöttünk, lekapcsolt villanynál és a hangja alapján próbáljuk behatárolni, próbáljuk lecsapni, de sosem találjuk el a sötétben.) Persze egyetértek veled átlagos felhasználásnál tényleg fölösleges beduplázni a szubot, de aki mondjuk ezzel foglalkozik pl stúdiózik vagy csak audiofill az tudja h számos előnye is lehet, illetve igényli. Visszatérve a kapcsolásra, valahol olvastam h 12dB/oktávval vág ezt, hogyan lehetne átalakítani 24dB/Oktáv meredekségűre?
(#) reloop válasza bali00 hozzászólására (») Márc 28, 2015 /
 
Nagyobb vágási meredekséghez még egy szűrőn át kell engedni.
(#) Helios hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Sziasztok!

Találtam a fiók mélyén egy Baji elektronikás szűrő áramkört. Még nem használtam ilyet úgyhogy kérdeznék:
- +-12V helyett +-15V-al hajtom (nincs itthon 12V-os stabom), nem lesz baja tőle?
- mikor teszteltem szomorúan vettem tudomásul, hogy szimpla jeltől nem indul meg, csak akkor, hogyha hangszóró kimenetről adok neki jelet. Nem lehet ezt valahogy kiküszöbölni?
- nem volt itthon logaritmikus potim, így egy lineáris 10k-sat kötöttem be, használhatom hosszabb távon így is?
- utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a TL072 és az NE5532 egyforma egymással... de mégis melyik a "jobb"?

Csatoltam a dokumentációt amit Baji Úr küldött. Remélem tudtok nekem segíteni.

Subwoofer.doc
    
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Szia! Tápfeszültség témában önállóan is tudsz tájékozódni az IC adatlapja segítségével, természetesen jó a ±15V.
A P1 legyen 100k vagy nagyobb, akkor lesz kellő erősítése az áramkörnek.
A TL072 magas bemeneti impedanciája előnyösebb a kapcsolás számára.
(#) Helios válasza reloop hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Szia!

Még nincs bedobozolva, szóval ki tudom cserélni a potit. Akkor meg vagyok nyugodva. Természetesen ez csak próba volt, mert egy panelre akarom majd integrálni a végfokot és a szűrő áramkört is. Köszönöm szépen a gyors választ!
(#) Romby01 hozzászólása Máj 14, 2015 /
 
Sziasztok, nekem van egy Pioneer S-W100 - es subwooferem. Az a problémám, hogy nincs benne auto standby áramkör, és ha elfelejtem kikapcsolni akkor sokszor arra kelek éjszaka hogy "pittyeg" a mobilra. Elég hangosan, és akkor is, ha nincs a közelében a telefon. Tudna valaki segíteni vagy egy olyan áramkörrel aminek csak auto ki-be kapcsolás a feladata a bemenő jel függvényében, vagy pedig egy olyan szűrő áramkörrel ami megakadályozza ezt a jelenséget? Ez utóbbi jobb lenne. Érdekes ha a hifi erősítő marad bekapcsolva akkor a frontok nem csinálják ezt még akkor sem, ha a hangfalra teszem a telefont. Ha kell, tudom mellékelni a subwoofer kapcsolási rajzát. Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
(#) Helios hozzászólása Máj 26, 2015 /
 
Sziasztok.

Ehhez a ketyeréhez a 22k-s potméter logaritmikus, vagy lineáris? Mert az pont nincs feltüntetve. Előre is köszi!
(#) steelbird válasza Helios hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Szia.
Lineáris. A távol-keleti potik fordítva vannak jelölve, arra figyelj oda. Náluk valami oknál fogva az A a logaritmikus és a B a lineáris.
(#) Helios válasza steelbird hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
A HESTORE-ról fogok rendelni. Ott is ilyen csájna teknik van?
(#) steelbird válasza Helios hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Az ALPHA taiwani, ők fordítva jelölik,
a PIHER spanyol (de olyat ne vegyél szerintem),
az OMEG angol, tunéziai és francia összeszerelő üzemekkel. (A volt RADIOHM),
az ALPS japán, az viszont kérdéses, hogy miként jelölik. Itt, a HEStore -ban ugyanaz a poti lineárisnak van írva, máshol logaritmikusnak,
a PRC kínai, azt hiszem olyan nincs itt a HEStore -nál.
Viszont mindegyiknek a nevénél megtalálod, hogy LIN, vagy LOG...
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) DRAWS hozzászólása Jún 12, 2015 /
 
Sziasztok! Megépítettem ezt a SUB szűrőt. A frekvencia a vágási pontot 75 Hz -re állítottam be. Nagyon jól végzi a dolgát. Egy TDA1562-vel szerelt végfokot hajt és egy SAL120 wattos SUB csőbe szerelt 80 wattos 20cm-es Sony mély sugárzóval üzemel. Gépkocsiba szánom. Bőven kielégíti az igényeimet.

Ezt azért írtam le, hogy ha valaki szeretné megépíteni, csak ajánlani tudom.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015

Sub.JPG
    
(#) Robi85 hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Sziasztok.

Adott az alábbi kapcsolás. A 22k-s poti helyett ha 50k-t rakok akkor mit kell változtatnom? Hestore-ból rendelnék, de jelenleg nincs nekik ilyen, de még 25-ös sincs.

Sub szűrő
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Szia!
Számítások.
R6, R8-at 50/22 arányban növeld, C4, C5-öt pedig 22/50 arányban csökkentsd. Ha az RC szorzat változatlan a szűrés frekvenciája sem változik. A műveleti erősítő bemenő ellenállása oly magas, hogy eltekinthetünk a figyelembevételétől.
(#) fly1443 hozzászólása Jan 14, 2016 /
 
Sziasztok! Építettem egy internetről rendelt(mikroshop) sub szűrőt, az lenne a gondom hogy össze raktram és nem üzemel csak búg és az eggyik tl072 forrosodik, a beültetési rajzon szerepel egy dióda, de az alkatrész jegyzékben nem(csomagban sem volt) ez egy átkötés a negatív ágnak, tettem be diodát de nem jo...Valaki tud nekem segíteni? Már órák óta szenvedek vele! A dioda a kapcs rajzon sincs!
Következő: »»   31 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem