Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   128 / 164
(#) szamóca válasza elektro777 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

A trafóteljesítmény kérdésében nincs egyezség az amatőr építők közösségében. Ez a kérdés mindig frontvonalbeli, és lehet harcolni a saját igaznak vélt számításért.
Van aki szerint elég akkora mint a névleges kimenő, van aki az AB osztály miatt a 65-70%-os hatásfokkal számol többletet, és van aki duplázza a kimenőteljesítményt.
Mindenre van elmélet, hogy az miért jó, ill. az ellentábor szerint miért rossz.
Ugyanez vonatkozik a pufferelkók méretezésére is.
Az ökölszabály az 10000µF/100W de van aki szerint nem kell sok, van aki szerint meg semmi nem elég. Ezért tuti egy ilyen kérdést itt feltenni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Én beszéltem egyszer erről a kérdésről egy PA gyártóval. Ő azt mondta, hogy inkább betesz egy jó nagy trafót, hogy ne hozzák vissza a cuccot azért, mert fulladozik nagyobb teljesítménynél. Én legalább másfél kW-ot javasolok trafónak... Kondi? Hát amennyi befér a dobozba. Ha hiánytalan mélyhangokat akar, akkor legalább 2 x 100mF, ahogy írtad is. És tök mindegy, hogy milyen osztályú a végfok.
(#) Gránátalma hozzászólása Márc 9, 2015 /

Sziasztok!
Nézegettem a rajzokat, meg olvasgattam a témában, de azért érdekelne azok közül akik megépítették\használják ilyen céllal, esetleg többet is kipróbáltak, melyik rajzot ajánlanák konkrétan gitár végfoknak?
Nincs szükségem 150-200 wattra, elegendő 40-50-60Watt is.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
(#) elektro777 válasza reloop hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!
És a hidalást hogyan tudnám megvalósítani?
(#) Gránátalma hozzászólása Márc 24, 2015 /

Sziasztok!
+- 36voltos szekunderrel rendelkező trafóm van, szeretném megépíteni azt a vf2 változatot, ami +- 30Voltról üzemel.
Kérdés, hogyan tudnék az egyenirányítás és pufferelés után megnőtt feszültségemből kevesebbet csinálni. Ötleteim nekem is vannak, csak gondoltam hátha valakinek van működő bevált megoldása erre.
Legfeljebb elfűtöm valamin.
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Szia! A +-36V egyenfeszültségre utal, a szekunderen pedig váltakozó van. Mi akkor az igazság?
(#) Gránátalma válasza reloop hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Szia!
A trafó szekundere 72Volt középleágazással, tehát 36volt per kivezetés a közepéhez képest.
És ez váltó rms, multival mérve.
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

A lehetséges megoldások közül a ±50V-os végfok építését tartom a legésszerűbbnek.
(#) latyakosa válasza reloop hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

-+60,7V egyenfeszültség (üresjáratban) 8 ohm terhelés mellett bírhatja a 130W-s változat ?
STK4044-t kellene váltania..
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) reloop válasza latyakosa hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Mindössze a TL431 előtétellenállásait kell 3k3-ra növelni.
(#) Ge Lee válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Ha +/-50V-od van akkor olyan változatot kell építeni ami azt elviseli. A kevesebből lehet többet csinálni, de a többől kevesebbet csak úgy ha elfűtöd a felesleget.
(#) latyakosa válasza reloop hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Köszönöm!
(#) djkoko hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Szép napot Mindenkinek!
Egy butának tűnő kérdésem lenne. Megépítettem a VF2 270 wattos változatát, de egyenlőre nem érkezett meg hozzá a trafóm. A kérdésem az lenne, hogy a beállítást elvégezhetem e, egy jóval kisebb trafóról? 2x20 volt DC áll rendelkezésemre.
Köszönöm!
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Ápr 14, 2015 / 1

Szia! Mit jelent a jóval kisebb, amperben kifejezve? A 20Vac-kat kösd sorba és kétszer egyutasan egyenirányítsd elég csúnya rajzot találtam, de remélem érthető.
(#) Gránátalma hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Sziasztok!
Következő lenne a kérdésem:
A VF Conductor 50W-os példánya teljes kivezérlés, de tényleg teljes négyszögjeles kivezérlés esetén mekkora áramfelvételt generál?
Azért lenne ez nekem fontos, mert gitárerősítőnek szeretném használni, 120Wattos ládával, viszont a trafóm nemigazán engedi, csak a 130wattos változat megépítését. Ami viszont teljes kivezérlés esetén megnyiffantja a ládámat ugyebár...

Ezért ha tudnám az ágankénti áramfelvételt lehet megtudnám bűvészkedni a dolgot feszstabbal, vagy ilyesmi. Illetve ha tudnám az áramfelvételt lehet találnék itthon másik trafót is.

Előre is köszönöm a választ!
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 14, 2015 / 1

Szia! Neked elárulom, de maradjon köztünk I=U/R U a féltápfeszültség, R a hangszóró névleges ellenállása. Ez a maximális áram. Az átlaga négyszöggel teljesen kivezérelve ennek a fele, szinusszal 2,8-tizede.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
(#) Alkotó válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Nem jól közelíted a kérdést.
Ha nem tudsz a tökig tekert potmétertől elvonatkoztatni, akkor a vezérlő jelet csökkentsd le annyira, hogy maximális potiállásnál is csak a neked kellő hangerőn szóljon. Erre mondjuk az előfok és a végfok közé beiktatott trimmer nyújt lehetőséget.
(#) Gránátalma válasza reloop hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

És mivan ha tewzek egy-egy feszstabot a tápágakba 24voltosat,aminek a gnd-jét megemelem 6-7 volttal?
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Nem volna egyszerűbb egy limitert építeni?
(#) Gránátalma válasza reloop hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Egyszerűbb-e egy jó limitert építni, mint egy feszstabot összeforrasztani egy zener diódával?
Ráadásul a limiterek jórésze beleáll vagy a magasakba vagy a mélyekbe. Van amúgy kompresszorlimiterem,de szerintem az oda nem lesz jó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Elég egy egyszerű jelhatároló, a tápfeszültség csökkentése sem mutatna más eredményt. A végfok erősítését kell a diódapár nyitófeszültségéhez igazítanod a megfelelő vágási szint eléréséhez. Bővebben: Link
Persze, ha a stabilizátor a szimpatikusabb nyugodtan építs olyat.
(#) djkoko hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Sziasztok!
"elkészült" az erősítőm, de... Mindkét panel teljesen egyforma ami a beültetést és alkatrészeket illeti. Hiba: Az egyik panelen túl magas 1 amper feletti, míg a másik panelon csak 12,5mA nyugalmi áramot mérek. Minden alkatrész teljesen új, beültetés előtt kimért. Többször tüzetesen átnéztem, de nem találom a hibát. Csatolok néhány épet, talán Ti meglátjátok!
Köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Szia! Mekkora az IC tápfeszültsége az egyik, illetve a másik erősítőnél? A potival tudsz nyugalmi áramot állítani?
(#) djkoko válasza reloop hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Szia!
Tudok állítani, de csak nagyon minimálisan.
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Ápr 20, 2015 / 1

Alkalmasint számolj be az IC tápfeszültségről!
(#) Davidd válasza djkoko hozzászólására (») Ápr 21, 2015 / 1

Szia! Annak idején én is elkészítettem ezt a panelt. Egyik panelem tökéletesen működött másik valamiért nem, lényegtelen. Viszont felhívnám a figyelmed a wattos 3k3 ellenállásra is. Nekem sem volt lehetőségem ilyen értékű nagy wattos ellenállást beszereznem de kialakítottam 5 darab párhuzamosan kötött 15k-s ellenállásból. Azért hoztam ezt fel, mivel neked ha jól látom 1 darab fél wattossal el van intézve, szerintem fenn áll a veszély, hogy megnyúltak az ellenállások a nagy hő hatására. Nézd meg hogy a foglaltba helyezett ic minden lába megfelelően vezet, mármint maga a foglalat és az ic között. Nekem ne5534 el nem akart rendesen szuperálni, én tl071 et használtam.
Mellékelek egy képet az ellenállás "csomóról".
@Reloop: Nyugodtan szólj rám ha hülyeséget beszélek, esetleg véletlenül félrevezetném. Ezek csak a tapasztalataim.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
(#) djkoko válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Szia!
Az IC lábain mért feszültségek: 1: 9,9, 2: 0, 3: 0, 4: -14,4, 5: -14,1 6: -13,5, 7: 14,4 8: 14,4
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

A negatívra billenő kimenet (6-os láb) komoly probléma, a BD tranzisztorok emitterén lévő 1k8, valamint kollektorhoz kapcsolódó 2k2 illetve 1k ellenállások értékét ismét ellenőrizni kéne.
(#) djkoko válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Volt egy kis időm még szórakozni vele. Az összes kis BD-t újra cseréltem, a pici 3,3k már 2 wattos, a többi érték jó. A tápfesz negatív ágban jó 54v, de pozitívban beesik 38v-ra, a nyugalmi áram 1,2A
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

A negatív tápoldali FET-eknél vagy zárlat van, vagy valamit elcseréltél. Mekkora ott a gate-source feszültség?
Következő: »»   128 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem