Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
A trafóteljesítmény kérdésében nincs egyezség az amatőr építők közösségében. Ez a kérdés mindig frontvonalbeli, és lehet harcolni a saját igaznak vélt számításért.
Van aki szerint elég akkora mint a névleges kimenő, van aki az AB osztály miatt a 65-70%-os hatásfokkal számol többletet, és van aki duplázza a kimenőteljesítményt. Mindenre van elmélet, hogy az miért jó, ill. az ellentábor szerint miért rossz. Ugyanez vonatkozik a pufferelkók méretezésére is. Az ökölszabály az 10000µF/100W de van aki szerint nem kell sok, van aki szerint meg semmi nem elég. Ezért tuti egy ilyen kérdést itt feltenni.
Én beszéltem egyszer erről a kérdésről egy PA gyártóval. Ő azt mondta, hogy inkább betesz egy jó nagy trafót, hogy ne hozzák vissza a cuccot azért, mert fulladozik nagyobb teljesítménynél. Én legalább másfél kW-ot javasolok trafónak... Kondi? Hát amennyi befér a dobozba. Ha hiánytalan mélyhangokat akar, akkor legalább 2 x 100mF, ahogy írtad is. És tök mindegy, hogy milyen osztályú a végfok.
Sziasztok!
Nézegettem a rajzokat, meg olvasgattam a témában, de azért érdekelne azok közül akik megépítették\használják ilyen céllal, esetleg többet is kipróbáltak, melyik rajzot ajánlanák konkrétan gitár végfoknak? Nincs szükségem 150-200 wattra, elegendő 40-50-60Watt is. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
Köszönöm a válaszokat!
És a hidalást hogyan tudnám megvalósítani?
Sziasztok!
+- 36voltos szekunderrel rendelkező trafóm van, szeretném megépíteni azt a vf2 változatot, ami +- 30Voltról üzemel. Kérdés, hogyan tudnék az egyenirányítás és pufferelés után megnőtt feszültségemből kevesebbet csinálni. Ötleteim nekem is vannak, csak gondoltam hátha valakinek van működő bevált megoldása erre. Legfeljebb elfűtöm valamin.
Szia! A +-36V egyenfeszültségre utal, a szekunderen pedig váltakozó van. Mi akkor az igazság?
Szia!
A trafó szekundere 72Volt középleágazással, tehát 36volt per kivezetés a közepéhez képest. És ez váltó rms, multival mérve.
A lehetséges megoldások közül a ±50V-os végfok építését tartom a legésszerűbbnek.
-+60,7V egyenfeszültség (üresjáratban) 8 ohm terhelés mellett bírhatja a 130W-s változat ?
STK4044-t kellene váltania.. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Mindössze a TL431 előtétellenállásait kell 3k3-ra növelni.
Ha +/-50V-od van akkor olyan változatot kell építeni ami azt elviseli. A kevesebből lehet többet csinálni, de a többől kevesebbet csak úgy ha elfűtöd a felesleget.
Szép napot Mindenkinek!
Egy butának tűnő kérdésem lenne. Megépítettem a VF2 270 wattos változatát, de egyenlőre nem érkezett meg hozzá a trafóm. A kérdésem az lenne, hogy a beállítást elvégezhetem e, egy jóval kisebb trafóról? 2x20 volt DC áll rendelkezésemre. Köszönöm!
Szia! Mit jelent a jóval kisebb, amperben kifejezve? A 20Vac-kat kösd sorba és kétszer egyutasan egyenirányítsd elég csúnya rajzot találtam, de remélem érthető.
Sziasztok!
Következő lenne a kérdésem: A VF Conductor 50W-os példánya teljes kivezérlés, de tényleg teljes négyszögjeles kivezérlés esetén mekkora áramfelvételt generál? Azért lenne ez nekem fontos, mert gitárerősítőnek szeretném használni, 120Wattos ládával, viszont a trafóm nemigazán engedi, csak a 130wattos változat megépítését. Ami viszont teljes kivezérlés esetén megnyiffantja a ládámat ugyebár... Ezért ha tudnám az ágankénti áramfelvételt lehet megtudnám bűvészkedni a dolgot feszstabbal, vagy ilyesmi. Illetve ha tudnám az áramfelvételt lehet találnék itthon másik trafót is. Előre is köszönöm a választ! A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Szia! Neked elárulom, de maradjon köztünk I=U/R U a féltápfeszültség, R a hangszóró névleges ellenállása. Ez a maximális áram. Az átlaga négyszöggel teljesen kivezérelve ennek a fele, szinusszal 2,8-tizede.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Nem jól közelíted a kérdést.
Ha nem tudsz a tökig tekert potmétertől elvonatkoztatni, akkor a vezérlő jelet csökkentsd le annyira, hogy maximális potiállásnál is csak a neked kellő hangerőn szóljon. Erre mondjuk az előfok és a végfok közé beiktatott trimmer nyújt lehetőséget.
És mivan ha tewzek egy-egy feszstabot a tápágakba 24voltosat,aminek a gnd-jét megemelem 6-7 volttal?
Nem volna egyszerűbb egy limitert építeni?
Egyszerűbb-e egy jó limitert építni, mint egy feszstabot összeforrasztani egy zener diódával?
Ráadásul a limiterek jórésze beleáll vagy a magasakba vagy a mélyekbe. Van amúgy kompresszorlimiterem,de szerintem az oda nem lesz jó. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
Elég egy egyszerű jelhatároló, a tápfeszültség csökkentése sem mutatna más eredményt. A végfok erősítését kell a diódapár nyitófeszültségéhez igazítanod a megfelelő vágási szint eléréséhez. Bővebben: Link
Persze, ha a stabilizátor a szimpatikusabb nyugodtan építs olyat.
Sziasztok!
"elkészült" az erősítőm, de... Mindkét panel teljesen egyforma ami a beültetést és alkatrészeket illeti. Hiba: Az egyik panelen túl magas 1 amper feletti, míg a másik panelon csak 12,5mA nyugalmi áramot mérek. Minden alkatrész teljesen új, beültetés előtt kimért. Többször tüzetesen átnéztem, de nem találom a hibát. Csatolok néhány épet, talán Ti meglátjátok! Köszönöm a segítséget!
Szia! Mekkora az IC tápfeszültsége az egyik, illetve a másik erősítőnél? A potival tudsz nyugalmi áramot állítani?
Szia!
Tudok állítani, de csak nagyon minimálisan.
Alkalmasint számolj be az IC tápfeszültségről!
Szia! Annak idején én is elkészítettem ezt a panelt. Egyik panelem tökéletesen működött másik valamiért nem, lényegtelen. Viszont felhívnám a figyelmed a wattos 3k3 ellenállásra is. Nekem sem volt lehetőségem ilyen értékű nagy wattos ellenállást beszereznem de kialakítottam 5 darab párhuzamosan kötött 15k-s ellenállásból. Azért hoztam ezt fel, mivel neked ha jól látom 1 darab fél wattossal el van intézve, szerintem fenn áll a veszély, hogy megnyúltak az ellenállások a nagy hő hatására. Nézd meg hogy a foglaltba helyezett ic minden lába megfelelően vezet, mármint maga a foglalat és az ic között. Nekem ne5534 el nem akart rendesen szuperálni, én tl071 et használtam.
Mellékelek egy képet az ellenállás "csomóról". @Reloop: Nyugodtan szólj rám ha hülyeséget beszélek, esetleg véletlenül félrevezetném. Ezek csak a tapasztalataim. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Szia!
Az IC lábain mért feszültségek: 1: 9,9, 2: 0, 3: 0, 4: -14,4, 5: -14,1 6: -13,5, 7: 14,4 8: 14,4
A negatívra billenő kimenet (6-os láb) komoly probléma, a BD tranzisztorok emitterén lévő 1k8, valamint kollektorhoz kapcsolódó 2k2 illetve 1k ellenállások értékét ismét ellenőrizni kéne.
Volt egy kis időm még szórakozni vele. Az összes kis BD-t újra cseréltem, a pici 3,3k már 2 wattos, a többi érték jó. A tápfesz negatív ágban jó 54v, de pozitívban beesik 38v-ra, a nyugalmi áram 1,2A
A negatív tápoldali FET-eknél vagy zárlat van, vagy valamit elcseréltél. Mekkora ott a gate-source feszültség?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |