Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Fejhallgatóhoz (Superlux HD681: 32Ohm, 300mW) milyen keresztmetszetű kábelt célszerű használni? Esetleg tudnátok konkrét típust ajánlani? Köszönöm
Mivel 0.3W-ról van szó, nehéz találni olyan kábelt, ami ne lenne jó. Pucuka gondolom arra célzott, hogy bármilyen kábel jó, csak fejhallgatóhoz való legyen, szilikon köpenyű például.
A válasz egyáltalán nem vicces. Ahogy az előttem szóló is mondta, a legfontosabb követelmény az amit mondtam. Sem a 300 mW, sem a 32 ohm nem igényel különösebb átmérőt, nem gyártanak olyan vékony kábelt, ami ne lenne jó. Azon az 1 - 1,5 m hosszon a legvékonyabb kábel ellenállása is elhanyagolható a 32 ohm mellett. Ha vastag, rugalmatlan kábelt használsz, az egyben nehéz is, és lerángatja a fejedről, vagy a füledből a hallgatót, és felettébb kényelmetlen. Hogy a nagyteljesítményű hangsugárzóknál megy a vita, az más tészta, akusztikailag, és elektromosan is óriási különbség van egy szabadon sugárzó eszköz, és a fülhallgató, vagy akár fejhallgató között. Az előbbinél meghatározó a hangsugárzó környezete, sokkal jobban, mint sokan hiszik, egy fej, vagy fülhallgató esetén a környezet nem játszik, a fejhallgató membránja is közvetlen csatolásban van a dobhártyával. A fülhallgató meg pláne, ezért ezekben az esetekben szinte mindegy milyen az átalakító talán csak elrontani lehet, ami kijön az erősítőből, azt fogod hallani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Sziasztok!
A képen látható kapcsolást hogyan kell egy potméterre kötni? Melyik rész hova csatlakozik a potihoz?
Sziasztok ..szeretnék tanácsot kérni képen látható (remélem legalábbis ) kis kütyüt nemrég kaptam és szeretném megkérdezni mi lehet a baja ,ugyanis kb 2 hete elöször beüzemeltem 12 V -ról és minden remekül ment ( tette a dolgát ide oda villogot stb.) de.. minap ismét nekiestem mondom gyönyörködöm benne és meglepődésemre mikor kikapcsolt állapotába tettem a távirányitóval egy sornyi led égve maradt és asszem ez nem igy müködött elsőre ugyanis akkor szépen mindegyik kialudt...most meg a képen látható sor folyton világit ..gondoltam lefotozom hátha valaki tud segiteni mit tehetek..? mit mérjek ki mit cseréljek esetleg benne stb.. örülnék ha ujra rendesen müködne.....elöre is köszönön
Idézet: „A forrasztandó felületet is felmelegítetted, vagy csak nekinyomtad az ónos kábelt?” Igazából csak neki nyomtam az ónos kábelt.. ez is probléma lehet ezek szerint. Köszönöm!
Akkor forrasztottál, ha az ón felfutott a forrasztandó felületre is. Amíg ez nem történt meg, addig a tevékenységnek nincs köze a forrasztáshoz. Érdemes előbb a felületet beónozni, utána a kábelt is, végül a pákaheggyel rányomni az ónos kábelt az ónos felületre, az a tuti.
Köszönöm, itt a javítás: Bővebben: Link
Igen ezt gondoltam, ezért kérdem, a felületre is felakartam vinni az ónt, de nem tapad meg rajta ez a gondom, de a javaslatok alapján megpróbálom felvinni rá
Ha a felület nem tiszta, nem is tapad meg. Valami alkoholos cuccal meg kell tisztítani, aztán nekiérinteni az ónt, odaérinteni a pákát, picit hozzáérinteni az ónhoz, és az ónnak meg kell olvadnia és befutnia a felmelegített felületet.
Elvileg így jó lesz. Ha mégse, akkor fordítva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást, (még csak az 556-os részét, a tranyók meg a trafó nincs rajta) de nem akar működni, hiába nézegetem a szkóppal. Hol lehet a hiba? Jó maga a kapcsolás? A 3-as lábra nem kell kötni semmit? A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(működik, csak kellet a kondi a 3-as lábra. )
Akkor ott valami árulás volt, mert azért a kondi nélkül is működnie kell, csak zavarérzékenyebb.
De a 10-es lábat is a tápra kell kötni, és a 11-et is a 3-ra lehet kötni.
Most már működik, csak az egyik félperiódus "vastagabb" egy kicsit, mint a másik. Lehet hogy azért, mert nincs a 10-es láb tápfeszre kötve?
Üdv!
Van egy régi, 2x17V 50VA transzformátorom, hiperszil maggal, a gondom az lenne, hogy újabban elkezdett borzasztó hangosan búgni. Egyszerűen elengedett a vasmagot összetartó ragasztó (bilincs ugyanis nem fér el) Hogyan, illetve mivel tudnám egymáshoz rögzíteni a két U alakú darabot?
Szerintem azt az antennát nem arra a TP_IN/OUT-ra kellene forrasztani. Másrészt jobban jársz, ha nem bántod, mert csak rontasz az egészen. A mellékelt képen látszik, hogy hol van az antennája (bal alsó sarok), amit a PCB-n alakítottak ki.
Nem "vastagabb", hanem egyik félperiódus ideje hosszabb. Ami nem csoda, mert a C1 kondi töltése az R1+R2 ellenálláson keresztül történik, kisütése pedig csak az R2-őn. Így a kitöltés nem 50%, (13+12)/12 arányú vagy is 48%.
De ez a kapcsolás egyébként is 57Hz-es, közelebb áll a 60Hz-hez mint az 50-hez. Ha 1µF helyett 470nF (film) kondit használsz, R2 helyett 30kohm-ot, akkor már 49% lesz, és az 50,2Hz.
Hello! Kb. sehogy. De ha a trafó cséve gyári, akkor el kel férnie annak a vékony szalagbilincsnek ami összefogja. Ha szétszeded jelöld össze, mert az sem mindegy hogy illeszted vissza..
Bilincs gyárilag sem volt rajta, szerintem egy papírt sem tudnék átdugni közöttük. Egyébként egy régi orosz trafóról van szó.
A tajgahuszárok általában impregnálták a trafókat. De kis zúgás számukra nem okoz gondot. A probléma akkor szokott kezdődni, ha valaki szétszedi.
Szalagtranszformátorok egyébként sem a csendességükről híresek. De ha csavaros kengyel van, néha a lazítás többet ér mint az összeszorítás. Ha nem, marad az ima..
Teljesen néma volt, új keletű a zúgás. Majd megpróbálok valamit, biztos sikerül valami tűrhető szintre "lehalkítani".
Sziasztok! ki tudna segíteni zener dióda ügyben Egy pioneer hifiben van egy RD2.7ESB nevezett dióda helyettesítője kellene de nem találtam a neten .
Szia!
Google első találata Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |