Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A Fostex és a legtöbb szélessávú elég speciális hangzásvilág, így elég speciális ízlés kell hozzá. Egy jól megcsinált Videoton lehet, hogy egyenletesebb.
Szia!
Nagyon sokan a csőves erősitőt, szélessévúval hallgatják, többek között az egyik alternativa a Fostex. Hangsugárzó vásárlása esetén, én mindenképpen, egy érzékenyebb tipust javasolnék. Ezenkivül, érdemes figyelembevenni a meghallgató helyiséget, és az elkészült erősitő teljesitményét.
A helység 15-20 m2 (nappali) A teljesítmény 5-10 W. Elsősorban a minőségre mennék nem a teljesítményre. Van néhány RFT L3402 hangszóróm 15VA/98dB. Gondolkodtam ezekben is, de nem találok hozzájuk rendes doboz tervet. A Fostex meg elég jól van dokumentálva. Van az RFT (Vermona ládákban), és van Videoton DC2080 (habszél csere után). Ezeket összehasonlítottam Hagyományos Sony erősítővel, és Beag APX100-al. Lemezjátszó, laptop(MP3) mindent mindennel. A Videoton tetszett a Sonyval modern zenével(elég mély és magas), Az RFT az APX-el szolt jól.(Jó sok közép, Olyan hangszerek jöttek elő, amik a Videotonon nem). Itt a régebbi disco, blues, jazz szolt jól.
Összességében nekem a csöves hangzás jött be. Rockzenénél nem tudtam dönteni. Van ami egyiken szolt jó, van ami a másikon. Természetesen ez az én ízlésvilágom, és az én lakásom. De szeretnék valami minőségi hangtechnikát. Lemezjátszó+erősítő+hangsugárzó 5-10 W teljesítményben.
Az alapok, talán.
Programokkal a nyomkodáson kívül semmit nem lehet. Elsősorban az számít, amit te gondolsz, és nem az, amit a program csinál. Az csak segédeszköz. Nem lenne sikeres egy fórumon keresztül tervezett hangváltó a DC2080-hoz. És nekem sincs erről konkrét infóm, még nem dolgoztam vele, tehát nem tudok erre mit mondani. A Fostex árából meg lehet csinálni biztosan normális hangszórókkal és váltóval. Azt tudom, hogy a váltótervezést (tanulást, tapasztalást) nem egy hangszórógondoktól nehezített Videoton háromutason kell elkezdeni, az még számomra is odafigyelést igényelne. Eltérések mindig vannak, a drága hangszóróknál is. Egy-két kivétellel. Párba válogatni csak az olcsó darabokat tudod, a drágából örülünk, ha kettőt meg tudunk venni (az anyagi lehetőségek ugye néha korlátozottak). A Fostexnek neve van, meg kell fizetni, működtet egy viszonylag nagy apparátust, a kereskedelem is kiveszi a részét a te hangszóróért kifizetett pénzedből, tehát van mivel indokolni az árát. A paraméterek átlagosak, az új stílusú nagy érzékenységű, erős mágneskörrel szerelt szélessávú hangszórók csoportját erősíti, tehát viszonylag hangos kis bemenőteljesítménynél is. Viszont épp emiatt nehéz normális mélytartományt kihozni belőle. Erre születtek különböző "tölcséresnek" látszó megoldások, de ezeknek a nagy része ugyan hangosabbá és terhelhetőbbé teszi a mélytartományt, de csak bizonyos frekvenciákon, magyarul sem egyenletes, sem pontos nem lesz. Jó dobozt tervezni ezekhez, legalább annyira nehéz, és arányaiban kb. annyi ismeretet igényel, mint egy háromutas hangváltó. Igazából a te tetszéseden és igényességeden (igényeiden) múlik legjobban, hogy melyik megoldást fogod kedvelni.
Sziasztok.
Voice-Kraft illetve FS audio hangszòròkròl van valami tapasztalat, vagy általános vèlemèny, mint mondjuk a Sal-ròl alkottatik? Amiket említettem azok 91-96dbi közötti adattal rendelkeznek elmèletileg.
Konkrét típust tudsz mondani? Sal/MNC/Sony/ és társai : Néhányan elvannak vakulva a saját sikertelenségeik miatt ,és a gyártót hibáztatják emiatt. Vagy üzleti érdekből más gyártókat szándékosan járatnak le.
Konkrét típus kéne, mindkét gyártónak vannak jobb és rosszabb termékei. Nekem az FS COMP34Z3-mal van tapasztalatom, egész jó az árához képet. Igényesen van összerakva, anyagminősége is jó.
Otthoni zenehallgatáshoz inkább hifi hangsugárzót építs.
Ezekből a hangszòròkbòl nem lehetsèges? Mit kell nèznem egy hifi hangsugárzòhoz?
* hangosítási célokra alkalmas lehet, kis szerencsével.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
*
Ha zenehallgatásra készítesz hangsugárzót, és nem érted az építés folyamatát, a hangszóró-paraméterek jelentőségét, működését, akkor nem is hangszórókat kellene keresned, hanem kész hangsugárzótervet. Mert hiába van a kezedben a két-három hangszóró, az még önmagában kevés, ahhoz dobozt, hangváltót kell tudni készíteni, és ebben így fórumon keresztül nem lehet igazán jól segíteni. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
A méh telepen találtam egy jobb napokat is megélt 30 centis H2000-es hangszórót. Muszáj volt a mágneses részt szétbontani, kiszedni a rengeteg koszt, letakarítani róla az olajsárt. Most már egyben van, szerintetek ér annyit, hogy eredeti lengőrésszel pótoljam? Bár ahhoz jó lenne tudni mégis mennyibe jön ki anyagilag. Kilós árban az a 300Ft a kosárért nem volt sok
Na, még jól bírja a horganyzás. '95-ös, tehát idén lesz a 20. szülinapja.
Az alkatrészárak a weblapon megtalálhatók szerintem.
Összeszámoltam cirka 3000Ft bekötőszállal kezdve minden mozgó alkatrész, plusz még rájön a posta, á ennyiért inkább marad a barkácsolás. Legutóbb is egy amerikai 40cm-es becker hangszórót vettem 4 ezerért... nem mindegy no.
Hát asszem van hulladék szintű alkatrészem. Ha elviszed, a tiéd. Csévéből csak 4 ohmos.
V-k-nak van fent a neten magyar nyelvű adatlapja is. Mèg nem hallottam, se nem láttam, így nem tudom mennyire fúrtak mellè, vagy sem.
De akkor mòdosítok a kèrdèsemen. Lètezik olyan hangszòrò gyártò, aki valòs adatokat ad meg a hangszòròiròl, ès nem horror árú? Eddig csak olyat láttam kb, hogy ami nem 50000Ft\db az biztos nem annyi.
Röviden: Nem. Hangosításban Könnyen repkednek a nagy összegek, a megbízható pontos és hosszú távon kis eltéréseket produkáló hangszóróknál.
Otthoni zenehallgatás céljaira könnyebb megfelelő hangszórót és hiteles adatlapot találni kisebb pénzekért is.
Jó estét az Uraknak!
Remélem jó helyre írtam, ha nem akkor elnézésüket kérem, és tessék leharapni a búrámat Van egy hangszóró párom, melyeken elporladt a perem, hát nem mai bömböldék, de amúgy gyönyörű állapotban vannak leszámítva a peremeket ugyebár. Esetleg valaki látott már ilyen hangszórót? Nem tudok róla semmit, se márkát, se impedanciát, sem pedig teljesítményt. Egy ismerősöm szerint Telefunken mélyhangszóró, de nem mondta biztosra. Önök szerint? A guglin semmit sem találok róluk.
Szia, mekkora a hangszóró átmérője?
Ami a képekből kiderül: árnyékoltnak tűnik, lehet, hogy CRT közelében üzemelt, középtartományban nem szól annyira szépen, és nem is igazán igényes kivitelezés. Feltételezhetően nem valami értékes darab. A hiányzó paraméterek mind mérhetőek, ha szükség van rá, de dobozt ajánlani ezek nélkül is lehet hozzá nagyjából. A terhelhetőség a lengőcséve méreteitől függ, a névleges impedancia az egyenáramú ellenállásból már következik. Ezeket te is meg tudod nézni. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Üdv!
4,8 ohm az egyenáramú ellenállása, 2,5 cm a cséve átmérője, és 14,5 cm a membrán átmérő a nem létező peremet is beszámítva, perem nélkül 12,3 cm, tehát maga a papír membrán. Egy idősebb úr azt mondta, hogy ezek valóban Telefunken mélyhangszórók, kb 25-30 Wattosnak saccolta őket és 8 ohmosnak. Onnan gondolta ezeket az adatokat, hogy neki vannak Telefunken régi dómcsipogói, melyeknek ugyanilyen árnyékolói vannak. Valami rádióerősítőhöz lehettek, az ő elmondása szerint.
Akkor 6 ohmos névleges impedancia, 25mm cséveátmérővel tényleg 30W körüli a terhelhetőség. Érdekes hogy rádióhoz mágnesesen árnyékoltak, de sosem lehet tudni. Mert TV-hez meg túl nagy a 160mm-es hangszóró.
Középtartományban van egy nagy rezonancia, úgy 3-4kHz körül, inkább alatta szól jobban. Valószínűleg inkább zárt dobozos hangszóró a T-S paraméterei szerint. Maximum kb. 15 liter. Ránézésre ennyit tudok.
Na akkor érdemes újra peremeznem őket, nagyon szépen köszi az infót!
Te látod ránézésre a TS paramétereit egy hangszórónak?
Kisebb igényekre, TV-rádió, biztosan megfelel.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy a hangfalselymet a fa előlapi keretre milyen ragasztóval lehetne jól odarögzíteni? Ki hogyan szokta ezt megoldani? Köszönöm a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
Üdv!
Amit láttam eddig, az egytől-egyig tűzőgéppel volt rögzítve, illetve műanyag keretnél beleolvasztották a belső perembe. Ragasztani szerintem nincs értelme.
Szia!
Csak ragasztani otthon szerintem nem érdemes, pl. a régi Videoton ládák előlapján volt ragasztva, de valószínűleg gyártástechnológiai okai lehettek. Nagy mennyiségnél egyszerűbb csak ragasztani, sok idő lenne annyi kapoccsal rögzíteni. Én is azt javaslom hogy tűzőgéppel csináld, viszont fontos, hogy ragasztóval is rögzítsd, különben a selyem a kapocs által átlyukasztott részeken hamar megnyúlik, és el is szakadhat. Ragasztónak én a Palmatexet javaslom vagy ennek az átlátszó változatát, a Pattex cipőragasztót.
Sziasztok!
Reflex cső problémába ütköztem... A doboz 13L -es lesz, 27cm -es mélységgel (külső méret, ebből lejön a 16 -os MDF kétszer) Reflex csőre viszont 29cm adódik. Láttam már derékszögben vezetett reflex csövet dobozon belül, mégpedig stúdió monitorban. Megkanyarintanám én is, csak az a kérdés, hogy ilyenkor mennyivel kell másabbul számolni a hosszát, mit kell esetleg módosítani az egyenes csőhöz viszonyítva? Vagy minden marad ugyanúgy? (hossz, átmérő) |
Bejelentkezés
Hirdetés |