Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   65 / 82
(#) szollosyocsi hozzászólása Ápr 7, 2015 /
 
Gondolom ezen software frissítéssel sem tudok rajta javítani?
(#) kadarist válasza szollosyocsi hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Sajnos nem tud javítani.
(#) ptk01 hozzászólása Ápr 29, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Szeretném a szomszédos ország TV adóit (Szlovákia) nézni, de nem szeretnék addig beruházni eszközökre, míg nem tudom biztosra, hogy érdemes-e. Gödöllőn a belváros környékén lakok (völgyben egy 4 emeletes lakóházban). A http://www.dvbtmap.eu/ oldalt ismerem, és a számításai szerint kültéri antennával elvileg lehet fogni a Sitno torony által adott adásokat. Nem teljesen tiszta a rálátás, 90-100Km a távolság. Mennyire lehet ezen adatoknak hinni? Valaki a környéken próbálkozott már ilyennel? Nagy nyereségű yagit vennék, persze csak akkor ha garantált a siker.

ui.: régebben (analóg adás korszakában) elég jól bejöttek a szlovák adók, de azóta az adó állomások helyei és a teljesítményei is sok esetben megváltoztak.
(#) teglascs válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Szia,
én is ilyesmivel (régi lepke) próbálom összevadászni a jeleket a STB számára, de nagyon rossz a képminőség.
A helyszín Gárdony.
Milyen magasra kell feltenni? Merre felé kell állítani? Honnan tudnék ilyen infókat megtudni?
Köszönöm.
(#) kadarist válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Szia!
Az előbb linkelt oldalon minden szükséges adat meg van. Bővebben: Link.
(#) teglascs válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Köszönöm, elnézést a figyelmetlenségemért.
(#) Ge Lee válasza ptk01 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Forgasd oda az antennát és meglátod. Terjedéstől is függ a dolog, nálunk pl. Somogy közepén napközben szinte semmi nem jön, viszont az esti órákban jön a horvát, a szlovén és néha az osztrák is úgy hogy nézhető, nem akadozik. Erősítős lepkével, az antenna nagyjából kanizsa fele áll.
Hogy a dvbtmap (vagy a lefedettségi térképek) szerint minek kellene jönni vagy sem az nagyjából lényegtelen, tájékoztató adat, saccolásra sem mindig jó.
(#) Joe_001 válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 29, 2015 / 1
 
Szia! Antenna típust váltanék Ennek a típusnak előnye a széles látószög(45-50°) mert alacsony reflexiójú helyen kevés munkával hamar hoz eredményt Szoktam mondani Parasztnak, tanyára jó. itt nem a földművesség a lényeg, hanem a sík terep, ott kevés a visszaverődés ami régen szellemképként is jelentkezhetett, vagy a txt tévesztésében is megnyilvánulhatott. Ezt szűkebb irányultságú, nagyobb előre-hátra viszonyú antennával lehet javítani,csökkenteni. Ez hosszabb Yagi vagy más típus használatával lehetséges elérni. Csodát tett mifelénk a Gorenje által gyártott (TV koax 5043 )"Hirscmannak" csúfolt, amúgy a Wisi által kreált antenna jó paramétereivel UHF felső sávra 11,-13.5 dB nyereség 30 dB előre hátra viszonnyal szerintem a konstrukció a digit világban is megállja a helyét, a név 11-13 elemes Yagit takar picit jobb paraméterekkel. Az analóg világban ahol ez a típus nem hozott eredményt ott tapasztalatom szerint másik sem.
Másik: Az antenna "irányított" antenna, ezek szerelési szabályai szerint kifejezetten "előnyös" a direkt rálátás, ne legyen a jel útjában semmi. Az antenna feljebb emelésével javítható. Átlagban egy szál 5/4" vízcső elég a gerinc közelében 5m kinn 1m benn, de kikötéssel magasítható. Az oldal, és hátulról visszaverődő jelek okozta reflexió csökkentésére is bizonyos mértékig jó, mert általában a direkt jel nagysága növekszik a visszaverté nem. Lehetséges módszer még az antenna forgatása lehetőleg iránykarakterisztikán belül maradva elfordítani a rossz jelről. Ezen felül extrém estben pont a reflektált jelre fordítani (pl. közeli adó nem látása esetén). Érdemes a kinti kábelekhez fekete, időjárásálló típust választani. Az antenna kábelt a cső aljáig (+1-2m) vágom, F dugó-toldó-dugó kombinációval folyatva Vakár mérés, akár vizsgálódás céljából. Lehet volna még mit mondanom, de erre mondta egy tényleg nagy tudású kollégám kezdő koromban: "Szép lelet ebben a szakmában bárki, de okos nem! A hullámok úgyis jobban tudják a fizikát nálunk." Pedig Ő mérnök is volt.
Remélem segítettem is nem csak pötyögtem.
(#) Joe_001 válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Még kérdés: Mit szeretnél fogni, és eddig honnan jött?
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
A szlovák digitális adok többsége vertikális polarizácioju. Nekem kb 100 km-re a pozsonyi adotol igen jol jön mind a 3 multiplex.
(#) teglascs válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Szia, köszi a részletes választ holnap áttanulmányozom, értelmezem (most már álmos vagyok hozzá).
Ez egy faház nyaraló. Amíg volt analóg, addig jött az a 3, akár egy darab dróttal, de amikor lekapcsolták, vettem egy STB-ot. Tavaly nyáron már ezzel kínlódtam, mert mindig "bekockázódik" és lefagy a kép. Igaz, az antenna bent van a szobában, tehát nincs magasra emelve, azt nyilván nem úszom meg.
Ja, a MindigTV ingyenes adásait (á la Antenna Hungária Zrt.) szeretném fogni.
(#) teglascs válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Elolvastalak, értelmeztelek, köszi megint a részletes tájékoztatást!
Teljesen egyértelmű, hogy az antennám nem megfelelő magasságban van: ki fogom találni, hogy egy szál csővel/zártszelvénnyel/petrencerúddal hogyan/hova/milyen magasra tudom elhelyezni.
Kérdésem: a fák lombjai zavarni fogják a tökéletes vételt?
Tiszta az üzenetedből, hogy ez a típus nem a legtökéletesebb erre a célra. Megoldható, hogy vegyek egy másikat. A lakhelyemhez legközelebb lévő üzletnek ez a választéka.
Láttam, hogy két tényezőt adtál meg: "nyereség" ill. "előre-hátra viszony".
Ezek alapján próbálok választani majd, aztán már csak pontosan be kell lőni az irányt, és elvileg így jó kell legyen. (....elvileg így jó kell legyen?)
(#) ptk01 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Köszönöm a tanácsot. Sajnos nincs antennám amit forgathatnék. Vennem kellene, de feleslegesen nem akarok beruházni, csak akkor ha tudom, hogy működik.
(#) zolika60 válasza ptk01 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Emlékeim nekem is csak az analóg időkből vannak. Több antennát is telepítettem a Tót adásra. A János utcában a négyemeletesek közül többre is. Kiváló térerővel jöttek. Szerintem most is kellene működnie. Sajnos antennám már nincs, különben adnék egyet hogy kipróbáld.
(#) Joe_001 válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 30, 2015 / 1
 
Mint említettem 5/4" horganyzott cső a legjobb. Az állványcső alu anyaga miatt meghajlik, és úgy marad, ha nem horganyzott a cső nincs röntgenezve, és 5/4" mert miden ahhoz kapható antennás boltban. Mászóvas, távtartó, esővető, stb nagy szelet kikötés nélkül is jobban bírja mint akár az állványcső. 5 földi antennához 1 szabvány bilincs 3db 10-es állványcsavarral 167km/h szelet bírta anno.
(#) teglascs válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Oké, rendben, tiszta! 5/4", horganyzott.

Azt kérdezném még, hogy mennyire kell arra figyelnem, hogy az antenna előtt ne legyenek fák?
(#) teglascs válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Megnéztem közben itt is, hogy merre vannak az adók: a Széchenyi hegyit ajánlja elsősorban, csak utána Kab-hegyet és Székesfehérvárt. Bár azok sokkal közelebb vannak távolság szempontjából, de -gondolom- kisebb teljesítményűek.
(#) Joe_001 válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 30, 2015 / 1
 
Ha ki lehet játszani,(van a tetőn olyan hely) akkor lukra, résre kell rakni. 6m után kikötés, 3m cső kikötéssel, ha várhatóan nem lát ki szomszéddal kellene bótolni. javaslom a gerinc mellé, és csak 1m beereszteni 1db 120mm hosszú ferdén pallóba fúrt állványcsavarra állítani tetőszerkezettől függően. A szarufához 1db szabvány antennabilincs elég, 10-es csavaroknak 8 mm előfurat szigorúan csavar magmérete, mert csak így tart! Beütve, előfúrás nélkül semmit nem tart acsavar! Így előkészített szerelésű árbocra fel is megyek ha kell, de új szereléskor nem szoktam mert ahogy dugom ki pakolom fel az a antennákat, a végén tájolóval beforgatom, előtte térképről letájolom az irányt, (a tető a helykiválasztásnál már illik kinézni hol lát ki legjobban, rögzítem és elvileg a a legjobb jelszint.
(Alapszabály: Az adóra irányított antenna hozza az irányított antenna a legjobb minőségű jelet és ugyebár az adókat nemigen tologatják jobbra-balra?) első műszerem egy MOM katonai tájoló volt, nagyon kikereste az árát! Később műszer is igazolta a tájoló beállítását (ha már forgatni kellett akkor többnyire megette a fene)...
A fák: Apám 180as Kathrein antennáját (Európa egyik legprecízebb parabolája) arrébb kellett rakni, mert 5-6 év alatt benőtt elé a szomszéd diófája. A digit vételnél pixelesedés képszaggatás.
(#) Lali24 hozzászólása Ápr 30, 2015 /
 
Sziasztok!
Van valakinek Alcor HD2650-hez kapcsolási rajza?
Vagy mitől csinálhassa, hogy csak zölden világít a led, de semmire nem reagál, és se kép, se hang?
(#) teglascs válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Köszönöm a részletes műszaki leírást, a fákra pedig ügyelni fogok.
(#) teglascs válasza Lali24 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Nem lehet távirányító probléma? Ill. rendesen össze van dugva a tévével? A tévé át van kapcsolva AV-re, vagy ahogy eddig működött?
A "se kép, se hang" szó szerint azt jelenti, amit írsz (fekete kép és teljes csönd)?
(#) Lali24 válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Szia!
Működött rendesen, tegnap hajnalban dörrent kettőt, és reggel már nem kapcsolt be.
Vagyis csak a zölden, világít ki sem lehet kapcsolni! Szétszedtem és az L10 és az U10 nagyon forrósodik, gondolom emiatt mérek zárlatot a +5 voltos körben!
(#) teglascs válasza Lali24 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Hirtelen ennyit találtam: talán az elektrotanyán próbálj meg kutakodni...
(#) teglascs válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
(#) ptk01 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Bizony, egy sima szobaantennával is lehetett fogni, ha megfelelően és jó helyen pozicionáltad. Sajnos bizonyos adók megszűntek, ill. lejjebb vették a teljesítményeket.

Jómagam csináltam egy 8 elemes yagi-t tesztelésre, de a helyi adókon kívül semmit nem fogtam vele. Jó lenne egy nagyobb nyereségű antenna tesztelés céljából vagy egy helyi tapasztalata.
(#) sdrlab hozzászólása Máj 1, 2015 /
 
Kicsit gyenge a szobaantennám által előállított jelszint. Szeretném egy kis erősítővel megtámogatni.
Ehhez keresek valami egyszerű kapcsolást, ami 5V-ról is működik. A net tele van 12V-os verziókkal, de a set top boxom +5V-ot ad csak ki, és nem szeretnék fölöslegesen még egy tápot ehhez használni.
Látott már valaki 5V-os kapcsolást ?
(#) elektrorudi válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 1, 2015 /
 
Persze. Bővebben: Link
(#) teglascs válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy anyósomék házáról elkunyeráljam-e ezt az antennát? A kép alapján biztosan felismered. Ez alkalmas lehet a földi digitális vételhez?
Köszönöm.

DSCN0767_.jpg
    
(#) Joe_001 válasza teglascs hozzászólására (») Máj 2, 2015 / 1
 
Ez egy jó minőségű Hirschmann antenna. Nyeresége, irányszöge kb a 8-10 elemes Yagi-é, az előre-hátra-viszonya sokkal jobb. Nálam már antenna számba megy. Nálam a szoba antenna nem antenna, A síkreflektorosból a 2 elemes volt használatban, a 4 elemes már nem. mert átmászhatatlan, és sok helyet foglal a csövön és a felette lévők bonyolultabban javíthatóak, de ilyenekkel már stabil jó minőségű vételt lehet csinálni átlagos helyen esetleg 2 vételi helyre is erősítő nélkül. Erősítőt se szerettem szerelni, mert egy közeli, nagy teljesítményű adó rendesen leültetheti, és ami nincs azt amúgy sem lehet erősíteni. Tehát elsősorban az antennán, és helyén dől el a vétel minősége. A bekötését a fiúk fentebb korrekten leírták F csatihoz az a módszer ide is jó bekötéshez. Tapasztalatom, hogy az előbbiek betartásával ha telepítés után jó a vétel, akkor az kb 8-10 évre jó marad.
Sok sikert a szereléshez, és hosszú ideig jó szórakozást!
(#) zolika60 válasza ptk01 hozzászólására (») Máj 2, 2015 / 1
 
Nézz szét a környékbeli tetőkön látsz-e gyanús antennát. Ha igen érdeklődj.
Következő: »»   65 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem