Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2552 / 4005
(#) laacika válasza zenetom hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Na kipróbáltam,eddig 5 cm hosszú 2mm átmérőjű volt a forrasztó hegy,csináltam 2,5mm es átmérőből és megdupláztam a hosszát de semmivel nem lett jobb,nem értem miért nem lett jobb egy kicsivel is,azt hiszem be szerzek egy jó öreg cseh pákát.
(#) zenetom válasza laacika hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Forrasztópisztolyról van szó? Ha igen, akkor szerintem pont hogy rövidebbre kéne. De ilyennel még nem próbálkoztam + nem árt ügyelni a páka teljesítményére...
(#) pucuka válasza laacika hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Fogalmam sincs, nem vasas a szakmám. Valami wolfram króm ötvözet lehet, mert az ívkisülés mellett nagy hőmérsékleten is elég merevnek, ellenállónak kell lennie.
(#) laacika válasza zenetom hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Igen arról,de nem igazán jó acél hegy-el,rövidebbre is vettem akkor sem volt jobb,még a gyári hegy volt benne olyan gyorsan felmelegedett és szépen lehetett vele forrasztani vastagabb vezetékeket is most meg elég melós forrasztani vele egy 1,5 mm2 es vezetéket is.11 másodperc mire a hegyén fojósodik a cin,ezt nem nevezném pillanatnak!
(#) Izgirajder válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Sziasztok, még egy nagyon laikus kérdés, sikerült szereznem ellenállást, de ezeken szines csíkok vannak. Ha bekötöm a led diódás áramkörömbe, mindegy milyen irányba forrasztom be az ellenállást, vagy van valami színkód amit nézni kell. A másik kérdésem, az ellenállást a led elé a negatív pólus irányából kell beforrasztani ugye? Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) mikrokapcsolo válasza Izgirajder hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Az ellenállás polaritásfüggetlen alkatrész, mindegy az iránya. Az is mindegy, hogy hova kötöd be, csak az áramkörben legyen benne. Tehát kötheted a led elé, utána, mindegy.
(#) Bakman válasza Izgirajder hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Mindegy, hogy hogyan áll az ellenállás. Szebb az, ha lentről vagy jobbról olvasható, mint a szabványban, de elektronikailag nincs jelentősége. Az is mindegy, hogy a LED elé vagy után van forrasztva. Az a lényeg, sorba legyen vele kötve.
Most nézem, hova is kell neked ellenállás. Mekkorát kaptál/vettél? Hány Ohm-os ellenállást? Mindenesetre nem fog segíteni a problémádon. A motor elszívja az energiát az egy gombelemből, nem fog jutni a LED-nek, mindegy mekkora ellenállást teszel elé. Sőt, ha ellenállás nélkül sem világít, akkor ellenállással csak rontasz a helyzeten. Nincs mit tenni, ennyit tud a gombelem.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
(#) golem hozzászólása Máj 3, 2015 /

Sziasztok!

Van nekem 11méter 3 x0,5-ös vezetékem szeretném fel használni csak nem tudom hogy hány ampert birhat el. Esetleg jó lenne hoszabitónak akár.
(#) elektroncso válasza golem hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Gondolom sodrott réz. A 3x0,5-ös nagyon sovány. Hosszabbítónak 3x1-1,5-ös vezetéket szoknak használni.
(#) Izgirajder válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Kedves Mikrokapcsolo, nagyon köszönöm a hasznos választ! Megnyugtató, hogy így elég nehéz elszúrnom!
(#) golem válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Igen sodrot réz.
(#) -balint01- hozzászólása Máj 3, 2015 /

Sziasztok!
Van egy állítható adapterem ami 3V-14V-ot tud 1 amperes áramerősséggel! Ezzel lehetne tölteni egy 12V-os 38 Ah-ás savas ólom akkumulátort? Köszi előre!
(#) nedudgi válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Lehet. Eltart egy ideig (ha nagyon le van merülve), de - gondolom - nincs más kéznél, jobb mint a semmi.
(#) Bakman válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Lehet, de nem közvetlen. Valmailyen áramkorlát kelleni fog, különben az akksi túl fogja terhelni az adaptert. Fényképed van az adapterről?
(#) -balint01- válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

nedudugi: Köszi a választ!
Bakman: Jelenleg nincs nálam, hanem fent van Budán, de kedden tudok róla képet küldeni. Viszont csatolok egy képet, ami netről van, de nagyon hasonló az enyém is (ugyan olyan gagyi kínai)
(#) Bakman válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Ezzel ne akard tölteni az akksit. Az üresjárati feszültsége minden állásban magasabb, mint ami rá van írva. Ha alacsonyabbra állítod, nem fogja tölteni, ha magasabbra a kelleténél, vagy túltölti, vagy leég az adapter.
(#) -balint01- válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Hát jó .. Köszi
Viszont ha ezt nem használhatom akkor mivel töltsem? Mert a legkisebb töltő amit találtam 4 amperos és az kicsivel több mint az akku kapacitásának a 10 %-a.

Nem tudjuk, mi a célod a töltéssel. Tudod ellenőrizni az akkumulátor feszültségét?
(#) -balint01- válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Hát a célom az lenne, hogy inverterhez használnám, vagy csak simán egy szivargyújtós usb átalakítóval telefont tölteni, mivel kollégista vagyok, és este lekapcsolják az áramot..
(#) erdgab hozzászólása Máj 3, 2015 /

Tisztelt Uraim!
Elnézést kérek a kérdésemért,már egyszer kérdeztem,de felelőtlenül elveszett az adatom,nem jegyeztem le.Szeretném kérdezni,mekkora DC köthető egy 450V AC kondenzátorra?
Tisztelettel megköszönöm a türelmet!
(#) nedudgi válasza erdgab hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

1,41*Ueff a színuszos feszültség csúcsértéke.

Két dolgot kérdeztem.

Tudnám ellenőrizni, de a multim a kollégiumban van. Kedden megtudnám mérni.

A 4 amperes töltő egy 38Ah akkumulátorhoz nem sok.
A kisebb tápegységgel is lehet utántölteni az akkumulátort, ha tényleg csak egy telefontöltő megy róla. A lényeg (mivel feltehetően egy autóakkumulátorról van szó), hogy minél hamarabb pótold a kivett töltést. Az autóakku(indítóakku) olyan működésre van optimalizálva, hogy lehetőleg állandóan fel legyen töltve.
A cél a szabályozott, korlátozott (automata) töltés legyen. Ezt meg lehet oldani egy PB137 IC-vel, a lényeg, hogy a tápegység biztosítsa az IC működéséhez szükséges 2,5V többletfeszültséget.
(#) laacika hozzászólása Máj 3, 2015 /

Valakinek erről tapasztalata?Vettem egy forrasztót,remélem frankó lesz.Nagyon úgy tünik ebbe réz hegy kell mint a Cseh forrsztókba.
Forrasztó

Köszönöm!
(#) proli007 válasza Pufimyster hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Hello! Alapvetően az áramköri megoldás a különbségképző erősítőben lenne. De ez így nem definiált, mert nincs megadva, hogy a virtuális GND pont feszültsége hogyan viszonyul az LM10 tápfeszültségéhez képest. Mert annak potenciálja az LM tápfeszültségpontjain (és CMRR működési tartományán) belül kell lenni. Valamint a kapcsolás felől, minimális áram fog folyni a virtuális GND felé. (Adott esetben az is zavaró lehet.)
(#) pont válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

A 4A-os töltővel köss sorba 12v-os izzót 2*55w-ost és azzal az árammal töltheted míg 14.8v-ot eléri.
(#) bviktor hozzászólása Máj 4, 2015 /

Sziasztok

Vettem egy digitális külső/belső hőmérőt (Link)ami az időt is mutatja.Sajnos a külső hőmérséklet mérése eléggé el van kalibrálva,körülbelül 4-5 fok a difi.Szétszedtem és lefényképeztem hátha lehet valahogy finomítani az érzékelésen.

A fekete vezeték végén van a külső érzékelő ami pont olyan mint a második képen az a hosszúlábú fekete bogyó. A belső érzékelő az viszonylag pontos csak tizedben mérhető a difi.

Van valakinek ötlete hogyan lehetne "kalibrálni"/állítani a külső érzékelőt?
(#) Gabó hozzászólása Máj 4, 2015 /

Hirtelen nem találtam megfelelő topikot, ezért ide írom a kérdésemet.
Adott ez a fajta RTC modul. Azt tűnt fel, hogy valamiért nem akart rendesen üzemelni, egy idő után, azaz kifagyott az óra. Először kontakt hibára gyanakodtam, de nem ez volt. Végül kicseréltem az elemet, és megjavult. Ekkor kezdtem el, az elem részével foglalkozni, mert visszatéve, megint nem volt jó. Rámértem a 3V elemre, és 3,7V körül mértem. Megmértem a másik elemet, amivel jó volt, az 3V volt rendesen. Ekkor rámértem az elem csatiján, és meglepődve, rajta volt a 4,5V. Utána néztem meg a rajzot, hogy csak egy dióda van a VBAT lábon, az ic és az elem felé, de az elemtől az ic felé nincs. Gondolom kellene az elem és az ic felé is betenni egy diódát, mert így állandóan az elem is megkapja a 4,5V, ami nem szerencsés. Ha beteszek egy diódát, akkor ugye 3V helyett csak 2,5V lesz a VBAT lábon, ami esetleg okozhat gondot, hogy kevés a fesz?
Következő: »»   2552 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem