Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2554 / 3994
(#) sastas01 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Így van, egy autoerősítő. Szimplán agyon lett hajtva, elvileg az érintkezés az rendben volt.
A középső a Remote, ahogy attika is írta.
A gyárihoz hasonló állapot lenne az ideális(most attól, hogy átlátszó vagy nem, tekintsünk el).
Elvileg 12V 1000W, csúcsban és 300W folyamatos üzemben, Két darab 20A-s biztosíték van benne.
Igen, egy elég érdekes csavaros megoldás, magát a csatlakozót is csavarok fogják a nyákhoz(2 es kép), és ez viszi át az áramot is, a tápkábelt pedig a réztömbökbe kell belecsavarozni(1 es kép)
(#) Gafly válasza sastas01 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Ezt ahogy nézem 3D nyomtatóval ki lehetne nyomtatni. Két egyforma kellene, és mivel 3 elemből áll és végdarabból, össze lehetne úgy rakni, hogy az eredeti átlátszó van középen, és akkor meg nem is csúnya. Sokba sem kerül, mert kevés anyag kell hozzá.
Lerajzolni/modellezni mindenképpen kell (Blender).
A nyomtatást meg vagy megrendeled, vagy megcsinálja valaki (pl. 3D-s topic).

Vagy más módon is le lehet gyártani (kézügyesség, kreativitás ).

Esetleg nem lehet hibásat venni és abból "kannibalizálni"?
(#) zombee válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Én nem bonyolítanám ennyire, kiforrasztanám a résztömböket és lengő csatlakozóval helyettesíteném.
(#) BEMcorp válasza zombee hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Kb én is erre gondolnék. Esetleg egy sima sorkapocs (persze megfelelő nagyságú), a paneloldalon tömör rézdrót 90°-ra hajlítva, beforrasztva (a sorkapcsot is tarthatnák, ha elég vastagok).
(#) teglascs hozzászólása Máj 7, 2015 /

Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet beazonosítani a "miniatűr" méretű kis IC-knél, hogy a lábak kiosztása honnan kezdődik?
Jól látom, hogy a házon mindig van valamelyik sarokban egy kis jel? Az lenne az 1-es lábnál, és a doksi alapján ebből következik a többi?
Ilyesmikre gondolok...
...meg ilyesmikre.
Köszönöm!
(#) eSDi válasza teglascs hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Üdv!

Igen a jelölés az 1. láb, innen az óramutató járásával ellenkezőleg kell haladni a számolással úgy, hogy a jelölés bal felül legyen.
Néha lehet más is, ezért adatlapot mindíg meg kell nézni.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) teglascs válasza eSDi hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Köszönöm.
(#) zsolti900 hozzászólása Máj 7, 2015 /

Sziasztok! .lay kiterjesztést milyen programmal lehet megnyitni?
(#) kistee válasza zsolti900 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

SprintLayout
(#) zsolti900 hozzászólása Máj 7, 2015 /

Ehhez a kapcsoláshoz véletlenül valakinek nincs egy nyákterve?
(#) kadarist válasza zsolti900 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

A nyákterv ott van az oldalon: Bővebben: Link. A layout fájlok megnézéséhez egy program: Bővebben: Link.
(#) levaitamas hozzászólása Máj 7, 2015 /

Sziasztok!
Megtudnátok nekem mondani, hogy a 4017-es IC-nek mekkora árammal terhelhetők az egyes kimenetei?
(#) proli007 válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Hello! Önmagában a kérdés nem értelmezhető tápfeszültség és kimenti feszültség megengedett csökkenése-növekedése nélkül. Ha csak egyszerű válaszra vágysz, akkor "néhány mA-el" lenne a válasz. Egyéb esetekben pedig mindig az adatlap a mérvadó.
(#) sastas01 válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Jelenleg ez a sorkapcsos verzió tűnik a legvállalhatóbbnak.
(#) levaitamas válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Hello!
9V a táp és kimenetenként 3 LED-et szeretnék párhuzamosan kötve meghajtani 15mA-el. Mellékelem a kapcsolást is, köszönöm a válaszodat.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015

image.jpg

(#) eSDi válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2015 / 1

Üdv!

Ha megnézed az adatlapot, akkor abból kiderül, hogy 10V-os táp esetén kb 2.2mA vehető ki belőle egyszerre egy lábon 25°C-on. Mindenképpen kell a kimenetére tranzisztoros meghajtás 3 párhuzamos LED esetén (1db LED-et is úgy-ahogy elbír). Minden LED-et a hármas csoportban külön előtét ellenállással köss be, mert nem lesz egyforma másként a rajtuk átfolyó áram, ebből kifolyólag a fényerő sem.
(#) pont válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Nem tudom mire szeretnéd használni, de ha még tranzisztorokkal is kiegészíted a 6db.ic-t, talán gondolkozhatnál egy mikrovezérlő-ledmeghajtó v. shift regiszter összeállításon,oda nem kellenek tranyók...
(#) donvarga hozzászólása Máj 8, 2015 /

Üdv!

Van egy 5.1 hangrendszer. Tartozik hozza egy, a melynyomohoz csatlakoztathato hangeroszabalyzo. A hangero, a bekapcsolas ezzel tortenik. Az en esetemben ez nincs meg. Egyszeruen annyit csinaltam hogy megkerestem a hangero tuskeket a hangfal bemeneten es rovidre zartam. Mukodik is, de szepen lassan mindig magatol lehalkul. Nem tudom mi lehet az oka. Talan egy hozzaerto kapasbol tudja a valaszt.
(#) levaitamas válasza pont hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Maketthez kellene.
(#) fari19 hozzászólása Máj 8, 2015 /

Szisztok!
Segítségetek szeretném kérni.Szeretnék megépíteni egy olyan kapcsolást, ami jelez, ha az autó leállításakor rajtamaradt a világítás. Találtam egy kapcsolást: http://www.learningelectronics.net/circuits/headlight-reminder_18.html
Nagyjából lefordítottam de nem teljesen világos a működése, és ezt majd egy nyáktervező programmal tervezném meg, de még abban sincs sajnos túl sok tapasztalatom. Az eagle-re gondoltam és a fórumon olvasgattam, de sok ember panaszkodott rá, hogy nem működik neki rendesen, nem tudom pontosan ezt honnan töltsem akkor le, hogy működőképes legyen.
Segítségeteket köszönöm.
(#) eSDi válasza fari19 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Üdv!

Az egész a műszerfal világításáról kapja az áramot, a vezérlőjelet pedig egy olyan helyről kell levenni, amin a gyujtás levétele után megszűnik a táplálás (pl autórádió). Q1 addig resetben tartja az 555-öst, amíg a bázisán jelen van a vezérlőfeszültség. Amint megszűnik, beindul az 555 és hallható a jelzés.
Kezdésnek én nem ajánlanám az Eagle-t, inkább az ExpressPCB-t. Ez utóbbi ingyenes és könnyen megtanulható, de kézzel kell mindent megalkotni az alkatrészeket leszámítva. Az Eagle jóval bonyolultabb, de sokkal több alkatrész és szolgáltatás van benne. Én előszeretettel használom az ExpressPCB-t kisebb kapcsolásokhoz.
(#) fari19 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

tehát ha jól értem, ha kap jelet a Q1 akkor nyitva van és a reset láb a földön van, ha kikapcsolom a gyújtást akkor Q1 nem kap jelet, lezár és a reset láb a tápra kerül? Hát igazából egy tervezőt akarok megtanulni rendesen,még ha vesződni is kell vele, mert most rákattantam az építgetésre, meg későbbiek során is hasznos lehet.
(#) eSDi válasza fari19 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Pontosan így van.
(#) anaja hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. 24V-os tápról szeretnék működtetni ledeket relé és nyomógomb segítségével. A működés úgy nézne ki, hogy: Egy nyomógomb hatására a relé kapcsolja a 24db párhuzamosan kapcsolt ledet, majd egy másik nyomógomb kikapcsolja.
Ezt egy darab tápról szeretném megoldani de nem tudom hogy elbírná-e a relét is meg a ledeket is.
Valamint hol kaphatok erre a célra megfelelő relét és foglalatot? De az is felmerült bennem, hogy kell e egyáltalán.
A ledek piros színűek lennének, úgy számoltam egy 100 Ohmos 5W-os előtét ellenállás elég lenne nekik.
(#) pont válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Ez így elég tág felhasználási terület: "Maketthez kellene". Szóval pontosan hány darab led mikor mit csináljon. A ledek közt is különböző fényerejűek léteznek, tehát a fényerő a lényeg vagy mindenképpen el kell fűteni 15milliampert?. Cél a panelépítés gyakorlása vagy minél egyszerűbben vagy olcsóbban kell megoldani a feladatot stb...?
(#) proli007 válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

A 4017 nem teljesítmény eszköz. De ha teszel a kimenetekre egy-egy NPN tranyót emitterkövetőként, az meghajtja a három Led-et. De célszerű megvizsgálni, hogy a három Led soros kapcsolásában, a nyitófeszültségének összege nem fér-e be a 9V-2V feszültségbe. (Tehát ez három fehér esetén biztos nem jó, de három piros esetén jó lehet.)
(#) pont válasza anaja hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Ha párhuzamosan vannak kötve a ledek akkor mindegyik elé kell egy 2,4k ellenállás ha mondjuk 10mA szeretnél rajtuk folyatni. Az Összesen 240mA, a relé kb 50mA szóval 24V-on 400mA tudó táp kell. A relét öntartó kapcsolásba kell kötni.
(#) proli007 válasza anaja hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Hello! 24 V és 24 Led esetén, meggondolandó a soros kötés, pld. 2x12db-al. Egy "cseppet" energia takarékosabb a dolog. És a Led típusát (áramfelvételét) is tisztázni kell.
(#) anaja válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Áramfelvételnek 10mA-t gondoltam, ennyin elvileg már szép fényt ad. Viszont erre nem is gondoltam, hogy megfelezzem őket Köszi!
24V-os 1A-es tápot néztem ki erre a célra. A relé kapcsolását tudom hogyan és mint kell, viszont amilyennel én eddig dolgoztam olyat nem találok sehol, ezért kértem segítséget hozzá, mivel nagyon sok féle van és én annyira nem ismerem őket. Két NO érintkező pár kellene, ugye az öntartáshoz valamint a ledek kapcsolásához.
(#) proli007 válasza anaja hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Ezt akár egy érintkezővel is meg lehet oldani. De természetesen a másik NO kapcsolhatja külön a Led-eket is. (A szemléletesség kedvéért csak egy Led-et rajzoltam az ábrára.) Amúgy 2x12-vel a Led-ek fogyasztása 20mA és a relé fogyasztása is kb. ennyi lesz)
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
Következő: »»   2554 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem