Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Merd le most, hany Volt van rajta (a kettes labon), amikor nem nema.
Ha 0 vagy e kozeli, akkor 12K ellenallason at tapra. Ha mersz rajta feszultseget (legalabb 5V-ot), akkor 12K-n keresztul foldre.
szaasztok!
én még új vagyok itt.. az elektroikat még csak alulrol szagolom, egy csomo mindenrol hallottam de az egesz kavarog a fejemben ![]() el szeretnén kezdeni valahogy ![]() -nem tudnátok segíteni, melyik alaptól kezdjem? pld az ic toom miaz de hogy hogy mukodik.. ![]() ![]() ![]()
Szerintem kezd el az alapkapcsolásokat megnézni az oldalon nekem nagyon sokat segítettek.
No meg a cikkek között az Elektronikai alapismereteket! Alapok Alap kapcsolások Üdv!
Sziasztok!
Egy trafót szeretnék egyenirányítani(230/12V). Egy CD-s rádióban volt anno. Milyen diódát használjak hozzá? ![]()
Diodahidat hasznalj hozza (Graetz-hid mas neven)
Egy fekete ize, negy laba van, a kozepso kettore a trafo kimenete, a ket szelson jon le neked a + es a -, de ezek ra is vannak nyomtatva, a hullamvonal a trafo kimenete, mindegy, melyik. Ossze lehet rakni 4 db diodabol is, kersobe ird be, hogy Graetz bridge schematic, akkor latod, hogyan. Erdemes nagyobb (mondjuk 1000uF) elektrolitkondit utana rakni a + es a - koze, a kondin jelolve lesz a negativ egy csikkal. A diodahidat aram alapjan ugy valaszd ki, hogy neked jo legyen, nem irtad, mit akarsz vele taplalni. Ne csodalkozz, ha egyeniranyitas utan jocskan 12V felett lesz a feszultseg.
Szia!!
Hát, hogy mire akarom használni, az majd kiderül. Éppen majd mihez. Most csak szeretném egyenirányítani, hogy később, majd ne kelljen. Nem tudom, mennyit tud kinyomni a trafó, de szerintem , olyan diódából kellene, ami kibír egy pár ampert. (szerintem, egytől biztosan többet kinyom a trafó). Ehhez milyen dióda kellhet? /javítsatok ki ha tévednék/ üdv.
Az 1N5394 dióda például másfél ampert kibír, olcsó típus.
Köszi, csak nem voltam benne biztos, mivel ez a neve: "QUARTZ 12.000.000 MHz HC49/U4S"
de akkor ez 12.000.000 hertzes, és nem megahertzes... Soknak is tűnt ez a 12.000 gigahertz... ![]() De akkor valósznűleg elírás az adatánál. Köszi a választ ![]()
Sziasztok
Nézelödtem a kapcsolások menünél,bővebben a feszmérőknél és találtam egy aprócska hibát... 5V-os stabkockás kapcsolás Itt nem tudom,melyik láb a stabilizátorIC-nek melyik-melyik de gondolom a bal oldali az IN,a jobb oldali a OUT Tomi
a 78xx szériánál így van de a 79xx szériánál viszont ha szemból nézed az ict akkor GND BE KI a lábkiosztás általában
Ja, igen, én azt hittem, a kapcsolási rajzon merült fel ez a kérdés.
Magának az IC-nek a bekötése (79xx) úgy van, amint írtad.
Hello!
Szerintetek, ha agy smd alkatrészekkel tűzdelt panelt úgy szereltem, hogy kézzel megfogtam akkor azzal lehet gond? Még egy probléma van, hogy be is volt kapcsolva. Egy hifi cd lejátszójának laser egységét vettem ki és észrevettem, hogy bekapcsolva maradt, mert ki kellet nyomni a lemeztálcát. Tudom nagyon kellemetlen, de lehet belőle gond?? Semmit nem csinált (füst pukkanás ilyesmi, simán ki tudtam venni)
Szia
Semmi probléma nem lesz belőle nyugi. Elvileg nem tesz jót neki, de elég sokáig kéne tapiznod hogy károsdást szenvedjen a cucc... Rengeteget dolgoztam smd cuccokkal, mobiltelefonokkal... Tapasztalat.
Ha egy elektrolit kondenzátor értéke olyan kicsi mint 0.39µF- akkor elhanyagolható a polaritésa? vagy Van egy kapcsolás, és nincs emgjelölte a pozitiv, és a negativ ág, de az van odairva, hogy0,22uF, akkor ott bipoláris kondit kell használni?
Ha elkó, akkor annak mindig lényeges a polaritása. 0,22µF nem szokásos elkóban, rakj oda kerámiát (220n) és ennyi!
Idézet: „0,22µF nem szokásos elkóban, rakj oda kerámiát (220n) és ennyi” Vagy esetleg lehetne MKP-hoz hasonló típusú fóliát is odarakni ![]()
Hát bármilyet, barátunk csak a kapacitását említette, semmi egyéb kritériumot...
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem! Egy CD4049-es C-mos ic-nek véletlenül fordított tápfeszültséget adtam (12 volt) ![]() ![]() ![]()
Elkonak és tantálnak mindig van polaritása. Ha felrakod a kapcsolást, akkor abból az esetek többségében meg lehet állapítani a polaritást.
Vagy ha megépíted, és egy kisebb kerámiakondit raksz oda, akkor egy műszerrel (vagy esetleg előtétellenállásos LEDdel) meg tudod nézni a polaritást.
Nem tudom, nem elég fejlettek a telepatikus képességeim.
De ha pl. adsz neki normál tápfeszt, van az adatlapjában próbaáramkör (test circuit), azzal megnézheted, hogy működik-e...
Hali
van itt egy hozzávaló lista (pdf) és az egyik kondihoz (C8) az van írva hogy 1000pf, hát ilyen szerintem nincs mert ez már 1nf, vagy nem? szóval a csatolt képen bekarikáztam hogy miről is van szó, szerintetek oda milyen kondit tegyek? köszi
Igen, az egy 1 nF-os kondi. (Valószínűleg azért írták pF-ban az értékét, hogy a számkódos jelölésnél könnyebb legyen számolni.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |