Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   175 / 4001
(#) Márk válasza Medve hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

De hova kössem?
(#) bbalazs_ válasza Márk hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Merd le most, hany Volt van rajta (a kettes labon), amikor nem nema.
Ha 0 vagy e kozeli, akkor 12K ellenallason at tapra.
Ha mersz rajta feszultseget (legalabb 5V-ot), akkor 12K-n keresztul foldre.
(#) Márk válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Köszi a választ, megnézem holnap.
(#) Csovi hozzászólása Feb 8, 2008 /

szaasztok!
én még új vagyok itt.. az elektroikat még csak alulrol szagolom, egy csomo mindenrol hallottam de az egesz kavarog a fejemben
el szeretnén kezdeni valahogy
-nem tudnátok segíteni, melyik alaptól kezdjem?
pld az ic toom miaz de hogy hogy mukodik.. a tranzisztorral ugyanez...........-tudom ezek meg messze állnak

(#) levii válasza Csovi hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Szerintem kezd el az alapkapcsolásokat megnézni az oldalon nekem nagyon sokat segítettek.
No meg a cikkek között az Elektronikai alapismereteket!
Alapok

Alap kapcsolások

Üdv!
(#) bancsi15 hozzászólása Feb 9, 2008 /

Sziasztok!

Egy trafót szeretnék egyenirányítani(230/12V). Egy CD-s rádióban volt anno. Milyen diódát használjak hozzá?
(#) bbalazs_ válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

Diodahidat hasznalj hozza (Graetz-hid mas neven)

Egy fekete ize, negy laba van, a kozepso kettore a trafo kimenete, a ket szelson jon le neked a + es a -, de ezek ra is vannak nyomtatva, a hullamvonal a trafo kimenete, mindegy, melyik.
Ossze lehet rakni 4 db diodabol is, kersobe ird be, hogy Graetz bridge schematic, akkor latod, hogyan.
Erdemes nagyobb (mondjuk 1000uF) elektrolitkondit utana rakni a + es a - koze, a kondin jelolve lesz a negativ egy csikkal. A diodahidat aram alapjan ugy valaszd ki, hogy neked jo legyen, nem irtad, mit akarsz vele taplalni.

Ne csodalkozz, ha egyeniranyitas utan jocskan 12V felett lesz a feszultseg.
(#) bancsi15 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

Szia!!

Hát, hogy mire akarom használni, az majd kiderül. Éppen majd mihez. Most csak szeretném egyenirányítani, hogy később, majd ne kelljen. Nem tudom, mennyit tud kinyomni a trafó, de szerintem , olyan diódából kellene, ami kibír egy pár ampert. (szerintem, egytől biztosan többet kinyom a trafó). Ehhez milyen dióda kellhet?
/javítsatok ki ha tévednék/

üdv.
(#) Márk válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

Az 1N5394 dióda például másfél ampert kibír, olcsó típus.
(#) Árpy hozzászólása Feb 9, 2008 /

Helló! Ez ugye 12mhz-es kvarc? Link
(#) Medve válasza Árpy hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Igen!
(#) Árpy válasza Medve hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Köszi, csak nem voltam benne biztos, mivel ez a neve: "QUARTZ 12.000.000 MHz HC49/U4S"
de akkor ez 12.000.000 hertzes, és nem megahertzes...
Soknak is tűnt ez a 12.000 gigahertz...
De akkor valósznűleg elírás az adatánál.

Köszi a választ
(#) Pulyka hozzászólása Feb 10, 2008 /

Sziasztok

Nézelödtem a kapcsolások menünél,bővebben a feszmérőknél
és találtam egy aprócska hibát...
5V-os stabkockás kapcsolás
Itt nem tudom,melyik láb a stabilizátorIC-nek melyik-melyik
de gondolom a bal oldali az IN,a jobb oldali a OUT

Tomi
(#) titi válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Hali! Jól gondolod!
(#) Istike88 válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

a 78xx szériánál így van de a 79xx szériánál viszont ha szemból nézed az ict akkor GND BE KI a lábkiosztás általában
(#) titi válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Ja, igen, én azt hittem, a kapcsolási rajzon merült fel ez a kérdés.
Magának az IC-nek a bekötése (79xx) úgy van, amint írtad.
(#) tams hozzászólása Feb 10, 2008 /

Hello!
Szerintetek, ha agy smd alkatrészekkel tűzdelt panelt úgy szereltem, hogy kézzel megfogtam akkor azzal lehet gond? Még egy probléma van, hogy be is volt kapcsolva. Egy hifi cd lejátszójának laser egységét vettem ki és észrevettem, hogy bekapcsolva maradt, mert ki kellet nyomni a lemeztálcát.
Tudom nagyon kellemetlen, de lehet belőle gond?? Semmit nem csinált (füst pukkanás ilyesmi, simán ki tudtam venni)
(#) topdon válasza tams hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Szia

Semmi probléma nem lesz belőle nyugi. Elvileg nem tesz jót neki, de elég sokáig kéne tapiznod hogy károsdást szenvedjen a cucc... Rengeteget dolgoztam smd cuccokkal, mobiltelefonokkal... Tapasztalat.
(#) jdani hozzászólása Feb 10, 2008 /

Ha egy elektrolit kondenzátor értéke olyan kicsi mint 0.39µF- akkor elhanyagolható a polaritésa? vagy Van egy kapcsolás, és nincs emgjelölte a pozitiv, és a negativ ág, de az van odairva, hogy0,22uF, akkor ott bipoláris kondit kell használni?
(#) Medve válasza jdani hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Ha elkó, akkor annak mindig lényeges a polaritása. 0,22µF nem szokásos elkóban, rakj oda kerámiát (220n) és ennyi!
(#) Norberto válasza Medve hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Idézet:
„0,22µF nem szokásos elkóban, rakj oda kerámiát (220n) és ennyi”

Vagy esetleg lehetne MKP-hoz hasonló típusú fóliát is odarakni
(#) Medve válasza Norberto hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Hát bármilyet, barátunk csak a kapacitását említette, semmi egyéb kritériumot...
(#) fazksg hozzászólása Feb 10, 2008 /

Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem! Egy CD4049-es C-mos ic-nek véletlenül fordított tápfeszültséget adtam (12 volt) . Szerintetek kipurcant? Remélem nem . Légyszi segítsetek!
(#) lgyk válasza jdani hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Elkonak és tantálnak mindig van polaritása. Ha felrakod a kapcsolást, akkor abból az esetek többségében meg lehet állapítani a polaritást.

Vagy ha megépíted, és egy kisebb kerámiakondit raksz oda, akkor egy műszerrel (vagy esetleg előtétellenállásos LEDdel) meg tudod nézni a polaritást.
(#) lgyk válasza fazksg hozzászólására (») Feb 10, 2008 /

Nem tudom, nem elég fejlettek a telepatikus képességeim.

De ha pl. adsz neki normál tápfeszt, van az adatlapjában próbaáramkör (test circuit), azzal megnézheted, hogy működik-e...
(#) sprofan hozzászólása Feb 11, 2008 /

Hali
van itt egy hozzávaló lista (pdf) és az egyik kondihoz (C8) az van írva hogy 1000pf, hát ilyen szerintem nincs mert ez már 1nf, vagy nem? szóval a csatolt képen bekarikáztam hogy miről is van szó, szerintetek oda milyen kondit tegyek?
köszi

l297uni.jpg

(#) jdani válasza lgyk hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

(#) Frankye válasza sprofan hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

Igen, az egy 1 nF-os kondi. (Valószínűleg azért írták pF-ban az értékét, hogy a számkódos jelölésnél könnyebb legyen számolni.)
(#) sprofan válasza Frankye hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

Köszönöm
(#) Frankye válasza sprofan hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

Nagyon szívesen.
Következő: »»   175 / 4001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem