Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fázishasitásos vezérlés, szabályzás mikrovezérlővel
Témaindító: don_peter, idő: Márc 27, 2015
Témakörök:
Igen-igen abból tanulhatok
Megnézem mit tudok belőle hasznosítani. Köszi a linket..
Na ezt azért nem mondanám!
Nekem a tervezője küldött egy kész példányt, mindent csinál csak nem szabályoz, nemhogy trafót még izzót sem. Ez garantáltan sz......
Nekem tökéletesen megy mindkét programmal.
Van valami ötleted hogy hogyan tudnám életre kelteni?
Két ellenpárhuzamos tirit kéne gyújtogasson egy ívhegesztő primer tápján. A tirisztorok 50 A AEG típusú. Előre is kösz!
Szia !
Hát különösebb ötletem nincsen. Összeraktam és ment egyből. Kettőt is épitettem egyikbe az egyik másikba a másik fajta progi ment. Én triak-al használom. De mivel maga az áramkör rém egyszerű ezért én a pic környékén keresgélnék, esetleg ha van szkópod akkor valami kissebb trafóról megnézni hogy vannak e gyújtóimpulzusok.
Ahhoz hogy a hiba keresésben segíteni tudjunk, jó lenne ha néhány képet küldenél az általad összeépített vezérlésről.
A kapcsolás szerint a tirisztorok kb. 1A-es gyújtóáramot kapnak, annak elégnek kell lennie a te tirisztorodhoz is. De ha megadod a pontos típusát, akkor azt is leellenőrizhetjük. Ha van szkópod, akkor a szinkron jelet, és Bundyland által említett gyújtójelet kellene leellenőrizni.
Gyújtás van csak nem szabályoz normálisan.
Sac kb.20 és50 százalék közötti tartományban szabályoz, ha följebb tekerem erősen zúg a trafó és leveri a 20 A automatát.
Lennél szíves bővebben kifejteni?
Ugyanis a leírásban így áll Teljesítmény szabályozó ellenpárhuzamos tirisztorokkal.
Kb 5 db-ot megépítettem kifogástalanul működnek.
Sajnos távol dolgozom az otthonomtól, de emlékszem mi volt ráírva:
AEG T50 F800
Mielőtt beépítettem tesztelgettem mindkettőt.
1 . 5v és 150mA kellett a teljes nyitáshoz.
Már megtörtént.
Küldött új pic-ket optót meg zennereket, de sajnos így sem lett változás.
Ez egy gyors tirisztor, de attól még működnie kell 50Hz-en is. Az adatlap is 150mA-es jellemző gyújtóáramot ad meg.
Egyik fenti írásod szerint transzformátort szeretnél vele primer oldalon szabályozni. Hagyományos izzólámpás terheléssel próbáltad? Induktív jellegű terhelésnél több oka is lehet a sikertelen gyújtásnak, vagy vezérelhetetlenségnek. Lehet tudni hogy milyen széles gyújtójellel vezérled az optocsatolót? Egy fénykép a főáramkörről, a csatlakozásokról segíthetne a hiba megtalálásában. Az ilyen segédkatódos tirisztoroknál könnyű eltéveszteni a bekötést.
Próbáltam izzóval is, de ugyanaz nem szabályozza le sem pedig maximumra.
Az áramkört maga az alkotója készítette, a bekötések helyesek. Más típusú áramkörrel kipróbáltam (impulzus formáló trafós) a tirisztorokat meg a trafót és az eredmény sokkal jobb, olyan 20 -90 százalék körül szabályozott. Kértem segítséget korábban egy elismert szaktekintélytől is, ő sem tudott segíteni. Azt válaszolta hogy ez egy mezei áramkör amit bárki összerakhat, meg hogy a primer oldali szabályzásba már sok embernek beletört a bicskája merthogy egyenáramú komponenseket zúdít a trafóra ami előmágnesezett állapotba kerül és atombombaként viselkedik a biztosítók mezején, meg hogy a tirisztor akkor is nyitva van amikor nem kéne, minden trafónak más karakterisztikája van, no meg hogy ez végett egyedit kellene készíteni ami legalább 250-300 ezer forintba kerülne. Azóta már megépítettem egy szekunder köri szabályzót ami tökéletesen működik, és ez a pic - es primer oldali ott hever a szekrényemben, épp ezért gondoltam hogy felvetem ezt a témát hátha használni tudnám "ha működne"
Ha van véleményetek nekem sokat számítana.
Mindig tanul az ember!
Ha izzóval sem működik, akkor valami hibának mégis csak lennie kell. Ha nem mutatod meg az összeépített áramköröd, nem méred meg azokat jellemzőket amiket kérdezünk, akkor biztosan nem találjuk meg a hibát.
A primer oldali szabályzásnak valóban vannak buktatói, de a sokféle áramköri megoldás közül, ez a két tirisztoros megoldás az egyik legjobb. Ha tényleg meg akarod keresni a hibát, vedd elő, tegyél rá egy izzólámpát, mérd meg az izzólámpán a feszültséget a szabályozási tartomány néhány pontján, és tegyél fel egy-két képet.
Sajnos most nem tehetem ugyanis mint azt feljebb is megírtam már, távol dolgozom az otthonomtól, így aztán ezt elkel halasztanunk.
Majd jelentkezni fogok! Addig is kösz!
Sziasztok!
Csatoltam egy kapcsolási rajzot, ilyen vezérlő volt egy kupakadagoló rezgőnkhöz. Most lett véve egy olyan triakos szabályozó, amiben opto csatolón keresztül van Pic-el vezérelve a triak. Viszont a rezgőt nem lehet felgyorsítani a megfelelő rezgés sebességre ezzel. A gyártó nem tud mit hozzászólni. Lehet állítani 50 és 100Hzes vezérlést is dip kapcsolóval,de egyikkel se jó. Van egy másik rezgőnk az jó róla. A kimeneten a feszültség változik 100hznél 0-230v között. A rezgők kicsit eltérnek, egyikben 3 tekercs van 120fokkal körbe párhuzamosan kötve. Ami nem megy abban 1 van középen. A legelején működött 5 műszakon keresztül. Köszönöm ha valaki tud segíteni
A triakos szabályzóval nem lehet frekvenciát változtatni. A rezgő adagoló rezgésszám változtatásához pedig arra lenne szükség.
Az sem mindegy, hogy a rezgő adagolója milyen rendszerű. Ha elektromágneses. akkor csak a frekvenciát lehet szabályozni, ha (aszinkron)motoros, akkor szűk tartományban lehet, ún slip szabályozással, ha állandó a terhelő nyomaték.
Amit becsatoltam képet azzal volt használva 1986 óta gyárilag. És az teljesítmény szabályozó.
A mostani pic vezérlésű ugyanezt csinálja elvileg 50 és 100Hzen. Csak hogy miért nem működött, illetve miért működött 5x8órán át?
És elektromágneses
A triakos szabályzó valóban teljesítmény szabályzó. Működhet 50, és 100 Hz -en is, de köztes frekvenciákon nem. Ha eddig működött, és most nem, meg kell keresni a hibás alkatrészt, és ugyanolyanra cserélni, és a javítás után ugyanúgy fog működni, mint eddíg.
Ha változtatás van, akkor más a helyzet, jöhet az újratervezés.
Akkor szerinted mitől változik a rezgés frekvenciája? Persze kismértékben fog, hogy mennyire van leterhelve az elektromágnes, de ez nem a szabályzás miatt van.
Értelek de amit küldtem kapcsolás arról ment 30év plusszt. A 2w os potival a sebessége változott a rezgőnek, a frekvenciája épp ezt mondom, hogy az eredetivel sem.
2 új vezérlővel is próbáltam, egyikkel se megy. Hogy miért ment vele elötte nem tudom.
Szia!
Ha jó volt korábban 5 műszakon keresztül az új vezérlővel, illetve másik rezgetővel jó az új vezérlés, akkor a rezgetővel történt valami. Lehetséges, hogy leégett a tekercs, vagy menetzárlatos lett. De lehet, hogy csak valamilyen felfüggesztési probléma adódott. Ha megoldható, ellenőrzés képen visszateheted a régi elektronikát.
Van egy olasz vezérlőm azzal jó most is
Elég nehezen áll össze a kép, ha jól értem:
Volt egy kupakadagoló rezgető, aminek volt egy diszkrét elektronikája, amivel évtizedekig jól ment. Ki lett cserélve az elektronika, amivel 5 műszakot ment. Utána nem lehetett a megfelelő sebességre felgyorsítani. Más rezgetővel jól működött az új elektronika. Erre a kupak adagoló rezgetőre 2 másik új elektronika is rá lett próbálva, de egyikkel sem ment megfelelően. Viszont egy másik olasz vezérlővel jól működik a kupakadagoló. Jól értem? Ha így van, akkor a kupakadagoló és az új elektronika nem akar most együttműködni. Szokott ilyen lenni, ha a teljesítmény félvezető valamilyen paraméterének nem felel meg a felhasználási környezet. Leggyakrabban a di/dt vagy du/dt jellemzőkkel szokott gond lenni, főleg induktív jellegű terhelések esetében. Feltételezem, hogy az új elektronikába nem lehet belenyúlni, de ha a régi és az új triak típusát meg tudnád adni, az megerősíthetné a feltételezésemet. Ha a terhelést és a kapcsoló félvezetőt nem lehet cserélni, akkor megoldás lehet a hálózati impedancia módosítása, pl. egy kisebb fojtó tekerccsel.
Teljesen így van ahogy írtad.
Az újat szét nem szedtem, garanciás. A régit megnézetem holnap. Amúgy Digimatic Vibracon 228 a típusa, kettő triak, kettő rezgőhöz egy PICel. Ebből van 2, így mondhatjuk, hogy 4el lett kipróbálva. Az olasszal megy. Köszi
Az egész úgy ahogy van el van tolva. Ahogy pucuka írta fázishasítással nem lehet a mágneses rezgető frekijét változtatni, de ezt te is tdod, ő is tudja. Ha működött is eddig akkor az maximum a rezgető tehetetlensége és a fázishasításból adódó behúzvatartási idő állíthatta elő, de ezegy elég gagyi és nem megbízható megoldás.
Szerk: Továbbmegyek. Lehet, hogy a behúzási kitérés változását gondoltáák sebességváltozásnak. Ha a fázisból elég nagyot hasítunk, lehet, hogy csak annyi marad, hogy a rezgőnyelv tehetetlenségből adódóan pl csak félig vagy még kevésbé tudja behúzni a tekercset amikoris elenged. Ebből adódóan nem a frekvencia hanem a rezgés erőssége változott. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |