Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   45 / 96
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Megvan!
(#) patexati válasza pjg hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Na ezt hol találtad meg ?
(#) proli007 válasza patexati hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Hello! Egy LM358 nem épp a legmegfelelőbb egy hőelem mV-os jelének feldolgozására. De ha ez van, ez van. Viszont a követő erősítőt legalább alakítsd át így, hogy legalább értelme is legyen. Így nem kaphat a PIC túlfeszültséget a műveleti erősítőtől, bármekkora is legyen a tápja. viszont a linearitás is megmarad..

Követő.png

(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Mit javasolsz helyette?
(#) proli007 válasza pjg hozzászólására (») Máj 26, 2015 / 1

Én igazából semmit. De olyan IC a célszerű, aminek offset feszültsége legalább egy nagyságrenddel kisebb mint a 358-é. Pld. ennek.
Egy OP07 is megfelelő lenne, csak annak kettős tápfesz kell. De ha már pénzt kell kiadni érte, akkor a MAXIM vagy LINEAR ajánlatában találsz olyan IC-t ami kimondottan erre szolgál, és nem utolsó sorban a hidegpont kompenzáció is megoldott benne. Mert ez így csak a "több a semminél" kategória. (De készített itt már valaki szimpatikusabb megoldást IC-tés kompenzálást, csak elő kell keresni..)

Köszi! Maradok a MAX6675-nél.
(#) proli007 válasza pjg hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Az ára nem "baráti", viszont sokkal célszerűbb és ésszerűbb.. Ha precízkedünk, akkor az IC kabátját termikus kapcsolatba kellene hozni a hőelem hidegpontjával. Egy pákánál, ez várhatóan a nyelében van, mert nem gondolnám, hogy kompenz vezeték lenne a páka kábelében. Tehát a nyélben van összekötve a hőelem a rézvezetékkel. Így az IC-t igazából a nyélben kellene elhelyezni..

Ebay-n vettem kb. 1500-ért hőelemmel készre szerelve.
Egy pákánál nem kell ilyen precizitás. 5-10 fok ide - oda.

MAX6675.JPG

(#) proli007 válasza pjg hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Igen, láttam én is hogy majdnem olcsóbb hőelemmel az egész,mint maga az IC. Bár ezen is van kis lauf, mert nem látom igazából a hőkapcsolatot a csatlakozó, és az IC között. "Komoly helyen" azt rész tuskóra szerelik, és ezzel van hőkapcsolatban a hidegpont kompenzáció. Persze az már sokkal több mint a pákánál a semmi..
(#) Criss Rider hozzászólása Máj 30, 2015 /

Üdv!

Kérdés csak én nem találom a Digitális Forrasztóállomás II leírását a cikkek között ?(sőt az. egyes verziója sincs. meg)?!
(#) orcika70 válasza Criss Rider hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

(#) Criss Rider válasza orcika70 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Az lcd kijelzős verzióra gondoltam.
(#) pjg válasza Criss Rider hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

(#) pjg válasza Criss Rider hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
(#) Criss Rider válasza orcika70 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Köszi de valami gond lehet mert amikor megnyitom a linket ki dob a cikkek elejére és nem a konkrét cikkre. Neked be jön az oldal?

Nálam ok.

(#) Criss Rider válasza Criss Rider hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Probléma elhárítva köszönet Topinak a gyors reakcióért.
(#) georg55 hozzászólása Jún 5, 2015 /

Szervusztok
segitség kellene : hogyan tudom meghatározni egy forrasztó páka -hőelemének- +/pozitiv/ és - /negatív/ kivezetéseit egyszerű módon aljzat bekötési rajzot még az ismert típusokról sem igen lehet szerezni
solomon- weller-hakko-
Aljzatot is szeretnék cserélni, és mert sikerült hazavágni egyet, ezért másikat már nem szeretnék elcseszni

üdv és köszönet a válaszokért
(#) pjg válasza georg55 hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Na ezt kérdezd meg még egyszer. Mondat elején nagybetű. A végén pont, kérdőjel, stb. Közben vessző. Így értelmetlen.
(#) eSDi válasza georg55 hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Üdv!

Fogsz egy multimétert és miközben feszültséget mérsz a kivezetésein, szépen el kezded melegíteni a hőelemet. A Weller, ha jól tudom, minden pákájában platina szenzort használ így annak nincs polaritása.
(#) pjg válasza eSDi hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Akkor mérheted a feszültséget. Az nulla lesz. Ha platina ellenállás akkor azt mérd.
(#) eSDi válasza pjg hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Miért lenne nulla a feszültség? A K típusú hőelem 41uV/°C feszültséget termel, ha a hőelem melegebb a hidegpontnál. Ez a melegítéssel teljesül is. A platina szernzor (RTD) meg ugye nem hőelem, ezért annál ellenállást kell mérni. Aminek meg ugye nincs polaritása.
És elnézést, ha az előbbinél furán fogalmaztam, késő van már.
(#) pjg válasza eSDi hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Idézet:
„A Weller, ha jól tudom, minden pákájában platina szenzort használ így annak nincs polaritása.”

Akkor nem hőelem.
Tehát, ha rámér és nem mutat semmit a feszültségmérő, akkor nem hőelem, hanem ellenállás. (vagy szakadás)
(#) georg55 hozzászólása Jún 6, 2015 /

Szervusztok
Köszönöm , hogy strapáljátok magatokat de még mindig nem jutottam előbbre ezért segítek
hátha így érthetőbb vagyok.

A kinai páka betéten 4 fehér vezeték van ? ez a gondom.
Tudom vegyek másikat !?

köszike
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
(#) eSDi válasza georg55 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Üdv!

2-2 vezetéket össze tudsz mérni ellenállás méréssel. Ha hőelemes, akkor az egyik páron melegítés hatására tudsz feszültséget mérni. Ha nem hőelemes, akkor az ellenállása fog nőni relatíve nagy mértékben. A képen a hőelemre mért ellenállás értéke lehetne akár a fűtőbetét ellenállása is (ilyen érték körül szokott lenni a teljesítménytől függöen), tehát ilyen módon kimérni helytelen.
(#) georg55 válasza eSDi hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Szia
Köszi az infót de a -Forrasztóállomás hiba- fórumban megtaláltam a hiba okát, sajna bizonytalan működésű az általam megépített forr-állomás.

köszi a hozzászólásaitokat
(#) Joe_001 válasza georg55 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Üdv! A csati háza nem volt bekötve esetleg esd miatt? A páka típusát se volna gond tudni mert van amelyik ptc-s
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
(#) Droot válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 16, 2015 /

Idézet:
„Tegyük fel hogy belengetem a pákát egyszerű komparátoros kapcsolgatással. Ha a páka hőfoka kisebb mint a beállított akkor 150W-al fűtöm a pákát, ha melegebb mint kellene akkor pedig 0W-al. Ennek eredményeként néhány perc múlva stabilan beáll a páka úgy, hogy a hőmérséklete 40 fokos tartományban hullámzik.”

Ezt pontosan hogy csináltad?
A 150W úgy jött ki, hogy 150W/2 = 75W-os a pákád?
A belengetés alatt azt érted hogy hiszteriézis nélkül egy komparátorral kapcsolgatod a kimenetét?
Következő: »»   45 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem