Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   253 / 274
(#) reloop válasza zotyo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Szia! Fogadd gratulációmat!
Ebben a témában is helyén van az erősítőd, a TDA családdal éppúgy elkészíthető.
(#) zotyo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Szia! Köszönöm!
A fejhallgató erősítőm (ESP) után, ez is a Te nyákterveddel készült!
(#) abstrax válasza zotyo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Hahó, köszi a sok infót! Igen 100VA-est használok végül én is...csak az 2x15V-os.
Ami most tervben van, az egy Auratone-ra hajazó, kis aktív kocka hangdoboz, egy szál szélessávú hangszóróval (nincs hangváltó). Mostanában Avantone Mixcubes néven éledtek újra, meg a Behringer is csinált egy Behritone klónt....LM1875-ök hajtanák talán....meglátjuk.
(#) abstrax válasza reloop hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Közben úgy tűnik, megépítem én is a Reloop-féle 2.1-es rendszert (köszönet a nyáktervért!).
Kérdéseim ezzel kapcsolatban (bocs, ha már voltak előzőleg)....:
- a dufla panelra megcsinálja az ember a sztereo jobb-bal csatornáját, ez OK. Ugyanerre a layoutra mit kell pontosan változtatni vagy átkötni, ha a szubhoz hidalni szeretném a másik panelt? Mi is a követelmény a hídbakötött cuccnál a minimális hangszóró terhelő impedanciára? Talán nem lehet 4 ohm-nál kevesebb, vagy ilyesmi...
- aztán: nem tudom Reloop, van-e valami jól bevált megoldásod a kisjelű részre...gondolok itt elsősorban a szub csatorna le-crossolására...vlami egyszerű aktív szabályozható frekijű alaulátersztő szűrő kapcsolásod van esetleg ehhez?
(#) reloop válasza abstrax hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Szia! A hagyományos hidaláson már túlléptem, minden ízében jobb eredményt tapasztalok, ha egy külön műveleti erősítővel fordítok fázis a híd egyik csatornájának.
Részletek ebben a témában.
A Szub_4 áramkör tartalmazza a hangerőszabályzókat, a kimeneteire 2 db TDA2030r jelű végfok mehet.
A híd kimenetére 8 ohm, vagy nagyobb impedanciájú hangszóró köthető.
(#) abstrax válasza reloop hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Szia, köszönöm szépen! Átnavigáltam, olvasgatom....jaja, 4 ohm az kevés, majd 8-as sugárzót kerítek hozzá. Köszi még 1x!
(#) gery512 hozzászólása Ápr 10, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem van, hogy egy híd kapcsolású végfokon volt 2 db TDA 2040-es ic.
Sanszos, hogy elköltöztek az örök vadászmezőkre, mert a kimeneten dc 12V van.
Sajnos a boltban csak 1db 2040-es volt már és 1 db 2030-as.
Összerakhatom-e a kettőt ugyan abba a kapcsolásba, vagy inkább próbálkozzak méricskélni, hátha csak az egyik szállt el?
(#) szendi001 válasza gery512 hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Szerintem ne tedd.Az egyik mindig korlatozna.
(#) reloop válasza gery512 hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Szia! A jót minek cserélnéd? Mérd meg mindkét kimeneti pontot testhez képest, abból meg tudjuk melyik a rossz.
(#) gery512 hozzászólása Ápr 11, 2015 /

Megmértem, mind a két IC kimenetén 12V-van
Lehet, hogy a munkapont beállításnál szállt el valami?
(#) szendi001 válasza gery512 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Tápok rendben? Van komplett rajzod és pár képed a nyákodról?
(#) gery512 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Rendben vannak, viszont annyi megfigyelés van még, hogy az egyik jobban melegszik.
Még annyi, hogy az egyik kimenetén 17V míg a másikén 5-6 V közötti feszültségek vannak.
A melegebben van a 17V.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
(#) gery512 hozzászólása Ápr 11, 2015 /

Meglett a bűnös, és tényleg csak az egyik 2040-es ment el.
A hidegebbik volt, amin csak 5-6V közötti kimenő feszültséget tudtam mérni.
Köszi szépen a segítséget!
(#) tiborjan hozzászólása Máj 21, 2015 /

Üdv!

Olyan problémát észlelt már valaki TDA2030 -al, hogy néha szabálytalan időközönként, van hogy gyakrabban pattan / pattog a hangszóró. Sima monó végfokom van +30V-ról 4ohmos hangszóróval, a hűtőborda éppen csak meleg.
U.i: Régebben csak néha adott ki pattanó hangot pl. 1-2 óránként egyszer, de most már szinte percenként.
(#) kadarist válasza tiborjan hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Szia!
Az elektrolitkondenzátorok polaritását ellenőrizd. Ha ez jó, akkor egyenként cseréld őket.
(#) Dióda hozzászólása Jún 13, 2015 /

Kollégák lenne egy kérdésem.

Megépítetem ezt a tda2030-as hidat ami a csatolmányban van.

Működik és szól is csak furcsa dolog hogy vezérléskor nagyokat leng a hangsugárzó.
Olyan mintha a zenei csúcsokra tenné de az adott hangerősség és kivezéreltség ekkora úgymond plussz kilengést nem kellene okoznia. Na ezt jól megmondtam.
Ergo szól mondjuk beszéd hangerőn és ha mondjuk jön egy basszus akkor lendít jókorát a hangszórón majd utánna ha elkezdem hajtani akkor szól meg minden frankó csak mintha lenne még a zenébe egy-egy jó nagy amplitudójú szinusz.
Mértem szkóppal de egy pici zajtól eltekintve mást nem vettem észre.
Elképzelhető hogy gerjed?
Próbáltam a tápra tenni plussz 220nanós kondit de nem hozott eredményt.

tda2030_1.gif

(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

A C1, C2, C3, C4 értéke megfelel a rajzon lévőnek? Nincs nagy ingadozása a tápfeszültségnek terheléskor?
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

A C1 nálam 4,7mikró a többi minden ugyanaz ami a rajzon van. Táp az bizony lenghet amiről próbáltam.
A táp ingadozása ennyire befolyásolná hogy ilyen löketeket produkál beszéd hangerőn is?
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2015
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

Pusztán a hiba behatárolása kedvvért cseréld C1-et 470-680nF közötti értékre!
(#) djkoko válasza reloop hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

Reloop fórumtársnak szeretném megköszönni ezt a kapcsolást és paneltervet! Nagyon jó kis erősítő építhető belőle.
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Jún 13, 2015 / 1

Örülök, hogy hasznát láttad

Nem változott semmi.
Mondjuk nem is értem mi baja lenne a becsatoló nagysága miatt.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Jún 13, 2015 / 1

Az IC alacsony tápfeszültség hullámosság elnyomása miatt pozitív visszacsatolás jön létre az egytelepes hídnál, a túlméretezett bemeneti csatoló erre még rászokott erősíteni.
A közvetlen az IC táplábak közelébe elhelyezett 100µF oldott már meg ilyen problémát.
A rajzon feltüntetett 12V tápfeszültség pont az IC adatlapi garantált működési képességi határán van, remélem ennek legalább a másfélszeresével táplálod az áramkört.

Jelentem 34V-ig adtam neki a feszt és semmi melegedés semmi extra jelenség szimplán az hogy feleslegesen sétáltatja a hangszórót .
Holnap megpróbálom hátha egy erősebb táppal nem műveli ezt mert bevallom szerintem megcibálja ezt rendesen.
Elképzelhetőnek tartom hogy a tápeséseket nem tudja a két végfok egyszerre követni és ebből alakulhat ki ez a fura jelenség.
Vagy még ami elképzelhető hogy a visszacsatoló hálózat nem túl tökéletes és asszimetria lép föl a két ic között.
Amire fölfigyeltem hogy ha a bemenet lezárt állapotban van és a hűtőborda ami el van szigetelve az ic-ktől nincs testelve akkor a második ic kimenete mintha kegyetlen zajt vagy brummot produkálna szkópon nézve.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2015
(#) Sanitatum hozzászólása Jún 14, 2015 /

Üdv. Megépitettem ezt az erőlködőt Séma de egy problémám van, gerjed. Az IC melegszik, ha testelem a bemenetet akkor megszűnik a sipolás is ami a gerjedést követi. Ha kap jelet a bemenetre akkor csökken a sipolás de miután pl lement a zene akkor újra felerősödik. Valaki tudna segiteni?
(#) kadarist válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Szia!
Csökkentsd az R5-öt 68 kohm-ra, mert így csökken az erősítés és ezzel a gerjedékenység is.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Nos tápot cseréltem egy 24v 5A-es igaz kapcsolóüzemű tápra a sétáló jelenség megszűnt de ezzel meg förmedvény hangja lett.
(#) Sanitatum válasza kadarist hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Rendbe, köszi...De! ugye sztereóban van, a 2 lap ugyanúgy van megrajzolva és mégis csak az egyik marhul ><
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Szia! A hallható tartományba eső sípolás olyanra is enged következtetni, hogy valahol van egy aktív mikrofon a rendszeredben, például egy mikrofonos fejhallgató és hangkártya a jelforrásod.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Ha kihuzom a 3.5es bemenetet, akkor is ezt csinálja. Kb 10-15 perc és a hűtőborda tűz forró. A mikrofon nem volt bedugva
Következő: »»   253 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem