Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők

Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   124 / 151
(#) hüblerattila hozzászólása Ápr 19, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a linken szereplő kapcsoláson mit kellene ahhoz átalakítanom hogy a ledek helyett például 12v-os 5W-os ledes spotlámpák világítsanak mint kivezérlésjelző? Vagy sima 5w-os power ledek? Ez egy diszkófény lenne igazából.

Bővebben: Link
(#) V1rusH válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Számolj nyitó áramot a jelenlegi ledek esetén, és hasonlítsd össze a felhasználni szánt ledek nyitó áramával, és a szükséges mértékben változtasd meg az előtét ellenállások (4,7K) értékét. Persze ehhez nem ártana tudni a tápfeszültség értékét!
(#) Csupasz válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

A BC547 nagyon soványka ezek kapcsolgatásához....
(#) szamóca válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

A BC 547 helyett, BD135 öt pl. De hűtőfelületre kell akkor szerelned őket, szigetelten.
Ha 230-asokat akarsz meghajtani, akkor meg a LED-ek helyett (vagy sorba) szilárdtestreléket kell berakni.
(#) hüblerattila válasza V1rusH hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Tápfesznek leginkább 12 volt áll rendelkezésre, de talán tudok szerezni nagyobb tápot is. Elvileg akkor ha kicserélném a tranyókat BD135-re akkor egy ilyen 5 wattos 12 voltos spotot kitud hajtani teljes fényerőn? Mind a 10-15 darabot amit tennék rá?
(#) Szabi1 hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Sziasztok! Szeretnék építeni egy 2x2 LED-es vu meter-t (mert sztereó a jelforrás) quad OPAMP ic vel. Azt szeretném tudni, hogy milyen ellenállásokat kellene berakjak a mellékelt kapcsoláshoz hogy -12dB és -24dB-nél jelezzen a két led, és hogy jó-e a rajzom? Az OPAMP-nak szimmetrikus vagy aszimmetrikus áramforrás kell? Az erősítő dobozzába lesz beépítve a hangerő potméter után.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015

vu.jpg

(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Hello! Nem baj, hogy a téma címe "Kivezérlésjelző, de nem LED-ekkel"?
- Ha pld. LM324-et használsz, akkor elég egy tápfesz is.
- Az, hogy mekkora ellenállások szükségesek, a -12 és -24db feszültségszintjétől függ (vagy is hogy nálad mekkora feszültség felel meg a 0dB-nek), valamint a tápfeszültségtől. Hiszen abból állítanád elő a referencia feszültséget a komparátoroknak.
- Egyébként még egy ellenállás is kell a kettő alá. Hiszen így soha nem lesz ebből feszültségosztó. Egy pedig sorba a bemenettel mert negatív feszültség esetén terhelheti az IC a potit, ami torzításhoz vezethet. Vagy kettős tápfesz.
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Elôször is az erôsítô mindig és mindig topikba raktam a hozzászólásom, kértem moderáciot hogy a led es vu topikba rakják errefel ide tették a hozzászólásom A 0dB-s szint az a jelszint volna ahol az erôsítô még nem clippel (irs2092 300w 8 ohm 600w 4 ohm )
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Ha jól sejtem R1,R2,R5 egyforma értékű kell legyen jelen esetben, és R6 mekkora kell legyen?
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015

vu.jpg

(#) kriszrap hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok
Az lenne a problémám hogy nincs ilyen kilengése (1-2led eltérés) és ugyan ezzel a számmal teszteltem amit ebben a videóban hallható :
videó

Olyat szeretnék elérni ami a vidibe 2:44 (legfelső) résznél lévő kilengés itt kb (3-5 led ).
Nem tudom mit kellene meg változtatnom hogy ilyen kilengésem legyen .
Valaki tud segíteni??

kapcsolás: kapcsrajz link
rem érthetően írtam mert az nem az erősségem
(#) Alkotó válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

A felvetésed szempontjából mindegy, de van fejlettebb rajz.
Ha hosszabb csíkot akarsz látni, akkor növelni kell az érzékenységet, vagy a bemeneti jel nagyságát.
A rajzra felírtam több hasznos információt.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
(#) kriszrap válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Értem
LM3915 nél
REF-OUT
REF-ADJ
Ezekkel a lábbakal mit lehet csinálni mire jó??
(#) Alkotó válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

A rajz jobb alsó sarkába találsz értelmezési segítséget, de a kapcsolás már "be van állítva", nincs szükség változtatásra (tulajdonképpen a magyarázat elmondja miért annyi, amennyi).
Maximális erősítés esetén (10-szeres), a mért példánynál 204 mV bemeneti jel kellett az utolsó LED világításához. Nem tudom milyen hangforrásról táplálod, de ekkora szintet bármi képes adni.
(#) proli007 válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Hello! Én sejtem mit szeretnél mondani, hogy dinamikusabb legyen (jobban kalimpáljon). Tetszésed szerint csökkentsd a C4 és C3 kondi értékét. Esetleg használj LM3914-et. Annak 20dB az átfogása, nem 30dB. Mert Te nem kivezérlésjelzőt szeretnél, hanem látványelemet..
(#) kriszrap válasza proli007 hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Nagyon szépen köszönöm
Ki próbálom mindjárt
Ha jobban kalimpál az már úgy mond nem kivez. jelző?????
(#) V1rusH hozzászólása Jún 14, 2015 /

Vettem én is két LM3914-et. Próbapanelen össze is dubdostam. Meg vagyok elébedve vele, mert 5V tápfeszről 5db 5V-os nyitó feszültségű extrafényű ledet meghajt áganként, mind vonal, mind pont üzemmódban. Annyi zavar csak, hogy pont üzemmódban halványan világyí az első led (sor).
A kapcsolást nem tudom feltölteni, netről nélztem. Mindössze két ellenállás van rajta. Ez jellemző erre az ic-re, vagy valami szűretlenségi probléma?
(#) reloop válasza V1rusH hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Az első LED-meghajtónak kikapcsolt állapotban is van némi alapárama, 10k ellenállással ezt az egyet húzd fel tápra!
(#) V1rusH válasza reloop hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Köszönöm a segítséget!
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

És még annyit proli007 és ha nem rakok oda kondit ?
(#) proli007 válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Ilyen kérdésekre "nehezen" tudok válaszolni. Fél ötkor ezt írtad "Ki próbálom mindjárt"..
Most a billentyűket idomítod, vagy tényleg kipróbálsz valamit. Mert tőlem az teszel, ami számodra jól esik és annak nézed aminek látni szeretnéd. Nem egyszerűbb meggyőződni a valóságban egy dologról, mint kérdezgetni?

csak nem akarom haza vágni ám működik csak ha nem rakok oda semmit se akkor mi történi D
(#) proli007 válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Semmi baja nem lesz..

köszönöm
(#) V1rusH válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Én ezen nagyon nagyon egyszerű kapcsolást raktam össze.
Amint látod mindössze két ellenállás van benne és remekül üzemel, pedig Kínából rendeltem!
Természetesen a tápot nem árt szűrni neki, mint bármilyen elektromos készüléknek!
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

sajna nem villágitanak ha a kondit kiszedem ám miért?
(#) V1rusH válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Milyen kapcsolás alapján építetted meg? Hol van az a kondi?
(#) kriszrap válasza V1rusH hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

kapcs
c3 c4 ha kiveszem a ledek nem villágitanak vagy én rontottam el?
(#) Moderátor hozzászólása kriszrap hozzászólására (») Jún 15, 2015

Már kértünk, hogy figyelj oda az írásodra! Ez az utolsó figyelmeztetés!
(#) V1rusH válasza kriszrap hozzászólására (») Jún 15, 2015 /

Idézet:
„c3 c4 ha kiveszem a ledek nem villágitanak vagy én rontottam el?”

Igen! Azzal, hogy kivetted onnan! Hanem kellene oda, nem is lenne berajzolva.
De ha ennyire kísérletezni akarsz, miért nem töltöl le valami szimulációs programot és rajzolod be?! Ott lekövetheted mi miért felel.
Most az a bajod, hogy nem fut végig a fénycsíkod? Mert arra alkotó már adott válaxzt!
(#) kriszrap válasza V1rusH hozzászólására (») Jún 15, 2015 /

"Jobban kalimpáljon" a ledek ezt akartam elérni de akkor csak kondival lehet azt hittem a nélkül is működik de nem.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
Következő: »»   124 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem