Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   38 / 2208
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Feb 13, 2008
Azt megmértem hogy a végfokok 50-50mA-t kajolnak a graetz elött a vá,ltót még nem nézem de megnézem.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Feb 13, 2008
Betettem graetz elé egy 15ohmot és azon esik 1,5v ami 100mA ennyitől nem kéne melegednie egy ilyen graetznek a számitógép táp felvesz 1-2 Ampert. Csak azért zavar hogy melegszik mert a az egyik pufferelkó mellett van. Mondjuk a kondi nem lesz forró tőle csak meleg. De azért mert 105 fokos kondi nem tesz neki jót a meleg gondolom.
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Feb 13, 2008
Köki==>Kőbánya-Kispest Csak akkor gondoltam, mikor egyébként is feljönnél a bnődhöz.
(#) Imi65 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 13, 2008
Szija!
Nincs ellentmondás, az új cső azért erősebben, mert akkor "adják magukból ki" a felmelegedő fémalkatrészek, amit aztán megköt a getter. Az elektronáramlásnak nincs fénye. Azonfelűl nem mindegy, mennyire gázos. Van, ami a működést még nem zavarja. A mai kísérletnél nekem viszont szinte működésképtelen volt tőle a PCL.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 13, 2008
Hát majd csak március második felében megyek leghamarabb...
(#) burgdavid hozzászólása Feb 13, 2008
Még mindig nem dobozoltam be a PCL85 ös projektet, felizgattatok a visszacsatolásos témával. Érdekes. Van a kimenőn egy másik szekunder leágazás, vékonyabb drótból, az egyik fele a test, a másik felét egy 470k-s trimmerrel bekötöm a trióda katódjára, olyan szinten vissza lehet fogni az erősítőt, hogy az öszz. anódáramfelvétel lecsökken 5mA alá Eddig nem volt gerjedés problémám, max ha nem volt lezárva a bemenet. Mióta egy darab vezetékkel meg a trimmerrel bekötöttem a nvcs-t, azóta a negyedik katódejtőt eszi meg a cső. Eddig trimmer volt betéve, azzal lehetett finoman állítgani, azt elfüstölte. Ok. Csere másikra. Kiszáll a füst, nemszól. Mivaaa?? Csere 200ohmos ellenállásra. Azis füstöl, és az anódáram is szökik az egekbe kb 3perc után. Több csővel is csinálja. Nagyfrekisen begerjed? Szólni szól egy darabig előtte. Amúgy vcs-al nemtetszik a hangja. Olyan fátyolos, mosott lesz tőle vagy nemtuom
(#) burgdavid válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2008
Hmm. A primert cserélgettem már, a szekunderre még nem gondoltam.
(#) sturbi válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 13, 2008
Rácslevezető ellenállást nézd meg nem szabadult-e el a helyéről, mert ezek szerint nincs meg a megfelelő negatív rácselőfesz a vez. rácson, az is lehet, hogy kisebb értékű kell, mint amit beraktál. Csatoló kondi is elájulhatott, főleg, ha nem jó a feszültségtűrése. Kösd le a rácsról (csak a rácslevezető maradjon) és nézd meg úgy is elszalad-e az anódáram.
(#) kocos hozzászólása Feb 13, 2008
Most így belegondolva, és az előzőeket olvasva, amelyik csatornám gerjed, és amelyiken leégett egy ellenállás, és nagy áramot vett fel ( e két utóbbi több mint valószínű, hogy a gerjedés miatt ), nincs rácslevezető ellenállás, csak a potméter! És csak akkor gerjed, ha a potméter le van tekerve, szóval ha kicsi az ellenállás, kb olyan 100 kOhmnál megszűnik a gerjedés, illetve ha testre húzom a rácsot, akkor is.. Szóval holnap első nap, rácslevezető elenállás, bemenetre csatolókondi, és az elé apoti!

Ja! Van a táptrafómon két 6.3 voltos tekercs, ami terheletlenül olyan 7.2 Volt, azokat sorba 14,4 volt , és a tekercsek kb fél amperrel terhelhetőek! Ennek már jónak kell lennie PCL 86 hoz nem? Max valami izom ellenállással beállítom a 600 mA -t
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Feb 13, 2008
A két fűtőtekerccsel valószínű nem is kell soros ellenállás, esetleg 0,5-0,6 voltot kell ejteni akkor 0,6 V/0,6 A=1 ohm kell, 0,6 V*0,6 A=0,36 W disszipálódik rajta, tehát 1-2 W-os elég :yes:

Most nézem a PCL85-nek 18 V-nál áll be a 300 mA fűtőáram (elektroncső atlasz), a 13,5 V a PCL 86-nál van. (a PCL 84-nek meg 15 V)
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
Szerintem még mindig PCL86-ról van szó (eddig legalábbis folyamatosan erről beszéltünk), csak kocos barátunk elírhatta.
A PCL84 már nagyon gyengusz cső, a 85-ös meg megint csak speciálisan impulzusüzemre fejlesztett TV-technikai cső. Persze, evvel is lehet erősíteni, de nem hiszem, hogy a dolog túl jól kéne, hogy működjön (linearítás, torzítás...). De ki fogom próbálni. A TV-kben a hozzátartozó kimenő emlékeim szerint jóval magasabb terhelésre illeszt (eltérítő tekercs).
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
A szekunderen nem nagyon divatos a leágazás (főleg nem vékony dróttal). Nekem az a véleményem, hogy az primer leágazás lehet (ilyen viszont gyakran van, brummcsökkentés céljából), azért égnek le az ellenállások. Gerjedéstől nem száll el egy katódellenállás feszültségerősítő fokozatban. Nem nyírhatja ki a szekunderen lévő váltó sem, mert az 10V nagyságrendű. Az áramfelvétele azért is lecsökkenhet, mert "lehúzza" a tápot. Gondolom - ha az áramfelvételt méred - ezt nem figyeled.
Tehát elektroncsöves cuccnál - szemben a félvezetősökkel - ritkán alkalmazunk galvanikus csatolást. Így viszont a fokozatok egymás munkapontjait nem tudják befolyásolni. Gerjedés hatására fellépő munkapont eltolódások a túlvezérlődés számlájára írandók.
(#) abraboro hozzászólása Feb 14, 2008
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, ne haragudjatok meg rám, a trafók nem erősségeim. Ha ugyanannyi menetet tekerek fel vastagabb huzalból, akkor az impedanciája az ugye változik? Tud valaki adni nekem képletet, vagy táblázatot ami alapján ki tudom számolni a kimenőtrafó adatait?
(#) burgdavid válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 14, 2008
Hello!

Visszább valahol fentvan a rajz. Adatlap szerint 17,5V fűtése van, annyi is van beállítva külön tápról, és egy hétig működött is minden gond nélkül, a vcs bekötése óta kezd szórakozni.

Imi65: nem írta el, tényleg PCL85 ből építettem erősítőt, ráadásul képkimenővel, és elég szépen szólt, Orion 60as tv ből avaló.
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
Nem feltétlenül probléma (legalábbis, ha minden "gömbölyű"), ha a bemeneten csak a poti van, ez számos gyári kapcsolásnál is visszaköszön. Nézz csak utána. Tehát - elsősorban - nem ez a baj az erölködőddel. Nem kizárt, hogy átszerelten ugyanezt fogja csinálni.
(#) Imi65 válasza abraboro hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
A trafó impedanciát illeszt. Nem az Ő impedanciája a fő kérdés. A cső anódkörbe kell a hangszóróterhelést feltranszformálni. Tehát elsősorban az áttétel az elsődleges, az összes többi csak utána jön.
(#) EcoPityu válasza abraboro hozzászólására (») Feb 14, 2008
Nem kéne hogy változzon, csak az egyenáramú ohmos ellenállása, ami amúgy is veszteségként könyvelhető el, mert hozzáadódik a terhelőellenálláshoz. Az árambírása viszont jobb lesz. ezért is tekernek,/ meg az osztott tekercselésből adódó menetkapacitás csökkentés érdekében/ felváltva primert-szekundert. És ha a szekundereket párhuzamba kötöd, akkoris összeadódik a keresztmetszetük, kisebb lesz az ohmikus ellenállásuk. Kevésbé melegszik még egy nagyteljesítményű kimenő is.
Imi te meg írtad, hogy majdnem lezárva a PCL 86 ból közel 3w jött, nekünk is le kellett minusszal zárnunk 300v-ról.
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
Én ezeket a trafókat kidobtam, mert alkalmatlannak ítéltem őket erre a célra. De meg fogom próbálni, és hallgatni, más kimenőkkel.
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 14, 2008
Ja, 300V-al biztos többet tud. Én 250V-al próbáltam.
(#) kocos válasza abraboro hozzászólására (») Feb 14, 2008
Csatolok egy képet, remélem tudok vele segíteni ( még nem próbáltam, hogy jó-e? )

trafo.jpg
    
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 14, 2008
Akkor nem tudom .... Na nemsoká szétkapom darabokra, és újra!
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
Jut eszembe, valahol láttam, hogy a régi VT színes (MunkácsyColor) függőleges eltérítő csövével is gyártottak PP-t (PL508). De kimenőt is kreáltak hozzá (már csak azért is, mert a TV-be a végfok nem PP volt).
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
A 60'-as évek végén már elég kiforrott volt a csöves technika, nem véletlenül fikázták az akkori félvezetősöket. Amit akkor jól megcsináltak, az még most is állja a versenyt a kommersz erősítőkkel.
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
Egyébként a lámpások marha jól tolerálják az általunk elkövetett hibákat. Nemrég (talán az ősszel?) demonstrálási céllal összeszórtam egy 2 X EL84+ECC85 lámpásokból egy végfokot. Találtam két kimenő méretű trafót, amiről meg voltam győződve, hogy a ruszki színesből valók (Cirill betűs ketyerék). Működött is, bár éreztem, hogy ettől már hallottam jobbat is. De nem teljesített kifejezetten rosszul. A bemutató után szétszedtem. Most kerültek elő újra ezek a trafók (eddig becsben - a vitrinben! - tartottam őket. Tegnap kocosnak méricskéltem trafókat, és ezek is sorra kerültek. Hát, legnagyobb megdöbbenésemre az áttételük kb a fele volt a kívánatosnak. Utána esett le, hogy ezt valami ruszki panelokról szereltem le, ahol 230/9V táp volt vele építve. Csinálja ezt bárki félvezetőssel....
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 14, 2008
Dinacord bass king nevű 30 W-os NSZK basszgitárerősítő is két EL508-cal készült a hetvenes években
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 14, 2008
helló

Amíg nem volt meg az előírt kimenőm a PL504-es PP-hez,addig egy 2*115/2*9v-os hálózati trafóval próbáltam ki,mert már egyszerűen nem bírtam várni.
Nagyon jól szólt,igaz csövest akkor hallottam először.
Miután elkészültek az osztott kimenők,nem hallottam lényeges változást a hangban.
Kiváncsi lennék az átvitelére a hálózati trafónak,lehet egyszer megmérem.

üdv.
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 14, 2008
Szija!
Ilyet én is előadtam.
Ha kiszámolod, akkor a PL504 PP-nek kb akkora áttétel kell, mint 2 ! db Junoszty TV hálózati trafó. Furcsa volt látni a 4 kiberhelt Junoszty trafót, hogy hagsugárzók vannak rákötve, és nem búgnak, mint a veszedelem, hanem zenélnek. A PL504-nek egyébként viszonylag alacsony a illesztése, ezért nem annyira kényes.
(#) abraboro válasza kocos hozzászólására (») Feb 14, 2008
Köszönöm
(#) Imi65 hozzászólása Feb 14, 2008
Találtam csöves ZK kimenőt. Ebben is ECL86-os dühöngött, ha még emlékeztek rá.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 14, 2008
A motor volt a trafó is egyben. Meg volt benne ECC83, meg EM84 is. Meg talán EF86-os is. Meg egy csúnya szeléngraetz a doboz sarkában.
Következő: »»   38 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem