Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Azt megmértem hogy a végfokok 50-50mA-t kajolnak a graetz elött a vá,ltót még nem nézem de megnézem.
Betettem graetz elé egy 15ohmot és azon esik 1,5v ami 100mA ennyitől nem kéne melegednie egy ilyen graetznek a számitógép táp felvesz 1-2 Ampert. Csak azért zavar hogy melegszik mert a az egyik pufferelkó mellett van. Mondjuk a kondi nem lesz forró tőle csak meleg. De azért mert 105 fokos kondi nem tesz neki jót a meleg gondolom.
Köki==>Kőbánya-Kispest Csak akkor gondoltam, mikor egyébként is feljönnél a bnődhöz.
Szija!
Nincs ellentmondás, az új cső azért erősebben, mert akkor "adják magukból ki" a felmelegedő fémalkatrészek, amit aztán megköt a getter. Az elektronáramlásnak nincs fénye. Azonfelűl nem mindegy, mennyire gázos. Van, ami a működést még nem zavarja. A mai kísérletnél nekem viszont szinte működésképtelen volt tőle a PCL.
Hát majd csak március második felében megyek leghamarabb...
Még mindig nem dobozoltam be a PCL85 ös projektet, felizgattatok a visszacsatolásos témával. Érdekes. Van a kimenőn egy másik szekunder leágazás, vékonyabb drótból, az egyik fele a test, a másik felét egy 470k-s trimmerrel bekötöm a trióda katódjára, olyan szinten vissza lehet fogni az erősítőt, hogy az öszz. anódáramfelvétel lecsökken 5mA alá Eddig nem volt gerjedés problémám, max ha nem volt lezárva a bemenet. Mióta egy darab vezetékkel meg a trimmerrel bekötöttem a nvcs-t, azóta a negyedik katódejtőt eszi meg a cső. Eddig trimmer volt betéve, azzal lehetett finoman állítgani, azt elfüstölte. Ok. Csere másikra. Kiszáll a füst, nemszól. Mivaaa?? Csere 200ohmos ellenállásra. Azis füstöl, és az anódáram is szökik az egekbe kb 3perc után. Több csővel is csinálja. Nagyfrekisen begerjed? Szólni szól egy darabig előtte. Amúgy vcs-al nemtetszik a hangja. Olyan fátyolos, mosott lesz tőle vagy nemtuom
Hmm. A primert cserélgettem már, a szekunderre még nem gondoltam.
Rácslevezető ellenállást nézd meg nem szabadult-e el a helyéről, mert ezek szerint nincs meg a megfelelő negatív rácselőfesz a vez. rácson, az is lehet, hogy kisebb értékű kell, mint amit beraktál. Csatoló kondi is elájulhatott, főleg, ha nem jó a feszültségtűrése. Kösd le a rácsról (csak a rácslevezető maradjon) és nézd meg úgy is elszalad-e az anódáram.
Most így belegondolva, és az előzőeket olvasva, amelyik csatornám gerjed, és amelyiken leégett egy ellenállás, és nagy áramot vett fel ( e két utóbbi több mint valószínű, hogy a gerjedés miatt ), nincs rácslevezető ellenállás, csak a potméter! És csak akkor gerjed, ha a potméter le van tekerve, szóval ha kicsi az ellenállás, kb olyan 100 kOhmnál megszűnik a gerjedés, illetve ha testre húzom a rácsot, akkor is.. Szóval holnap első nap, rácslevezető elenállás, bemenetre csatolókondi, és az elé apoti!
Ja! Van a táptrafómon két 6.3 voltos tekercs, ami terheletlenül olyan 7.2 Volt, azokat sorba 14,4 volt , és a tekercsek kb fél amperrel terhelhetőek! Ennek már jónak kell lennie PCL 86 hoz nem? Max valami izom ellenállással beállítom a 600 mA -t
A két fűtőtekerccsel valószínű nem is kell soros ellenállás, esetleg 0,5-0,6 voltot kell ejteni akkor 0,6 V/0,6 A=1 ohm kell, 0,6 V*0,6 A=0,36 W disszipálódik rajta, tehát 1-2 W-os elég :yes:
Most nézem a PCL85-nek 18 V-nál áll be a 300 mA fűtőáram (elektroncső atlasz), a 13,5 V a PCL 86-nál van. (a PCL 84-nek meg 15 V)
Szija!
Szerintem még mindig PCL86-ról van szó (eddig legalábbis folyamatosan erről beszéltünk), csak kocos barátunk elírhatta. A PCL84 már nagyon gyengusz cső, a 85-ös meg megint csak speciálisan impulzusüzemre fejlesztett TV-technikai cső. Persze, evvel is lehet erősíteni, de nem hiszem, hogy a dolog túl jól kéne, hogy működjön (linearítás, torzítás...). De ki fogom próbálni. A TV-kben a hozzátartozó kimenő emlékeim szerint jóval magasabb terhelésre illeszt (eltérítő tekercs).
Szija!
A szekunderen nem nagyon divatos a leágazás (főleg nem vékony dróttal). Nekem az a véleményem, hogy az primer leágazás lehet (ilyen viszont gyakran van, brummcsökkentés céljából), azért égnek le az ellenállások. Gerjedéstől nem száll el egy katódellenállás feszültségerősítő fokozatban. Nem nyírhatja ki a szekunderen lévő váltó sem, mert az 10V nagyságrendű. Az áramfelvétele azért is lecsökkenhet, mert "lehúzza" a tápot. Gondolom - ha az áramfelvételt méred - ezt nem figyeled. Tehát elektroncsöves cuccnál - szemben a félvezetősökkel - ritkán alkalmazunk galvanikus csatolást. Így viszont a fokozatok egymás munkapontjait nem tudják befolyásolni. Gerjedés hatására fellépő munkapont eltolódások a túlvezérlődés számlájára írandók.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, ne haragudjatok meg rám, a trafók nem erősségeim. Ha ugyanannyi menetet tekerek fel vastagabb huzalból, akkor az impedanciája az ugye változik? Tud valaki adni nekem képletet, vagy táblázatot ami alapján ki tudom számolni a kimenőtrafó adatait?
Hello!
Visszább valahol fentvan a rajz. Adatlap szerint 17,5V fűtése van, annyi is van beállítva külön tápról, és egy hétig működött is minden gond nélkül, a vcs bekötése óta kezd szórakozni. Imi65: nem írta el, tényleg PCL85 ből építettem erősítőt, ráadásul képkimenővel, és elég szépen szólt, Orion 60as tv ből avaló.
Szija!
Nem feltétlenül probléma (legalábbis, ha minden "gömbölyű"), ha a bemeneten csak a poti van, ez számos gyári kapcsolásnál is visszaköszön. Nézz csak utána. Tehát - elsősorban - nem ez a baj az erölködőddel. Nem kizárt, hogy átszerelten ugyanezt fogja csinálni.
Szija!
A trafó impedanciát illeszt. Nem az Ő impedanciája a fő kérdés. A cső anódkörbe kell a hangszóróterhelést feltranszformálni. Tehát elsősorban az áttétel az elsődleges, az összes többi csak utána jön.
Nem kéne hogy változzon, csak az egyenáramú ohmos ellenállása, ami amúgy is veszteségként könyvelhető el, mert hozzáadódik a terhelőellenálláshoz. Az árambírása viszont jobb lesz. ezért is tekernek,/ meg az osztott tekercselésből adódó menetkapacitás csökkentés érdekében/ felváltva primert-szekundert. És ha a szekundereket párhuzamba kötöd, akkoris összeadódik a keresztmetszetük, kisebb lesz az ohmikus ellenállásuk. Kevésbé melegszik még egy nagyteljesítményű kimenő is.
Imi te meg írtad, hogy majdnem lezárva a PCL 86 ból közel 3w jött, nekünk is le kellett minusszal zárnunk 300v-ról.
Szija!
Én ezeket a trafókat kidobtam, mert alkalmatlannak ítéltem őket erre a célra. De meg fogom próbálni, és hallgatni, más kimenőkkel.
Ja, 300V-al biztos többet tud. Én 250V-al próbáltam.
Csatolok egy képet, remélem tudok vele segíteni ( még nem próbáltam, hogy jó-e? )
Akkor nem tudom .... Na nemsoká szétkapom darabokra, és újra!
Szija!
Jut eszembe, valahol láttam, hogy a régi VT színes (MunkácsyColor) függőleges eltérítő csövével is gyártottak PP-t (PL508). De kimenőt is kreáltak hozzá (már csak azért is, mert a TV-be a végfok nem PP volt).
Szija!
A 60'-as évek végén már elég kiforrott volt a csöves technika, nem véletlenül fikázták az akkori félvezetősöket. Amit akkor jól megcsináltak, az még most is állja a versenyt a kommersz erősítőkkel.
Szija!
Egyébként a lámpások marha jól tolerálják az általunk elkövetett hibákat. Nemrég (talán az ősszel?) demonstrálási céllal összeszórtam egy 2 X EL84+ECC85 lámpásokból egy végfokot. Találtam két kimenő méretű trafót, amiről meg voltam győződve, hogy a ruszki színesből valók (Cirill betűs ketyerék). Működött is, bár éreztem, hogy ettől már hallottam jobbat is. De nem teljesített kifejezetten rosszul. A bemutató után szétszedtem. Most kerültek elő újra ezek a trafók (eddig becsben - a vitrinben! - tartottam őket. Tegnap kocosnak méricskéltem trafókat, és ezek is sorra kerültek. Hát, legnagyobb megdöbbenésemre az áttételük kb a fele volt a kívánatosnak. Utána esett le, hogy ezt valami ruszki panelokról szereltem le, ahol 230/9V táp volt vele építve. Csinálja ezt bárki félvezetőssel....
Dinacord bass king nevű 30 W-os NSZK basszgitárerősítő is két EL508-cal készült a hetvenes években
helló
Amíg nem volt meg az előírt kimenőm a PL504-es PP-hez,addig egy 2*115/2*9v-os hálózati trafóval próbáltam ki,mert már egyszerűen nem bírtam várni. Nagyon jól szólt,igaz csövest akkor hallottam először. Miután elkészültek az osztott kimenők,nem hallottam lényeges változást a hangban. Kiváncsi lennék az átvitelére a hálózati trafónak,lehet egyszer megmérem. üdv.
Szija!
Ilyet én is előadtam. Ha kiszámolod, akkor a PL504 PP-nek kb akkora áttétel kell, mint 2 ! db Junoszty TV hálózati trafó. Furcsa volt látni a 4 kiberhelt Junoszty trafót, hogy hagsugárzók vannak rákötve, és nem búgnak, mint a veszedelem, hanem zenélnek. A PL504-nek egyébként viszonylag alacsony a illesztése, ezért nem annyira kényes.
Találtam csöves ZK kimenőt. Ebben is ECL86-os dühöngött, ha még emlékeztek rá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |