Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Remote szál terhelhetőség
Lapozás: OK   1 / 2
(#) burgdavid hozzászólása Márc 6, 2008 /

Sziasztok! Arra volnék kíváncsi, hogy az autós fejegységek remote szála mennyivel terhelhető. Ha valaki foglalkozik ilyesmivel és tudja az ne tartsa magában
(#) titi válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 6, 2008 /

Hali!
Az említett szálra egy tranzisztor kapcsolja a 12V-ot.
Általában to92-es tok.
Nagyon ne terhelgesd, mert könnyen megfekszik a tranyó.
Mivel akarod terhelni?
(#) burgdavid válasza titi hozzászólására (») Márc 6, 2008 /

Csak egy relét akarok odalógatni. Semmi extra 40mA körüli áram kell neki.
(#) Tomi20 válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 6, 2008 /

Biztos ami biztos alapon köss egy tranzisztort a relé és a vezérlő szál közé.
(#) dbase válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 6, 2008 /

A rádio leírásában ha jól emlékszem 100mA szerepel. Én rizs szemizzót kültem vele a kesztyütartóban.

Határeset.
Szerintem használj kapcsoló tranyót.
Bár lehet, hogy elbírná, de általában a REM szálat kapcsoló tranyó még néhány más áramkörnek is ad feszt.
Ezt figyelembevéve pedig én nem kockáztatnék...
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Márc 6, 2008 / 5

Szerintem...

Oké! köszi szépen! titi-é a pont

Nagyon szívesen!
...és én is köszönöm...
Bár gondolom, a többiek nevében is mondhatom, hogy a segítségnyújtás a lényeg, a pont csak mellékes!

Nah meg is csináltam, pont volt kéznél egy BD135, fel is tudtam csavarozni de amúgyis csak langyos. 8,2K helyett meg 6,8 at tettem mert szintén azvolt kéznél
(#) EcoPityu válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

300mA-t eddig nálunk mind elbírt! Bár egyszer léptük túl, akkor két SinuSlive erősítőt hajtott, és azoknak a logóvilágítása is a Remotéról ment. na azt már nem bírta. Egy relét röhögve elbír, csak a védődiódát ne felejtsd. Amúgy mi is relézni szoktuk, mert ha több dolgot kell kapcsoljon, mint díszvilágítás a csomagtartóban, vagy stroboszkóp a ládában... ezek már veszik az ampereket.
(#) EcoPityu válasza titi hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Gyerekek, az emitterkövetőről még sosem hallottatok???
(#) burgdavid válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Hát már össze lett rakva, működik is ahogy meg vagyon írva, egy haveromnak kellett PC-s neonnal telerakni a csomagtartót Azokat kapcsolja a relé. Így csak 20mA-rel terheli a remote-ot
(#) burgdavid válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Mi a lényegi különbség a két rajz között? Azon kívül hogy az egyiknél a kollektor, a másikba az emitterkörbe van a relé?
(#) dbase válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Olcsobb 3Ft-al, nem kell hozzá ellenállás.
(#) benedek hozzászólása Jún 19, 2015 /

Sziasztok!

Nem tudom hova tegyem fel ezt a kérdést, ezért írok ide!

Van egy nagy teljesítményű végfokom(saját építésű, D-osztály, 350W, push-pull, 50ezer mikró puffer, 500w toroid) amivel a mély ládámat hajtom. Az erősítőbe van lágy indítás és eddig kézzel lehetett bekapcsolni.

Mivel nem szeretek mindig odamenni bekapcsolni, felhasználtam a házimozi erősítőm remote-out kimenetét. Ezen 5V-os kontrol jelszint van amikor be van kapcsolva az erősítő(nem elég egy relé behúzásához, próbáltam).

Ezzel a jellel kapcsolok egy N-MOSFET-et, ami pedig egy 5V 350 mA telefontöltőből kapja a "nullát". Majd a kimenet pedig a relé lábára megy(ezt kapcsolom, 5V 200mA relé, 400V 10A lehet vele kapcsolni)

Tehát a bekötés: GATE +5V-os jelszint a házimozi erősítőből
DRAIN A relé egyik lába
SOURCE Házimozi jel nullája + adapter nullája
Természetesen az adapter +5V része a relé másik lábára van csatlakoztatva.

Lehet én néztem el nagyon valamit, vagy csak figyelmetlen voltam, igazából még erőm sem volt nagyon gondolkodni rajta, de szeretnék segítséget kérni. Ez a kapcsolás így valamiért nem működik és fogalmam sincs miért. Egészen addig megvan az 5V a control-out kimeneten a házimozi erősítőnél amíg nem csatlakoztatom hozzá a másik erősítőt. Amikor kapcsolnia kellene, akkor ez a jelszint leesik ~0,2V-ra. Hogyan lehetséges ez, mit nézek el, mi lehet rosszul kötve?!

Köszönöm a segítséget!
Ben
(#) eSDi válasza benedek hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Üdv! A FET bekötése lehet elszúrva, annyira egyszerű ez a kapcsolás, hogy szinte csak az lehet a hiba. Én is pont egy ilyet akarok megvalósítani, csak nekem a kommunikációt kell figyelnem, mert mindig magas szinten van a vonal, ha nincs adat.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
(#) killbill válasza benedek hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

A rele tekercsevel parhuzamosan tegyel egy zaroiranyu diodat (1N4148). Ez nem oldja meg az emlitett problemadat,viszont megvedi a FET-et a rele tekercse okozta impulzusoktol, amikor kikapcsolod az erositot. Szoval a dioda katodja legyen az 5V-on, az anodja a FET drain-jen. Egyebkent en is a hibas FET bekotesre tippelek, mert amugy jo, amit mondtal.
(#) benedek válasza killbill hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Már kétszer megnéztem a bekötést, úgy van bekötve ahogy fentebb írtam. Arra gondolok, hogy esetleg zárlatos lett a tranzisztorom. Mit tudok rajta kimérni amiből kiderül valami? G-S ellenállás?

Igen, a G-S ellenallast erdemes megmerni, mert elvileg csak az terheli a control kimenetet. Marpedig egy MOSFET nem terhelhet egyaltalan. Ohm merovel merve szakadast kell mutasson. Milyen tipusu a FET?

280 ohm... amikor bekötöttem akkor még működött ez a tranzisztor, egyébként ez egy IRF540N. Mivel ölhettem meg, lehet az első reléből érkező impulzus kinyírta?

Biztosan a relé műve. Ha nem is az első impulzusra, de hamar feladja. Ezt a belső védődióda sem tudja megakadályozni. Sőt az is lehet, hogy a vezérlő jel nem tudja elég gyorsan feltölteni a Gate kapacítást és még az is rátesz egy lapáttal.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
(#) benedek válasza eSDi hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Az az érdekes, hogy még egy pillanatra sem működött eddig...Egy Arduino-s próbaáramkörből szereltem ki, ott viszont tette a dolgát ahogy kell. Ennyire hamar megölné a relé, esetleg túlhevíthettem forrasztáskor?

Az is lehet, vagy sztatikus kisülés.
(#) benedek válasza eSDi hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Hmmm, ezeket a tranzisztorokat elvileg már lehet fogdosni, nyalogatni stb. nem? Sztatikus töltések ellen ha jól tudom védettek.

Nem tudom mennyire védettek, de attól még nem árt, ha nem a "susogósnadrágot" vesszük fel gumitaplú cipővel a FET-es dolgok (szinte minden manapság) szereléséhez.

20V a maximum GS feszultseg. Az IRF540 adatlapja semmit nem ir ESD-rol. En nem fogdosnam. Es egyebkent egy 100k ellenallast is javasolnek a GS koze, hogy amikor nem jon jel a hazimozi felol, akkor is garantaltan zarva legyen a FET. De meg inkabb egy soros 1k es egy zener dioda is elferne ott a gate korben, hogy megvedd a FET-et.

Kicseréltem egy NPN tranzisztorra(ez volt itthon), ezzel szuperül működik, beraktam a diódát ahogy írtátok párhuzamosan a relé tekercsével. Most olyan problémám van, hogy be bekapcsol, de ki viszont nem(csak ha kihúzom a remote on kábelt). Rakjak be akkor egy ellenállást?

Igen, egy ellenallas illene, meg egy soros is mindenkeppen, mert a tranzisztor bazis-emitter atmenetere nem lehet 5 voltot ravezetni. A rele aramabol es a tranzisztor betajabol kiszamolhato a kivant bazisaram, ebbol a soros ellenallas erteke. Elso nekifutasra egy soros 1k a bazis fele, es egy masik 1k a bazis es az emitter koze. Mi a tranzisztor tipusa?
(#) benedek válasza killbill hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Ez egy E13007F2 Fairchild tranzisztor. Itt az adatlapja: E13007F2.

Azt véletlenül nem tudod, hogy mitől zúghat a toroidom? Néha nagyon zúg, valamikor viszont teljesen csendes, hálózaton lévő zavarra gondolok. Kérdeztem már máshol is de nem kaptam választ.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem