Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Dávid jól mondta, ha jó minőségű nyomatot akarsz ABS-ből, akkor zárt térben kell nyomtatni. Zárt tér esetén meg figyelembe kell venni a gép műanyag alkatrészeinek a hőre való ellenálló képességét is (értsd: PLA 60 fok körül már nyúlik, tehát az nem igazán alkalmas).
Alumíniumból van a gépem nem PLA-ból, műanyag ami van benne POM a csapágyházaknak.
A zárt tér kialakításár nem is gondoltam, de nagy beruházás lenne.
Mekkora nyomtatód van, hogy nagy beruházás lenne?
Az asztal csak 200x300mm de nagy lett a gép, kb 1m2 plexivel tudnám leburkolni min. 10000Ft.
Kellene bele egy fűtőszál is ami a levegő hőfokát beállítja egy értékre, és mekkorára?
Nem kell plexi. Egy idő után úgyis megunod, hogy nézegeted a nyomtatást. Én már sose nézek rá, csak kb az elején, meg a végén (nagyon sok 8-10 órás nyomtatásom van, ezeknél max a közepén, de éjszaka még ezeknél sem). Így Simán egy rétegelt lemez, vagy akár OSB lapból is összerakhatsz valami dobozt hozzá. Ha nagyon akarod, belülről még leszigeteled valamival. Ha meg mindenképpen látni szeretnéd, mi van bent, egy VGA felbontású webkamerát rákötsz és kész. Én most a Raspberryhez szeretnék egy Rpi kamerát, hogy a telefonomról megnézve is tudjam ellenőrizni, megy-e a nyomtatás. De ez igazából már szerintem flancolás.
Fűtőszál felesleges, nekem fémházas nyomtatóm van, az eleje plexi, felfűtés után 5 percig csak áll a nyomtató, és így is simán felmelegszik az egész tér, a házzal együtt. Kellemesen meleg lesz magától, nem kell rásegítés.
Nem akarom elcsúfítani a gépet faroslemezzel, mondjuk nem mintha most valami szép lenne, a vezetékeket kellene szépen elrendezni, esetleg energialáncba fűzni.
Nekem olyan a gépem, hogy van egy fém keret, arra van felrögzítve oldalról egy-egy lecsavarozható oldal, a tetejére egy felnyitható tető, előre pedig egy plexi ajtó. Mindegyik lemezből van, és le van festve. Elég szépen néz ki szerintem profin meg van csinálva. Esetleg ez lehet még egy megoldás. Ez nem a legolcsóbb, viszont messze a legesztétikusabb, ha jól csinálod meg.
Sziasztok,
Elég kezdő vagyok ebben a hobbiépitgetésben, igazából ez lenne az első projektem és szeretnék kérni segítséget egy ilyen nyomtató megcsinálásában. Elkezdtem olvasni a topikot az elejéről és láttam 2010be indult a dolog. Mára megéri még házilag barkácsolni ilyet ? mert 40-50e Ft körül már belehet szerezni külföldről ezt a ketyerét ahogy gyorsban szétnéztem pár helyen. Ha ettől olcsóbban megoldható a dolog esetleg tudna nekem valaki egy tervet küldeni? Vagy írni? Hogy miket vegyek hozzá például. Mert a váz félépítése szerintem menne de az elektronikában kb semmi. De úgy gondolom hogy ez mára 5 év alatt kiforrt már annyira hogy vannak kész tervek amit "csak" meg kell valósítanom idehaza. Válaszotokat előre is köszönöm. Üdv, piszabi
Szia,
Véleményem szerint ha sok mindent Kínából rendelsz, ami nem a vázhoz kell, akkor se jössz ki 40-50 ezer forintból, ha például egy Prusa i3 szintű gépet akarsz készíteni. Egy ilyen gép esetében csak az alumínium váz lézervágással kb. 15-20 ezer forint. Persze olcsóbban is lehet építeni, de az nem lesz ilyen tudású és képességű. Van aki optikai meghajtókból kiszedett linerás hajtással oldja meg a tengelyeket. Ez sokkal olcsóbb, viszont nagyon lekorlátozza a nyomtatási területet. Üdv, Atis
Végül 3 hét után sikerült rendesen kinyomtatni!
A megoldás: egy jó nagy szobaventillátor a hűtéshez! Részletek és képek itt: Make of Bucky Ball
Sziasztok!
Szeretnék egy kis és olcsó nyomtatót készíteni és tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen motor lenne erre alkalmas találtam egy leírást cd-rom motorral: Bővebben: Link csak ennek kicsi a nyomtatási felülete, szerintetek egy ilyen motor elegendő lenne kb 10x10x10cm nyomtatási mérethez? Bővebben: Link 2x DC 5V Stepper Motor + ULN2003 Driver Test Module Board 28BYJ-48 for Arduino Üdv, Tnadas A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2015
Szia!
Ezek a pici DC stepper motorok elég gyengék, nem hiszem, hogy megfelelően tudnák mozgatni a tengelyeket hiba nélkül. Erőt ugye áttételezéssel lehet "csinálni", de az meg a sebesség kárára megy. Üdv, Atis
Szia!
Köszi a válaszod! Van esetleg valami alternatíva erre a célra? A NEMA17 motorból csak egyet szeretnék beszerezni a filament továbbításhoz, mivel elég drágák ezek a motorok. esetleg egy ilyen? Bővebben: Link Üdv, Tnadas Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2015
Egy fokkal jobbnak tűnik. Leírása szerint a nyomatéka kb. 0.6kg/cm2. Az ajánlott NEMA17 jellegű motorok nyomatéka kb. 2kg/cm2 körül indul.
A motorok a fő egységei a nyomtatónak. Ha azok gyengék, rosszak, sose lesznek jó minőségű nyomtatásaid. Nem spórolnék rajta. Alternatívát nem tudok javasolni sajnos. ![]()
Hallgass rá igaza van NEMA17 motor kell abból is a kis feszültségű meg ehhez megkapod a mechanika többi részét olcsón, meg felejtsd el az ULN.. stb. drivereket mikor 500 Ft-ért kapsz normális áramszabályzós mikrolépéseset.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2015
Sajnos semmi sincs ingyen. Ezek azok az alkatrészek, amin nem szabad spórolni. Áramkör, nyomtatófej, motorok, tengelyek. Minden más (fűtött asztal, vagy komoly ház) már csak extra, azt úgy oldod meg, ahogy csak akarod. A többire nincs jó alternatíva. Sajnos. Nézz körbe az Aliexpress-en, ott azért jó áron meg tudod venni mindegyik alkatrészt, akár apránként.
Köszönöm a válaszokat!
Ok nem spórolok ezeken az alkatrészeken, eddig ezt rendeltem meg:Bővebben: Link Tudnátok ajánlani egy egyszerű és olcsón megépíthető kezdő konstrukciót?
Mit jelent az, hogy olcsó? 80eFt olcsó? Mert akkor tudok javasolni.
Szia!
Az olcsó alatt az elektronikán kívüli dolgokat értettem, a keret/állvány egyszerű könnyen beszerezhető, és egyszerűen megépíthető legyen, mivel kb egy 10 köbcentis nyomtatás elegendő lenne számomra. ilyen helyett: Bővebben: Link ilyesmi:Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
A printrbot egy egyszerű építmény. Itt találsz róla szerelési útmutatót képekkel: Bővebben: Link
Itt van még egy hasonlóan jó leírás: Bővebben: Link Az Instructables oldalon sok más egyszerű 3D nyomtató leírását is megtalálod. Nézz körül! ![]()
Amúgy szerintem overkill ha ennyit kiadsz az áramkörre, motorokra, és építesz egy ekkora nyomtatót. Vegyél egy tábla rétegelt lemezt, vagy mdf lapot, azok viszonylag olcsók, és erősek is egy jó nyomtatóhoz. Csak szenvedni fogsz ezzel a kicsivel. Egyik haverom épített egy printerbotot, és 2 hónap múlva vett egy másik nyomtatót, mert kinőtte. Papaiatis épített egy Prusa i3 gépet, az nagyon királyul néz ki, kellő méretű, és fejleszthető. Ha kellő kézügyességed van, mint neki, akkor jó áron kihozhatod azt a gépet.
Nekem 200×200×200 mm-es nyomtatási területű nyomtatóm van, de néha ennél is jó lenne, ha nagyobb lenne. Legalább magasságában.
Igaza van Dávidnak. Ha a motorokon nem spórolsz az elektronikán se tudsz nagyon. Azon kívül maradt a váz. Azt meg fából is össze lehet rakni. Én MDF helyett HDF lapot vettem mert az erősebb.
Csavarokat meg egyéb hozzávalókat rokonoktól be lehet szerezni. A Prusa i3-nak elég jó és részletes leírása van.
Üdv.
Érdkelődnék mi a véleményetek ( esetleg tapasztalat valakinél) az MK3-as alu hetedbed-del kapcsoltaban.
Ok, rákeresek. Ahogy nézem szinte mindegyik nyomtatóhoz kell eleve 3d nyomtatott alkatrész...
Ha egy leírás alapján építesz gépet, akkor jó eséllyel már valaki megtervezte előtted az egyes műanyag alkatrészeket, amiket csak ki kell nyomtatni. Ha saját vázat csinálsz, akkor neked kell mérlegelni, hogy milyen anyagokból építed meg
![]() Ha nyomtatni kell, akkor itt a fórumban többen is tudunk neked segíteni.
Igen én is tettem fel apróhirdetést hogy nyomtatok alkatrészt, 9x13 as nyomtatott családi fotón kívül még nem keresett meg vele senki.
Köszönöm a válaszokat! a 3d nyomtatást lehet, hogy igénybe fogom venni, attól függ, hogy milyen nyomtató terv lesz a választásom. El is kezdem beszerezni elektronikai alkatrészeket.
Ha döntöttél a terv mellett, írd meg nekünk. Kíváncsi vagyok.
Itt is van egy olcsó megoldás
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |