Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Generátor építés
 
Témaindító: kisedison, idő: Ápr 19, 2008
Lapozás: OK   8 / 12
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Azokat a LED-eket felejtsd el. Nekem van egy fejlámpám, egy 7W körüli power LED van benne, 1db 18650-es Lion akku hajtja. 110m-re elvilágít koromsötétben is, mellesleg az ember lábából sem veszi ki a kenyérgőzt.
(#) gyulank válasza Alex2 hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Az a baj, hogy bármit írhatok, nem érted, hogy nem azért érdekel valami, mert más érdekel.
Nem azért akarok valamit, mert mást akarok. Te csak vitatkozol. Nekem eddig 2 kérdésem volt.
1. Hogy kell méretezni ehhez tekercset? 2. Hogy kell méretezni olyan reflektort, amilyet írtam?
A többi csak vita, és a reflektorokról is hiába írtam amit írtam, téged nem hat meg. Felesleges elismételgetnem, és lényegtelen, hogy pontosan milyen LED van, vagy lesz, mert abból nem tudnám meg, hogy a linkelt reflektorok hogy szórnák, max. annyit, hogy bele fér-e a LED, ami neked elég, nekem nem.
A fantasztikus ötleteiddel pedig aztán nagyon messze jutnék. Vegyek rendes, vagyis drága de rossz hatékonyságú, leddel szerelt lámpákat csak a reflektorai miatt, és használjak hozzá akkut, meg napelemes töltőt, mert az is arról híres, hogy feltöltene pl. ma egy 3W-os lámpát egész éjjelen át működtető aksit.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Ezek a LED-ek ideiglenesen vannak, de eddig mondjuk 10 sima LED volt benne, ami úgy világított kb, mint az izzó, ez pedig már jóval hatékonyabb, és nem a fény kevés most sem, hanem az eloszlás rossz. De mint mondtam 350lm-est tervezek berakni majd, de azzal is csak egy méterrel látok majd tovább, ha nem tudok reflektort hozzá. És tudom, hogy ha kis szögbe sugározna csak, akkor messzebb látnék, de hagy akarjak már úgy világítani, ahogy akarok, ehhez pedig különlegesebb reflektor kialakítás szükséges, de azzal is látnék messzire. Persze 7W-os lehet fényesebb, de mint mondtam, nem akarom, hogy bármi miatt előfordulhasson, hogy nem világít, ha minden érintkezik. Amúgy nem vetem meg az akkut sem, meg a normális napelemet sem(ha nem ezektől függ a világítás, csak besegíthetnek), a napelemes töltő, és a napelemes kerti lámpa nem tartozik ebbe a kategóriába. Ilyen témában írtam is valamelyik biciklis topikba.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) gyulank válasza Alex2 hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Ilyenre cserélném. Csak nem tudom, mekkora alu kéne hűtésre.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) erbe válasza gyulank hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Idézet:
„1. Hogy kell méretezni ehhez tekercset?”

Értelmetlen dolog, ne is várd, hogy bárki nekilát ilyent tervezni neked. Nem csak annyi, hogy tekerünk egy tekercset és odabiggyesztünk egy mágnest. Kell hozzá egy elektronika, ami a fordulatszámmal (sebességgel) állandóan változó feszültséget illeszti a világítóberendezéshez. Nem elég a LED-es reflektorban lakó szabályzó.
Idézet:
„2. Hogy kell méretezni olyan reflektort, amilyet írtam?”

Nem reflektort kell méretezni. A LED nem pontszerű fényforrás, mint az izzó, nincs szórt fénye, amit a reflektor irányíthatna. Akár fekete is lehetne a LED-es lámpa belső tere, semmin nem változtatna. Ha magad akarsz ilyent készíteni, kell venni kívánt fényerejű és sugárzási szögű LED-eket és megfelelő irányzással összeépíteni. Leírásod szerint a meglévő 6 db közé be kellene tenni a fő "irányfényt". Ha már a többi a bokrokat világítja.
(#) gyulank válasza erbe hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Nem azt kértem, hogy tervezzen valaki nekem.
Hogy írjak oda, ha ide írnak?
A bokrokat azért világítja jól, mert közelebb vannak, és merőlegesen esik rá a fény. Nem az a lényeg, hogy mindenfele sugároz, vagy nem, van olyan reflektor, amit direkt úgy találtak ki, ahogy írtam. Nem tudom a nevét, nem mostanában néztem, de méretezést nem találtam hozzá. És de, én tudni akarom, hogy kell, és de, nekem hasznos lenne, attól, hogy szerintetek nem. És de, ha kisebb szögben világít, akkor sem úgy oszlik el, mintha olyan reflektor lenne, ami úgy osztja el, és csak egy szűk folyosót látnék az útból, ha messze akarok látni, ami nekem nem felelne meg. Ezen kívül egyelőre ilyen fényhasznosítású LED 120°-os, és a többi nem ilyen fényes, csak kisebb a sugárzási szöge.
(#) erbe válasza gyulank hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Mint írtam, ez nem csak annyi, hogy tekerünk egy tekercset.
(#) kérdező hozzászólása Júl 3, 2015 /
 
Sziasztok!
Lenne egy-két általános kérdésem az autó generátorokról.
Általában hány pólusúak? Mekkora a minimális fordulatszám, amin már használhatóan termel?
Ha nincs egyenirányítás, hanem csak egy fázist terhelek, akkor onnan csak a teljesítmény gök3-al osztott részét vehetem le? Egyébként mennyire bírják a vizet? Az autóban esős időben biztosan éri valamennyi, mert sok esetbe pont a hűtővizet hűtő radiátor előtt van, ahova azért bejut az eső. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) tvo hozzászólása Jan 14, 2016 /
 
Sziasztok! egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy csillagba kötött aszinkron motort átalakítok generátorrá, hogyan tudom kiszámolni a hozzá tartozó delta kondenzátortelep értékét?
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 22, 2016 /
 
Üdv. Van itthon egy hajdú mosógép motorom. Ebből szeretnék külső akkumulátor vagy áramforrás segítsége nélküli generátort készíteni. Ami hajtaná az egy 2540-es fordulatú fűnyírómotor,persze szíjon keresztül. A kérdésem az volna hogy hogyan tudom úgy bekötni a 6 kivezetését a motornak hogy többször is le tudjam róla venni a 230V váltófeszültséget?
(#) erbe válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Melyik fajta Hajdú? Forgótárcsás vagy Energomat?
(#) szikorapéter válasza erbe hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Energomat elvileg 2x 3 kivezetése van a motornak.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Ahhoz régi MM-es elko jó? 365V 47-100-220µF -os.
(#) erbe válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Mit akarsz kihozni belőle? 2540 fordulat ~40 Hz-et adna ki, ~170-180 V kimenő feszültséggel. Teljesítményt a motor adatlapjáról kell előkeresni. A centrifuga teljesítményének ~60-70%-a. Az említett kondi nem jó erre. 16-25 uF, 400 V AC üzemi segédfáziskondenzátor kell hozzá. (800-1200,-Ft)
(#) szikorapéter válasza erbe hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Egyenlőre kísérlet. Ha működik ezzel a kisebb motorral,keresek hozzá egy normális 3 fázisú aszinkron motort és abból próbálok generátort készíteni. Ha 3x400V-ot akarok kivenni oda nem kell külső "akkus" gerjesztés?
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Gondolom rövidrezárt forgórészű asszinkron motorból szeretnél generátort. Egy ilyen gépnél hová is köthetnéd a külső gerjesztést.
Elvileg, ha egy asszinkron motort a szinkron fordulatszámánál ( 50 Hz esetén n=3000 1/p) nagyobb fordulatszámmal forgatod, generátor lesz belőle. A gerjesztés öngerjesztés, a vasmagban maradt remanens mágnesesség hozza létre, azonban ahhoz hogy ez kialakulhasson, zárt áramkört kell létrehozni, mert terhelés nélkül nincs áram, így nem is gerjed fel a generátor. Ezért terhelésként kondenzátort tesznek a generátor kapcsaira.
Asszinkron generátort azonban csak kisebb igényű helyekre szoktak alkalmazni, mert hirtelen terhelés változás esetén könnyen legerjedhet.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Kisebb terhelésekre akarom készíteni pont. A lényeg az volna hogy lesz majd pár hónap mulva egy több napos fesztivál és nem akarok akkukat vinni magammal,hanem egy kisebb (max 500W-os) generátorral mindent tudjak üzemeltetni addig amíg használom vagy feltöltöm.
(#) SKY hozzászólása Ápr 26, 2016 /
 
Sziasztok!
Mire van hatással az aszinkron generátoron lévő kondenzátor kapacitásának növelése? Nagyobb kapacitással növekszik a gerjesztőáram, ezzel a kimeneti feszültség és teljesítmény is?
A csatolt adattáblán a kapacitás a maximális terhelésű munkaponthoz van meghatározva?
Mi alapján lehet megbecsülni a szükséges értékét?

generator.jpg
    
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Azért nem világos minden. A hozzászólásodból az jött le, hogy egy háromfázisú motorral hajtanád. Tehát van villany. Akkor mi a gond?
Amúgy sem jó ötlet villanymotorral asszinkron generátort hajtani, mert gyorsító áttételt kell alkalmazni, és a fordulatszám állandó értéken tartása sem megoldott.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Idézet:
„Ami hajtaná az egy 2540-es fordulatú fűnyírómotor”

Beszereztem egy kondenzátort is már, 400V 16µF-os váltóáramú kondenzátor,direkt villanymotorokhoz.
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
A kondenzátor csak a felgerjedésben segít, üzem közben nincs szerepe.
(#) SKY válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Egy bővebb magyarázat érdekelne. Ha túl nagy a kapacitás, akkor már visszafogja a generátort, esetleg leéghet a segédfázis tekercse?
Állítólag mindig elgyengült idővel, ilyenkor kondenzátort kellett cserélni és jó lett egy ideig, aztán már azzal sem, majd belekerült egy 40µF-os.
Rendelek hozzá 6µF-t, vagy ajánlott más érték?
(#) erbe válasza SKY hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Hiányos a rajzod. Egy fontos adat, a teljesítmény hiányzik.
Az ilyen generátorokban a segédfázis tekercs vékonyabb, mint a főfázis. A túl nagy kondi a segédfázis gyors leégését eredményezi. 5,5 helyett 6 µF talán még nem, de nagyobbat nem tennék bele. Más a helyzet egyforma tekercsű egyfázisú, vagy éppen háromfázisról átkötött motoroknál. Ott a teljesítmény szerinti segédfázis kondi méretezés irányadó (~70µF/kW), de kísérletezni kell. Mérni kell először terheletlenül, majd terhelten a segédfázis áramát. Ne haladja meg az adattáblán megadott üzemi áramot!
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2016
(#) SKY válasza erbe hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Tegnap tettem fel az adattáblát is, 1,4KVA teljesítményű. Nem bontottam szét, de ami tekercs látható volt az nem károsodott. Az adattáblán az 5,5 az áram és 40µF a javasolt? Akkor ezt benéztem. Amikor hozzám került 40µF-os volt benne, de nem tudom hogy ez a növelés hatására lett nagyobb, vagy az eredeti lett cserélve. A rajz szerint volt kötve.
(#) erbe válasza SKY hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Igazad van, én se néztem a korábbi hozzászólást. Ekkora kondit elég jól meg lehet mérni erre alkalmas multiméterrel is, nem kell hozzá Arduinós univerzális mérő.
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 28, 2016 /
 
Ismételten itt. Találtam egy elvileg 4 pólusú 1fázisú motort,ami kondenzátorral indul. Ezt szeretném most generátornak átalakítani. Csatolom a képeket. Kérdésem az volna hogy miként tudok ebből egy fázison 230V-ot levenni?
(#) erbe válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Meg kell pörgetni ~1540 fordulattal.
(#) szikorapéter válasza erbe hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Akkor ezt a fajta motort így ahogy van lehet generátornak használni? Nem kell semmi átkötés?
(#) erbe válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
-Igen. -Nem.
(#) szikorapéter válasza erbe hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Rendben,köszönöm,hétvégén kipróbálom.
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem