Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   296 / 400
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jún 28, 2015 /

Üdvözöllek Reloop ! Az 1w az szép tisztán szól vannak magasak és mélyek, az egész olyannak tűnik minha nem lenne meghajtva . Próbáltam potméterrel és mintha ez lenne a vége.
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Adj a bemenetre nagyobb jelet! Mi a jelforrásod? Fejben számolva 1V körüli feszültség vezérelné ki rendesen.
(#) kameleon2 válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Szerintem két eset lehetséges. Vagy kicsi a meghajtójel, vagy csak az A osztály működik. Generátorral, vagy MP3 lejátszóval próbáld megkergetni.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jún 28, 2015 /

Sziasztok! Nektek lett igazatok, valóban nem hajtottam meg rendesen a laptop felyhalgató kimenetről vezéreltem, és csak ennyire küldte meg. Pedig a klasszikus 405 ösöket és a 606 ost is így próbáltam ki először. Simán ment minden. Most kínomban egy 500Ft os kisrádióról meghajtottam és lőn csoda!!!!!!!! Felcihelődtem vele a lakásba és gyönyörűen szól. Csak az a baj, hogy az egyik panelt kiszereltem ( holott semmi baja ) Na Hülye gyerek szereld vissza. Elnézést hogy vasárnap délután zavartalak benneteket ! További jó forrasztgatást. elektrik
(#) kameleon2 válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

A Quad405 még abból az időből származik, amikor 0dB-vel legalább illett meghajtani egy erősítőt. Ma már ez kissé eltolódott. A notebookok sem véletlenül tudnak olyan kicsik lenni és ezért kellenek aktív hangszórók hozzájuk. CD lejátszóból láttam 2V PP-s jelet kijönni. Ne félj, azzal dübörögne!
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jún 28, 2015 / 2

A műtét sikerült a beteg felébredt és ilyen lett.
(#) Dr Endugu válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Nagyon jól néz ki! *
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) icerockk hozzászólása Jún 29, 2015 /

Sziasztok!

Haverommal szeretnénk nekifogni saját részre 1-1 QUAD 405 építésének (200 W-os változat). Azt szeretném kérdezni, hogy a végtranzisztorok lehetnek-e BDX67 típusúak, konkrétan 67C? Ha igen, akkor milyen kompromisszumokkal? Köszönöm a választ!

Sziasztok!
(#) Ge Lee válasza icerockk hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Azzal csak annyi a gond hogy darlington tranyó, szóval nem a Quad-ba való. Vannak jó 150-200V körüli tranyók, körül kell nézni. A 2SC5200 is megfelelhet, még a hamis is, mert 140-150V-ig az is elmegy (amit 6-700Ft-nál lényegesen olcsóbban veszel, az garantáltan hamis, olyat tudtam volna adni egy zacskóval ha nem dobtam volna ki).
(#) Tiggey válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

És még szerelni is sokkal egyszerűbb!Bővebben: Link
200W-hoz fele is elég.
(#) djhans hozzászólása Jún 29, 2015 /

Sziasztok!

Sokan PA erősítőt csináltok a Quad-ból ami hifi-re lett kitalálva. Otthonra még az eredeti 100W-os változat is bőven sok. Nem egyszerűbb megépíteni mondjuk egy ST151-et vagy valami hasonlót 3-4 pár végtranzisztorral? Még a tápfeszt is jobban lehet variálni.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) didyman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Úgy gondolom, keverjük a végfokozatot az integrált erősítővel. Önálló végfokok nívója még manapság is inkább 0 dB, azaz 775 mV, míg egy integrált megoldás bemeneteinek érzékenysége a rendelkezésre álló tartalék és bemeneti források sokfélesége okán 200 mV szokott lenni. A laptopok kimenete sem nagyjelű kimenet, hiszen pártíz mW-nyi teljesítményt produkálnak egy 16 ohmos fülesre, és azt sem feltétlenül vezérli ki ennyire az aktuális jel.
(#) furko hozzászólása Jún 29, 2015 /

Sziasztok!
Hozzájutottam néhány 2N6259 -es tranzisztorhoz. Az lenne a kérdésem hogy érdemes-e quad 405-öt építeni belőle?
(#) didyman válasza furko hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Alkalmasnak tűnik.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

ST-t azt nem érdemes, de mondjuk VF2-t igen, a fetek jóval olcsóbbak és a strapát is jobban bírják (nincs másodlagos letörés). De több száz W-on mindegyik fűteni fog rendesen, D osztály a nyerő.
(#) icerockk hozzászólása Jún 30, 2015 /

Köszönöm a hozzászólást!

Kérdeznék is rögtön, ahogy látom az urbános 200W-os QUAD rajzán 2 tranzisztor szerepel (MJ15003), viszont R. Ludwig módosításán duplázva vannak. Nem kötelező a duplázás, ha a nagyobb teljesítményű MJ tranyókat használjuk? De Alkotó átiratában (52. oldal környékén posztolta) duplázva vannak MJL3281A-k. Egyáltalán, Ludwig változata a prémium? Igazából minőség fontos lenne, ár másodlagos...

Köszönöm!
(#) icerockk válasza icerockk hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Esetleg összehasonlításképpen MJ15003 vs. MJL21194 vs. MJL3281A?
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) didyman válasza icerockk hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Egy tranzisztornál nem a teljesítmény az elsődleges, legfontosabb paraméter. Ha csak azt néznénk, és egy AB osztályú végfok hatásfokát, akkor a 15003 untig elég volna egyedül is. Most röviden csak a lényeget, nem, nagyobb teljesítményt bíró MJ-ből is kell a négy. Szerk. Nem kell, hanem erősen javasolt.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) Alkotó válasza icerockk hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

R.Ludwig arra törekedett, hogy az eredeti 8R helyett, sokkal kisebb impedanciával is terhelni lehessen, amit el is ért.
(#) icerockk hozzászólása Jún 30, 2015 /

Köszönöm szépen a válaszokat!

Akkor maradok a Ludwig, vagyis jobban mondva a Te módosított verziódnál, Alkotó. Most már csak a tranzisztor a kérdéses. Talán az lenne a legjobb, ha én megépíteném MJL21194-el, haverom meg mondjuk MJ15003-al, vagy MJL3281A-val. Aztán azonos körülmények között teszteljük, és meglátjuk, változtat-e valamit is a felhasznált tranzisztorok milyensége.

Köszönöm még egyszer!
(#) Ge Lee válasza icerockk hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Mit jelent a minőség? Ha a hangzást akkor nem ilyet kell építeni. A Quad-nak addig van nagyon szép hangja, amíg be nem lép a dumper (B osztályú) fokozat, azaz el nem kezd működni a két végtranyó.
A végtranyókat duplázni pedig azért kell, mert a kettő nem bírja a keletkező hőt eldisszipálni ha nagyobb a terhelés.
(#) icerockk válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Szia!

A minőség annak szól, hogy mindenképpen QUAD 405-öt szeretnénk építeni, de abból a lehetőségekhez képest a legjobbat. Ez lesz az első, nem IC-s erősítőnk, így szeretnénk csúcsra járatni.

Szeretnék kérdezni, Skori weblapján a 405-höz található egy előerősítő-hangszínszabályzó áramkör.

http://skory.gylcomp.hu/quad405/quad405.html

Esetleg ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Esetleg érdemes cserélni benne valamit? Gondolok elsősorban a TL072-re...

Köszi
(#) Ge Lee válasza icerockk hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Ezért kérdeztem, na mindegy. A Skori félén annyit kell módosítani, hogy a hangerőpotit az egésznek a végére kell tenni, és nem bele a közepébe, az illesztő és a szabályozó fokozat közé. Aztán az illesztő fokozatot inkább fázisfordítóként kell bekötni, és akkor egyszerűen adhatsz neki egy minimális erősítést. Úgy lesz belőle előerősítő-hangszínszabályozó, mert így csak hangszínszabályozó.
A magas szekció ellenállásait is csökkenteni kell, mert így alig fog emelni. Ha jól emlékszem csatoltam a topikjába régebben egy Tina szimulációt értékekkel, ahol rendesen és szimmetrikusan emel-vág a magas és a mély is. Nekem egyébként mind közül a leírt elrendezés vált be a legjobban.
(#) kameleon2 hozzászólása Júl 5, 2015 /

Sziasztok! Van nálam két eredeti Quad 405 panel a kéttekercses változatból. Az a példány, amit cnc-vel is el lehet készíteni, mert szinte telifóliás. Ez a rajz jó lehet a panelemhez? A panel ez. Ha meglenne minden eredeti anyagom hozzá, szeretném végre teljesen learchiválni elektronikusan is Eagle-be. Ezért kellene ugyanaz a rajz. Illetve ennek folyományaként szeretném a cnc-zhető mach3 tap fájlokat is elkészíteni, hogy könnyedén utángyárthassam magamnak. Régebben volt egy barátomnak filmje hozzá és fólián beültetés, de elkallódott sajnos. Tudom, hogy gerjedékeny, tudom, hogy jobb változatok is vannak már, de szeretném újból megépíteni pont ugyanazt. A doboz, a táp és egyebek kicsit változnak, mert 1 nyomógombos betápkapcsolót kapott, 4 csatornás relés bemenetválasztót motoros potival és dupla VU-meteres kijelzőt. Szeretném már közzétenni minél hamarabb.
(#) soos csaba hozzászólása Júl 5, 2015 /

Sziasztok!
Kaptam már régebben két QUAD 405-ös panelt (Magyarországról), amin két tekercs kell hogy szerepeljen, a finál tranzisztoroknak 0,1 ohmos ellenállások kellenek, és a két 560 ohmos/3W-os ellenállások helyet csak egy darab 500 ohmos /3w-os ellenállás kell erre a panelre!. Ez a panel nem hasonlít a jól ismert QUAD panelokhoz. Aki fel ismeri ezt a panelt, és van hozza kapcsolási rajza azt meg köszönném!
(#) Orbán József válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 5, 2015 /

Kedves Csaba!
A helyedben először azon gondolkodnék el, hogy úgy néz ki, ez egy egyedi értelmezése az eredeti QUAD405-nek. Az egyik panel valamikor be lett ültetve, aztán az elképzelhető balfogás miatt át lett minősítve "belező" panelnek.
Ha QUAD405-öt akarsz építeni, garmadával találsz biztos terveket, amikkel nem futsz lékre, pénzben, anyagban, időben, stb.
(#) nzozz hozzászólása Júl 6, 2015 /

Sziasztok!
Egy kicsit off, de szeretnék egy eredetivel megegyező kinézetű Quad 405 feliratot és vagy az érdekelne, hogy ez milyen betűtípus (ha van egyáltalán ilyen) vagy az, hogy hol lehet ezt a kis szöveget normális felbontású képként megtalálni.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2015
(#) Ge Lee válasza nzozz hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Maga a betűtípus (vagy forma) szerintem van bármelyik szövegszerkesztőben, az más kérdés hogy ilyen vonallal Q betűt talán sehol sem fogsz találni. De én nem törekednék erre, ha már a belseje sem egyezik az eredetivel.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Ne add fel ilyen hamar!
Mire jó a SprintLayout?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2015
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Nem nekem kell. Amíg volt quad-om addig sem volt felirat rajta.
Következő: »»   296 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem