Fórum témák
» Több friss téma |
Neked lineáris kell! A logaritmikussal nem lesz egyenletes a lépésköz.
Akkor ezt ki kell cseréltetnem csak legyen 3914-es is lehet hogy az nem volt azért ezt adták már máskor is előfordult megnézhettem volna még a boltban!Köszönöm!
Csak elírás. Egy másik rajzomból másoltam át az IC-t és a diódákat, csak közben mire kész lettem, "elszállt". Mire újra rajzoltam, már elfelejtettem kijavítani. De a lényeget már megírták..
OK akkor most már biztos hogy csere köszönöm!
Üdv mesterek megpróbáltam a kapcsolást ugyan az van élőben is mint a szimulátorban csak az utolsó három led működik megmértem a feszültségeket is 1.44-et nem lehet beállítani csak 0.98-at.Ez van de nem lehetne ezt egyszerűbben megoldani mondjuk egy vagy két leddel?Köszönöm a segítségeket!
Hoppá emberek a 10K helyett 50K tettem be és úgy néz ki hogy így be lehet állítani már csak az LM-et kell cserélni mert lineáris kell és remélem jó lesz köszönöm mindenkinek a főleg Prolinak majd írok ha ki lesz cserélve az LM!
Az LM3915 azért nem olyan nagy tragédia, a teljes lemerülést finomabb bontásban látod.
Csak így nem olyan szép lineárisan mutat hanem kicsit van bent valami össze visszaság!
Ne csak leolvasd az értékét, mérd is meg. Mert 50k-val be lehetett volna állítani a feszültséget, csak éppen nehezen. (És inkább többet, mint kevesebbet az 1,44V-nál.) Hiszen a 10k-nak is most kb. 9k körül kell állnia.
A pótméter teljesen végálláson is csak 1.12V mérhető.Köszi!
Ellenőrizd az építésedet, LM3915-tel és P2 helyén 50k potival elfogadhatóan kéne működnie. Az RL -RH lábak között adatlap szerint ~23k az ellenállások eredője, így az 50k poti középállásánál be kéne állni az RLo láb feszültségének. Ezen IC-hez természetes, hogy a 10k-s poti nem az igazi, Gábor LM3914-gyel számolt.
Jól is van minden köszönöm csak kicsit kapkod a kijelzés.
Nem tudom miért írjátok azt, hogy "pótméter"? Mert az a méter tartaléka lenne, amivel lehet pótolni, ha a méter esetleg elveszne. A szó a potenciométer-ből származik, ami a feszültségre utal, és rövid "o" betűvel írjuk.. Ugyan így hosszú "ó" betűvel írják a legtöbben azt hogy automatikus, vagy automatika. Csak az autó-t írjuk hosszúval, ha már egyszer ez egy műszaki fórum..
Üdv mesterek!
Ehhez mit szóltok megépítettem és tökéletesen működik!
Szia! Kérdezném miként kapcsolódik ez az LM3914 témához
Hello!Jó tudom nem ide tartozik de nem találtam ilyen fórumot gondoltam hátha valakit érdekelhet!
Sziasztok!
Hogyan tudnám meg valósítani a hőfok kijelzést, ha adott egy hőgomba aminek a karakterisztikája a képen. Az egyik fele a hőgombának testelve van szóval csak egy kivezetésem van...
Hello! Természetesen NTC-vel lineáris nem lesz, csak közelítőleg. De rajzoltam már ilyen áramkört itt.. Nálad a termisztor 2kohm, így az R1 ellenállást célszerű 910ohm-ra választani.
Elkésztetem a kapcsolást szépen működik. A LED-ek fény erejéből hogyan tudnák vissza venni, mert zavaróan magas... Ha jól néztem a katalógusban akkor a minimum LED-áram 7 mA, alá lehet-e menni? Az R6 ellenállást kell növelnem? Meg a másik a zöld színű LEDek sokkal erősebbek mint a többi előtét ellenállással csökkenthetem-e fényüket?
Hello!
- A Led-ek áramát az R6 ellenállás határozza meg. Iled=1,2V/R6*10 képlet alapján. Ha a 910ohm-ot 1,5kohm-ra növeled, akkor kb. 8mA lesz a Led-ek árama. De mivel ezzel az ellenállással van beállítva a 6V referencia feszültség is, így az R7 ellenállást is 5,6kohm-ra kell cserélni. Ekkor a referencia kb. 6,2V értéket fog felvenni. - Külön a piros és a zöld Led-ek áramát itt nem igazán lehet állítgatni, mert mind a 10db. kimeneti áramgenerátor áramát, az R6 állítja be. Soros ellenállás használatával sem túl célszerű a Led-áramot beállítani, mert akkor a tápfesz változással az is változni fog. Lévén, hogy megszűnik az áramgenerátor, "áramgenerátornak lenni".
Ha kikapcsolt, feszültségmentes állapotban világított és forrasztás közben a led, ahogyan a pákahegye hozzáért az anódhoz(+)asszem és a kezed pedig a katódhoz(-) és világít, olyat már én is tapasztaltam. Szerintem a pákahegyét átmelegítő áram a led anódjába jutva a katódon keresztül beléd megy és rajtad keresztül a földbe(gondolom én). De nem akarok hülyeséget mondani!
Sziasztok!
Van ez az LM3914-es IC. Valaki eltudná nekem magyarázni a működést? Annyi oké, hogy mindig van egy fesz, egy úgy nevezett referencia fesz, melynél ha nagyobb feszültség van a bemeneten, akkor a ledeket kapcsolgatja. A kérdésem az lenne, ha pl. van egy 1Voltos referencia fesz, akkor ha a bemeneten tegyük fel 1.1V van akkor már kapcsol ledet. De hány darab ledet?Egyet?Kettőt?Hármat? Honnan tudom meg azt a bemeneten lévő feszültség értéket, amelynél kapcsolja az egyes, kapcsolja a kettes, hármas, stb. ledeket?
Olvasgasd az adatlapot, mert ott minden szépen le van írva.
Az a baj, hogy teljesen angol az egész és nem értem...
Hello! Az IC cseppet komplikáltabb annál, hogy három mondatban el lehetne magyarázni. Ezért van az adatlap. Ha használnád az IC-t, akkor mindenképpen tanulmányozni kell.
De az adatlapon van egy ábra "Block Diagram" névvel. Azon minden angol tudást mellőzve is követhető a működés. - Az IC-nek van egy Rhi és egy Rlo lába. Ezen két láb közötti feszültséget osztja fel az IC a komparátorok számára. Tehát pld. ha az Rlo lábon 2V van és az Rhi lábon 6V, akkor ha a bementi feszültség "Sig" 2V alatt van, az összes Led sötét, ha 6V felett, mind világít ("Ledsor" működés mellett). Ha pedig 2 és 6V között, akkor arányosan jeleznek a Led-ek. - Az IC-ben van egy belső referencia áramkör, aminek segítségével előállítható a Rhi/Rlo feszültség. (De nem kötelező) A referencia fokozat terhelő árama, viszont meghatározza a Led-ek áramát is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |