Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nyugi, már nem fogok JDM-et használni.
Fújj, mi az a JDM? Nah röviden ennyi, jah meg hogy azért már már a forrpisztolyt a biztonság kedvéért közelébe sem engedem a PIC-jeimnek. Ez az utolsó haláleset meggyőzött - Se JDM, se forrasztópisztoly. (16F874.... Isten nyugosztalja )
Igen a tápokra raktam a jelvezetékekre eddig nem,lehet azt is megprobálom még és majd le is fényképezem csak ma is és holnap is melózok az egész cucc pedig tőlem kb 10km-re van és ott nincs számitogép és sajna nekem sincs Laptopom ugyhogy kicsit körülmányes a probálgatás,de majd igyekszem!
Idézet: „(1) Header interface board required. See MPLAB ICD 2 Header Specification (DS51292), for a list of available headers by device number.” Ez a kis szöveg az ICD2 readme-jében van benne. Régebben keresgéltem, hogy milyen header-re gondol, de nem találtam meg. Megnéztem az említett adatlapot is, de abban sem talátam konkrét kapcsolást. Én 16F676 és 12F629-et szeretnéd debuggolni, de ezekhez kell ez a bizonyos header. Mi is egész pontosan ez a header, ami kell a kis lábszámú PIC-ek (?) debuggolásához?
Na folytassuk itt, amit privátba elkeztünk. Tehát....
Mert az nem egy kapcsolás, hanem az egy többlábú chip, amin ki vannak vezetve a debuggoláshoz szükséges lábak, és egy foglalattal beilleszthető az eredeti chip helyére.
Link
Üdv watt !
Nekem is segitetél Jdm-es kérdésben, mert ugye az olcsosága miatt ilyent szereztem. Olvastam a kis cikkedet ami elég jó és érthető. De ha ne épittsünk JDM-et akkor mit ajánlasz Habár az én JDM-em most jól müködik. Igaz csak egy tipusú(12c508a) égetek vele.
oshon-t és klónjait, ill. PICKit2 és klónjai.
Nem laptop kellene most oda, hanem forraszto paka meg egy szkop. Es ahogy Watt eszrevette, ne azt a vadbaromsagot tedd bele amit mondtam, hanem pF-es ertekeket Kosz Watt! Az az LCD ujrainitje az a hiba elnemitasa, szoval elotte kovess el mindent, hogy az EMI eltunjon.
Tehát akkor én nem fogok tudni debuggolni 16F676-ot, vagy akármilyen chipet, amihez kell ez a header. Kivéve, hogyha megveszem Microchipéktől azt a headert.
Köszi a választ, most egy pár percre tuti elfogytak a kérdéseim.
Rosszul. Mindig, és mindig csak egyes értéketek mutat. Hiába kapcsolok be ill. ki valamit a progiba... semmi
Akkor talán ideje lenne szétnézni az égetőn is, zárlat vagy szakadás után kutatva.
Az IC csere alatt a 7407 cseréjét értettem(tudom hogy ls ). Megvan az 5V az IC 14. lábán? (mert arról még nem írtál) Azt is megmérhetnéd, hogy az IC bemenetein milyen a feszültség(változik-e) akkor amikor a kimeneteken ilyen 3V körüli feszeket mérsz!
a 14-es lábon megvan a kerek 5V. meik is a bemeneti lábak?
ilyen ic van benne
A kimenetekhez tartozó bemenetek. (7407adatlap.) Ha a bemeneten 0V van, akkor a kimeneten is annak kell lennie és viszont(5Vbe-5Vki). Ha nem így lenne, akkor valami hiba van. A Vdd-t mindig kapcsold be, mikor mérsz, mert felhúzó ellenállások vannak az IC kimenetén, ami egyébként OPC-s(nyitott kollektoros)
Az általad linkelt oldalon nincs semmi, de itt van az adatlap: 7407_adatlap
Na megvan az adatlap. bemenet, és kimenet van. Ezekt mérjem le?
7-es GND 14-es Vcc a többi ki, és bemenet. Akkor legyem mindig bekapcsolva a vdd, és ugymérjem le mindegyik bemenetet, és kimenetet? pl: 1-es bemenet --- 2-es kimenet. Igy ,érjem le mind a 6-ot?
Miközben a programból check-eled, meg kell mérni a bemenetet és a kimeneteket, mindig az aktuálisan becsekkelt vonalhoz tartozókat. Ha eltérést tapasztalsz az adatlapból következő(korábban leírt) működéstől, akkor rossz az IC.
De szerintem ez már nem PIC kérdések téma, ez erősen kezdő kérdések témája. Javaslom, hogy keress valakit aki ért hozzá, mert nem hiszem, hogy ez sikerülni fog...
Sziasztok!
Kérdezni szeretném hogy lehet e soros adatot küldeni olyan PIC el amiben nincs USART periféria? Láttam egy kapcsolási rajzot amiben egy olyan PLL IC van ami soroson várja az adatokat. Mellette ott virít egy PIC12F675 amiben nincsen USART. Hogyan lehetséges ez?
Úgy, hogy megirták bele, és nem a hardwereset használják.
Köszi, én is erre gondoltam. De miért nem egszerűbb olyan típust használni amiben van? Vagy egyszerűbb írni egy ilyen progit mint bekonfigurálni egy USART perifériát? (tudom...kinek? Neked vagy nekem? relatív, mint minden)
Apropo...küldem neked privát emailt a SIM300D vel kapcsolatban.
Idézet: „Vagy egyszerűbb írni egy ilyen progit mint bekonfigurálni egy USART perifériát?” Néha igen Én nem USART, hanem SPI miatt szívattam magam négy napig, egy 16F876 és egy MCP2515 között. Nem volt már bitkombináció, amit ne írtam volna át, sebesség fel-le, minden mód kipróbálva (még az is, amit az MCP nem is támogat), minden figyelhető bitet figyeltem, késleltettem vagy nem, de hiába. Aztán ideges lettem, és megírtam az SPI-t magamtól, a saját modulját kikapcsolva. Érdekes, elsőre hiba nélkül rajtolt, és azóta is megy... Biztosan én rontottam el valamit, de tizenvalahány önálló sorral áthidaltam azt, amire négy nap alatt adatlapokból meg más forrásokból sem jöttem rá. Szóval ezért is lehet néha célravezető.
Ha csak RS232 küldésről van szó, akkor az elég egyszerűen leprogramozató, tényleg nem biztos, hogy érdemes USART-ot is tartalmazó PIC-et keresni. Pl. szerintem 8 lábúban nincs olyan, amiben lenne hardveres USART.
Szeretnék írni egy programot ami 24 óránként megbillent egy kimenetet. A 24 óra pontossága nem kritikus, lényeg hogy naponta egyszer, (nem feltétlen ugyanabban az időben percre pontosan..) történjen meg a kimenet állapotváltozása. Találtam egy várakoztató rutint amit kibővítettem (eredetileg csak 3 regiszterből állt) Kérdésem az lenne hogy hogyan lehet kiszámolni a várakoztatás idejét pl 4 Mhz es órajel esetén? Ami a kommentbe van írva az helyes? Egyáltalán, meg lehet ezzel a rutinnal valósítani amit szeretnék? Vagy TIMER -t illene használnom? (mondjuk olyat még nem is csináltam soha) Hogyan valósítható meg ez a legegyszerűbben? csak az időzítéshez kéne egy kis segítség (5let szinten), a többi már menni fog remélem.
Köszönöm előre is.
Beállítod az egyik 16bites timert a legnagyobb előosztásra és kiszámolod, hogy akkor mennyi időnként csordul túl. Minden túlcsorduláskor beállítja a megszakításjelző flag-et, ami akár megszakítást is okozhat, ha engedélyezed neki.
Lehet pollingolással is figyelni ezt a flag-et, és amikor beállítódik, léptetni egy számlálót majd törölni a flag-et. A számláló nyílván adott idő alatt elér egy értéket, ami megfelel a 24órának. Hogy ez mekkora szám, az a timer1 túlcsordulásának időtartamától függ. Ezt így lehet kiszámolni 4MHz-es kvarcnál: 1/(4000000/4/előosztó/65536)=sec Ezt az időt elosztod 24órában és megkapod, hogy mekkora számnál kell váltanod a kimenetedet. Próbálj számolni egyet, és "megszakértjük"!
Sziasztok!
Próbapanelon építettem egy PIC16F877-es procival egy ledes villogtatót de nem akar működni csak világít a két led. Csatolom a C filet.
Nem fut a timered, vagy nem hívódik meg az interrupt.
Ennek oka az, hogy a timer0-át setupolod be és az interrupt meg a timer1-re van megírva.
Köszi a segítséget, de így sem akar működni. Nem lenne más tipped?
Ez a hiba. Ha ezt kijavítod menni fog... Rosszul "javítottad" akkor ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |