Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2616 / 3991
(#) aggarilla válasza granpa hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Olyat se láttam eddig , ctrl+f-el sem , 1n4007-nél még nem találtam.
(#) aggarilla válasza aggarilla hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Trr a táblázatban, másik lapon találtam , de képletet nem tudom.
Egy secundum-ra kell átszámolni a különbséget vagy hogy ??
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
(#) aggarilla hozzászólása Aug 7, 2015 /

Kondenzátor kapacitást is mérnék majd de a multiméterem nem tud ilyet vettem :EZT
Apám ilyet vett régen 600 Ft volt jó hogy most is van olcsóbbb fajta.Ellenállást mértem, eléggé pontos. A régiben(meghalt a padláson) volt elektrolit kondi is ebben meg csak smd alkatrészek.

(Csak egy tanácsot adnék , ha rendel valaki ebay-ről , nekem minden megjött eddig amit HongKongból rendeltem ,de azért azt is kell nézni hogy már mondjuk 12k eladása volt-e legalább.)
(#) Kicsa hozzászólása Aug 8, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Nyákba ültethető kis trafóm,ami 2 secunder 12V-os tekerccsel rendelkezik. Mindkettő tekercs mindkettő vége ki van vezetve,én ezt a két tekercset szeretném párhuzamosítani a nagyobb terhelhetőség érdekében.
Van valami előírás,hogy melyik kivezetést melyikkel kell összekötnöm? Ha igen,milyen módom tudom ezt mérni? A váltófeszültség ezután egyutas egyenirányítást kap,ha ez számít.
Köszönöm szépen!
(#) ferci válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Ha puskás-féle, akkor így.. de jobb lenne a kétutas egyenrángatás..
(#) proli007 válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Hello! Egy általánosan használható módszer..
A két szekunder tekercs egy-egy lábát összekötöd és a a másik két szabad láb között mérsz feszültséget.
- Ha 0V-ot mérsz, az a kettő is összeköthető.
- Ha a trafó kétszeres feszültségét méred, akkor valamelyik tekercs két pontjáét fel kell cserélni.
- Ha nem "nulla" a különbség (néhány tized nem számít), akkor nem kötheted párhuzamosan a két tekercset.
(#) Kicsa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Köszönöm szépen mindannyiotoknak a válaszokat!
Ezek szerint fogok eljárni,megyek is méregetni.
(#) Tarbur válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Rendben, köszönöm szépen a választ!
(#) MikulaSan hozzászólása Aug 8, 2015 /

Sziasztok mire jó a trimmer poti lehet pl: rgb led lábainak a feszültségét szabályozni?
(#) proli007 válasza MikulaSan hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Hello! Nem egészen arra valóm néhány mA-nál többel nem illik terhelni a leszedő csúszkát.
Egyébként a Led-eknél az áramot szokás szabályozni, nem a feszültséget. Vagy ha feszültséget szabályoznál, előtét ellenállással kell beállítani a maximális áramot.
Egyébként arra jó, amit a neve is tükröz, valaminek (feszültség-áram) a beállítására/korrigálására/pontosítására.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
(#) MikulaSan válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Köszönöm és tudom hogy kissé nagyon is bután fogalmaztam meg a cél az lett volna hogy a különböző színek kikeveréséhez tudjam szabályozni a led egyes részeinek fényerejét

Nincs ezzel semmi gond, csak maximum egy Led fényerejét lehetne szabályozni a trimmerrel. De remélhetőleg nem egy RGB Led szalagra gondoltál a "Led" alatt.. Tehát így meglehetősen teoretikus a kérdés..

Nem hanem 5mm-es rgb led 4 lábbal és egy darabot szeretnék ehhez kellene 3 trimmer ami van is

Először célszerű a Led maximális áramához választani (kiszámítani vagy mérni) egy ellenállást, és ezzel sorba kötni a trimmert. Mert ha közvetlen kötöd rá, és minimumra csavarod, várhatóan a Led és a trimmer is belepusztul..

Mely más módszer van rá ami azért biztonságosabb pl poti van amellyel kivitelezhető lenne?
(#) MikulaSan hozzászólása Aug 8, 2015 /

Kaptam pár villogós ledet ami ármarforrásra kötve villog hogy működik?

Belül komplett integrált áramkört is tartalmaz..

Akkor durván picike
(#) proli007 válasza MikulaSan hozzászólására (») Aug 8, 2015 / 1

Tettem már fel ilyen szabályzó rajzot, igaz Led szalaghoz. De nálad a nagy BD tranyó el is maradhat. Viszont azt sem lehet tudni, mekkora a tápfeszültséged, és a poti értéke stb. De a megoldás lényege, hogy a potival feszültséget szabályozunk, aminek terhelhetőségét aztán egy-két tranyóval megnöveljük..

Értem és köszönöm majd kiokoskodok valamit (ment a mancs)
(#) bladerock99 hozzászólása Aug 8, 2015 /

Sziasztok ,szeretnek epiteni egy taviranyitos kisautot ,hogy kezdhetnem el? Pontosabban egy akkumlatorosat
(#) teszti hozzászólása Aug 8, 2015 /

Hi
USB-n keresztül töltök egy 4.2V-os lithium akkut egy 1.2ohm ellenálláson keresztül. (tudom nem a legszerencsésebb, de...)
Az áramfelvétel kb. 0.4A. Az ellenálláson kb. 0.5V esik, így ki is jön rögtön a 0.5A.
A kérdésem, hogy akkor a teljes energia az ellenállásé, és az akkunak nem jut semmi?
(#) ferci válasza teszti hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

A 0.4 amper átfolyik az ellenálláson, azon esik 0.5 volt, a "maradék fesz" pedig az akkun van, nem? 5 V ( usb) - 0.5 volt ( ellenállás ) = 4.5 volt ( akku ) lenne.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2015
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Hello! A teljesítmény a feszültség és az áram szorzata. Mivel az ellenállásodon ugyan akkora áram folyik át mint az akkumulátoron, a teljesítmény a feszültségek arányában oszlik meg. Az pedig 0,5 és 4,5V..
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2015
(#) don_peter hozzászólása Aug 9, 2015 /

Uraim, kérnék egy kis segítséget.
Egy többcsatornás akkumulátor figyelőt kellene készítenem.
Akkumulátoronként maximum 4.3v feszültséget kell mérnem.
Az kiválasztott több celláról lesz lehúzva egy ág amelyről a PIC és a hozzá tartozó elektronika kapná a tápellátást.
A PIC tápját használnám referenciának is, ehhez azt javasolták, hogy egy 5.12v-os stabilizált feszültséget állítsak elő.
A kérdés ezzel kapcsolatban, hogy milyen IC-ét kell vásároljak ami elegendő lenne a számomra és beállítható a kért 5.12v-os érték?
A készülék akár napi vagy több napon keresztül is üzemben lehet, nyilván szünetekkel, de ez fontos lehet.

Ezen kívűl még szeretném az átfolyó áramfelvételt is mérni.
Sajnos ez egy kellemetlenebb része a dolognak.
A max feszültség az összekötött celláknak 54.6v-lenne és mérések alapján képes felvenni a rendszer 40A-ert is folyamatosan. (motor)

Ehhez kapcsolódva a kérdés, hogy tudom ezt megoldani?, hogy tudom mérni ezt a nagy teljesítményt?

No igen és ehhez, hozzájön, hogy SMD-ben kellene megoldanom az elektronikát mivel csak kicsi helyem van ahová bepakolhatom.
Csak mérni kell és PIC-el akarom feldolgozni és egy kijelzőn megjeleníteni az adatokat.

Előre is köszönöm a kiokosítást és az esetleges segítségeket.

ui:
Gondolom a 4.3v-os mérés nem lehet probléma, révén, hogy a PIC bemeneteire 5v-ot nyugodtan rá lehet engedni. Ide esetleg egy zéner vagy valami más védelem nem kellene? Mármint a PIC bemenetére, nehogy valami gond legyen?
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Szerintem felesleges ennyit vacakolni a tápfeszültséggel. 5 V-os tápfeszültség mellett elméletileg 0.0048875855 V-os felbontású fesz. mérést lehet megvalósítani. 0,049 -cel számolva végkitérésen 5,0127 V-ot fogsz "mérni", ez a legnagyobb eltérés. Ha ilyen pontosság elég, akkor ennyi. Ha pontosabban szeretél mérni, akkor sem a tápfeszültséggel szokás variálni, hanem külső referenciafeszültséggel.
(#) ferci válasza don_peter hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

A tápfesszel nem kell annyit variálni. TL431 pl. jó egy referenciához, oda állítod, ahová tetszik.
Nem világos, hogy cellaszintű kontrollt ( és töltést is ) szeretnél.
A 40 amperhez be kéne mérned egy kb. 3 mm átmérőjű rézhuzalt, hogy a rajta eső x mV-ot felerősítsd és úgy mérd az áramot.
Ezt a söntöt betehetnéd pl. a negatívtól az 1. akku fölé és nem kell különleges IC, hogy a rajta eső feszt felerősítsd és mérd.
(#) kendre256 válasza don_peter hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Mivel fogod az akkucellákat földfüggetlenül a PIC-re kapcsolni? (Miközben szintén földfüggetlenül méred az áramot.) Ebben a projektben ez az igazán érdekes kérdés...
(#) don_peter válasza Bakman hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Ez a pontosság már teljesen jó lenne nekem.
Maximum századvoltos pontosság kellene.

ferci: ezt nem nagyon értem, de átolvasom még párszor, hátha..
Nem akarok töltést vezérelni csak mérni a cellánkénti feszültséget és az össz felvett teljesítményt.

kendre256: a test közös lesz, vagy ha nem megoldható, 1cella leválasztva csak a mérőrendszeré lesz..
(#) ferci válasza don_peter hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Részletezd, mit nem értesz.. talán többet tudunk mondani.
Következő: »»   2616 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem