Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   86 / 276
(#) dokidoki válasza Atosbacsi hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Gondolom, azt is elkövetted, amit a hangvégfok GND vezetékével kapcsolatban írtam. Sajnálom, hogy akkor ez nem segített eleget. Bár beigazolódni látszik a feltevésem, mert 4Ohm helyett 16Ohm terhelés lényegesen kisebb dinamikus áramterhelést okoz azon a vonalon. Így sokkal kisebb a visszacsatolódás a táp vonalon.
(#) Atosbacsi válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Megmondom őszintén a GND vonal megszakítása az utolsó lehetőségek között szerepelt. Inkább a stabilizált tápot csináltam meg a hozzászólásod alapján, ami tudom, hogy nem százas megoldás, de kicsit segített. Tényleg nem egy mestermunka a rajzolat, de nem akartam "bántani". Viszont a feltevésed alapján választottam a nagyobb impedanciájú hangszórót is, és az apró változtatások eredménye siker lett.
Köszönöm még egyszer, ha ne adjisten megint megépíteném a kapcsolást, a most elsajátított tapasztalatokkal tenném.
(#) ronin75 hozzászólása Aug 20, 2015 /

Sziasztok,
kaptam egy PCF82-es csövet. Szeretnék belőle rádiót építeni. A talált kapcsolások alapján, az esetek 95%-ában, a trióda rész van "elöl" és a pentóda van "hátul". Az adatlapját megnézve, a pentóda Ri=400k, a trióda Ri=5k, Pa hasonló. A kérdés az lenne, hogy miért nem fordítva alkalmazzák a csőfeleket, hisz a pentóda kevésbé terhelné a rezgőkört, a trióda pedig jobban illeszthető lenne pl. a kimenőtrafóhoz?
(#) _BiG_ válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 20, 2015 / 1

Egyfelől, az Ri, mint belső ellenállás, a kimenettel kapcsolódik párhuzamosan, a rezgőkört nem ez terheli. Azt a rácsellenállás meg a rács-katód kapacitás terheli. Ez utóbbi a triódarésznél kisebb.

Másfelől egy pentódának nagyobb a torzítása. Első fokozatként ez a torzítás jobban beleszól a végeredménybe, mint végfokként. Hiszen nem mindegy hogy a torzítást továbberősítjük, vagy nem.

Harmadik: a pentóda nagyobb erősítéssel rendelkezik, tehát egy negatív visszacsatolás, mint torzításcsökkentő megoldás, jobban alkalmazható rajta, úgy, hogy az összerősítést kevésbé csökkenti. Ez végfokként kapcsolt megoldásnál célszerű.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
(#) ronin75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Hiányos tudásom miatt ezt még értelmeznem kell. Viszont régebbi audion kapcsolásokat nézegetve pentódákat használnak az első fokozatban is. Bár ez lehet korszakbeli kényszer is (?)
(#) Atosbacsi hozzászólása Aug 20, 2015 /

Pentódát használnak audion kapcsolásba, de Trióda-Pentóda csöveket (pl. birodalmi néprádió, Horthy néprádió) mindig a trióda az első fokozat. Illy módon egy csővel, meg egy egyenirányítóval lehet építeni egy rádióvevőt.
(#) ronin75 válasza Atosbacsi hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Köszönöm, ezt értem, a miértjére vagyok/voltam kiváncsi. Van ahol pentódát használnak, van ahol triódát. Bár gondolom ez a csövek fejlödésével is összefügg.

Volt egyfajta "pentódaőrület" Ugyanis jócskán van különbség a kétfajta cső képességei és karakterisztikája között.
Azért is "kattantak rá" a pentódára a kifejlesztése után, mert nagyobb az erősítése, mint a korabeli triódáknak; kisebb, szinte elhanyagolható az áthatása a pentódának; a kimeneti-kapacitás (rács-anód) visszahatása is kisebb - elmaradhatott a neutralizálás, illetve jobb a csatolásmentessége - ez a kisebb áthatásból adódik, a gerjedékenységre is hatással van. Valamikor, a 20-as, 30-as években az egyes fokozatokban alkalmazott triódáknál megadták, hogy mekkora legyen az áthatásuk, a működésre nézve fontos volt.
A pentódák jónéhány, a triódáknál jelentkező problémára megoldást jelentettek, amiket csak műfogásokkal lehetett úgy-ahogy kiküszöbölni. Nem csoda, ha annyira "beleszerettek" az amatőrök.
Viszont a triódák kisebb torzításúak. Ez a hifi előretörésével lett fontos, ezért a triódás végfokok nem tűntek el, sőt...

Köszönöm. Akkor az egész a csövek fejlödésével van összefüggésbe. (Bár gondolom az amatörök azt használtak, amilyük éppen volt.) Érdekes, hogy a Forest féle audion triodás, aztán jött a pentóda, aztán az iker csövekkel megint a trióda.

Az eredeti de Forest-féle audion nem rácsos volt, tehát nem a mai trióda
És de Forest nem tudta, hogyan működik. A fazon a tudatlan buherátor tipikus példája.
A de Forest-féle audion-megoldást rácsnélküli, pálcaelektródás ceruzacsövekkel lehet modellezni. Amúgy működőképes, de a rácsos megoldás az azért hatékonyabb.

Aztán volt a kétrácsos cső (nem a tetróda). Triódaként működött, az első rács nem a vezérlő volt, hanem a tértöltőrács. Feladata a katód körüli töltésfelhő eloszlatása, ezzel az erősítés növelése. Ehhez az első rácsot fix pozitív feszültségre kapcsolták. Kicsi anódfesszel működött, 20 Volttal beérte. Csak sokat evett a pozitív rács miatt.

Azután a pentódát nagy ováció jellemezte, korabeli szaklapok részletesen foglalkoztak vele, hogy miben más. Volt ugye tetróda is, de ezen csőtípus hamar "kihalt", mert a karakterisztikájában negatív ellenállású szakasz is volt, ami gerjedést okozott. Persze használható volt ez is, ha jól emlékszem a dynatron kapcsolás ezzel működött. Későbbiekben feltámadt, mint nagyfrekis oszcillátorcső, máshol nem rúg labdába. Kivéve a módosított formája, a sugártetróda, ami a pentóda és a trióda jellemzőit kicsit elegyíti.

Az ikercsövekben azért jött a trióda, mert azzal remek oszcillátort lehet csinálni, mellé mehet a pentóda, vagy a hexóda/heptóda, mint keverő, vagy reaktancia-cső. Így helyet és csőfejet takarítottak meg, ezzel olcsóbb lett.

Meg azért is, mivel a csöveknek kevés lába volt (csőfejszabványok!), így két teljesértékű pentódát nem csináltak egy búrába, egészen a dekálcsövekig (a DLL101 nem két teljes értékű pentóda, mert a segéd- és fékezőrács közös). Akinek van ilyen dekálcsöve, vakarja is a fejét, hogy hol szerezzen hozzá foglalatot, mert azokat a csöves tévékkel együtt dobták ki, boltban nem volt kapható tudtommal.

A szabadalmi rajza szerint volt benne rács. Bár lehet, hogy ez inkább "elektróda", mint a mai értelemben vett "rács".

Ez nem az eredeti de Forest-audioncső. Ez már módosított kivitel 1908-ból, miután az eredeti nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Az eredeti, 1907-ből ez. Másképp működött, mint a "rácsos" kivitel, bár, mint mondám, de Forest sose tudta megmagyarázni, mitől és hogyan működött.

Anno Armstronggal vívott nagy szabadalom-pert, mert Armstrong megcsinálta az audionnal az Armstrong-oszcillátort, erre de Forest azt állította, hogy a találmány az övé, pedig nem. Mert de Forest-oszcillátor sosem készült, hanem Armstrong-oszcillátor igen. És Armstrong pontosan tudta, hogyan működik a kapcsolása - ellentétben de Foresttel.

Ezt se tudtam Köszönöm.
Akkor az első verzió tulajdonképp csak egy dióda volt. De akkor mitől lett ez audion? Mármint elnevezésébe? Hisz ez egy "detektoros". Vagy a detektor szót csak a kristályra használták, a csőves megnevezése lett az audion?
(Vicces, a saját oldalán ezt nem emlitik, vajon miért )

Vezérelt dióda volt, tulajdonképpen. De Forestnek, mint említettem, halványlila gőze se volt, mit is alkotott, miként működik.

Audionnak azért lett elnevezve, mert detektor is volt és hangerősítő (hang: audio) is.
A működése abból állt, hogy a vezérlőlemez elektromos tere hol több, hol kevesebb elektront "tolt" az anódra a katód felől, a katód másik oldaláról hatva. A detektálás abból adódott, hogy ha a vezérlőlemez pozitív töltésű lett, akkor elszipkázta az elektronokat az anód felől, így nem folyt áram.
De ha a túloldali lemez helyett egy rácsot teszünk a katód és az anód közé, jóval érzékenyebb lesz a kapcsolás - 1908-ra rájött (szerintem még ekkor se tudta, hogyan működik, csak próbálkozott...). Lehet, hogy ez az egyszerű megoldás (rács), nem jutott elsőre de Forest eszébe, ő csak annyit látott, hogy ha a vezérlőlemezt beteszi a katód és az anód közé, akkor nem működik (a tömör lemez nem "átlátszó"). Ezért tette a katód másik oldalára először 1907-ben és szabadalmaztatta. A rács fogalma meghaladta a képességeit...

Egyébként ez a fura elrendezés annyira beépült akkor a köztudatba, hogy sokáig a valódi triódát is úgy jelölték, hogy középen a katód (huzalhurok, ugye közvetlen fűtés volt csak akkor még), az egyik oldalon a rács (cikkcakk vonallal jelölve) és a mások oldalon az anód vonala. Így eléggé érthetetlen lett a rajz, semmi köze nem volt a fizikai csőhöz, de hát ha így rajzolta a "feltaláló", akkor ilyennek kell jelölni, és kész.
Aztán megjött a szakik esze és a valódi fizikai elrendezést megközelítő módot kezdték a rajzjelben is követni és onnantól lett a rács a katód és az anód közé rajzolva. De még a 20-as években is használva volt a de Forest-féle 1907-es jelölés... Kicsit nehezen kopott ki.
Mellékelek egy 1930-as magyar újságból egy cikket, még mindig ott van az 1907-es rajzjel...

Ma is tanultam valamit.
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Sőt, itt van két másik, 1926-ból, "superflex" és egy "low loss" kapcsolás.
De a régi rajzjel ott van, 19 év után is, pedig az újságban van már "rendes" jelölés is...
(#) sany hozzászólása Aug 22, 2015 /

Sziasztok!
A kérdésem az lenne , hogy a kapcsolási rajzon látható LED hangolásjelző?
(#) _BiG_ válasza sany hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Nem, hanem egy fix negatív gate1-feszültséget biztosít úgy, hogy a földhöz képest megemeli a source feszültségét a földponthoz képest pozitív irányba. Munkapontbeállítás.
(#) sany válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Értem , köszönöm.
Esetleg a FET típusa kikövetkezhető lehet a kapcsolásából? Gondolom a T2 hangfrekvenciás előerősítőként működik. Ennek típusa nem kritikus pl: BC182B
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Kritikusnak, nem kritikus, azonban inkább kiszajú típust választanék, pl. BC184, BC550 (C)
(#) papus51 válasza sany hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ez egy világosságra aktiválódó ébresztős rádió. Oda van írva németül.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

A FET típusa sem kritikus, pl. BF981, csak sajnos ma már szinte csak SMD kivitelűhöz lehet hozzájutni. De az is bele lehet "passzírozni".
(#) _BiG_ válasza sany hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1

Szívesen.
A FET-et "dual-gate mosfet" kulcsszóval keresd és olyan kell, ami rádiófrekin működik. De ezek többnyire ilyenek. BF961, BF966, BF982...
(#) sany válasza papus51 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Igaz nem tudok németül, de a fotoellenállást én is felfedeztem a kapcsolási rajzon.
Megtetszett a rádió kapcsolási rajza ,csak sajnos hiányoznak róla az értékek. A félvezetőket most már tudom, köszönöm nektek.
A ferrit antenna tekercs száma mennyi lehet?
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Van BF... típusú FET -em a Rádiótechika HAM - Bazárjából egyszer küldték őket zsákbamacskába. A pontos típusukat most nem tudom , de meg fogom nézni őket.

A kapcsolásban kétkapus MOSFET van, azok nem készültek TO72, 92 tokozásban, mert négy lábuk van. A régebbi típusok között van négylábú fémtokos is, de a csomagodban valószínűleg BF173 -at fogsz találni, de az tranzisztor. A BF önmagában nagyfrekvenciás tranzisztorokat jelent, nem mindegyik MOSFET, csak a felsoroltak közül valamelyik.

Igen valóban BF173-as fémtokosom van. De találtam BF982 négylábú FET-et is.
Tranzisztornak megtaláltam BC183, 2SC1815. Ezek is jók lehetnek?

Akkor siker.

Hátha valakit érdekel, a rádiót itt találtam, egy építőkészlet kapcsolási rajza. Van egy másik verziója is, amelyik nem "ébresztőóraként" működik.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Lehet nem jó rádiót készülők megépíteni, mert van hiányos jelölésű alkatrész. Például a kapcsolási rajzon a szaggatottan bekeretezett MF panelen a valóságban van 2 ellenállás is.
Következő: »»   86 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem