Fórum témák
» Több friss téma |
Én azért ráakasztanám egy PC-re egy egyszerű mérés erejéig, mert az, hogy szép hangja van, sokmindent jelenthet.
Mit jelenthet ? Mondom, nagyon-nagyon közel áll az eredetihez. Volt már 3 féle obeliskem is és van is...
Sajnos az esetek jórészében azt jelenti, hogy épp a kellemes torzítása miatt olyan tetszetős..
Mivel az audiofilek szerint a mérve alacsony torzítású hangeszközöknek (nem véleltenül nem csak erősítőt írtam) pldául "unalmas" a hangja, eléggé logikus. Ha valaki meghallja a -90dB-es felharmónikust, akár szimpla színuszon, az előtt emelem kalapom és az elméletük szerint, valami fetes, csöves, trafós isten tudja milyen "sokkal alacsonyabb torzítású (elméletileg)" megoldásnak "élettel teli lesz a hangja" , meg "kiszélesedik a tér". Na most mi a valószínűbb, hogy az eleve hallhatatlan torzítást tovább csökkentve lesz ilyen dármai a változás, vagy a szép dallamos felharmónikusoktól lesz "annyira jó"? Nem beszélve például a kimeneti kondik ámokfutásáról, ami a fázist illeti.
A lényeg az, hogy a füleddel nem fogsz tudni objektíven "mérni", összehasonlítani, ezért az az infó, hogy szerinted ugyanolyan, kb. semmit sem jelent és ne haragudj, de ismerem az átlag ember hallását...
Nem kell a vackok alapján általánosítani, mert vacak van a csövesben is, meg az A-ban meg az AB osztályúban is. És a D osztályban is van nagyon jó, nekem elhiheted...
Elhiszem, de az az olcsó TDA biztos, hogy vacak, nem pont ilyet, kissebbet hallottam nem is egyet, na azokat tényleg nem kell mérni.
Sziasztok! Annyi a kérdésem, hogy van egy hordozható hangfalam, benne egy sztereó ic, amin van két olyan láb/csatornánként egy/ hogy bootstrap. Ez mire van? Mi a funkciója?
Még csak 3 részt volt időm megnézni, de sok dolog van benne ami tetszik. Teremakusztika, a fül becsapása, a hallórendszer (fül-agy) hibajavítása, ultrahangok. Meg persze az is, hogy neki sem tetszenek a csöves erősítők.
Ugye? A magas torzítás és a fül átverése vele, zseniális érv a csövesekkel szemben.
Oda megy a kimenetről egy kondenzátor. Tulajdonképpen a bemenő impedanciát emeli meg. Sok dolgod nincs vele, az adatlap szerinti ajánlott kapcsolásban javasolt elkót kell betenni...
Érdekes infók.. Én eddig úgy olvastam, hogy az eletroncsöves cuccoknak azért jobb a hangja, mert azok -ellentétben a félvezetőkkel- leginkább csak páros felharmonikusokat "termelnek". Erre kiderül, hogy a triódák páratlan (köbös) harmonikusokat is generálnak és ettől tetszetős a hangjuk.
Úgy tűnik nem a túlzott felharmónikusok miatt élvezem a 40Hz-es szubokat. Ennek is jórésze a hátam mögül jött és a szekrények zörögték.
Sziasztok!
Szeretném a gitáromat PC-re kötni, az erősítő fejhallgató kimenetét ráköthetem a PC Mikrofon bemenetére csak úgy szimplán? Ha , nem akkor mi a teendő mit ajánlotok? Az erősítő egy Marshall MG 15 CF Telefon hangkimenetét visszakötöttem a mikrofonra tesztként hibamentesen tökéletes hangminőségben szólt ezért kérdezem, vagy lehet ebből bármilyen konfliktus a két eszköz között? Illetve ha lehet még akkor milyen módszerrel lehet? Hangkártyát milyet ajánlanátok hozzá? Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia! Kell, hogy legyen Line bemenet is a pc -n. Kösd oda.
Sziasztok!
Highand kapcsolását követve találtam egy érdekes ötletet. Szerintem ezez is képes kiiktatni a hangsugárzó tekercse-mozgása-ellenállása okozta torzításokat. Arra gondoltam hogy picibe fejhallgató erősítőnek építek egyet lm1875-el. A poén az, hogy ezt a feszültségvezérelt áramgenerátor kapcsolást, meg lehet csinálni egy AB osztályú erősítővel, csak a visszacsatolást kell átkötni, plusz egy ellenállás. Szerintem nem rossz ötlet ez sem. Kíváncsi vagyok a hangjára.
A linkelt oldal az áramgenerátoros kimenetű elrendezéseket igyekszik bemutatni.
Azért elég érdekes...aszondja' a csávó:tulajdonképp azért nem tetszik neki a csöves hang,mert oly természetellenesen színezett az emberi énekhangokon.Ez már csak azért is fura,mert-és ez köztudott-éppen a középtartományban szólnak tisztábban,transzparensebben,és természetesebben ezek a Készülékek.De persze valamivel meg kell ideologizálni az álláspontját...
Hello!
Igen, de a visszacsatolás, a hangszóró mögött van. Ebből gondoltam némi torzítás korrekciót, mert nem csak a saját kimenőjelét látja, hanem az eredményt is és azt követve terhel. Milyen hangjuk van az ilyen erősítőknek? Azt hiszem még nem találkoztam áramgenerátoros végfokkal. Itt egy másikBővebben: Link ahonnan elindultam.
Nem, az amit ő talált ki, konkrétan, hogy nem egyenletesen csatol vissza, az dolgozik a középtartományban úgy, ahogy leírtad.
Mindegyik látja az eredményt, mert, ha esik a kimenet feszültsége a terheléstől, akkor a visszacsatolás is esik, tehát nő az erősítés ezért csökken a torzítás. Egy erősítőnek feszültséggenerátornak kell lennie, a hangszóró "megtartását" erőből kell megoldani, erre kell a jó magas damping faktor.
Az áramgenerátor lényege a végtelenhez tartó belső ellenállás. Ezen tulajdonsága miatt a hangszóró torzítása eleve sokkal kisebb, mert a lengőcséve kitérése első közelítésben áram arányos.
A hangjuk a kereskedelmi hangszórókon erősen loudnesses, mert a hangszóró kapcsain a frekvencia menet alakja a hangsugárzó impedancia menetét követi. Tehát szükség van a keresztváltó mellett további tagokra, amelyek közel ohmossá teszik a hangsugárzó impedanciáját. Drága megoldás egy soksávos equalizátorral addig állítani a frekvencia menetet, amíg a hangszóró kapcsain közel egyenes nem lesz a frekvencia menet. Viszont nagyon megéri, annyira más, egyedi, sosem hallott lesz a hangkép.
Értem.
Szóval egy kis impedanciakompenzálással megoldható a simítás, sőt kell is hogy ezzel a kapcsolással meghajtva a valóságot halljam, és ne az impedancia menet szerintit. Felyhallgatónál ez gondolom nem olyan nagy kunszt, ha ismeri az ember az adatokat. Akkor ez egy elég specifikus dolog. Pedig már örültem, mert kis teljesítményben roppant egyszerűen megépíthető. Hát majd megpróbálom.
Attól, hogy az impedancia nem egyenletes, még nem változik a frekvenciamenet és a hangszóró frekvenciamenete sem ugyanaz, mint az impedanciamenete.
Hogy ha ennél a kapcsolásnál igaz ez: -frekvencia menet alakja a hangsugárzó impedancia menetét követi- akkor e szerint gondolkozva egy impedancia kompenzátorral közel állandóvá tehető az impedancia menet-ezáltal a frekvencia menet is. Lehet hogy félreértettem, de nekem ez--közel Ω ossá teszik a hangsugárzó impedanciáját.--ezt jelenti.
Igen, erre igaz, de szerintem semmi értelme az áramgenerátoros megoldásnak pláne, ha a hangszóró szempontjából, a mellétett ellneállások által visszatérünk a feszültséggenerátorhoz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |