Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Többek szerint hf erősítőben sem ajánlott a 90 fokos vezetékezés nyomtatásnál.
Ismerek olyat, aki nagy pénzekért "gömbölyíttette" le a nyomtatást. A rézsútos (45fok) is jobb, még a szemnek is szebb. Bár kinek, mi...
Köszi
Közbe betettem a GND sáv közepéreb a 2 kondi köze egy forrpontot, de nem akartam még azért kölön képet felrakni. Az anód vezetését vékonyítom, sajnos nem volt jobb ötletem, egyébként most kinyomtatás után kiderült, hogy ez a foglalat terv is hibás ![]() Oktál ésa GU50 foglalatban az a hiba, hogy a porcelán foglalatnál nagyobb köríven helyezkednekj el a lábak (ezt lehet még kijavítom). Javítás után sokkal több hely lesz a vezetősáv és a PAD között.
Nekem soknak tűnik az átkötés, lehetne még azokon dolgozni kicsit.
V3 V4 résznél könnyen kivehető lenne az átkötés, de akkor meg kellene nyújtani a panelt.
Sajnos a panelem mérete is korlátozott, mert nem fér be nagyobb a dobozba. Így most sinte moduláris felépítésűnek is mondhatnám. Szerintem ez a 4 átkötés még nem vészes és törekedtem a szimmetriára. De ha van konkrét ötleted szivesen fogadom.
GU -k előrébb, GU -k g2 ellenállásai hátrébb kerülhetnének. 1K -s trimer átforgatásával meg is szűnne három átkötés. Még mindig nem tetszik, ahogy az anódfeszültséget viszed a GU -hoz, és a G1 vezetéke is hosszú, ráadásul ott van a közelben a fűtés is.
FIGYELEM!
A közölt GU50 PP NYÁK-terveket senki se használja fel! Budai Márktól kapott csöfogalaltot használtuk benne, de 1-el el van tolva a lábszámozás! Már javítom a rajzot, szóltama a Marcinak is! 1 láb a Katód, ami nem a 3 csoportban lévő középső láb! Helyes bekötés! Kérném a moderátorokat, ha lehet valahogy jelöljék meg hogy hibásak a feltöltések. Ha minden jól megy, holnap közzé teszem a javított rajzot is. Érdekes, hogy csak nekem tűnt fel.
Te és Marci építkezel velük. Ezek szerint senki nem nézte, csak a felépítését. Ez konstruktőri hiba. Ettől függetlenül még lehet kevésbé jó.
Sziasztok!
Ma délután unalmamban összedobtam egy 6p3s + 6n9s SE-t. Tápfesz: 250V Ia= 60mA Ra= 4,2k ( 4290 Ohm, gyári 220/9,5V hálózati trafó 3A-nak feltüntetett szekundere.. tudom tudom.. nem szép dolog.. ) Kimenőtrafó SM74 magon van, légrés 1 réteg szigetelő szalag a magfelek között. A probléma az, hogy semmi mély. Hallásra kb 100-130 Hz alá nem megy. Segítségetek előre köszönöm. A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
Ha ez sima 6P3S, akkor egy trióda is elég a meghajtásához. 6N9S munkaellenállásai nem jók. Hiányzik még pár dolog a rajzodból. Átvitelre megvizsgálnám én azt a kimenőt.
Tudom, csak azért írtam, hátha valaki kedvet kap az építéshez és fel akarja használni amit felraktunk.
Más is épített már a hozzászólók közül GU50-et és neki se tűnt fel. Sajnos én se ellenőriztem a foglalatok.lay6 helyességét, erre rá is fáztam. Idézet: ezzel mire akartál célozni?„Ettől függetlenül még lehet kevésbé jó.” Egyébként a felrakott rajz is használható, csak elforgatva be kell drótozni a foglalat lábait ![]()
A nyáktervre. Attól, hogy a foglalat nem jó rajta, még a többi része is lehet kevésbé jó.
Nem akarom chatté alakítani, de kifejtenéd pontosan mire gondolsz?
Idézet: „...a többi része is lehet kevésbé jó” Idézet: „GU -k előrébb, GU -k g2 ellenállásai hátrébb kerülhetnének. 1K -s trimer átforgatásával meg is szűnne három átkötés. Még mindig nem tetszik, ahogy az anódfeszültséget viszed a GU -hoz, és a G1 vezetéke is hosszú, ráadásul ott van a közelben a fűtés is.” Ezt figyelembe vettem, elkeztem áttervezni, csak mivek kiderült, hogy rossz a foglalat, ezért már nem raktam fel feleslegesen. Egyébként, ha ezeket megcsinálom, kicsit borul a többi is, nekem 2 átkötés tűnt el belőle. (köszi az ötletet) Mint írtam, szivesen fogadok ötleteket, véleményeket A kevésbé jó kb olyan indoklás nélkül, mintha annyit mondanál, hogy nekem nem tetszik Mint feljebb, írd le mi az ami nem tetszik és ha megoldható átalakítom. (Én rugalmasabb vagyok mint a Marci volt az elején, azért kérek tanácsot, mert ha olyan meg is fogadom azt)
Az eddig leírtakon kívül semmi. Majd ha jó a foglalat is, gondolom, megmutatod.
Csetté...
![]()
Tudtommal chat-nek kell írni, de ezen már nem fogunk összeveszni
![]() Így akartam írni: chat-é alakítani, nézd el nekm még akkor ébredtem fel. mofesa: Akkor jó, lassan elkészül, természetesen felrakom, mert érdekel a többiek véleménye és mert mint mindenki én is emberből vagyok, tévedhetek, hibázhatok, hátha valaki észrevesz valami hibát.
Na erre jutottam
Nem tetszik a kondi alatti átkötés, de nem tudtam kiszedni belőle. Ha nem muszály és nincs egetrengető hiba benne, akkor ez már így marad
Azt észrevételezem, hogy vannak nagyon kicsi pad-ok.
Ha másként nem, definiálj oval-t.
Ez már sokkal jobb. Én a GND -ket megvastagítanám ahol csak lehet, hisz a fűtés kábelei is itt mennek, ezért is vinném ki a panel végéig, lehet azzal a két 47K ohm -os trimerrel játszani. A bal oldali GU 10 ohm -ját meg keresztbe fordítanám. Tényleg kicsik a pad -ek, a foglalatok lábánál is lehetnének nagyobbak.
Hé, ne tükrözd át az egyik felét a másikra, mert rettentő hülyén fog kinézni a nyákod, hogy az egyik GU a fólia, a másik az alkatrész oldalon van! Nem szabad ilyenkor tükrözni, bár a nyák szép lesz, de használhatatlan, mert csak az egyik csövet tudod rendesen a helyére tenni!
Orbán Józsi:
Eddig ekkorát használtam, nem volt vele gond - van hely megnövelem. mofesa: GND vastagításon én is agyaltam - van hely növelem. A táppanelem a 2 végfok közé lesz elhelyezve, ezért középről minden irányban hasonló a GND vezetés hossza (eezl indokolnám, a közép kivezteést és hogy nincs kivezetve a panel széléig) Szeretem a tisztán függőleges elrendezést, ezért ezt az egy tanácsot nem fogadnám meg. PAD-ek méretét növelem. Budai Márk: Igazad van, lusta voltam és tökröztem a bal oldali részről--Javítom. PAD méretek valószínűleg azért maradtak ilyen kicsik, mert eddig a Sprint Layout 5-ös verzióját használtam, ahol minden makrót amit használtam átállítottam és pont a napokban tértem át a 6.0-ra, aminél még nem volt rá időm.
Semmi nem kötelező. Bár ez esztétikai kérdés, de ennyi átkötésnél használhatnál 0 ohm -os ellenállásokat.
Nem kapkodom, de hiába követem más tanácsait, ha van olyan ami nem tetszik benne, nem leszek vele elégedett. (még ha a hangja kárpótol is érte..)
A letöbb tanácsot megfogadtam, mivel a szóban forgó összesen 2db elleneállás nem változtat semmin és a GND középen került a végfokba. Szerintem azért hívják csillagpontos földnek, mert egy pontból indul ki, tehát ha ezt az elvet követem akkor jól csinálom. Egyetértek mofesával, de mivel van egy kitalált elrendezésem, amihez kész a táp, nem akarok mindent átalakítani. Ennyi erővel tervezhetném az egészet 1 NYÁK-ra is, de akkorát még nyomtatni se tudok... Egyébként minél többször fogok hozzá a tervezéshez annál bonyolultabbá válik. Lehet előről kezdem az egészet.
Készülget a csöves.... igaz ez még nem a csöves panel, csak a körítés.
![]()
Na ez lett a végleges verzió
Sajnos az előzőleg felrakottban is volt hiba (signal balance potinál) Pad-ek nagyok (4mm a legkisebb), Föld (8mm) Remélem ez már nektek is megfelelő. Köszönöm a tanácsokat
Már rég óta töröm a kobakomat csöves erősítő építésén.
Milyen csőből lenne érdemes PP-t építeni? Valami olyan érdekelne, ami beszerezhető, nem arany áron mérik, és jó a hangja. 2x20W teljesítmény elég lenne. EI kimenőket hol lenne érdemes csináltatni, vagy hol lehet venni készen?
PL: GU50 6H8C meghajtással
Kész a nyáktervem, azt is elküldhetem. 2x40W-ot simán tud Fletától rendeltem toroidokat (nálam pont hibázott, de már javítja), nagyon szép hangja van, nincs szórása.
GU50 túl sokat tud, meg nem audio cső, hanem rádió adó cső.
![]() Kimenőnek jobb lenne az EI, toroid nem érdekel. Tápnak persze kiváló a toroid.
Ebbe az audió cső, nem audió cső vitába nem mennék bele, mert nem értem, mi a különbség a kettő között(azon kívül, milyen felhasználásra tervezték), és szerintem ugyanúgy lehet használni az adócsöveket audió célra.
EL34? |
Bejelentkezés
Hirdetés |