Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1749 / 2519
(#) krisz69 válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Ma kideritem
(#) zotya1983 válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 22, 2015 / 1

Bari ha kell hívj fel inkább,meg nézd meg azt a bakelitot is a fesz szabályzónál amit össze szorítottál ugyanis az melegszik,és lehet hogy ég is.
(#) nimrod96 hozzászólása Aug 22, 2015 /

Hello
Akai am-uo2 tipusú erősítőt hozták javításra, pufferkondik sajnos eléggé odavannak, kérdésem a következő: ebben az erősítőben 4 darab 6800mf 40v-os kondit kéne cserélnem de sajnos az ismert boltjaimban" nincsen 6800-as, szóval mehetne bele nagyobb, mondjuk 10000mikrós?

Köszönöm.
(#) reloop válasza nimrod96 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Szia! Mehet a nagyobb, de vigyél mintát a vásárláshoz, hogy biztos beleférjen.
(#) nimrod96 válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Rendben köszi szépen.
(#) nimrod96 hozzászólása Aug 22, 2015 /

További hibát észleltem az erősítő próbálgatása közben, és feltünt hogy a hangerő össze vissza elmegyeget, a loudness hatás is eltünik, a balance ha középenvan elkezd sisteregni és eltünik a jobb vagy baloldal. Ez a sok dolog van hogy egyszerre, van hogy egymást váltva jönnek elő, és egy gyöngéd kocogtatással helyre állnak a dolgok.

Hol kezdjem keresgélni a hibát?
(#) reloop válasza nimrod96 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Egyben tekintve a problémahalmazt, a csúszó csatlakozók mind rosszul érintkeznek. Fájdalom, egyenként meg kell őket tisztítani. Az alkohol-műszerolaj keveréktől a WD-40-ig válassz fegyvert!
(#) bladerock99 hozzászólása Aug 23, 2015 /

Sziasztok , kérnék egy kis segítséget , akarnék építeni egy erősítőt, Olyat amit egy számítogép tápja elvinne (420W) , de valami auto erősítő ic-re gondoltam , meg még valami mélyladára , de olyan 60-100 W körul , amit kérni szeretnék egy elég pontos leírás , nyák ,alkatrészek + valami infó a dologról. Köszönök minden segítséget.
(#) reloop válasza bladerock99 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Szia! Ezt javarészt magadnak kell összeszedni a különböző témákból, mert egy gyári aktív autós szubláda jóval olcsóbb mintha magad állítanád össze, így nincs elterjedve az amatőr építés. A többtucat munkaórát nem is említem, mert ez a része lehet szórakozás, vagy tanulás is.
Nemrég építettem egyet sportból, regény terjedelmű lenne minden részletét leírni - Bővebben: Link
(#) djkoko hozzászólása Aug 23, 2015 /

Kellemes vasárnapot fórumtársak!
Egy újabb erősítőt építettem, a siker elmaradt, csak az építés öröme maradt. A kapcsolás működik, szól, de nagyon torzít, az 1k trimernek semmi funkciója, kimeneten 0v érték, ez is jó lenne. Próbált ic-k: ne5534, tl071. Végej bd249-bd250.
Köszönöm a segítséget!
(#) dokidoki válasza djkoko hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

A kapcsolási rajz, és a panelterv alkatrészkészlete között van egy hangyányi eltérés. Azt meg végképp nem tudni, hogy Te miképp építetted meg.
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Szia! Ezt az erősítőt most veséztük ki, olvass vissza! Ez lenne a teendőd.
(#) Buvarruha válasza djkoko hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Épp most csinálom egyenlőre légszerelve, majd leírom a tapasztalataimat. Amúgy nálad az a gond, hogy nincsenek nyitva a tranisztorok. 1N4148-as diódákat használsz? A +-35V tápfesz megvan?
(#) djkoko válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

A diódák, igen 1N4148, de csak 20 voltról egyenlőre. Működik, szól, csak a hangjával van bajom.

DSC_0052.JPG

(#) Buvarruha válasza djkoko hozzászólására (») Aug 23, 2015 / 2

A 20V miatt torzít, kevés az áram a diódákon.
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Aug 23, 2015 / 2

Gyanítom az IC tápfesz is erősen elmarad a Zenerek névleges feszültségétől.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Nagyobb gond szerintem, hogy a 4148 nyitófeszültsége kevés a BD-k nyitásához. +-25V-ról egyáltalán nem nyit egyik sem most kipróbálom 2-2db diódával, ráadásul nekem nem is 4148 van benne.
(#) steelbird válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

A D1-D2 körének áramát nyugodtan emelhetitek akár 10mA -ig is, az még nem probléma az IC -nek.
Durván közelítve, tápfesz/10mA értékü ellenállások kellenek az R5, R7 helyére.
Eleve a meghajtóknak is kell áram a kihajtáshoz, úgyhogy a 10mA nyugodtan mehet...

Egyébként hiányzik az IC neminvertáló bemenetét GND -re lehúzó 47K körüli ellenállás, ezt észrevette már valaki?
A nyákterven teljesen más, azon invertáló bemeneten kapja a jelet az IC, a neminvertáló pedig a levegőben lóg.
Működésképtelen a rajz is, meg a nyákterv is.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Nincs ez a rajz komolyan gondolva. Az IC nem-invertáló bemenetéről lefelejtett 47k (ami a beültetésin azért ott van) sokat elárul a szerzőről.
A keresztezési torzítás megszüntetéséhez az a poti nem is értem hogyan akar hozzájárulni
(#) Buvarruha válasza steelbird hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Igen, meglehetősen hiányos eza rajz, ebben a formában szerintem nem is működőképes normálisan, de kicsit átalakítgatva látok benne fantáziát.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

A potival csökkented a meghajtók nyitófeszültségét. De ahhoz az kellene, hogy poti nélkül legyen elég nyitófeszültség. Érdekes megoldás...

A nyákterv alapján építetted meg, vagy a kapcsirajz alapján?

Nyílván a rajz alapján. A műveletierősítő nincs még rajta, egyenlőre a kimeneti fokozatot próbálom stabilra megoldani. A tranyók nyitását például a 15V--os stabilizált feszről fogom megoldani különben igencsak brumm nyitódik a kimenetre.
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Bocsánat, rosszul nézetem. A nyákterven be van kötve mindkét bemenete az IC -nek, az jónak tűnik.
A rajz viszont hiányos, hiányzik a 47K a noninv. bemenetről.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Ez elment annál a változatnál, ahol nem volt a végtranzisztornak B-E ellenállása.

Az IC noninv. bemenetéről GND -re tedd be a 47K -t, meg módosítsd az R5, R7 ellenállásokat.

A brumm a tápfeszből ered, ha nincs rendesen nyitva a két dióda, akkor elég nagy lesz. A közel 10-szeres erősítés miatt meg főleg...

Bármekkora áramot álítok is be, ott van a brumm a kimeneten. Elszórakozok vele még, most megkapja a teljes +-35V-os tápfeszt meg a műveletierősítőt.
(#) djkoko válasza steelbird hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

A sípos könyvben van egy nagyon hasonló, ezen még 709-es IC van.
R5, R7 ellenállások mekkorák legyenek?
Köszönöm!

147_0001.jpg

(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Nem találom az eredeti rajzát, de úgy emlékszem R9, R12 értéke 1k volt.
Következő: »»   1749 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem