Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Építek egy erősítőt, ami úgy fog kinézni, hogy van egy előfok, utánna egy hangszínszabályzó, és egy végfok. Úgy tudom, hogy a hangszínszabályozás kis impendenciás jelről a legjobb, azt nem tudom, hogy a mellékelt előfoknak mennyi a kimeneti impendenciája, és a kérdés is ezzel kapcsolatban lenne, hogy kell-e az előfok és a hangszínszabályzó közzött impendencia illesztést végezni, és ha igen, akkor tud-e valaki egy valami megoldást erre a problémára? A válaszokat előre is köszönöm.
Szerintem nem kellene keverned a csöves dolgokat a tranyóval,az általam javasolt megoldás nagyimpedanciás hangszin szabályzó.
Ezt a kapcsolást ITT találtam és úgy gondoltam, hogy ezzel nincen semmi baj, de mér ne keverhetném a csöves dolgokat a tranzisztorossal? Amúgy az a baj, hogy már megépítettem, és az egész erősítő kész van végfokkal együtt, és elég kölséges lenne egy fullcsöves erősítőt készíteni, ezért választottam az előfokcsöves erősítőt, már csak ez az impendenciailleszés hiányzik e közé a két alkatrész közzé.
A korábi válaszomban arra szerettem volna rávilágítani hogy ha kellően nagy ellenállásu potikat használsz a hangszin szabályzóban akkor nem fogja terhelni a előfokot ,nem osztja le a jelet.A tranyó helyett használ hatnál fet-et ami ami nagy impedanciával fogadná a szabályzó jelét. küdök egy hangszi szabályzó tervező progit.+1 olcsó fullcsöves rajzot.
Köszi, a programot, meg a rajzot, de a helyzet az- mint már az előbb mondtam- az erősítő már elkészült, hét csatornás bemenete van, 4 csatornán van ez az előfok, utánna lepke karakterisztikájú hangszínszabályzó (mélynél egy 100k poti, magasnál egy 20k poti van), és egy 100W-os quad 405 végfok. Az erősítőt hangszerek hangosítására használnám egy elég amatőr zenekarban, és ezért nem is lenne jó az a rajz amit küldtél, mert ahogy látom elég kicsi a telljesítménye, de mivel a csövek megszállotja vagyok ezért elteszem. De úgy látom a hozzászólásokból, hogy ebben a összeállításban valami nincs rendben, és most már azt kérdezem, hogy hogy lehet ezt a legolcsóbban korrigálni? Ja amúgy van benne még egy csöves előfok, az pedig a mellékelt EF86-tal felépített mikrofon előfok.
ui.: Szeretném, ha lennének benne csövek.
Én meg nem teljesen értem a kérdésed. Maga a hangszínszabályzó kapcsolások olyanok hogy ezt eleve megoldják. Vagy valamilyen passzív alkatrészes hangszínszabályzót akarsz?? A hangszínszabályzó kapcsrajzát nem linkelted be..
Az előerősítődnek pedig kisimpedanciás a kimenete, így nem értem mi a gond..
Nos, a Rádiótechnika egyik régebbi számában van egy 60W-os erősítő hangszerek hangosítására, abban van egy baxandall nevű hangszínszabályzó, azt építettem meg az erősítőbe. Van benne egy mikrofonos előfok is, és az előfok tárgyalásánál írták azt, hogy utolsó tranzisztor szolgálja azt az előfokban, hogy kis impendenciás kimenetet biztosít az előfoknak azért, mert ki impendenciás jelről a legjobb a hangszínszabályozás. Amúgy annak a csöves előfoknak kis impendenciás a kimenete, amelyiket ide tettem?
Ja, képet nem tudok mutatni se azt mikrofon előfokról, se a hangszínszabályzóról, mert nincs nálam az újság, amiben benne van a rajza.
Igen, tulajdonképpen erre a válaszra vártam.
A tranyó kollektorát ( 85k-150k) nem ártana hidegíteni .
Az nem elég, ha az emitternél ott van az a 14,4-k-os ellenállás? Amúgy kipróbáltam már így, és tök jól működik.
A bekeretezett részre gondoltam; ez teljesen más téma, mint a 14,4 k... az munkaellenállás.
Ha jól megy, akkor viszont ne foglalkozz vele.
Sziasztok!
Lehet, hogy rossz helyen kérdezek, de keresővel ezt találtam csak! Meg lehet-e impedancia illesztéssel oldani, hogy egy egyszerű számítógépes hangszóró ("sztereó, IC-s") erősítőjének egyik oldali kimenetére 8 Ohmos, másik oldali kimenetére pedig 4 Ohmos hangszórót kössek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |