Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Hi
Van egy 1Mohm belső ellenállású multim. Ha ezt kicserélem 10Mohm-ra akkor tudok valami kárt okozni benne? A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
Attól függ, hol van az az ellenállás, mi a szerepe.
Ez igy nem fog menni, mert az a 1 MOhm nem egy darab ellenállás hanem egy egész lánc ( hálozat). Ráadásul a köznyelvben elég felületes a használata, mert eredetileg az 1MOhm/V volt ( kOhm stb). Azaz a belsö ellenállás nem is fix, hanem változik a müszer méréshatárával.
Az digitális müszerekben ezt másképp is kezelhetik, de nem fogsz találni egy ellenállást amit cserélni lehetne. A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2015
Egy ilyet találtam. (kép)
Itt az RIN lenne az 1M ohm ellenállás nem?
Minek kellene 10Mohm be. ellenallasú műszer. Semmi különbsèget nem fogsz észrevenni az 1 megahoz kepest. Max pl ha szkópnal ramérsz 1 es osztassal egy kvarcra akkor leall ezert jo a 10 es oszto mert annal nem fog de hogy multimeternel mi ertelme lenne me szerintem semmi.
Mi a cél tulajdonképpen? Ha a méréshatár kiterjesztése, akkor azt külső alkatrészekkel is meg lehet oldani.
Már a kollégák is elmondták, hogy mennyire értelmetlen a kérdésed. Az az 1MOhm biztosan nem az amiröl értekezel ( olvasd el még egyszer mit irtam). Az csak egy ellenállás, ki tudja hova megy.
Tételezzük fel az az aminek gondolod, és kicseréled, azután a következő kérdés az lesz, miért mér többszörösét minden méréshatárban. Válasz az összes bemeneti osztó ez alapján az ellenállás alapján számolták, tehát lehet cserélni mindet. A következő problémád az lesz, miért mér hol ennyit hol annyit, hát igen a lakkozást megsértetted, 10Mohm hoz képest már az 1mm levegő páratartalma összemérhető. És mindezen problémák megoldása után lesz egy műszered, amivel olyat tudsz mérni, amit más módszerekkel hagyományos módon is meg tudsz állapítani, ha meg nem, akkor egy hitelesítetlen műszer amúgy sem jó hozzá.
Egyetértek az előttem szólókkal és szerintem sem érdemes cserélgetni azt az ellenállást.
Viszont MocisPisti hozzászólására reagálva, van olyan eset amikor nem mindegy a műszer belső ellenállása.
Én hobbi célként használt műszerre gondoltam aminél bőven elegendő az 1 mega de persze van olyan eset is aminél kell a 10 de ilyen átalakításoknak semmi értelme.
Értem, köszi mindenkinek a hozzászólást, akkor nem piszkálom, marad úgy ahogy van.
Ez így természetesen nem teljesen igaz, mert pl a gyári kapcsolási rajzokon is 10 M ohm -os müszert szoktak megadni, vagy a régebbiekben meg definiálják az egyéb bemeneti ellenállást. Az 1 Mohm bemeneti ellenállású multiméter már 100 kOhmos ellenálláson mért feszültség esetén is jelentős (10%-os) mérési hibát okoz, meg a mérendő kört is megváltoztatja, ezért adott esetben a munkapont is változik, pl 560 kohmon mérve meg már igen jelentős Természetesen azért használható csak megfontoltan.
Hali,
A képről nekem az jött le hogy "sima 7106 csipes" alapműszer. Az 1M a gyári ajánlásban szereplő soros ellenállás sima 5%-os, ha követed a vonalakat, ott a hidegítő bemenő kondi is. Az osztó tagok valahol más merre lehetnek és valószínűleg drótlábú műszerellenállások. (De lehet hogy tévedek.) Üdv.: Zsolt.
Teszek fel egy képet a teljes panelről. Leírnátok, hogy mi micsoda és hogy mit csinál? Szeretném megérteni a lényegét, és hátha mások is tudnak tanulni belőle.
ICL7106 -os IC-vel szerelt műszerek kapcsolásait nézegesd, van belőle bőven. Minden valószínűség szerint a te műszeredben is az van, kiegészítve még egy-két dologgal.
Üdv multitulajok!
Ha valaki ismeri, kíváncsi lennék véleményre, tapasztalatra a következő asztali DMM-el kapcsolatban. Ilyen, la... Az árról annyit, hogy a nettó számít nekem és abból még lefaragható 15%. Tudásban hasonló az AGILENT hasonló 4.5 digites műszeréhez, csak nincs olyan indokolatlanul túlárazva, illetve a nyugatiak zsebpénzéhez igazítva. Úgy gondolom, így a pályám lehajló szakaszában megérdemlek egy kimondottan jó masinát a méréseimhez...
Változott a leánka fekvése. Megrendeltem egy ILYEN műszert. Az a csalafintaság, hogy ennek az árnak a negyed részéért, bruttóban. Ha igaz és megkapom, megmutatom.
Egyet nem értek az ilyen meg hasonlo müszereknél mi a fenének raknak bele ilyen displayt? A mai displayekhez hasonlitva (LCD/LED) nagyságrenddel rosszabb, rövid az élettartalma ( igen nyügös a cseréje - ha egyáltalán kapsz). A régi munkahelyemen egy szekrényt megtöltöttek a tönkrement kijelzöjü müszerek..... Cserére esély sem volt.
Nagyon örülök az észrevételednek, mikor és mibe haltak meg általában a kijelzők?
Szerintem a szinte korlátlan betekintési szög és a jó fényerő indokolta a VFD kijelzőket. Engem is érdekelne, milyen műszerekben mentek ilyen notóriusan tönkre. Nálam több Agilent 34401A van, de egyiknek sincs ilyen gondja, pedig lassan húszévesek. Azért az akkori LCD moduloknál sokkal láthatóbb a VFD. Manapság persze más a helyzet, az új modelleket (pl. 34461A) már csili-vili LCD-vel szerelik.
Akartam ilyet venni, az alapfokú Agilentet, de az kicsit túl sok, amit most kinéztem, az itthoni átlag árnak kevesebb, mint felébe lenne, ha igaz. Ez is itthon van, csak kevesebb haszonnal is elketyegnek, De, ha itt lesz, akkor igaz az egész.
IDM-8342 mér Celsiust is, meg korlátozottan kapacitást, frekvenciát 100kHz-ig, az általános mérésekben pedig, számomra, bőségesen elég felbontással, pontossággal elmuzsikál. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
Jó kis műszer az biztosan, nekem egyedül a négyvezetékes ellenállásmérés hiányozna belőle.
Köszönöm! Olyan feladataim nincsenek, hogy használnám a 4 vezetékes lehetőséget, így is többet tud a masina nálam. . Holnap megtudom, hogy elérhető-e azon az áron, vagy ez is csak délibáb lesz...Ha igazzá válik, rakok fel róla ide kedvcsinálót, ha lesz neki olyanja.
Videomagnók, DVD-k kijelzője szinte mind VFD, nem találkoztam rosszal. A régi orosz VFD kijelzőkkel volt sok baj.
Viszont a noname multik hosszútávú pontossága gyenge szokott lenni. A néhány nagy márka -amerikai és japán- amik sok év múlva is pontosak, illetve nagyon minimális lesz a hiba, adatlapon szerepel a pontosság pld. 1 év múlva de ennek meg nagy ára van. A noname-nél ilyen adat nincs, talán nem véletlen. Nekem Brimen német csúcs multim volt, újonnan pontos, 3 év múlva már akkora volt a pontatlansága, mint egy legolcsóbb 3.5 digites multinak. Utána 20 éves asztali HP lett még 10 évig nálam, végig azonos pontossággal szolgált.
Menéznéd az adatait?
Az egy év utáni eltéréseket nem tudom értelmezni...
Ez jobb féle lehet, látom 1 éves pontosság is megadva.
DC mérésnél "0.02%+4" van megadva. Azt jelenti, hogy a mért értékhez viszonyítva plussz-mínusz 0.02 százalék lehet a maximális eltérés, ehhez még plussz-mínusz 4 digit hiba jöhet, a legkisebb helyiértéktől számolva. Tehát pld. 50V méréshatárnál 50.000V feszültség mérésénél 0.02% hiba=0.01V Az 50.000V kijelzése így lehet 50.010, és 49.090 között valamennyi, de ehhez még hozzájön a 4 digit hiba, minden kijelzett érték +- 4 digitet tévedhet. A pld. 50.010 lehet 50.006, és 50.014 között a +-4 digithiba miatt. Így 50.010 helyett 50.014, 49.090 helyett 49.086 lehet a maximális hibatartomány, ez a legrosszabb eset. Tehát 50.000v mérésekor 50.014 és 49.086 között fog valamit mutatni.
Kimaradt, hogy ezt a pontosságot 23C +-5C fok tartományban tudja, azaz 18C és 28C fok között. Kisebb, vagy nagyobb hőfoknál nagyobb lesz a hiba.
Nagyon köszönöm, ezeket valamikor tudtam nagyjából, de teljes zavarban voltam velük mára. Azt hiszem, minden nagyreményű, kedvező beszerzés szépen potyog a kútba, holnap kapom meg - lehet - az utolsó kegyelemdöfést. Aztán reménykedem egy jó használt holmi felbukkanásában.
Idézet: „minden nagyreményű, kedvező beszerzés szépen potyog a kútba” Úgy látom, ez a GWInstek -el azonos masina. A GWInstek az egészen jó, nem noname. Ne csüggedj, ez nagy eséllyel jó lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |