Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   88 / 276
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Ez nagggyon jó. Este tízkor már legalább húsz adót fogok, kiváló szelektivitással.
Köztük német, olasz és bolgár adót.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
(#) sany válasza papus51 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Esetleg a FET-et lehetne helyettesíteni valamelyik hasonló típussal? Ha igen lehet holnap összerakom én is aztán én is játszok vele egy kicsit.
(#) papus51 hozzászólása Aug 31, 2015 /

Nálam 2N4221 van benne.
(#) sany válasza papus51 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Rendben, köszi!
Igaz ilyet nem találtam, de BF246B igen, remélem az is jó lesz.
(#) papus51 válasza sany hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Az adatlapja szerint jó lehet.
(#) ronin75 válasza papus51 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Milyen, mekkora antennát használsz? Milyen antenna tekercset használsz?
(#) papus51 válasza ronin75 hozzászólására (») Szept 1, 2015 / 2

Kíhúztam egy szál drótot, kb. 10m hosszan és úgy 2-2,5m magasan.
Az antenna tekercs 50-es PVC lefolyó csőre készült 1-es zománcozott huzalból, 100 menet.
Forgókondi 500pF.
Antenna csatoló kondi 500pF forgó, kb. a 20-ik menethez csatlakoztatva.
Eredetileg ez egy detektoros készüléknek épült. A sulis gyerekeknek készülök egy kis kedvcsináló szakkört indítani. Modul rendszerben akarom továbbépíteni, ennek lesz egy lépcsőfoka ez az audion, majd kiegészül egy kis teljesítmény végfokkal.

Megépítettem este lesznek képek is.
Még nem sikerült befognom vele semmit. A hangerősítő része működik.
Sajnos elnéztem nem BF246B FET-em van , hanem BF245B.
Esetleg milyen FET-el lehetne helyettesíteni az eredeti áramkörben lévőt?
Gyanítom, hogy nem is sikerül behangolnom, mert sajnos 270pF -os kondim nincs, csak 330 pf -os.

Szia!
A 245B szintén jó oda.
Idézet:
„Még nem sikerült befognom vele semmit.”

Antenna, földelés bekötve?
330pF-el is működnie kell, már ha a source körben lévőről beszélünk.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
(#) fecameca válasza papus51 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Az igazat megvallva, nekem is ez a kapcsolás tetszett a legjobban, csak most épp nem érek rá vele játszani. Szerintem ha ez is van olyan jó, megérdemelne egy AGC-t. Esetleg még 1 RF tranzisztorral lehetne pótolni az AGC jó műhödéséhez szükséges erősítéstartalékot. Az enyém az AGC-vel azt csinálja, hogy Kossuthon nem sípol be, ha pontosan rajta van, de a hangerőt intenzíven lehet változtatni a most már 100 pF forgókondival (Ez +1 forgó, benne a rádióban a + visszacsatolás részére, sorba van kötve még vele egy 22pf, és 10 kiloohm is, ha jól emlékszem.) Gyenge adóknál viszont begerjed, mert azoknál nem vesz vissza annyit az AGC, de a gerjedési küszöb felett is van egy pont, ahol elhallgat a sípolás, és ott nagyon érzékeny. Gyanítom, hogy ott már nem regeneratív, hanem átvált szupreg üzemre, lehetséges ez? Én sem építenék hozzá tranzisztoros végfokot. Nálam a TDA 2822 vált be a legjobban. A kínai CD9088-as (TDA7088 klónja) FM rádiókhoz is mindig ezt rakják, hídba kötve 6 Voltról 4 ohmra akár 1 Wattot is tud. Rajzot az enyémről ha ráérek lerajzolni, esetleg majd felteszek, addig is érjétek be, hogy szóban elmagyarázom. Nálam a Fet-tel, ami BF961, van egy BF199 tranzisztor még kaszkódba. Ezt követi még egy földelt emitteres BF224, aminek a kollektor körében van egy RF fojtó, Erről megy 2 ellenkező polaritású diódás feszültségkétszerezőre. Az egyik a demodulátor, a másik az AGC miatt, mert utólag találtam ki, és már kiöntöttem az egészet melegítős ragasztóval, amannak nem volt jó a polaritása, és fordított diódákkal kellett. (Diódából nálam nincs hiány, éppen ezért is nem értem minek is manapság az audion?) A BF 961 G2-re megy az egyenirányított jel 100 kiloohm ellenálláson keresztül ami hdegítve van 220 nF-os kondenzátorral a test felé, valamint ugyanonnan 220 kiloohm trimmer poti a telep felé az AGC munkapont beállítására.
(#) fecameca válasza papus51 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Idézet:
„Antenna, földelés bekötve?”
-Az enyémet kizárólag ferrit antennával hallgatom már a kezdetek óta. Egy kb 10 cm-es ferrit rúddal behozza még a kínaiakat is Tiranából, és éjjel a Kossuth helyén az arabokat is. Ezek már akkor is bejöttek rajta csak ferrit antennával, amikor csak 1 Fet volt benne, más semmi. Az AGC már csak luxus, de olyan jó, hogy forgatom,és alig halkul a Kossuth, de még 90 fokkal elforgatva az adó irányból is tűrhetően szól.

Antenna egy kis kínai rádió antennája. Igen, abban a körben lévőre gondoltam.
A ferrit antennára hány tekercs kell?
Sajnos műszer hiányában a behangolás egész nehézkes, de van türelmem.
(#) fecameca válasza sany hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Valaminek jönnie kellene, hacsak nem fordítva kötötted be a Fet-et. Ugyanis, amiket felsorolsz, mindegyik lábkiosztása más. Amúgy ha tudja a frekit, szerintem bármilyen Fet jó oda. Amelyiknek a neve BF-fel kezdődik, az mindegyik nagyfrekis. Az adatlapon rajta van a lábkiosztásuk. Nekem BS 170-em van vagy 30 darab. Nemrég találtam a lomok közt egy zacskóban, talán még az is jó e célra, majd utánanézek. A forgókondenzátor értéke nem kritikus, ugyanis ahhoz hangolod a tekercset. A forgókondenzátor majdnem teljesen zárt állásához úgy hangold be, hogy ott jöjjön rajta a Kossuth. A másik végét, majd meglátod, meddig megy, általában elég szokott lenni. Írták már,itt, hogy vagy zsebrádió kész ferrit antenna tekercs, vagy tekersz rá valamilyen műanyag, vagy keménypapír csőre, 80-90 menetet, úgy, hogy benne a ferrit rudat húzogatni lehessen, ha nagyon ki kell húzni a ferritet, és ott jön be a Kossuth adó, túl sok a menet, én olyankor 10-esével letekerek egészen addig, amíg kb a ferrit rúd szélső 1/3-1/4 tájékán rögzíteni nem tudom. A kezdetek kezdetekor, ha másképp nem vesz semmit, jól jöhet a magas antenna, később, is ha nagyon távoli vételt akarsz kipróbálni, de mondom annak a rádiónak csak ferrit antennáról is bömbölni kellene. Az enyém is majdnem ugyanúgy szól mindenhol, mint egy Sokol, utóbbinak csak az AGC-je jobb, és nem kell a visszacsatolás állítgatásával vergődni gyengébb adóknál.
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Értem. Itt a kis rádió.
Ferritet egy kínai zsebrádióból termeltem ki, de van több darabom is. Délután próbálgattam majdnem bejött egy adó, a forgókondenzátor legszélső állásában.
Nem tudom, hogy látszik-e a rajzon, hogy a FET jól van -e bekötve?

1.jpg

2.jpg

(#) ronin75 válasza sany hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Nem látom a ferritet De szerintem az a forgókondi is kicsi.
(#) sany válasza ronin75 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Ja bocs lemaradt.

ferrit.jpg

Átméretezted, áttervezted az elejét középhullámra, mert az eredeti értékekkel ez rövidhullámra készült.
Ha antennát használsz akkor a 3,3pF csatoló kondi elég picurka lesz KH-on.

Nem méreteztem át. Én csak a rajzból indultam ki.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Egyébként egy forgókondenzátorról honnan tudom, hogy mennyi az áthidalható kapacitása?
(#) _BiG_ válasza sany hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Mi az az "áthidalható kapacitás"? Nem a kapcitásátfogásra gondolsz?

A középhullámú sávban használatos forgók kapacitása általában 500 - kb. 30-50pF.
Méretezd át a kapcsolást.
Nálam az eleje: tekercs párhuzamosan 500pF forgóval. C2,C3-at nyugodtan elhagyhatod, C5 lehet inkább 100pF. C1 legalább 200-300pF, de inkább 500pF forgó, de ferrit antenna esetén elhagyható.
(#) sany válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Igen arra gondoltam.

Köszönöm, kipróbálom.

Sikerült a behangolás, köszönöm.
Igaz, hogy csak a Kossuth jön be rajta, de szerintem mondhatom, hogy megépítettem az első FET-es középhullámú rádiómat.
(#) papus51 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Idézet:
„éjjel a Kossuth helyén az arabokat is”

Anno 1981-ben, Bagdadban hallgattam a Kossuth rádiót, éjfél után, amikor Kuvait lekapcsolta a szintén 540kHz-es adóját.
(#) papus51 válasza sany hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Gratulálok! Ne állj meg, gyötörd tovább! Fog azon még jönni egy-két adó.
Tehetnél fel egy rajzot, hogy most mi hova van kötve és mik az értékek.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) fecameca válasza papus51 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Idézet:
„Gratulálok! Ne állj meg, gyötörd tovább! Fog azon még jönni egy-két adó.”
Ez így igaz. Visszacsatolás nélkül nappal szinte csak Kossuth jön, meg 1-2 román. Még a gerjedési küszöb alatt legalább 1:10 hangerő növekedést lehet produkálni csak a visszacsatolás állításával. Érdekes, emlékeim szerint ifjúkoromban épített, Fet-et nem tartalmazó Ge tranzisztoros vevőimnél nem emlékszem, hogy a pozitív vcs.-nak ilyen intenzív hatása lett volna. Természetesen nálam az IC-s hangvégfoknak köszönhetően max. hangerőn hangszóró membránt lehet repeszteni. A rajzon szerepló 3 tranzisztoros vég elég vérszegényen szólhat. Őszintén én a levegőben forrasztottam egymásra az alkatrészeket. Miután rájöttem, talán érdemes megtartani, akkor öntöttem nyakon az egészet ragasztóval. Az amiből elinduktam,az itt van:2013.szept., dem már annyit bővítettem rajta, hogy nehéz lesz fejből visszarajzolni.
(#) papus51 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Idézet:
„Kossuth jön, meg 1-2 román”

Persze, Szegeden a román adók rendes térerővel jöhetnek.
(#) sany válasza papus51 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

A ferrit az a kicsi ferrit , amit a korábbi hozzászólásomban linkeltem be, csak párhuzamosan van kötve a forgóval. A forgónak a pontos kapacitását nem tudom, AM/FM asztali rádióból kitermelt forgó, az AM része van bekötve. Az antenna kb. 30 cm -es teleszkóp antenna. A földet hozzákötöttem a radiátorcsőhöz. A C2, C3 -mat elhagytam. A C1-et 330 pF -nak választottam, így egy kicsit erősödött a vétel. A C7 szintén 330 pF, de én ezt a kicsit soknak érzem, ezért nem jön be még más rádióadó adása, én úgy gondolom. Ennek az értékét még próbálgatom kell. A C5 -höz 100 pF -os tettem be. Ahogy te is írtad korábban. A FET típusa BF245B.
(#) sany hozzászólása Szept 2, 2015 /

Itt a kapcsolási rajz.

radio.png

Következő: »»   88 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem