Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   89 / 276
(#) sany hozzászólása Szept 2, 2015 /

Arra gondoltam,ha már van itthon BF245B , akkor megcsinálnám ezt a kapcsolást is, csak érdekesség képen.
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Szia !
Ajánlom ezt a kapcsolást, elkészítettem régen mérővevőként használtam. Hosszúhullámtól egészen
90 MHz környékéig használható tekercs cserével. A tekercsen nem kell leágazás, a FET nem terheli
ezért a detektált jel teljes egészében megjelenik a tekercs végein, nagysága csak a jósági tényezőtől függ. VEF rádió forgóját használtam, rövid vezetékdarabot antennaként használva
10 pF csatoló kondenzátorral még nappal is több KH adó vehető vele. Vasmaggal hangolt litze
huzallal méhsejt tekercseléssel készült tekercseket használtam, foglalatban cserélhetően.
Magasabb frekvenciákon a tekercsek már önhordó kivitelben készültek, 8 tekerccsel tudtam lehangolni a teljes fogható sávot.
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Köszönöm, kifogom próbálni, nagyon tetszik.
BF240 tranzisztor is jó a BF244 helyett?
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Kiegészítettem erősítővel.
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

BF224 akartál írni, jó helyette a BF240 és BF199 is.
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Igen azt akartam írni, megyek is aludni.
Köszi, mind a kettő van. Jó éjszakát!
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ez szerinted működik, vagy csak feltetted?
Legalábbis az a két (?) dióda sorban, ami nem vezet egyenáramot sehová, számomra kérdéses
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ezt én sem értem. Minek az a két sorba kötött dióda úgy? Viszont, amit Gerenk tett fel rajzot, az a jó feszültségkétszerezős demodulátor. Az enyémben is olyan van. Rajzolni sajnos most nem érek rá. Akinek van kis képzelőereje, az érti anélkül is, hogy tettem bele + RF fokozatot, és meg AGC-ztem a Fet-et. A kettő csak együtt megy, ha nincs AGC, túl sok az össz erősítés, és gerjedni fog, plusz erősítő fokozat nélkül viszont nem működik az AGC, mert ahhoz már kevés a jel.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ezt csak úgy találtam. Még nem próbáltam ki.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Na én is igy gondoltam. Inkább keress másik rajzot, mert ez ebben a formában biztosan nem fog menni Szupreg, esetleg?
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Bocsánat megtaláltam a megfelelő topikját a légiforgalmi vevőnek. Szerintem ott jobb lenne folytatni, így nem offoljuk szét a topikot.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1499.html?pg=0
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ha lesz időm mindenféleképpen én is összerakom a Gerenk fórumtárs által ajánlott kapcsolást, de amit te mondasz az nekem nagyon bonyolultnak hangzik. De idővel hátha sikerül megépíteni.
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Egy pár kép a mérővevőről, amit régen a hőskorban modulált jelek frekvenciájának mérésére használtam, de mint egyenes vevő is megállta a helyét.
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Na ilyen nem lesz az enyém az már biztos. Nagyon szép műszer.

Köszönöm, de nem is a külcsín a lényeg, a tekercsek és maga a kapcsolás. A hosszú és középhullámú tekercseket nem én készítettem, valamilyen csöves rádió modulátor tekercsei.
Soros kis értékű kapacitásokkal és a hangolómaggal igazítottam a sávba.
1988-ban készült, akkor még a PIC csak álom volt.
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ötletesek a relé dobozok.

Volt egy doboznyi 24 V-os relém, szinte kínálta magát. A skála hitelesítéséhez készítettem
egy 10 MHz kvarcos TTL oszcillátort kiegészítve osztólánccal tízes, ötös és kettes osztásokkal
egészen 10 KHz-ig amit 1 KHz-el kis százalékban megmoduláltam így az osztásoknak megfelelően halk sípolásokat lehetett hallani a jelkimeneten.
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Szia!
Megépítettem a kapcsolást.
Eddig egy vasmagos tekercset tettem bele, amin nem litze huzal van kb.10 menet van rajta. Így jelenleg ezidáig egyetlen adót sem sikerült beállítanom. A kapcsolásban lévő 800 Ohm-os ellenállás helyett 1 kOhm-os ellenállást építettem be és a diódák pedig OA1182 -esek. A tranzisztornak a BF240 nem bizonyult jónak, de a BF199 -nel már tökéletes volt a hangerő. Tényleg jobb ez a kapcsolás, mint amit előzőleg készítettem el. A csatoló kondenzátor és az antennát hova kellene beraknom?
(#) fecameca válasza sany hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Idézet:
„Így jelenleg ezidáig egyetlen adót sem sikerült beállítanom.”
Idézet:
„de a BF199 -nel már tökéletes volt a hangerő.”
Ez számomra egy kissé ellentmondásos.
Idézet:
„A csatoló kondenzátor és az antennát hova kellene beraknom?”
Gerenk 10 pF-et írt, oda, ahol a tekercs a Fet Gate-re megy, de megpróbálhatod az antennát becsatolni egy a tekercsedre külön 2 menetes rátekert csatolótekerccsel is, az egyik vége az antenna, a másik a testre megy. Ezzel a tekerccsel,( Hány pF a forgókondi? )talán rövidhullámnak kellene bejönni.
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Az alaphangra gondoltam, mert ahogy tekergettem volt sípolás, zúgás. Hozzákötöttem egy TDA2822 IC -s erősítőt. Fogalmam nincs, hogy hány pF-os a forgókondi. Asztali zsebrádióból való.
Milyen tekercs kellene hozzá? TV-ből bontott tekercs jó lenne?
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

A képen látható tekercs azzal a rézmaggal és a zsebrádió forgóval jóval 90 Mhz feletti rezgőkört alkot, A FET G-S kapacitása elég magas ezért nem sikerült 85-90 Mhz-nél nagyobb frekvenciára hangolni a vevőt. Diódának inkább az OA1160 vagy az AA116-119 sorozat, vagy az orosz D9B
germánium tipus megfelelő. Az OA1182 aranytűs kapcsoló dióda inkább FM vevők aránydetektorában használatos. KH vételre ferritrúdra tekert 80 menet körüli 9-10 szálas litze
huzallal készült tekercset ajánlok. A litze huzal szálai külön külön zománcszigetelésűek és az egész
selyemszigeteléssel van összefogva, célja a tekercs felületének megnövelése, a nagyobb jóság
elérése érdekében. Forrasztásánál követelmény az elemi szálak végeinek tökéletes megtisztítása és együtt forrasztása. Leggyakrabban használt módszer gázöngyújtó lángjával való felizzítás után denszeszbe mártani, a lakk lepattog, utána könnyen forrasztható.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2015
(#) _BiG_ válasza gerenk hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Idézet:
„Leggyakrabban használt módszer gázöngyújtó lángjával való felizzítás után denszeszbe mártani, a lakk lepattog, utána könnyen forrasztható.”

Ennél van jobb, de ügyességet igénylő módszer.

Kis kupak, benne színig denszesz. Meg kell gyújtani és annak lángjában leégetni a szigetelést, majd belemártani az égő denszeszbe és oldalt kihúzni. Így nem lesz kormos a huzal.
Csak fémtálcán szabad csinálni! És ügyesen...

Holnap megpróbálom megcsinálni a tanácsod alapján. Köszönöm.
(#) gerenk válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Köszi, mindig tanul az ember

Szívesen, ugye jól láttam a tekercstestbe rézmag volt csavarva ?

Igen, réz vasmag volt. Én is gondoltam , nem ide való ,de úgy voltam vele kipróbálom hátha valamit segít.
Őszintén szólva , én nagyon kezdő vagyok a rádiók világában. Eddig csak egy IC-s FM és egy IC -s AM rádiót építettem. Ezek szinte egy 10 cm-es vezetékkel veszik az adókat. Azt hittem, ezekkel a tekercsekkel is lehet venni az adók frekvenciáját, de most már rájöttem ,hogy csak a rezgőkörök behangolásához kellenek.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2015

A tekercsek elkészítése és a rezgőkör hangolása nem olyan bonyolult feladat, csak meg kell
ismerni azokat. Küldök egy füzetet ami nagyon barátságos és érthető módon segít eligazodni.
A két fajta hangolómag tulajdonsága lényegesen különbözik. A ferrit mag növeli a tekercs önindukcióját azáltal hogy összegyűjti a tekercs belsejében futó mágneses erővonalakat, amíg
a sárgaréz vagy alumínium hangolómag csökkenti az önindukciót, kissé lerontja a tekercs jóságát.
VHF és UHF sávu rezgőkörök hangolására használják ahol már olyan kevés a menetszám hogy annak csökkentése már technikailag nehezen megvalósítható. A leromlott jósági tényezőt nagyobb erősítéssel kompenzálják.

Köszönöm, hasznos olvasmány.
El fogom olvasni. Esetleg ez a könyv nincs meg véletlen?
A rádióépítés alapjai (Kis technikus könyvtár) Varga Lajos
A rézmagot orosz kis TV-ből termeltem ki, amin volt VHF sáv is.
(#) fecameca válasza ronin75 hozzászólására (») Szept 5, 2015 / 1

Idézet:
„Pedig nyugodtan közzétehetnéd, engem például érdekelne.”
-Akkor itt van: Annak örömére, hogy az mspaint-ba sikerült életet lehelnem Wine segítségével, mivel áttértem Linuxra. Ha valaki lát benne fantáziát, szívesen segítek. Nálam középhullámú AM rádióként üzemel. Az AGC főleg azért izgatott annyira, mert életem első készüléke, mely megszólalt ferrit antennával, és hangszórós vételt biztosított, szintén rendelkezett AGC áramkörrel. 2db nagyfrekvenciás, 2 db hangfrekvenciás tranzisztort tartalmazott, közte volt a fesz. kétszerező demodulátor. Jelen rádióhoz a TDA 2822 IC-t használom hang végfoknak.
(#) dokidoki válasza fecameca hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Ez a képen lévő kapcsolás, ebben a formában hibás. Mi adja az utolsó tranzisztornak a kollektoráramot? Illetve hogyan kaphat a 2nF kondin keresztül? Huba van a rajzon.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2015
Következő: »»   89 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem