Fórum témák
» Több friss téma |
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy hol és milyen néven lehet venni az infrakapuhoz szűrőt? Arra gondolok, hogy a dobozra ugye kell vágnom egy lyukat ahol az infrasugár bemegy a vevőhöz. Most ott egy sima lyuk van, de de hát nem valami szép így..
köszi
Adott egy szállítószalag, amint különböző hosszúságú tárgyak haladnak, ezeket kell számolni. Nem a méretüket, csak a darabszámokat. A PIC-kel felépített számláló tökéletesen működik, de a próba idejére egy egyszerű kapcsolóval szimuláltam a tárgyakat. Mechanikus kapcsolat a tárgyak és az érzékelő között nem lehetséges, marad az optikai kapu.
Az adó és a vevő közötti távolság kb. 50 cm. Próbapadon teszteltem több típusú fotóeszközt (tranzisztor legfőképp) de ezek mindegyike, ha csak az ablak felé fordítottam, már billentette a számolást, a berendezés esőtől védett helyen, de a szabadban lesz, nyílván innen-onnan jövő zavaró fénnyel. A HEStore kínálatában van több infravörös vevő (TSOP...), de ebben a témában kicsit több, mint nulla a tudásom. Hogyan működnek ezek a vevők? Tudom, adatlap, de nem teljesen tiszta minden. Vegyük példának a TSOP 31238 -as "integrált IR vevő"-t. Az adó oldalon az IR LED-et vezérlem 38 kHz-es, 50 %-os PWM-el és a vevő oldalon folyamatos a magas szint, amíg útját nem állom a fénynek? Nem kell adattovábbítás, elég csak annyi, hogy az adó fénye eljut-e a vevőbe vagy sem. Esetleg TSOP 32230? Előre is!
Ha elolvasod az integrált IR vevő adatlapját akkor rájössz, hogy nem jó a folyamatos 38 khz-es jel, meg kell szakítani az impulzussort, vagyis a 38 khz-et modulálni egy kisebb frekvenciával, ugyanis ha jól emlékezek , kb 800 impulzus után visszavált a tsop
Ezek jó ötleteknek tűnnek, köszi.
Valóban, csak felületesen futottam át a doksikat.
Szia,
Van 2 megoldás, az első, hogy nem csak símán modulálod a jelet, hanem ráültetsz egy kis információt:
vagy keresel olyan TSOP-t ami tud kezelni folyamatos 3xKhz-es jelet. pl. a TSSP4038 IR SENSOR Ezt én próbáltam és működik. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2015
Sziasztok!
Az élet úgy hozta, hogy szükségem lenne kültérben legalább 30 métert átfogó infrasorompóra. Olvasgattam a topikot és egy igazán stabilra lenne szükségem ha lehet lézerdiódás adóval. A neten nemigazán találtam kapcsolást hozzá ezért ha valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata és/vagy kapcsolási rajza megköszönném.
Szia!
Köszönöm a linket, valamiért az oldal keresője nem dobta ki nekem pedig rákerestem. Mindegy. Szóval neked ez működött? Nagyon jó ez a kapcsolás mert alig kell alkatrész és van is itthon nagy része, és sietnem kell mert a környéken egymás után törnek be. Nagyon szorít ez a tény és már az udvaromra se jussanak be a tudtom nélkül. Még egy kérdés: Tükörrel működik?
Végül én nem építettem be, mert tárgytalan lett, de én is úgy terveztem, hogy tükrökkel kerítem körbe.
Miért ne menne tükörrel? Tehát nálam csak a "műhelyasztalon" működött.
Ott van a leírásban, hogy NO/NC kimenete van, azaz egy relé morsekontaktusa. Bármihez csatlakoztatható.
A vezeték nélküli megoldáshoz kell egy - a linkelt központhoz való - rádiós bemenet. A magam részéről nem cserélgetném az elemeket egy riasztó perifériáiban - hacsak nem ideiglenes megoldású a telepítés. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
Igen, csak biztos akartam lenni dolgomban. Tudom, hogy elemekkel gond van, de néhol könyebb mint kábeleket vezetni. Amúgy most nézem, hogy ehhez a központhoz nem is írja, hogy lehet vezetékes bemenetet kötni.. Keresek olyat amihez lehet mind kettőt. Amúgy 6x0.22 riasztókábel elég lene neki? Ezt látom több helyen. Leírásban 6x0.5 kábel szerepel 300m-es távra adó-vevő közt, de nekem max 100m lenne táv.
Szia!
Tegyél neki erősített kábelt, pl 2*0,5+4*0,22. A vastag a táp, a vékony a kontaktus. De ha 100m az áthidalt távolság, akkor nagyobb hatósugarút vegyél és párás, ködös idöben nem lesz vakriasztásod, Bár az függ az infrasorompó minőségétől is.
Sziasztok!
Szerintetek mekkora teljesítményű led kellene egy kb 1,5m távolság áthidalására úgy, hogy a ledhez csak egy előtét ellenállást használnék? (A kicsi 5mm ledet 100mW-ost már kipróbáltam, az elég kevés távolságra jó sajnos. ? Vagy, mi lenne a jó megoldás? Egyéb, általatok épített bevált megoldás? A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
Megfelelő led típus rengeteget jelent. A sugárintenzitásban "mW/sr" nagy eltérések vannak, azonos áram mellett jóval több, vagy kevesebb sugárintenzitás, lényegében hatásfok. Másik a sugárszög, vannak 10 fokos ledek, azonos áram mellett jóval távolabbra "megy", mint pld. egy 60 fokos.
Én ezt szeretem: Lomexnél TSHG6210 230-420mW/sr nagy erő, 10 fok sugárszög. A vevő lednél ellenállás addig növelhető (ezzel érzékenység), amíg a nap sugárzás nem zavar be. Ez viszont árnyékolható. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
A direkt meghajtás - bár egyszerű - nem megfelelő, részint a távolság, részint a látható fény érzékenység-csökkentő hatása miatt (a vevőnél).
Legalább egy négyszögjellel való meghajtást kellene összedobnod, a vevő oldalon a frekvenciának megfelelő szűrővel. Sokat segít az infra szűrő a vevő eszköz előtt. Régen én is megküzdöttem ilyennel, de ma már fillérekért kapsz infraszűrő műanyag tokban 3 lábú vevő IC-t, amit a vivőfrekvenciával meghajtott LED-del világítasz meg. Akár 5m is egyszerűen áthidalható.
Tehát ha alkalmazok egy TSOP4838-as (38KHz) vevő modult, akkor ahhoz tulajdonképpen egy 38KHz-es négyszög generátort kell építeni (például 555-el), mellyel egy, (vagy több) infra LED-et meghajtva működtethetem a TSOP vevő modult? Jól értem?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
Pontosan így van. Infra nélkül magas, 38kHz infra fényre alacsony lesz a TSOP kimenete.
Sziasztok!
Tanulmányaim miatt készítenem kéne egy kis nyákot aminek az a lényege, hogy egy fotodióda, és egy fototranzisztor között elférjen egy kb 4mm széles és 1 mm vastag kis szilikon lemez, tehát a dióda azt világítsa át. Az a probléma, hogy nem találok olyan kis smd-s diódát és tranzisztort ami nem a nyákra merőlegesen, hanem a nyákkal "párhuzamosan" áll. Tudnátok segíteni, esetleg alternatívát javasolni?
Szia!
Régi fajta, golyós egérben szokott ilyen lenni, bár az nem smd.
Köszi , de szerintem félreértettetek ^^ amit felraktam az nem az optokapu alakja, hanem maga a nyáknak, ez a felülnézete , a piros cuccok lennének a led és tranzisztor, és közéjük menne a szilikon lap
Esetleg magára a nyákra nem tudsz merőlegesen még két kis nyákot szerelni, és arra mehetnének az smd alkatrészek? Mindenképpen smd alkatrészekkel kell megoldani?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
Nem kell mindenképpen smd-s alkatrész
Igen ezen a két kis merőleges nyáklapon én is elgondolkoztam
Ha nem kell smd, akkor pedig állhatnak lábon az alkatrészek és 90 fokban meghajlitod a kivezetéseiket.
Egy SMD alkatrész a nyákkal eleve párhuzamos. Ha nem kell feltétlen SMD alkatrész, akkor némi fondorlatossággal meg is lehet hajlítani az alkatrész lábát, és úgy beültetni. Jajj, mi történt?! Máris merőlegesen áll a nyák síkjához képest!
Ahogy ronin75 is javasolja.
Jelentem működik szépen. Viszont volt némi szívatás. A TSOP4836 belső felépítését ha megnézzük, akkor a kimeneti tranzisztor egy 30Kohmos ellenálláson keresztül fent van tápon. 5V esetén viszont annyira pici az áram, (0,16mA) hogy a PIC bemenetét már nem képes meghajtani. Ezért ezzel a 30Kohmos ellenállásal párhuzamosan egy 1,2Kohmos ellenállást tettem, (aminek az eredője kb 1,15Kohm) így már a számított kb 4mA elegendő volt a PIC működéséhez. Nem értem miért ekkora értékű ellenállást tesznek bele? (12V-on ezzel a 30Kohmal is csak 0,4mA.
Igazából ez egy nyitott kollektoros kimenet. Ellenállás várhatóan ezért van benne, hogy terheletlenül is lehessen kimenti feszültséget mérni rajta. Egyébként a PIC bemenetét meg kellene hogy hajtsa, hiszen annak CMOS bemenete van. Akkor lehet gond, ha azt kapacitív terhelés is terheli, pld. kábel van a TSOP kimenetén..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |