Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   113 / 2524
(#) hapro válasza pb hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Szia!

A Zener annyi mA-t tud amilyet veszel (a saját korlátai között persze).
(#) vicsys válasza pb hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Puskázni itt szabad!
Bővebben: Link
(#) pb válasza vicsys hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

helló
ez a tl072-es ic-nek mekkora a minimális feszültsége hogy üzemeljen?
+-8volt elég lenne neki?

Köszi
(#) szabi83 válasza pb hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

elég neki.
(#) pb válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

mert mekkora lenne az a minimális érték amin még bekapcsona?
mert az adatlapjából én nem sikat vettem ki belőle
(#) zenetom válasza pb hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Sziasztok!
Bocsi hogy megzavarlak titeket, de van egy Pioneer SX-450-es erősítőm (rádió is van benne) ezüst színű, 140W-os szóval az a klasszikus. Az a problémám vele hogy a kimeneten egyenfeszkó 26V van, állandóan, szerencsére csak egy kevésbé értékes hangszóróval jöttem rá hogy itt valami nem stimmel(a hangszóró felett füst-üzenet jelent meg ) haver szerint ezt az erősítőt nem nagyon lehet már megcsinálni. Találtam benne 3db K D526-os tranyót. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetne-e abből a tranyóból erősítőt csinálni?
csatolom az adatlapját.

KSD526.pdf

(#) hapro válasza zenetom hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Szia!

szerintem lehet. De csak kis teljesítményű lesz, mert a tranyó maga elég kis kvalifitású versenyő. Én a helyedben inkább megpróbálnám megjavítani, még ha a haver azt is mondja, hogy nem lehet.

Zoli
(#) zenetom válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Köszi a választ!
Csak az a baj hogy hiányzik még belőle egy ilyen tranyó és már HQ-nál se lehet kapni
(#) pb hozzászólása Feb 18, 2008 /

hellósztok
megjott ma a trafóm kettő tda7293-hoz egyenírányítottam puffereltem és így kaptam +-40.7voltot ráköttem az erősítőre de az ic-k elszáltak.Ez miért ven? lehet az a baj hogy nem tettem a bemenetre semmit se a kimenetre nem tettem hangszórót vagy miért?-

Köszi
(#) szabi83 válasza pb hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Polarítás helyessen kötötted be?
(#) hapro válasza pb hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Szia!

Nálam is egyszer történt ilyen, akkor a tápban lévő magasfrekis gerjedés okozta az IC halált. Kicsit blama volt, mert rendelésre készítettem, és tök jól üzemel, jöttek is érte, és pont amikor ott van és bekapcsolom legelőször neki, akkor puff elszállt, de úgy, hogy ketté robbant.

A tápra 100nF-os mkt kondik azonnal segítettek a problémán. A váltóra 1db, a plusz-test közé 1db meg a minusz-test közé még 1db, és ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor a plusz és a minusz közé is tehetsz egyet, de talán fölösleges is ez már.

Zenetom:
és miért nem helyettesíted másik tranyóval ami pont ezt tudja és esetleg ugyanilyen a lábkiosztása? Ha egy ilyen tranyó hiányozna egy ilyen erősítőmből én biztos ezt tenném, minthogy lebontsam....

Zoli
(#) pb válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

helló
Köszi a válasz kifogom így próbálni mihent lessz ic
de én mihent rákötöttem már el is durrantak(mondjuk nem ketté csak szép kis füst volt) a polarítás jó mert előtte üzemeltettem kis trafókról +-14volton és szólt csak nem annyira mert azok csak fél amperosak voltak.a trafó toroid annak is lehet magas a frekije?
(#) hapro válasza pb hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Szia!

nem a trafónak van magasfrekije, abba 50Hz-es színusz jelalak megy és olyan is jön ki belőle (ha csak nem magasabb frekvencián rezeg nálatok a hálózat ). (persze el tudok képzelni olyat, hoyg alapban van valami magasfrekis szutyok a trafó szekunderén, de ilyenről még soha nem hallottam)
pl a vezetékeken szed össze ezt-azt, a trafód rászórhat a vezetékre és azt valamelyik alkatrész gerjedéssel honorálja neki, vagy alkatrész elhelyezés, elrendezés, vagy eleve az alkatrész rossz minőségű és mondjuk gerjed tőle a tápod, vagy majd biztos írnak még okosakat mitől is gerjedhet a tápegység magasfrekin. Mondjuk a mezei puffer elkó nem képes a magas frekik kisímítására, azokra van ott a kis nanoFarad-os kondi.
Nálam is az volt, hogy ahogy bekapcsoltam abban a pillanatban szétszállt (kis túlzással).

Zoli
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

A tap nem gerjedhet, muszaki keptelenseg Az erosito az ami begerjedhet. De hogy valojaban mi tortent az kerdes. Foleg ugy nem lehet kideriteni, hogy semmit nem tudunk az adott kapcsolasrol. En epp mult heten elesztettem fel egy TDA7293-as erositot ... ezt egy ismeros rendelte a D-audiotol. Tokeletesen muxik, csak figyelni kell az erositoepites alapveto szabalyaira.

Egyebkent sajat tervezesu/keszitesu NYAK keszult hozza? Vagy valaki mas tervezte/keszitette esetleg gyari ajanlas volt?
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Hali!

magyarázd el légyszives miért lehetetlen az, hogy egy tápegység gerjedjen? Mitől lehetetlen műszakilag? Nagyon kíváncsivá tettél.

Zoli

(#) Norberto válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

A gerjedéshez oszcilláció szükséges. Az oszcillációt pedig pozitív visszacsatolás idézi elő. Ilyen pedig nem szokott lenni az általános tápegységekben. Szerintem.
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Bocsi, elkovettem egy hibat! Nem irtam le pontosan, hogy milyen tapra gondolok amikor azt mondtam, hogy nem gerjedhet egy tap. Nos helyesen igy hangzik az allitas: egy egyszeru egyeniranyito+puffer kondis tap nem gerjedhet. Ha barmilyen mas taprol beszelunk amiben van aktiv alkatresz, akkor lehetseges a gerjedes, de ez is kapcsolastol es sokminden mas tenyezotol fugg.

Bar egy TDA7293-as erositohoz nem tudom miert kellene bonyolultabb tap egy sima graetz+puffer parositastol
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

köszi a válaszokat. Legalább most is tanultam.
(#) pb válasza lamalas hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

helló
Én is a d-audiótól rendeltem és eedig tökéletesen működött(igaz nem 40voltról)de működött
(#) tanitobacsi hozzászólása Feb 20, 2008 /

SOS
Építettem egy erősítőt
LM1036Ic-vel egy előerősítőt, és
egy 50W-os végfokot STK-496-090C Ic-vel.
A problémám: Ha mp3-mal üzemeltetem tökéletesen szól, de ha a tv-re vagy a hifire, vagy dvd-re kötöm búg! mitől? olyan mintha az átnyékolásban kapná a jelet.
Ötletek. Eredetileg 2.0-ban dvdlejátszóhoz lenne kapcsolva.
(#) lamalas válasza tanitobacsi hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Ugye nem gondolod komolyan, hogy abbol a kabelrengetegbol ami az erositodben van barki is ki fogja sakkozni hol a hiba? Egyebkent lehetseges, hogy a halozati vedofoldet osszekototted az erosito fold pontjaval? Ha igen, akkor szedd le, nem kell a halozati vedofoldet sehova bekotni! Ha nem ez okozza a bugast, akkor masutt kell keresni a hibat, de foldhurok gyanus a dolog ... persze tevedhetek is.
(#) Gery válasza tanitobacsi hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Úristen ezt valaki átlátja a világon?
Ezek összevannak kötve egymássa? Probáld ki úgy hogy kihúzod a tv-bol az antenna/kábeltv kábelt és akkor kösd rá!
(#) Peti_85 válasza tanitobacsi hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Ez igen
Nagyon jó munka, gondolom ideiglenesen van még így. Igaz?
Amúgy tetszenek a szines kábelek, nekem is ilyenek kellenének...
(#) djloui válasza tanitobacsi hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Nekem is búg néha a cucc, FÖLDHUROK... olyankor valamelyik hosszabítot nylon zacskón keresztül dugom be és megszünik, nem valami igényes megoldás de egy hangosításon néha minden perc számít.
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Hali

Lemértem +-44V kap az erősítő.(B5) Akkor így hajtható nem?Meg ha odatekerem neki akkor ez a fesz csökkenni fog.
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Jó, de határon van azt tudod! :yes:
És ha a trafód teljesítménye relatíve kicsi, (<100VA/ch) ne hajszold ful-on. >
(#) KD mester válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2008 /

Nincs határon. A +-44V az nagyon jó. 4Ohm-ra is.
(+-50V-on lenne határon.)
Ha izmos a trafó, akkor 150W ki is jön belőle.
(#) Directors válasza KD mester hozzászólására (») Feb 21, 2008 /

oks

Köszi a segítséget.Hát olyan 100W jöhet most.Ez eggyenlőre megfelel.Ha majd hangosabbbat akarok akkor csak trafót kell cserélnem.
(#) djloui hozzászólása Feb 21, 2008 /

Valaki találkozott már evvel a kapcsolással?
Esetleg meg is építette? Akkor jöhet az info.
(#) djloui hozzászólása Feb 21, 2008 /

Ezt nézzétek egy kínai aktív hangfal belseje, a képek magukért beszélnek.
Így kell tranzisztorszigetelő lemezt spórolni, aztán két óra alatt leég a cucc.
A suliból hoztam mert nem bírta a farsangi bulit és lement benne a biztit gondolom túl nagy áramot akar fölvenni a zárlatos végfok miatt és azért megy el a bizti a hálózat felöli oldalon
Mert más védelem nem igen van benne egy lágyindítón kívül.
Következő: »»   113 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem