Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2638 / 3965
(#) nedudgi válasza hzs90 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Ha DB9 ssatlakozó van az USB-soros átalakítón, akkor el kell viselnie 15V feszültséget. Ha nincs DB9, akkor TTL szintű jeleket használ, (esetleg 3,3V jelszinttel).
(#) Kerberosz1 hozzászólása Szept 24, 2015 /
 
Üdv egy szimpla gyors kérdésem lenne,
ha van 2 akkum, és 1 ledem, ha a led pozitív lábát az egyik akku pozitív lábára kötöm, a negatív lábát a másik akku negatív feléhez, világítani fog? és ha igen károsítja az akkut ez a fajta használat Ni-Mh Li Pol akkuknál mondjuk?
(#) ferci válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Vagy világítani fog vmennyire, vagy tönkremegy, vagy sötét marad.
A lednek anódja és katódja van, nem pozitív és negatív vége.
Célszerű mindig ellenállást is sorbakötni vele, a táp és nyitófesztől függően.
Idézet:
„..van két akkum...”
- sorbakötve?
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) Joci100 hozzászólása Szept 24, 2015 /
 
Sziasztok!
Valaki tud nekem mondani valamit,hogy hogyan kell csinálni infraLEDes távirányitót adót és vevőt is.
Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) bbalazs_ válasza Joci100 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Az infra taviranyito altalaban modulalt jelet alkalmaz. Tehat eleve megszaggatjak a fenyt, mondjuk kb. 38 kHz koruli ertekekkel es utana ezt a fenyt modulaljak hosszabb idokkel. A ki-es bekapcsolasok aranya adja azt, hogy 1 vagy 0 lesz a jel. Ehhez alkalmaznak egy hosszabb fenyimpulzust az elejen, hogy tudjon mihez szinkronizalni (mondjuk legyen 200ms) es utana x bitnyi jel kovetkezik, altalaban valamilyen kodolasi eljarassal, hogy ne legyen tul sok szunet vagy jel egymas utan (pl. Manchester-kodolas).
De sokkal egyszerubb egy olcso taviranyitot hasznalni, ami mar eleve tudja az adast es keszen van.

A vevoknel mazlink van, mert ezekre a savokra lehet kapni specialis, szurovel ellatott vevoket rel. olcson (par szaz ft), igy a vivofreki demodulalassal mar nem kell szorakozni es a kontrasztot is folyamatosan elvegzi a beepitett erosito. A kimeneten mar a mi binaris jelunk jelenik meg, a megfelelo hosszusagban, ahogy adtuk. A vevo utani uC feladata figyelni, mikor jon szinkronjel es utana dekodolni.
(#) Joci100 hozzászólása Szept 24, 2015 /
 
Köszi bbalazs!
És hol lehet ezeket beszerezni?
(#) Csupasz válasza Joci100 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Legolcsóbban e-bay.
(#) bbalazs_ válasza Joci100 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
En a RET-nel szoktam venni (szegedi leven), de szerintem a Chip-Cad-nal is vannak.
pl. a TSOP 31238 160Ft brutto.
Adonak en mindig taviranyitot hasznalok, annak idejen egy csomo TV kartyahoz adtak, de mas-mas frekit es kodolast tartalmaznak.
Legutobb egy 25cm-es optokapuhoz vettem sima diodakat, talan LD 274, nagyjabol 100Ft darabja. PIC-el allitom elo a vivofrekit, mivel ott csak a jel/szakadt jel a kerdeses. Igy a vevo/demodulator kozvetlenul hi/lo jelet ad, hogy van-e szakadas a sugarban vagy nincs.

Ennyi penzert nem eri meg nekem a netrol rendelni es napokat varni, mig kihozzak (az ertesitest), aztan meg menni erte a postara...
(#) jdani hozzászólása Szept 25, 2015 /
 
Üdv. Led világítás csinálnák otthon, vagy legalább hangulatvilágítást. Ha világít egy izzó, tudom hogy 50Wos. Ha van egy kapcsolóüzemű tápom, ami le tud adni 12V 5A max. Tegyük fel híg, hogy annyi led szalagot teszek rá, hogy pont felveszi az 5A, akkor hogy számolják ki azt, hogy a hálózatban hány W? ( tehát tudom hogy mit tesz ki egy 230V 50W égő, de nem tudom hány W vesz fel ez a táp, ha az maxon van hajtva)
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Minden tápegységnek van egy hatásfoka, ami a leadott és felvett teljesítmény arányát jelenti. A kettő különbsége a veszteség. 12V 5A az 60W leadott teljesítmény, amihez a bemenő oldalon több kell, mondjuk jó esetben 65-80W.
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Értem, kösz
(#) gaboca2 hozzászólása Szept 26, 2015 /
 
Sziasztok.Szeretnék egy kis segítségért fordulni hozzátok.
Terményszárítónál dolgozom,kezelem.A terményt egy aknából felviszi egy felvonó a szárítóba és a kettő közt(akna és felvonó közt) egy hosszú karos kézi ajtóval(súber) nyitom és zárom(szabályzom) a termény útját,befolyási mennyiségét.A gondom az hogy,ha elmegy az áram a felvonó és a többi gép ugye leáll,viszont a termény attól állandóan folyik tovább még azt kézzel el nem zárom.Áramszünetkor gyors ugrás és futás van,hogy aztán ne keljen sokat takarítani.Létezik-e olyan elektronika ami elengedi a kart és ezáltal lezárja az ajtót amikor áramszünet van?Tudni kell,hogy rányitáskor kell egy kis erő és azt egész nap tartania kellene a szerkezetnek,hogy ugyan abban a szintben álljon.Viszont ahány fajta termény annyi beállítás van,tehát nem mindig ugyan az a súber magassága.Mi lehetne a megoldás,milyen tanácsot tudnátok adni ez ügyben?Van-e valami egyszerű módszer ami ha elmegy az áram,vagy neadj isten csinálok egy vészleállítást,akkor az a szerkezet elengedi a kart és lezárja önmagát?
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza gaboca2 hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
Hello! Ezt csak Te fogod tudni megoldani, mert a gond megoldásának legfőbb része mechanikus. Vagy is kell egy kilincsművet kialakítani, ami tartja a súbert. A kilincsművet pedig egy elektromágnes tartja zárva. Ha a villany megszűnik, kiold a kilincsmű, és a súbert egy ellensúly lezárja. A súber magasságának állítását, nem a kilincsműnél kell megoldani, hanem máshol, ahol a magasság rögzíthető.
De én csak elvi tanácsot tudok adni ebben, mert nem a villany ebben a fő szempont, hanem a kialakítás. Az elektromágnes lehet akár egy mágneskapcsoló szerkezete is.
(#) gaboca2 hozzászólása Szept 26, 2015 /
 
Igen,a mechanikai részt már tervezgetem.Viszont a villany részéhez,nagyon nem értek.Akkor előbb még alakítgatom a tartórészt és a magasság állíthatóságot.Aztán,vissza térünk a többihez.Köszönöm szépen a gyors válaszod és a segítséged!
(#) proli007 válasza gaboca2 hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
A villamos rész "csak annyi", hogy feszültség alatt egy elektromágnes megtartja ez elakasztó kilincsművet. Ha elmegy az áram, egy rugó visszahúzza és kiold a zár. Csak a mechanikát kell úgy kialakítani, hogy ezt kis erőre is képes legyen működtetni. Nézz meg egy elektromos ajtózár belsejét, abból talán ötletet tudsz meríteni. De egy biztonsági tűzhatár ajtajának mágneses zárából is kiindulhatsz. Pld..
(#) gaboca2 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Sokkal tisztább a helyzet így,köszönöm!"kis erőre is képes legyen működtetni" dolgot,valószínű áttételesen megoldom.Mégegyszer köszönöm neked!
(#) pont válasza gaboca2 hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
Mekkora a valószínűsége egy áramszünetnek, nálatok? Mert lehet a lecsapódózáras megoldás több veszélyt rejt magában mint amekkora esélye egy áramszünetnek van a szolgáltató felől. A záráshoz szükséges erőt tárolni szeretnéd, vagy ellensúly, vagy rugó, vagy stb., de ha mondjuk takarítás közben valaki lehúzza a főkapcsolót...Egy áttételes motor által hajtott orsóval működtetett suber szerintem a megoldás, mert lehet vezérelni a kifolyás mennyiségét is, a rendszert pedig úgy kialakítani hogy a többi gép hiba leállása ne a főbiztosítékot vágja le.. (De ha olyan nagy a veszélye az áramszünetnek akkor be kell állítani egy szünetmentes tápegységet. vagy eleve DC motorral megoldani + akku)
(#) gaboca2 válasza pont hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
A szolgáltató felől,nem sűrűn hála isten de előfordul.Van olyan is,épp egy hete,nekihúztak egy v.oszlopnak egy nehéz tárcsát az eldurrant és kész is a váratlan áramszünet.Vagy például,ha a gázégő nagy hibát észlel vagy túl nagy hőmérsékletet akkor is leállítja a fő árampultot ahol a behordókat és magát a szárítót üzemeltetjük.
(#) pucuka válasza gaboca2 hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
Egy egyszerű mechanikával is meg lehet oldani. Alaphelyzetben egy rugó tartja zárva az ajtót, és ha kell, akkor engedsz amennyit kell. Ha minden rendben van, akkor egy (proli007 szerinti) kilincsmű reteszeli nyitott állapotban az ajtót, amit egy elektromágnes addig tart reteszelet állapotban, amíg van villany. Ha megszűnik a villany, akkor a rugó zárja az ajtót. A kézi zárásnál csak a kilincsművet kell kiakasztani.
(#) pont válasza gaboca2 hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
Na most pont erről írtam, hogy úgy kell kialakítani a rendszert, hogy pl. a gázégő leállása ne azonnal mindent lekapcsoljon, hanem szépen lassan kifuttatva minden szalagot felhordót, hogy üresek legyenek, mert azok sem szeretnek tele állapotban leállni elindulni. Szóval egy hivatalos leállásnak szép sorban késleltetve kell megtörténnie, kezdve a suberrel. (Arról nem is beszélve, hogy egy gázégő hiba mindent leállít, a fő ventilátort is, akkor csak idő kérdése az öngyulladás. A ventilátor kikapcsolása előtt környezeti hőmérsékletre kell visszahűteni a terményt. )
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
Idézet:
„A ventilátor kikapcsolása előtt környezeti hőmérsékletre kell visszahűteni a terményt.”

Mivel, ha az egész folyamat az áramszünettel indul?
Egy ilyenhez szünetmentes áramforrás kell, ami legalább addig ellátja a rendszert, amig a "mentés" befejeződik. Persze lehet automatizálni a rendszert, de az egy igen komoly vállalkozás.
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Gaboca gázégő leállást hozott fel példának, tehát nem a szolgáltató felőli áramszünetre.
(#) gaboca2 válasza pont hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Rendes üzem közben,ez így is működik.És,nem is minden esetben állít le mindent,vagyis több módon(hibával) állhat le a gázégő.De végül is nem ez a lényeg,hanem legalább,már van elképzelésem a segítségetekkel a súber megoldására.Sokat segít majd rajtunk,mert sajnos kevesen vagyunk több munkafolyamatot csinálunk egyszerre,viszont a szárító folyamatos figyelmet követelne és nyugodtabb lennék meló közben,ha legalább ez megoldódna.
(#) vasskos hozzászólása Szept 26, 2015 /
 
Sziasztok! Egy smd kvarcoszcillator-rol hogyan donthetem el egy egyszerű multimeterrel, hogy működőképes-e? Mit kell merjek feszültség alatt és kikapcsolva? Köszönöm elore is.
(#) eSDi válasza vasskos hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Üdv!

Multiméterrel sehogy. Még frekimérő opcióban sem, mert annyira beterheli, hogy leáll. Csak oszcilloszkóppal tudod, vagy olyan frekimérővel, ami elég érzékeny hozzá.
(#) vasskos válasza eSDi hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Pont ettől tartottam. Köszönöm a gyors választ!
(#) ferci válasza vasskos hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
Szia!
A kimenetéről lejössz egy 10-22 pF-fel, arra diódás egyenrángatás és biztos mérsz pár volt dc-t, azt pedig mérheted multiméterrel.
Próbálkozhatsz persze egy emitterkövetővel is, aztán a multi frekimérője se terhel be.
Rámehetsz egy 74c.... IC-vel is és le van választva.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) proba válasza vasskos hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Kvarcokon szerintem a kimeneti kb féltáp (1-3V áramkörfüggő) erősen valószínűsíti a működést. (multiméter dc állás) Ha valamelyik tápot tisztán méred, akkor meg nem működik szinte biztos.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
A kristállyal sorosan általában kapacitás van, a kristály maga is egyenáramú szempontból egy kapacitás. Ügyhogy a kristályon való egyenfeszültség mérés becsapós lehet, a helyes megoldás a ferci által leírt lazán csatolt diódás előtét a multihoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) bladerock99 hozzászólása Szept 27, 2015 /
 
Sziasztok , valakinek nincs egy Black and Decker CD12C akkumlatoros furoja, az megtudna mondani , hogy milyen dioda van a toltesnel?
Következő: »»   2638 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem