Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   113 / 254
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Én az olajban hiszek. Az adott fűtőszálat ki kell húzni a kerámia magból. Beállítani az 50 Ohmot. RH-n a spirál elhanyagolható. A lényeg, hogy a hő tehetlenséget ki kell venni a rendszerből, azzal, hogy a motorolaj körbeveszi közvetlenül a szálat. Így az 50 ohm annyi is marad. A motor olajat a mikróba kell tenni, ha melegszik lényegesen, akkor nem jó. Nem az olaj tud szívatni, hanem az adalék.
Ellenállásban is érdemes gondolkodni. 3 wattos kerámia ellenállásokból 20- 30 db olajban simán veszi a kilowattot.
(#) szendi001 válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Hasonló csak lassabban leng.
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Igen, mindenképp tesztelni kellene. Valószínűnek tartom, hogy valameddig hibátlan lehet. De örülnék ha a "koaxális kivitele hozna valamit a konyhára magasabb frekiken is. Igazán kényelmes lehetne a használata, mert könnyen bedugható szinte bármilyen folyadékba, kockázat nélkül, igazán kevés bütyköléssel használható lenne. Mivel mindkét vége hozzáférhető, és tömített... A hideg végére egy "talpalással egy osztást, leágazást könnyű szenvedni. Míg a többi megoldásnál, ennek a kivitele könnyen buktás.
(#) dokidoki válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Sejtem, hogy van ill. lesz változás. Bár sok teljesítményt és hosszan műterhelésre küldeni pazarlás
Igazából mostanság nincs erre szükségem, így a motiváció elég alacsony. Csak felvetettem, hátha.
(#) sdrlab válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Én annó 16db 2W-os fémréteg ellenállásokból építettem egy literes fémdobozba, csillagpontszerűen párhozamosan kapcsolt módon műterhelést, melyet aztán olajjal töltöttem ki, és hermetikusan leforrasztottam.
150MHz-ig 1,1 alatt volt az SWR-je így. Teljesítményben nem tudom, mennyit bírna, de 200W-ot valszeg folyamatosan, néhány percre talán az 1kW is beleférne még.
Nincs akkora tápom, amivel kipróbálhatnám
(#) dokidoki válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Igen, ismerem ezen megoldásokat. Hasonlót használok én is. Csak úgy merült fel mindez a kérdés ismét bennem, hogy kezembe akadt egy ilyen fűtőszál. Megmértem, és jó volt, ellenállása meg 2 vizsgált darab esetében 50.6 -52Ohm volt. Ekkor gondoltam, hogy akár lehetne is belőle valami, és megérdeklődtem, hátha más is gondolt -e rá, Ill. van -e tapasztalat vele.
(#) sdrlab válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Csapnivaló frekvenciamenete lesz neki!
Van 10W-os kerámia huzal 51R-es ellenállásom. Mikor lemértem, igencsak gyenge volt a frekvenciamenete. Ehhez képest a fűtőszál csak rosszabb lehet...
Fűtésre jó..., de nem nagyfrekvenciás műterhelésnek...
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Azért az más tészta. A huzalellenállás az egy egyszrű induktivitás, persze hogy nem jó műterhelésnek. Oda induktivitás szegény (nem sprilál köszörült) fémréteg ellenállás kell. De legjobb a tömör ellenállás, amilyenek a gyári műterhelésekben van.
dokidoki kolléga egy fémházas fűtőtestre kérdezett, ami ha úgy vesszük olyan mint egy koax, de aminek a belső ere spirális formájú. Persze kérdéses a hullámimpedanciája is. Talán lehetne választ adni a pontos méretek ismeretében hosszas számításokkal, de egyszerűbb lenne megmérni.
Hasonló konstrukcióval lehet találkozni pl. a késleltető művonalaknál, csak ott a spirál átmérője nagyobb.
(#) Doky586 válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Szerintem felesleges ilyesmikkel kísérletezni, legfeljebb unaloműző játéknak jó, nem komoly használatra de főleg nem megbízható méréshez.. még detektálásra is kétségeim lennének felőle.

Lehet venni direkt nagyfrekis 50ohm ellenállást ami úgy néz ki mint valami teljesítmény-tranzisztor, de csak 1 lába van. Fel kell csavarozni hűtőbordára, csatlakozót + burkolatot neki és kész is egy 1% pontos 0-2 GHz közt használható műterhelés. 1db ~100W-ot bír..

Börzéken vagy jobb nagyfrekis cuccokat áruló boltban lehet ilyesmit venni, sőt az ára se több mint egy új fütőszálnak a mosógépbe..
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Miért, a spirális fűtőszál miben különbözik érdemben a huzalellenállástól ? Semmiben!
Halott ötlet az egész, ami abból is látszik, ha ez működhetne kicsit is értelmes frekvenciákig, már rég használnák rá, senki sem építene órák hosszas munkájával komoly műterhelést!
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 4, 2015 / 1

Csak nézd meg figyelmesebben. (az amatőrség pont arról szól, hogy semmit nem vetünk el csípő) A huzalellenállás egy porcelán rúdra, csőre feltekert drót, pont olyan, mint egy induktivitás.
A fűtőszál pedig egy fémcsőben (nagyjából) középen elhelyezkedő feltekert ellenállás huzal. A kivitele teljesen koaxiális, már ha egyenes (vonalhősugárzó) fűtőszál, és a külső cső között a dielektrikum alomínium oxid kerámia. A belső ér természetesen fel van tekerve, tehát ennek induktivitása van, (az egyenes vezetéknek is van). A hullámimpedancia függ a tápvonal soros induktivitásától, és a párhuzamos kapacitásától, a vesztesége pedig a soros induktivitás, valamint a párhuzamos kapacitás veszteségeitől. ugyebár. A kapacitás nagysága pedig függ a külső, és belső ér viszonyától. Tehát olybá tűnik, mint egy nagyveszteségű koaxiális tápvonal. Bár a veszteségekről nincs semmi információ. Ezért javasoltam az SWR mérést. (zárt, és nyitott véggel.
Ezt a huzalellenállással nem tudod megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) dokidoki válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Igen, unalom űzőnek szántam. Tisztában vagyok, a várható eredménnyel, és a műterhelések világával valamennyire. Ismerem ezeket a kerámia csodákat is... Jó cuccok, csak kilowattos méretben igen ritkák, és valószínű, hogy nem bukszabarát.
Ha akad az embernek egy 500-600 netán kilowatt feletti végfoka - rádióállomása, annak a javítás, próbája, mérése során nem szerencsés antennára engedni, stb... Ehhez kellhet egy megbízható, ismert terhelés.
Közben rámértem, 1.6MHz még semmi hibát nem jelez, X=0Ohm, R=51.7Ohm SWR= 1.09 De 3,6MHz -en, már jelentősen súlyosbodik, de még mindig 1.5 hidegen. 5 megán meg már borzasztó 8 feletti. Mindez 50mW körüli analizátorral, hidegen provizórikusan mérve.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Idézet:
„mérése során nem szerencsés antennára engedni, stb...”

Nem, hogy nem szerencsés, kifejezetten tilos. Az amatór engedély bánhatja, annak hiányában szabálysértés.
(#) sdrlab válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Köszönjük a mérést! Abból az látszik, hogy az hullámellenállása messze nem 50 Ohm. És még nem beszéltünk az 1kW-nál fellépő elég jelentős ellenállás változásról sem, ami önmagában használhatatlan SWR-t eredményez.
Úgy gondolom, mindenki levonhatja a következtetéseket, mennyire használható és meddig egy ilyen igen barkács műterhelés...
(#) tomipap válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Nem a barkács a gond hanem a kiválasztott alkatrész nem ide való. 15 perc alatt lehet barkácsolni megfelelő műterhelést

Ötletnek nem volt rossz én is sokat agyaltam rajta tegnap óta. De nyílván nem véletlen, hogy nem nagyon használják amatőr berkekben ilyen célokra.
(#) atesz33 hozzászólása Okt 5, 2015 /

sziasztok! hozzáértő gurukat kérdezem neosid 5118as tekercset hogyan lehet házilag tekerni.
mennyi az induktivíás értéke .?
esetelg coilraftos helyettesítője.
(#) sdrlab válasza tomipap hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Én sem azt mondtam, hogy magával a barkácsolással lenne a gond, hisz fölötte nem sokkal írtam, hogy jómagam is barkácsoltam műterhelést!!
A különbség az, hogy az egyik max melegítésre jó...míg a másikat rendeltetésének megfelelően is lehet használni!
Ha már barkácsolunk, legyen is értelme neki
(#) szendi001 válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

A 137 Mhz-es fórumban segítek.
(#) szendi001 válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

De ez szuper. A lényeg hogy 80 méteren még elmegy és lehet játszani vele. Alsó sávra ingyen műterhelés. Nekem nem jutott volna eszembe. Ha így tudsz mérni, azt még jó lenne megnézni, hogy kettőt párhuzamosan kötve 25 ohmként meddig megy el.
(#) tomipap válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Arra azért érdemes figyelni, hogy a mérések ~50mW azaz kb. 17dBm -el történtek. Ez 80 méteren kevesebb mint amire szükség van. Van egy olyan érzésem, hogy 50-100W esetén már sokkal sötétebb képet festenének a mérések. És ez még meg sem közelíti a névleges teljesítményt.
(#) dokidoki válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Elmegy -elmegy , Nem mondom, hogy meglep a mérés, de picivel jobbat kívántam. Első sorban a teljesítménye miatt csillant rá a szemem, mert kisebb és egyszerűbb műterhet majdnem bárki tud készíteni, - venni. De kilowattos műteher, ami biztonsággal kibírja a kellő csúcsteljesítményt pár percig, de inkább tovább, mert néha ha a beállítás miatt nem is kell sok idő, de a teszthez, hogy vajon kibújik -e valami gyengeség a végfokozatban, ahhoz igen stramm műteher kell.
Na majd előbányászom a párját és megmérem.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Eszembe jutott még valami. Ez a fűtőszál, nagyjából úgy néz ki, mint egy koaxiális tápvonal. Meg kéne mérni a hullámimpedanciáját, és ha ezt tudod, a veszteségét, csillapítását is meg lehet mérni.
A hullámimpedanciát vagy vektorvoltmérővel, vagy reflexiós csillapítás mérésével számolással, vagy parasztosan végén rövidzárral induktivitás, szakadással lezárva kapacitás mérésből számolva. A kapott impedanciák között lezárva mérheted a csillapítását is.
(sok reményt én sem fűzök hozzá, de ha van kedved bíbelődni vele)
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Most így elsőre csak a kapacitását 162pF, induktivitása 15uH, a többi vizsgálathoz jobban neki kellene feküdnöm.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Normalizáld a kapott értékeket, (számítsd át 1 m -re) és
Z = (L/C) -1/2 (a gyököt nem tudtam szebben írni)
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Nem vagyok benn biztos, hogy jól számoltam: a kapacitás duplázódik, mert kb: 50cm a hossza a szállnak, így egy méter 324 pF az induktivitást ha ez szerint duplázott menetszámmal számolom, 58.8uH jött ki, ha helyesen számoltam 426Ohm.
(#) szendi001 válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Valahol olvastam, hogy a föld fölé kihúzott dipól 30 cm magasan ideális műterhelés. Simán ütheted kilowattal. Olcsó megoldásnak tűnik.
(#) Doky586 válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Idézet:
„Valahol olvastam, hogy”

Gondolom valami UrbanLegends-eket ismertető oldalon...
Remélhetőleg ilyet csak felétek művelnek, mert felénk ez nagyon QRZ
(#) dokidoki válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Én is olvastam, és egy tényleg jól telepített antennához képest a magas veszteség miatt igaz is lehet. De a használt telepített koax és valóságos de alacsonyan épített dipól miatt nem oly olcsó, és a szűk környezetében megengedhetetlenül magas jelszintet produkál, ami egyéb mérést lehetetlené tesz, mellette gondolom frekvencia függő is. Kisebb teljesítményeket még könnyen le lehetne küzdeni - dobozba zárni, de kilowatt körüliket már nem. Ha nincs szerencséje az embernek, minden műszer megbolondul az asztalon és a közelben .
(#) BESENYII hozzászólása Okt 7, 2015 /

Sziasztok.
Itt is említi a szerző:

ANTENNAK.pdf

(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Másrészt attól még sugároz, igaz jobbára felfelé, és ha a közvetlen közelben nem is okoz zavart, párszáz km -re biztosan. Nem kéne műterhelésként sugárzó eszközt használni (szendi001)
Akkor ha megvan a hullámimpedancia, akkor lehetne veszteséget (csillapítást) mérni. Az elejére egy impedancia illesztőt, a végére egy 426 ohmos lezárás, és egy diódás feszmérővel mérheted, majd számolhatod. Talán kijön valami, és lehet, hogy még használni is lehet.
Következő: »»   113 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem