Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2645 / 3982
(#) orcika70 válasza mazsi258 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Ha gondolod hogy van szabad időd rá, segítség gyanánt. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
(#) reloop válasza mazsi258 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Szia! A CNP902 csatlakozó, melyben a fekete szalagkábel van jelenleg, 1-es és 2-es lábán van a tápfesz, valami 12-15V a doksija szerint. Ezt oszd le 10-20k nagyságrendű ellenállásokkal 5V-ra és kösd a csatlakozó 3-as lábára, az a készenlét vezérlése.
(#) miki199055 válasza mazsi258 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Hali! minden végfoknak van a neten egy pdf dokumentum adatlapja,ird be a keresöbe a végfok számát,majd ki adja a pdf dokumentumát,ott ha azt meg nyitod, részletes leirást találsz a végfokrol.és lábak jelöléséröl .elég ha meg kersed az adatlapon a tápelátás helyét ,és meg méred müszerrel kap e áramot ,ha nem kap akkor anyi feszültséget adsz neki,amenyi szükséges végfok inditásához ha kap áramot a végfoknak müködnie kel .akor a hangkimenetet kell meg keresni, és hangszorónak a vezetékét fel forrasztani. de nem mindig kell hozzá a hifi hogy bekapcsolni tud a végfokot, nekem Stk végfokos hifim volt, ugyan igy jártam ,de külön ki épitettem a végfokját. ha esetleg bármien kérdésed van irj .
(#) deak francis válasza reloop hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Hali!
Házilag hogy tudnék készíteni egy 100uH tekercset?
Az L1 -rol lenne szó, Bővebben: Link
köszi a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
(#) eSDi válasza deak francis hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Üdv!

Induktivitás számolót a segédprogramok között találsz. Légmagos tekercset elég egyszerű (például: 5mm átmérőre, 10mm hosszban, 111 menet), de az ebbe a kapcsolásba szerintem nem ajánlott, bár a rajzon az van. Ha tudsz szerezni ismert Al értékű vas/ferrit magot, akkor a többi programmal is tudsz számolni. Ismeretlen Al értéknél csak méréssel tudod kideríteni a végeredményt.
(#) batyiimre hozzászólása Okt 7, 2015 /

üdv nektek lenne egy kérdésem ha egy savas akkumulatort ujra felsavaztatom mert elszököött a sav akkor az javit rajta valamit ???
(#) Ikarusfan hozzászólása Okt 7, 2015 /

Tisztelt!
Van valaki érti hozzá a Ikarus gomb meg a műszer kapcsoló és egyéb dologhoz akkor írj privátban és köszönöm!
További szép napot!
(#) deak francis válasza eSDi hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Kószi szépen.
(#) ujfalusi válasza batyiimre hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Elszökött a sav? A sav nem szökik el, csak kiömölhet. Ha kiszáradt mert vizet nem töltöttél utána, savat nem szabad utána önteni csak deszt. vizet. Ha igy kiszáradt maradandóan károsodott.
(#) kissattila88 hozzászólása Okt 7, 2015 /

Mért van az hogy led szalag forrasztásakor meg fogtam a testet és + részre forasztotam és halványa világítottak a ledek?
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Ha nem védőérintkezős (földelt) dugaljba dugtad a pákád, akkor a kapacitív-szivárgó áramok miatt világított.
(#) kissattila88 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

12v voltos pákám van ami pc tápról megy!
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Jó, akkor úgy kérdezem, hogy a PC- tápegységed földelt konnektorba van dugva?
(#) hal111 hozzászólása Okt 7, 2015 /

Üdvözlet!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem, de a fúrógépes topicban csak pár hozzászólás van, így gondoltam itt előbb látja valami szaki.

Van egy fix fordulatú, kábeles fúrógépem, aminek a sebességét szeretném visszavenni annyira, hogy festéket, illetve zsákos anyagot lehessen vele keverni. Igazából ez a gép csak ilyenre lenne használva, így hosszú távú beavatkozás lenne, illetve kapna egy hálózati kábel cserét is, mivel a jelenlegi elég rövid, így arra lehetne egy vízhatlan dobozkát szerelni, amiben elférnének a szükséges hozzávalók.

Kérdésem az lenne, hogy ez megoldható ebben a formában?

Segítségeteket köszönöm!

Péter
(#) mazsi258 hozzászólása Okt 7, 2015 /

Köszönöm mindenkinek az érdemi hozzászólást, neki is esek, már megvettem a cuccot hozzá, remélem sikerül "felébreszteni a szörnyet"!
(#) Bakman válasza hal111 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Megoldható, Triak alapú fordulatszámszabályzóval, de arra számíts, hogy az ereje is csökkenni fog. Érdemesebb egy lassú fordulatú, belül áttételes fúrógépet használni. Ha ez nincs, talán jó lehet a már említett megoldás.
(#) reloop válasza deak francis hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Szia! Az a biztos ha veszel készen.
(#) hal111 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Köszönöm segítséged!

Nemrégiben halálozott el a szabályozós gépem, így csak egy darabig szeretném használni az említett csoda masinát. Ilyet egyébként lehet valahol venni, kész, bütykölést nem igénylő formában?
(#) kokimy hozzászólása Okt 7, 2015 /

Sziasztok!

Van egy transzformátorom.
Primer: 240V
Szekunder: 2x12V/1A (függetlenek egymástól)

Nekem 12V 1,5A kellene. Hogyan lehet megoldani, hogy tudja ezt az áramerősséget? Egyenirányítom, és utána párhuzamosítom?
A váltó feszültségű szálakat gondolom nem lehet párhuzamosítani.
Vagy milyen megoldás van rá?
(#) sunside válasza kokimy hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Ha megméred a szekundereket és egyformák akkor a váltó oldalon összekötheted és utána egyenirányítás.
Figyelj a menet kezdetre.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
(#) kokimy válasza sunside hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

És ha nem lennének teljesen egyformák? Akkor külön egyenirányítás, és összekötés? Pl ha AC-van lenne 2-3V különbség.
(#) simley hozzászólása Okt 7, 2015 / 1

Sziasztok!
Van egy online rádió amit a telefon nem tud le játszni mert kell neki az adobe flash player.
Hogyan lehetne megoldani?
(#) amatorvillanyasz hozzászólása Okt 7, 2015 /

Sziasztok!
Na még egyszer.. hátha.
Egy (remélem számotokra pofon egyszerű kérdésem lenne, amit ismerősöket végigjárva nem sikerült még megoldanom... TOTÁL amatőrként.
Szóval: egy távirányítóval, fényerő szabályzással szeretnék egy ledes (12v vagy kisebb) lámpát kapcsolni kültérben 100 méter távolságból, akár mínusz fokban is MEGBÍZHATÓAN.
30-50 méteres távolságban találtam, de az kevés nekem.
Hátha.. jeligére várom a megoldást
(#) attika válasza simley hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

pl le kell tölteni az adobe flash playert a telefonra,ennyire egyszerű lenne?? hm
(#) proli007 válasza kokimy hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

A 2..3V feszültség különbségre a külön egyenirányítás nem megoldás. Hiszen a kisebb feszültségű rész nem szolgáltatna áramot addig, míg a nagyobb feszültségű le nem esne a kisebb szintjére. Így addig nagyobb vinné az összes terhet. Maximum úgy megoldható, hogy a magasabb feszültséget, egyenirányítás után csökkenteni néhány soros diódával. De gyakorlati eredményt csak próbálgatással lehetne kihozni belőle. Műszakilag pedig nem túl szép megoldás..
(#) simley válasza attika hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

De nem lehet le tölteni. Nem támogatja a telefon.
(#) attika válasza simley hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Akkor telefoncsere.
(#) sunside válasza kokimy hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Ebben az esetben ha hozzáférhető a szekunder akkor néhány menet le vagy feltekerésével egyformára kell hozni a két feszültséget.
(#) sunside válasza sunside hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Ha nem hozzáférhető a tekercs akkor pedig EZT csinálhatod.
(#) eSDi válasza simley hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Üdv!

Meg kell találni azt az IP címet és portot, ahonnan a flash lejátszó streameli a zenét. Ezt beállítod egy normális lejátszóban a telefonon és kész.
A flash letöltése, telefon csere nem segít, mert az adobe flash nincs támogatva már a mobilokon és kihalófélben is van. Remélhetőleg mihamarabb végleg el is tűnik.
Következő: »»   2645 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem