Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én épp tegnap próbáltam zsír új PCL86-okkal is,semmivel nem szólt nagyobbat,mint a bontott csövekkel.
Persze nem tudom mennyit mentek a bontott csövek előtte. A következő erősítőm nekem is EL84SE,pontosabban 6P14P SE 6N2P meghajtással. üdv.
nem is teljesítményre, hanem torzításra gondoltam ... öreg csövek ( elvileg ) jobban torzítanak
álmom egy vödör 6N2P (is)
Én az elején mondtam, hogy ez a lépcső (PCL86) akár kihagyható is lehetett volna. Az EL84-et én több szempontból jobbnak találom. 280V körül már elég jól elmegy a PCL kimenővel is, kb. 4W jön ki belőle. Az ECL-es gyári rádiókészülékek adatai között viszont nem találtam 2,8W-nál nagyobb specifikált teljesítményt (Melodyn R4900), ezt is 10% torzítással.
Igazából régi felvételek szólnak jól rajta, '80 előttiek, vagy amik arra ahangzásra hajaznak ...
És télleg egy kicsit "régi rádió fílingje" van Metál zenéhez kicsit "lassú"
Pár nap múlva már én is egy PCL86-os SE végfok tulajdonosa leszek.Már majdnem minden alkatrész megvan hozzá.(Jó)pár alkatrészem nem volt otthon,de már megoldódott(előre is köszi Imi65).
A választás a Müszi féle PCL86-os SE végfokra esett.Nagyon megtetszett ez a kapcsolás,mert egyszerű,egy csőben benne van minden(előerősítő trióda,végpentóda).Szóval kiváncsi leszek rá,mit tud.A TDA-kat biztos alázza,de vajon az A-oszt. JLH-t is? Már sokat olvastam a csöves erősítőkről,mindenhol dícsérik a hangjukat... Pár nap,és végre én is meghallhatom a sokhelyen emlegetett ˝csöves hangzást˝. Müszi,grat a cikkedhez,nagyon jó lett.(én ?is csak 15vagyok) Lenne egy kérdésem:A két táptrafó,és a kimenőtrafó mehet egy fadobozba egymás mellé?Nem fogják zavarni egymást,ill.a többi alkatrészt?(a fadoboz tetején lógna ki a cső) Üdv.:Ricsi
Érdekes ezt hallani, hogy "régi rádió hangzás". Ne feledkezzünk meg arról, hogy a régi rádiókban található hangszóró (rendszer) a mai követelményeknek már nem felelne meg. Azért nem halljuk őket mégsem katasztrofálisnak, mert az átviteli sáv leglényegesebb részét viszonylag korrektül átviszik (100Hz- 3k). Az AM műsorszóró sáv az elv szerint 4,5k-s felső határfrekvenciával jellemezhető. Ez a telefonminőségtől épp, hogy csak jobb. A régi rádiók kicsit csaltak, ugyanis az akkori jóval kevesebb adó miatt szélesebb sávot is megengedhettek maguknak. Ez a hangminőség lényeges emelkedését okozta. Jobb minőségű HF átvitelt csak az FM bevezetésével lehetett elérni, ennek a nem túl szigorú követelményeit még nem volt annyira nehéz kielégíteni. Aztán a csövesek a köz számára szépen feledésbe mentek.
Szija Ricsi!
Te hallottál már JLH A osztályút? A haverjaim közül többen is megcsinálták, de nem sikerült meghallgatni egyiket sem. Szerintem akkor lenne teljesen korrekt a meghallgatás, ha csak ez a berendezés változna, minden más marad. A hálózati trafó meg tudja "szórni a kimenőt. Legjobb (műszerezettség híján), ha rákötsz a kimenő szekunderére egy fülhallgatót, bekapcsolod a táptrafót (akár üresjárásban is), és fülelsz, mennyire "jön át" a búgás. A távolítás mindenképp jót tesz neki, de az egymáshoz képesti pozíció is hatással van rá. A hálózati trafó (középső) fekszik, a kimenők állítva vannak a képen.
Azért volt szerencsém hallani egy két régi Orion PD 161, és PD 200-as hangszórót és nem szóltak azok olyan rosszul Sajnos a "legendás" PD 206, és PD 256-hoz eddig nem volt szerencsém, de mindenképp szeretnék egy párat belőlük !
Most nemrég szereztem két TESLA iskolai hangszórót csak úgy próbának, és meglepődtem, hogy gitárral milyen szépen szól ( de csak tisztán, torzzal nem ), meg elég jó hatásfokúak. A mélyük kicsit kevés volt ( nagyon ) a műanyag "dobozban", de egy rendes ládában biztos több van, meg az E6-os húr amúgy is 82 Hz (?), az alá meg nem nagyon kell menni tiszta hangszínnél (max drop D ben ) Egyébként a gitárhoz való csövesemet csinálgattam most (megint ) és véletlen tőből kitéptem a primer kivezetést Szerencsére van egy ugyanilyen hálózati trafóm (VTRGY), úgyhogy semmi vész, de egy kcisit elment most tőle a kedvem
Látom többen tervezitek GU50 SE építését .
Teljesítmény ami 1 csőböl kijön 10W pentóda beállításban , UL-ben 7W , 380V táp , Ra 3K . Nekem ezek a mért adataim , csináltam ezekkel a csövekkel PSE változatot ami 15W -ot produkált 320V feszkónál. Szerintem érdemes belekezdeni , könnyen kezelhető jó hangú cső .
Szija!
Nem mondtam, hogy rosszul szóltak, de amit most vársz egy hangfaltól, azt nyilvánvalóan nem tudhatta. Próbáltam Pacsirtát CD-ről meghajtani, hát nem igazán tetszett, amit a saját hangszóróival elő tudott adni. Kíváncsiságból ráakasztottam a hangsugárzómat, hát...akkor sem tetszett. Ugyanez volt a helyzet az Orion 303-asával, de a sztereó Pacsirta volta legnagyobb csalódás. A Tesla 100V-os trafóval ellátott fehér hangszóró meg a Beag hangoszlopokra emlékeztetett hangzásban (100V-ról). Ha jól emlékszem, ANR névvel futottak, és 2-3 teljesítményállásba volt köthető a trafója. Emlékeztetnélek még a Beag HOX sugárzóira. Csupa "nagy" hangszóró, és pocsék hang. A vékony drótokat meg csak óvatosan .
Köszi.
Ha sikerül 5óra alatt összerakni,akkor már vasárnap este kész lesz az erősítő.
Ne siesd el! Inkabb legyen kesz egy hettel kesobb, de mukodjon rendesen es sokkal jobban fogsz neki orulni mint hibat keresni es javitani mert nem mukodik az 5 ora alatt osszedobott erosito.
Igen,ez az! De én rendesen a hangszórót hajtottam, nem 100 Voltról. Zenéhez nekem sem tetszett a hangja, de gitárhoz bejött, viszont torzított hangszínhez nem jó, mert sok a magasa, és recseg, még egy halvány "kráncsot" elbír, olyan eric Claptonos hangzás lesz a cream korszakból
Az a baj, hogy nekem sincsvalami jó cuccom, hangsugárzó ügyileg..Régi Videoton DC 2510,még anno bátyámmal közösen vettük, mert ilyen volt( 20 ezer pénz volt 98 ban !!! ), demárakkrois jobban tetszettek az orionok! Egy HS 280 ra tuti beruházok! Az naygon tetszett, egyik komámnakvolt olyan,náélahallottam,d ea HS 500 is bejövős ! Nagyon "különleges" hangszórókatnemvoltmég szerencsém hallani...
Nekem 2x is volt dolgom vele. A seregbe is cserélgettük, szerelgettük őket le-fel. Meg onnan 2 általános iskolát is ránk bíztak. Utána meg Keresztúron szereltünk fel vele 2 sulit. APX100 volt végfok (2 db/suli).
Nekem is voltak Vidi hangfalaim. A DCR2520-assal kezdtem, de ez csak kölcsön volt. Ezzel nyomultam az NDK OIRT-os sztereórádiómmal. Ez elég SSSSSzzzzz hangfal volt, mert egy kicsit túlzásba vitték a két dómsugárzót. A következő (immár saját) a DC 4014 zárt ládám volt, ez kissé széteső hangképet produkált. Aztán jött a DC nemtommi, 30cm-s dohogóval, kissé nazális hangjával. A mostani sem különleges, de azért jó.
Azért csak óvatosan. A kondik veszélyesen sok villanyt tudnak tárolni. Ez akkor különösen gond, ha bekapcsolod a cuccot, de a csövek felfűtése előtt valamiért mégis ki. Ekkor semmi nem fogja kisütni a kondit, amit a félvezetős táp másodpercek alatt feltölt. Soha nem szabad kisütés nélkül (40-60W-os izzó) nyúlkálni benne. Az egyik kezedet hagyd kint, mert így nem tud a karjaidon, és ezeken keresztül a szíveden az áram keresztülfolyni. (Csak zárt áramkörön folyhat áram.) Ezeket a baleseti szempontokat Müszi is megfogalmazta, de inkább többször mondjuk el, mint egyszer baj legyen.
Helló!
Megnéztem az áttételt! sec 9VAC pri 355VAC 4 ohmhoz: 39,4*39,4 *4 ~ 6k2 Köszi Kocos, a számolásért Ehhez az értékhez kellene nekem cső! ecl86/pcl86 ezen kivűl? van esetleg elfekvőbe 2 darab? :worship: :worship: Üdv
Lamalas,Imi65 mondtok valamit.Mégse fogom elkapkodni az építést.
Tényleg,nem lehetne egy kis ellenállást rakni a pufferkondikra?Elég lenne,ha pl 5perc alatt sütné ki a kondit,szerintetek?
Ipari alkalmazásoknál (pl. fénycsőkondi) szoktak rakni általában 1M-s ellenállást. Természetesen Te is tehetsz 100KOhm nagyságrendű ellenállást, de a terhelhetőségre (és a feszültség tűrésre) figyelj. Egyébként a csövek, maguk sokkal gyorsabban kisütik, mert sokkal nagyobb az áramuk, mint egy kisütő ellenállás által létrehozott áram.
Üdv mindenkinek!
Lenne egy kérdésem:hiperszil kimenőnél hogy állítjuk be az előírt légrést?Az rendben hogy az "U" vasak közé tesszük a papírt,de milyen vastag legyen?0,2-0,3mm-t akarok beállítani,de ez hogy értendő,olyan vastag legyen a papír,vagy csak a fele,mivel két helyen is van benne légrés.(az 'U' vasak mindkét száránál.) Remélem érthetően leírtam. köszi üdv
Simán lehet! Én is teszek mindig, értéke nem kritikus 100-500 kOhm, 1 wattos már bőven elég ! két 1 pec alatt 120 votl alá megy a fezs, az meg ugye már fogdosható
Így van! Mérésnél balkéz mindig farzsebben!!!!!!!!
Köszi,akkor azért a biztonság kedvéért rakok rá egy 100kohm-osat.
Kerámiakondiknak simát vettem,bírni fogják a 250V-ot? Az ellenállások mind 1W-osak lesznek(előrébb olvastam,hogy a 0,25W-osak kicsik,átüthet rajtuk a fesz...) Előszőr a fűtőfeszt fogom kapcsolni egy sima kapcsolóval,és kb 1 perc után adom majd a csőre az anódfeszt.(ezt is itt olvastam,így valamivel tovább tart a cső) Ha valakit érdekel,rakhatok majd föl képeket.
A kerámiakondiknak is van feszültségtűrésük. A "simát vettem" kifejezést nehéz értelmezni. Amennyiben a főkapcsolót (power on) bekapcsolod, azonnal fűthet (a fűtőkörbe nem kell kapcsoló), az anódfesz késleltetése viszont csakugyan hasznos, a katódot védi. A képek MINDENKIT érdekelnek.
Nah itt a hétvége, újra nem bírtam magammal. Lassacskán, de épül a basszerkombóm. Mindenképp akarok bele csöves előfokot.
Trióda vadászatot kezdtem a fiókba, és előkerült egy PCC189. Jó-jó tudom önrezgő keverőbe, agc kapuzónak stb... Egyenlőre alap kétfokozatú erősítőként csináltam meg, a katódokhoz, meg az anódokhoz is trimmereket tettem, mivel semmi használható adat nincs ilyen alkalmazásban hozzá. Elsőkörben feltűnt, hogy nagyon alacsony anódfesszel szól torzítás nélkül( a tápom 200V-os), az első fokozatnak 20V is elég, ilyenkor búg a legkevésbé, meg nem is torzít, a katód 3V környékén van. A második fokozat 50V anódfesznél jó, ott 4V a katód. Próbaképp a PCL85 ös erősítőhöz kötöttem, egy Minimax hangfalra. Legelőször gerjedt, másodszor is gerjedt, majd rájöttem, hogy a kimenetet igencsak le kéne zárni márcsak a PCL miatt is), így már minimális alapzaja van. Orion tévé panelre építettem "felületszerelt" technológiával Kipróbálom egy "etalon" erősítőn hogy szól, és lehet hogy ez kerül be előfoknak. A két fokozat közé még lesz hangszínszabályzó rész is. Kíváncsi leszek, hogy sima elektromos gitárral, nem basszussal hogy szól.
Hova akarsz kerámiakondit tenni? Jelútba nem tennék, mikrofóniásak, meg nemjók. Fólia kéne bele.
Szija!
A 3. képen azok a szép narancsos fények.... A TV-ben ezeket a csatornaváltóban használták, mint 2 fokozatú nagyfrekis előerősítőt (AGC kapuzónak a PCL84 triódáját használták, önrezgő keverést TV-ben tudtommal nem alkalmaztak, a csatornaváltó másik csöve, a PCF80-as triódája oszcillált, a pentóda kevert). Azért megy jól alacsony tápfesszel, mert az "eredeti" munkahelyén sem kapott 100V-nál sokkal többet, tekintve, hogy sorba volt kötve a két csőfél. Az viszont nem igaz, hogy magasabb tápfesszel torzítana, ha jól van "belőve". A tápfeszültség emelésével nő a kivezérlési tartomány, ezért ugyanakkora kimenő jelet kevesebb torzítással szolgáltat. Mit értessz az alatt, hogy a kimenetet le kell zárni? A PCL85 bemenő ellenállása ezt megteszi.
Müszi kapcsolásába mindenhova kerámiát vettem.
Úgy kértem a Lomexbe,hogy 10n-os kondi,és adtak egy fél lencseszemnyi méretű kék kondit... Akkor ez nem fogja bírni a 250V-ot?
Nem valószínű, legközelebb feszértéket is kell mondani. A 250V-os feszültségtűrésű kondi ide kicsit sem túlzás. A kerámia hidegíteni, meg nagyfrekire jó igazán (induktivításszegény). Ide fólia (stiroflex) , vagy Siemens-kocka kondik jók, meg még sokan mások.... A bemenetre nem kell nagy fesz kondi, oda bármi jó. A 18pF még nagyobb feszültségű legyen, legalább 400-630V-os.
Hiába, ez más világ, mint amit mostanában megszoktunk.
Azt elfelejtettem megírni, hogy rossz ötlet, hogy az anódba, és a katódban is trimmert alkalmazol. Így semmit nem érsz el vele. Milyen filozófia szerint állítgatod, és melyiket? Tessék az anódba fix ellenállást beépíteni (47K-100K), és a katódellenállást addig módosítani, míg beáll a kívánatos anódfesz (Ekkor megmérni a katódtrimmert, és keresni valami hasonlatos fix ellenállást.). Ha közben az anódköri ellenállást változtatod, akkor újra tologatod a munkapontot, és újra állíthatod a katódellenállást. Mondjuk idő(ki)töltésnek nem rossz, csak értelme nincs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |