Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   50 / 2208
(#) MaSTeRFoXX válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Ezek az átlagos pár Ft-os kerámia kondik kb 50V-ra vannak méretezve, szóval a csöves erősítőbe nem nagyon valóak. Imi65 leírta hogy kb 250-400V-osak valóak bele. (Nekem TV-ből bontott gyári alkatrészekből álló PCL86-os erősítőmben a trióda anód- pentóda vez.rács közötti csatolókondik 400V-osak)
(#) Ricsi1992 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Köszi,akkor veszek mindenhova fóliakondit.Még jó,hogy nem própáltam ki ezekkel a kerámiákkal....

Hát igen,ez teljesen más világ.Amikor építettem a futófényeket,TDA-s erősítőket,csak kértem egy 10n-os kondit,és jó volt,nem kellett a feszre figyelni,de itt...
Azt is megkell szokni,hogy itt nem tapizzuk az áramkört üzem közben.

A fűtőfesz kapcsolását persze úgy gondoltam,hogy a hálózatot kapcsolom ki,be(az erősítő főkapcsolóján) és utána helyezem áram alá az anódfesz trafót.

Mindenkihez:olyan megtörténhet,hogy amikor üzem közben fogdossuk a csövet,átüt rajta(a kezünkre)az anódfesz.?

És lenne mégegy fontos kérdésem:Ezt az anódfesz dolgot még nem teljesen értem.Megvan a 250V egyenfeszem leválasztva két trafóval a hálózatról.Ha ennek megfogom CSAK a + vagy CSAK a - ágát,akkor megráz,vagy nem?

Bocs a sok ..... kérdésért,de sajnos a csöves technikát már sehol nem tanítják, csak itt a fórumon.

(#) Ricsi1992 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 23, 2008
Köszi.
Mi lett volna,ha ezekkel próbáltam volna ki.
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 23, 2008
A cső maximum megéget (ez teljesen normális egy végcső esetében, még vezérlés nélkül is), a búráját nyugodtan megérintheted, kizárt, hogy áramütés érjen.
Ha csak mindig az egyik pontját fogod meg az anódfesznek, gyakorlatilag nem rázhat meg, mert nincs zárt áramkör. A testen átfolyó áram, ami veszélyes. De ez ugyanúgy igaz a hálózati áramra is. Ha gumicipőben kizárólag egyik kezeddel hozzáérsz akár a fázishoz, az sem ráz meg. (Gondolj a madarakra, akik akár a 20 KV-os távezeték fázisvezetőjére is ráülnek. Mivel mindkét lábuk azonos vezetőn (potenciálon) van, áram nem folyik, tehát a madár nem érez semmit, csak a nagy testű (hosszú lábú, pl. gólya) madarakkal lehet gond, ha különböző vezetőket bármilyen formában összeköt (lábbal, testtel). Téves az a magyarázat, hogy a madár lába a vastag szaruréteg miatt el van szigetelve. A gólyát több esetben a normál 230/400V-os hálózat ölte meg, a szarus lábai ellenére (esetleg jól kiáztatta békalesen, egy sekély tóban).
(#) lamalas válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Annak idejen kozepiskolaban a szakmai gyakorlatot mi ugy kezdtuk, hogy a tanar mindenkivel megfogatta a fazist Na ez nem kovetendo pelda, de valoban ugy van ahogy Imi65 irja, azaz ha az ember testen nem folyik aram, akkor teljesen mindegy milyen potencialon van, lehet az akar tobb 100kV felteve ha minden mas vezetotol rendesen el van szigetelve. Viszont en mindenkit ova intek attol, hogy csak ugy fogdossa akar a halozati fazist akar a csoves erositoje nagyfeszultsegu reszeit mert sose lehet tudni, egy veletlen folytan kesz a baj!!!
(#) Imi65 válasza lamalas hozzászólására (») Feb 23, 2008
Így van! Ezt egyébként már korábban megbeszéltük Ricsivel, hogy semmiképpen ne fogdossa, és úgy gondolom, nem is lesz ezzel baj. Ez már csak pusztán az elméleti része, melyben elmondtuk Neki, hogy mi a valóság. Azt nem mondtuk viszont még el, nagyobb feszültségű berendezések matatásakor, GYŰRŰ, KARKÖTŐ, NYAKLÁNC, az ékszeres dobozba. Ezek is voltak már áramütéses baleset okozói.
(#) sacibali hozzászólása Feb 23, 2008
Sziasztok! A "csövesdobozom" átkutatásakor találtam egy pár 4654-es pentódát(EL50). Ezek nagyjából a negyvenes években készülhettek, audió célra(ha jó emlékszem). Próbálkozott már valaki ezekből erősítőt építeni? Egyelőre a 450V anódfesz tart vissza..
(#) Imi65 válasza sacibali hozzászólására (») Feb 23, 2008
Találkoztunk már! Kosárfoglalatos, anódsapkás, fekete búrában, az egyik piros derékkal.... Ezek még a nagyfeszültségigényű lámpagenerációból valók, mint a 807-es. Adatlapja van, engem inkább a 18k-kimenő riasztana.

EL50.pdf

(#) Cavalier válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Lomexben vannak wima fóliakondik, ha teheted MKS vagy FKS típusokat keress. Csak annyi a bajuk, hogy nincs axiálisban, és rövid a lábuk, nehéz a levegőben szerelni.

Ha esetleg tudjátok, hol lehet itthon axiális fóliakondikat kapni emberi áron, ne titkoljátok!
(#) Cavalier válasza sacibali hozzászólására (») Feb 23, 2008
Szerintem nem érdemes spéci csőhöz erősítőt építeni. Ha egyszer elhasználódik a cső, akkor macerás újat szerezni.
Ha jól meg van csinálva, a csövek lesznek szinte a legolcsóbbak egy erősítőben.
(#) Hroot hozzászólása Feb 23, 2008
Sziasztok!
én már rég óta akarok csöves erősítőt építeni csak nem tudom, hoigy hogy fogjak hozzá. Az oldalon van egy 1-2W-os azt szeretném megcsinálni (még kezdő vok cső témában) csak ahogy én kiszámoltam, nagyon sok vezeték kell a kimenőtrafónak, olyan 300 méter. Ez marha sok pénz, vagy csak én számolotam rosszul? És vasmagot hogy kell csinálni, mer egyik haverom azt monta, hogy nem vasból kell csinálni?
(#) sacibali válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Azért nem is foglalkoztam a 18k-s kimenővel, mert elvileg valahol meg kell lennie az eredeti kimenőjének. Ezeket még nagyapám bontotta régesrég egy PP erősítőből. Azért a hangjára nagyon kíváncsi lennék!
(#) Imi65 válasza sacibali hozzászólására (») Feb 23, 2008
Anno ezeket B osztályba állították be, így nagyon sokat (80W körül) ki lehetett belőle venni. A minőség így nem volt ideális, de közületnek megfelelt. Könnyen lehet, hogy a fellelt kimenő is 100V-os lesz. Persze be lehet jó minőségre is lőni, de akkor "csak" 30-40W körül számolhatsz vele. Egyetértek Cavalierrel, ha megvan a trafó (és nem 100V-os) megér egy próbát, de új trafót már nem érdemes csinálni hozzá, mert ki tudja, meddig működne még.....
(#) Imi65 válasza Hroot hozzászólására (») Feb 23, 2008
Üdvözlünk a "csövesek" táborában.
A kimenőket sok esetben "kukázni" is lehet. Hál' Istennek, azért nem 5X4-es MTK vezeték kell hozzá, az a vékony drót nem horribilis összeg, vastagabból (ami szintén nem túl vastag)meg kevés kell rá. A barátodra ne hallgass, vas vasmag kell bele. (Csak a vasútnál hallani olyan anomáliákat, mint a "betontalpfa".)
(#) Imi65 hozzászólása Feb 23, 2008
Találtam az adatlapjaim között

EM80-anim.gif

(#) Müszi válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Bővebben: Link
Ebbe a rajzba muszály válogatott EL84-et rakni? (2 van, az egyik kaptam, a másikat kukáztam, valószínüleg jók)
Muszály bekötni a visszacsatolást?
A PCL86-osomban is volt, csak ha betettem sz*r hangja volt, és ebben nem szeretném betenni, ha nem muszály)
(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Feb 23, 2008
Müszi, Te elismert konstruktőr vagy. Ezek a kérdések nem méltók hozzád.
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Feb 23, 2008
Ebbe muszáj, mert nem tudsz Biast állítani ( katódellenállás állítja be a nyugalmi áramot ). Ha nagyon eltér a két cső, akkro amelyik nagyobb nyugalmi árammal megy, hamarabb öegszik! Torzítás szepontjából sem jó, ha nagyon eltérnek a csövek..
Meg amúgy semmilyen szempontból nem jó a katódellenállás PP-nél ( sztem )
Csak még nem építettem PP-t
(#) sturbi hozzászólása Feb 23, 2008
Mai szösszenetem. Kicsi a bors de kerek.
füles
6E5P + Orion TV kimenők triódás bekötésben, prelura kötve.
600 mW -nyi "falbontó" audiofeel hang. Fülesnek szántam. Érdemes negépíteni.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 23, 2008
6XECC82, és mehet a hangfal is, kb. 4W. Meg a meghajtók, további 3 db.
(#) Mate78 hozzászólása Feb 23, 2008
Végre én is új fejleményekkel szolgálhatok.

Ma kipróbáltam az új PCL86SE-hez méretezett SM85B hiperszil kimenőket:
Mélytartomány:nagyon odafigyelve ,megfelelő zenével észrevehető hogy mélyebbre megy.
Középtartomány:nyugodtabb,viszafogottabb hang a rádió kimenőhöz képest.
Magastartomány:fülre nem hallok különbséget,műszerrel mérve kicsit jobb a hiperszil.

A rádió kimenők 5cm2-esek,EI vason,a hiperszil 13cm2-es,0,15 mm-es légréssel.
Meglepő,hogy ezek a rádió kimenők milyen jó minőséget produkálnak,csak nagy odafigyeléssel,hallgatózással vehető észre a kis különbség a hiperszil javára.

Csatoltan egy kép,amik a deszka két szélén vannak azok a rádió kimenők.

üdv.

PC050015.JPG

(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Azért Mi, iparosok, mikre vagyunk képesek...
(#) szabi83 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Nekem is kettő olyan rádió kimenőm van.

Nincs két felesleges csőved? (lové..)
egyetértek
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Idézet:
„Imi65 írta:
6XECC82, és mehet a hangfal is, kb. 4W. Meg a meghajtók, további 3 db.

Ez viszont oldalanként csak 1 db 6E5P-vel van (meg két ellenállás és egy kondi), így az Orion kimenővel (ami pl. ECL 86-al erősen mélyhiányos) 30 Hz-30 kHz között 3 dB-en belül igen jó minőségben szól visszacsatolás nélkül (nem kell kimenőt csinálni).
Csak 180 V a tápfesz. Fülesnek nagyon jó, de nekem leggtöbbször hangsugárzóval is elég ilyen minőségben 600 mW. Hálószobaerősítő, pár vetyengő alkatrészből.
Rajz nélkül, fejből simán megépíthető 1 óra alatt, és jöhet a gyönyör
4 W-ra ott az EL 84
(#) Mate78 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 23, 2008
Szia!

Sajnos csak egy darabot tudok nélkülözni,mert 4 darabom van,kettő kell az erősítőbe,egy meg rossz (kis hangerőn is torzít).
Ha gondolod priviben megbeszélhetjük hogy jut el hozzád.Kérdezd meg a többieket is,hátha tudnak segíteni beszerezni a haverját.Foglalatot is tudok adni hozzá.(nem nyákos,bontott.)

üdv.
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 23, 2008
hát igen....

meg is hagyom a "deszkamodellt" az utókornak a rádió kimenőkkel.

üdv.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 24, 2008
Hát igen, talán ez iskolapéldája lehet annak, hogy valamit hogy NEM KELL elbonyolítani.
(#) sturbi válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 24, 2008
Idézet:
„szabi83 írta:
Nekem is kettő olyan rádió kimenőm van. Nincs két felesleges csőved? (lové..)

Milyen típusú cső kellene, 6P14P-t tudok adni (kisebb Ri miatt jobb, mint az ECL/PCL 86, még a hozzájuk való trafóval is), meghajtásnak 6N1P van fölösleges, vagy 6zs1P, vagy 6zs4 (alu tokozású).
Következő: »»   50 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem