Fórum témák
» Több friss téma |
Nem igazán jön le, hogy milyen antenna az a a95 Yagi. Milyen célra vetted az antennát, és milyenek a paraméterei.
egy átlagos URH antenna. A rádióadások 91.5 MHz-től 101MHz ig vannak amiket szeretnék venni. A dipol végein megvannak a furatok, ide lehetett csatlakoztatni a 240 ohmos szalagkábelt. e helyett tenném fel a balunt és koaxal behozni lakásba. FM adókat szeretnék hallgatni vele.
Sajnos lehet, hogy az a balun amire hivatkoztam az nem jó, mert az csak30MHz-ig működik. Min kellene módosítani?
egyszerű 2lukú VHF TV ferrit (balun)
http://www.ham-radio.com/k6sti/balun20.gif Szerintem készen kapható bármely antennás kisboltban. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Azoknak nem nagy a csillapítása? Szívese barkácsolnék egy jobbat!
Nem nagy, egyébként sincs nagyon más megoldás.
A félhullámú koaxhurok, igaz az nem kicsi. Bár frekvenciafüggő a mérete és a méretezése. De ide pont megtenné.
Néztem azt is, találtam számolót is, csak sajnos természetesen amatőr sávokra.
Bővebben: Link
Ezt bármilyen frekvenciára könnyű elkészíteni, és számolni is könnyű, csak bízni kell a használt koax megadott rövidülési tényezőében. Persze csak akkor jó ez, ha 1:4 átalakítás és szimmetrizáció szükséges.
Azt írta, nomeg hajlított dipól, az 300/75 ohm. Ha RG59 -ből készíti, akkor a rövidülési tényező 0,66. És használhat F csatlakozót.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Amphenol (PL-259, SO-239) csatlakozót szerintem nem illik 50MHz felett használni. A legegyszerűbb az F csatlakozó ami a TV-Rádió műsorszétosztásban elterjedt, de ha nagyon profi akarsz lenni akkor vastag kábelhez N csatlakozót is használhatsz, ezek a szabványosak.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Köszönöm a segítséget mindenkinek, kezd kialakulni a megoldás. Remélem mások is hasznosíthatják a leírtakat!
Sziasztok!
Tudom, hogy ez egy országos, sőt határon átnyúló fórum, és valószínűleg az olvasók elenyésző része van Székesfehérvár és környékéről, de azért ide is felteszem rádióklubunk felhívását, hátha lesz jelentkező. Tehát: A székesfehérvári Szöllősi József Rádióklub rádióamatőr szakkört indít 12 - 16 éves fiatalok számára. A szakkör célja felkelteni a gyerekek érdeklődését a műszaki tudományok, ezen belül a rádiótechnika és elektronika iránt, megismertetni a rádiótechnika és az elektronika alapjait, megismertetni és megszerettetni a a rádió adóamatőr- és konstruktőri tevékenységet, elsajátíttatni ezek alapjait. Nem vizsgára felkészítő tanfolyam, de szeretnénk ha gyerekek közül később, a szükséges ismeretek és tapasztalatok megszerzése után, minél többen válnának hívójeles rádióamatőrré. A foglalkozásokat szerdánként 16:00-tól A Szabadművelődés Háza (Székesfehérvár, Fürdő sor 3) tartjuk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Szia! Középiskolákban ki kellene tenni plakátra! Illetve javaslom még a pannondxc-t is.
Sziasztok.
Elkészültem a 160 méteres sávvevővel. Az utolsó modul is a helyére került egy bemeneti sávszűrő képében. A frissen elkészült (pénteken) dip mérőmmel be is állítottam. Elsőre jónak látszik, éles teszt majd este. Megkapta a doboz a feliratokat is és kerestem egy nagyobb forgatógombot a forgókondenzátorra. Végezetül betettem a rádiós sarokba a Pionyr mellé.
Szia! Gratulálok! Jó lenne néhány kép a keverőről és az oszcillátorról is.
Kérlek, írd meg a vételi tapasztalataidat is! Milyen antennát használsz hozzá? Mikor szól jobban, este, reggel délután? mennyire érzékeny?Én csinálnék neki egy a Pionyrhoz hasonló elölapot. Olyan jól nézne ki egymás mellett a két rádió...
Egy hosszú alumínium villanyszerelő huzal van kifeszítve a kertben antenna gyanánt. Ellensúlyként a földet használom. Nyári antenna építés.
Innen kezdtem a 160 méterest publikálni. Komplett kapcsolási rajz nincs, mert modulrendszerben dolgozom. De ha gondolod akkor elkészítem a teljes kapcsolási rajzot.
Na, letisztáztam a rádió kapcsolási rajzát. Tekercsadatok nincsenek megadva,mert már nem emlékszem rájuk.
Nem találtam az egyik kapcsolási rajzos dossziémat, ami szerdán bent volt velem iskolában. Jól megijesztett, azt hittem fent felejtettem a buszon. De csak elbújt a műhelyben. ![]()
Máté Picit bele kotnyeleskednék
![]() Mi lenne ha párhuzamos feszültség visszacsatolt lenne a hangfrekis 2 tranzisztros fokozatod? Stabilabb lenne a munkapontjuk, persze így is működik kicsit nagyobb erősítéssel mint amikor visszacsatolás lenne benne. Párhuzamos feszültség visszacsatolás nem lesz más mint az hogy, a bázisra menő ellenállások nem tápfeszre direkt , hanem a kollektorra vannak kötve. Bázis és a kollektor közé van a nagy ohmos ellenállás kötve. A kollektornak fél tápfeszültséget pedig , ezzel az ellenállással állítod be(500k-1M-2M között).Így az erősítésük is "könnyen" számolható (némi elhanyagolással) lesz ha elég magas a bétájuk is Au= -Rb/Rc formában . Potenciométer lába ne lógjon a "levegőben". A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
Azért a tapasztalat az tapasztalat.
![]()
Ez jól hangzik
![]() Mert ahogy nő a frekvencia , úgy csökken az erősítés mert a kondenzátor váltakozó áramú szempontból söntöli az ellenállást.Ezzel a magas zajokat "sziszegést" vághatod. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
Én is hallgattam egyenes vevőt a napokban. Ebayről rendeltem ezt:Bővebben: Link A vevő elindult, de szerintem nincs meg a kimenő kraft, mert két napig CQ-ztam hiába. Nem marad más rá kell néznem a szkóppal a kimenetre
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
Ellenben van benne pár jó ötlet. Pl adás vétel jelző piros és zöld kétszínű led és az önhang megoldása kiváló. A vevő kvarc szélességű, 3 állomás hallatszik bele. A kimenő power kb. 2 watt lenne, de szerintem az enyémben valami munkapont gond lehet.
Ebben a formaban ha jol tudom a homerseklet fuggvenyeben torteno kollektoraram valtozas is kompenzalodik.
Nekem nagyon hiányzik a DBM kimenetéről az aluláteresztő szűrő.
Igen ez lenne a lényege , mert a BE dióda -2,2mV/K nyitó feszültség változása hatással van munkapont stabilitására és így az egyenáram és feszültség viszonyokra is.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Ilyesmire gondoltál?
![]()
Kipróbáltam az RC szűrőt, de az eredmény siralmas. Túl nagy a jelveszteség rajta. Most nincs kéznél 100mH-s tekercs, ezért azt nem próbáltam ki, de gondolom az jobb lesz. Mindenképp ki fogom próbálni azt is.
Igen mert a DBM-hez jobban illeszteni kellene
![]() 100-200 mH bármelyik érték jó csak a C-ket hozzá kell igazítani. Leginkább fazékvasmagból próbáld megcsinálni , Al legyen minél nagyobb(500-1000) mert akkor sokkal kevesebbet kell majd tekerned a huzalból . fazékmagostekercs A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
LC eseten a hasznos jel kevesbe csokken. Az R-en ebben az esetben feszultsegeses van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |