Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1143 / 1387
(#) janikukac hozzászólása Nov 12, 2015 /

Sziasztok!

Van egy legalább 4 éves, Wolf kémiai ónozóm. Szerintetek jó még? Ha igen, akkor hogyan használjam, hogy szép felületet kapjak végeredményként? Anno mikor próbálgattam, mindig foltos, meg matt volt a végeredmény, viszont mások ugyanezzel a szerrel értek el szép dolgokat is..

Üdv!
(#) James Watt hozzászólása Nov 12, 2015 /

Sziasztok!
Elkezdeném komolyabban az elektronikát, értek is hozzá, de el kéne döntenem mit veszek a spórolt pénzemből.(nincs semmim egyenlőre). Szóval tapasztalatokat kérnék hogy fototechnikás vagy esetleg más technika éri meg jobban. Én a foto-ra gondolok, de ezen belül: nem tudom, hogy fotonyákot vegyek vagy simát, és positivot használok, ami rettentő drága... Ha hülyeséget írtam vagy nem ide való a komment, elnézéseteket kérem!
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) janikukac válasza James Watt hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 2

Hasonló cipőben eveztem anno én is. Gyorsan leírom a tapasztalataimat, de hallgass meg több embert is, ne ez alapján dönt csak.
Kipróbáltam már mindent. Rajzoltam alkoholos filccel, nyilván ez a legolcsóbb. Nem túl szép, de ha valaki ebben lát fantáziát, az így is profi nyákokat tud készíteni sok gyakorlás után. (van itt a fórumon rá példa)
Aztán természetesen eljutottam én is oda, hogy nem volt elég az, amit a filc nyújt. Először vasaltam, de nem voltam megelégedve, megfelelő papírom sem volt. Aztán kitaláltam, hogy levilágítok. Először gyenge csövet vettem, meg elég drága volt nekem az akkori hobbipénzhez az egész levilágító szerkezet. (házilag építettem) Sok pénz elment, mert se a levilágító nem volt jó, se én ügyes. Arról ne is beszéljünk, hogy a gyárilag lakkozott panel milyen drága. (legdrágább, na meg vágni is nehéz levilágítás előtt). Vettem lakkot is, valóban drága. Ezzel azért már olcsóbb, de nagyon macera: először meg kell tanulni egyenletesen fújni, aztán ügyesen szárítani, hogy ne menjen tele porral, aztán arról se szabad megfeledkezni, hogy rettent büdös - házban semmi féleképp nem kivitelezhető (fejfását okoz, mérgező). Gondolhatod, a kis flakon minimum elmegy arra, mire kitalálod, mi a megfelelő levilágítási idő, távolság, meg mire megtanulod a szórási technikát.
A levilágítós megoldás esetében, ha az árat és a minőséget is nézzük, nekem leginkább a DRY fólia vállt be. Ezzel az a gond, hogy nehezen beszerezhető, ha be is tudod, akkor egyszerre venni kell egy nagy adagot. Én csak egy kis tekercset kaptam, azzal kísérleteztem. Itt a lényeg az, hogy egy fényérzékeny fóliát kell a sima NYÁK-ra felvinni, rögzíteni. Ennél olcsóbb megoldás nincs, ez nem is büdös, se nem mérgező, csak sokáig tart vele a panelt elkészíteni, sok minden kell hozzá. Ha mindenképp fotózni akarsz, én ezt a technikát ajánlom, a levilágítóhoz meg szerezz két takarékos izzó elektronikát meg két jó csövet, és alkoss valami hobbi levilágítót.
Én mindenesetre ráuntam a fotózásra, mert igaz, hogy ezzel lehet a legprecízebb és legminiatűrebb rajzolatokat elkészíteni, én sose mentem SMD-vel olyan kis méretre, amit a jól bevált vasalós technikával nem lehetne elérni, szóval sokat próbálkoztam, olvastam, és kitapasztaltam a dolgokat újból. Ide csak egy megfelelő, fényes, 135g-os fotó/műnyomó papír kell, meg egy vasaló. A begyakorlással csak a nyomtatód festéke fogy, panel nem, se lakk, se fólia. Házi dolgokra tökéletes. Ha kitapasztalod, akkor 99%-ban a számítógépen látott mintát kapod vissza. Ja, és gyors, nincs macera.

Ha valami nem világos, kérdezz. Az okosabbakra is várj azért, én tényleg csak egy hobbista vagyok, én is tőlük tanultam. A net tele van jó videókkal, ez a topik meg sok jó leírással, képpel, tapasztalattal. Keress vissza, biztos sok kérdésedre megkapod a választ.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) eyess válasza James Watt hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 1

Erre csak azt lehet mondani , hogy minden hobbi drága .Tehát hiába a spórolás , ha az embernek van egy hobbija az bizony sokba kerül.Itt azt kell eldönteni , hogy mit vársz magadtól , milyen elvárásaid vannak azzal szemben , ha csinálsz valamit , akkor azt saját magaddal szemben mennyire kritikusan fogod elbírálni.

Ezen múlik az egész , és bármilyen technikáról is legyen szó , ma már nincs különbség szerintem , de az , hogy te magaddal szemben milyen minőséget vársz el , az már nem mindegy.

Bármelyiket is választod a kezdeti nehézségeken át fogsz te is menni mint mindenki más , annak ellenére , hogy sok segítség van ezen a téren, de mégsem lehet annyira biztosra venni semmit , hisz nem vagyunk egyformák.

Annyit tudok javasolni próbálgass ki mindenfélét , amelyik jobban tetszik , vagy jobban sikerül , azt válaszd , és ha netalán meg akadsz , akkor nyugodtan kérdezz bárkit.
(#) morgo válasza James Watt hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Szia! Teljes mértékben egyetértek janikukaccal. Annyit tennék hozzá, hogy a vasaló helyett egy olcsó laminátorral hamarabb lesz sikerélményed. Én egy olcsó 1700 Ft-os laminálót alakítottam át 0 Ft költséggel, és meg vagyok vele elégedve. Persze ehhez kell egy jó lézernyomtató is. Vaterán 5-10 ezer között találni használhatókat.
(#) Mircsof válasza James Watt hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 1

Szia!
Én is csatlakoznék félig meddig janikukac fórumtárshoz, annyiban, hogy én a DRY fóliás nyáklap készítésre szavazok.
A műnyomótól szerintem jobb, mivel nincs vacakolás a papír leáztatásával, ami számomra elég idegtépő volt.
Nagy vonalakban amire szükség van:
1.egy lamináló (ezt lehet használni kitűnően vasalásos módszerhez is), ezt én olcsón vettem használtan.
2. mosószóda 1kg kb 600forint, ez a mennyiség egy életre elég!
3. nátrium-hidroxid (ezt a lefolyótisztítók tartalmazzák, én nem tudok sajnos megfelelő beszerzést erre, de nem is kell sok belőle (csak az elrontott panelekre kell),leszedi a megkeményedett polimert
4. egy levilágító arc szoli a neten 4000 körül van, és ebben még a posta is benne van.
Ehhez már csak egy kis időzítő áramkör kell, vagy stopper óra.

ÉS végül a "film" na ebbe nem mennék bele mivel nekem még nincs teljesen kialakult módszerem a film elkészítésére, de az eddigi tapasztalataim szerint sokkal finomabb és "stabilabb" vonalak érhetőek el így mint vasalással.
Találsz itt a fórumon erről videót, érdemes megnézni mindet, én konkrétan ebböl tanultam rengeteget
Ja igen maga a dry fólia Én itt a fórumon egy ismerőstől tudtam venni, de biztos vagyok benne, hogy lehet rendelni elérhető áron, vagy lesz valaki aki segít a beszerzésben, ha ezt a módszert választod.

Köszönöm a gyors válaszokat, de azért még várok más véleményeket!
(#) janikukac válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Igen, igazad van, DE: a papír letisztítása egyszerű: áztatod, aztán ujjbeggyel leszeded, valamint a minden házban megtalálható ecet tökéletesen leviszi ami még nem jött le.

A filmmel kapcsolatban mondjuk elfelejtettem említeni, hogy a fólia se olcsó, meg a jó takaráshoz két fóliát egymásra kell ragasztani. Az meg köztudott, hogy a nyomtatók sose egyformán nyújtják meg a fóliát. Na, de ne folytassuk, ezeket a csontokat már sokszor, sokan lerágták már itt a topikban, a végén még megbüntetnek miatta minket.

Üdv!
(#) James Watt válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy én is kipróbálnék mindenféle technikát, de sajnos a kereteim szűkösek ehhez, jelen pillanatban. De megpróbálok minél több technikát kitapasztalni!
(#) James Watt válasza janikukac hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Pont ezért gondoltam a fototechnikára, mert ez elég macerásnak tűnik, bár úgy hallottam a fototechnikás is nagyon nehéz minden mennyiséget, távolságot, időt bemérni!
(#) Mircsof válasza janikukac hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Épp mondani akartam, hogy igen kényes ez, még véletlen se kellene hogy vita legyen belőle.

Idézet:
„Igen, igazad van, DE: a papír letisztítása egyszerű: áztatod, aztán ujjbeggyel leszeded, valamint a minden házban megtalálható ecet tökéletesen leviszi ami még nem jött le.”

Ezt tudom, de Szabadán nehéz volt nekem anno megfelelöt találni, a Rádio elektrós nyáklapokat meg nem is említeném, hogy hozzáér páka, és már fel is vált a réz.
Na de lényeg, az, hogy nekem a DRY fóliás tapasztalatom az, hogy mikor elrontottam a nyákot (túlvilágítottam), de nem volt vegyszer amivel leszedjem akkor csiszolópapír alig akarta levinni.... Viszont lézernyomtató átvasalt vonalait már simán ledörzsöli.
De mind egy is a kérdésre válaszoltunk, remélem sikerül úgy döntenie, ahogy számára a legmegfelelőbb lesz!

Jelenleg egy technika tapasztalására van keretem, ezért várok kommenteket, hogy azok és magam összesítéséből válasszak.
(#) eyess válasza James Watt hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Ezt neked kell eldönteni mi itt leszünk , és segítünk.
Talán az ad némi támpontot , hogy mennyire akarsz sok nyákot készíteni , mert ez is valamilyen szinten befolyásolja azt , hogy milyen technikát válassz.
(#) kameleon2 válasza James Watt hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Alkoholos filc, körsablon, vonalzó. Ez a legolcsóbb. Kombinálhatod is: Vasalásos technológia, alkoholos filc a javításokhoz. Ez már jóval drágább, ha igazán jól akarod csinálni. (Lamináló, kísérletezgetés - az sem olcsó). A vegyszereket így nem úszod meg. Lehet gyártatni - szerintem az sem sokkal drágább, hiszen sok fórumtárs is segíthet - ahogy én is így oldom meg időnként. Lehet gyártónál és kínában is rendelni. Lehet fotózni - de kevés panelnél csak tönkremegy a lakkod, a gyári lakkozott panelekkel nincs sok tapasztalatom, mert tartok ugyan belőle, de a filmkészítés is igen precíz előkészítést igényel. És ott a cnc-s nyák készítés. Ebből én jelenleg a marós verziót gyakorlom, de nagyon hajlok a lézeres levilágítás+ maratás felé. Ez a legdrágább a gép ára miatt. De lehetnek átmeneti megoldások is. tintasugaras nyomtató átalakítása stb. Szinte végtelen a megoldások sora. Én anno kipróbáltam a sós víz+ elektrolízis verziót is. Olcsó, egyszerű, de biztosítani kell a vezetősávok folyamatos érintkezését. Szerintem a vegyszert illetően sokan megkedveltük a sósav+ hidrogénperoxid+víz kombinációt a maratáshoz, de sokan vannak a vasklorid pártiak is. Utóbbit én azért kedvelem kevésbé, mert mindenen sárga foltot tud hagyni.

Középiskolás vagyok, és azt a szakmát fogom tanulni, de már évekkel ezelőtt elkezdtem magam, szóval minél pontosabb és több lesz, bár mindkettőt olcsón nem lehet megoldani, ezt én is tudom

Nos hát kaptam elég választ,szóval alszok rá egyet-kettőt-hármat és utána választok. Köszönöm segítségeiteket, ha még valaki megosztaná tapasztalatát, én várom. Pár napon belül jelentkezem mit választottam és nyilván lesz még kérdésem.

És melyik az véleményed szerint , amit tökéletesen tudnál csinálni , vagy jobban tetszik ?
(#) morgo válasza janikukac hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 1

Ha műnyomó helyett kínai tranfer papírt használsz, akkor nem kell áztatni, dörzsölgetni, és nagyságrendekkel kevesebbet kell javítani!
(#) eyess válasza morgo hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

És ha van hozzá egy jó nyomtató , ami nem halványan nyomtat , akkor tényleg nem kell áztatni.
(#) morgo válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

A HP jó, csak át kell váltani XP-re.
(#) eyess válasza morgo hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Azt gondoltam , és a másik ?
(#) morgo válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Írtam a nyomtatós topicba - ne offoljunk.
(#) Alkotó válasza James Watt hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Az amatőr életet ne panelkészítéssel kezd! Ez éppen egy olyan járulékos dolog, ami távol esik az elektronikától. Az első panelokat rajzold kézzel, majd ha kell valami bonyolultabb, akkor gyártasd le.
Az otthoni panelgyártástól semmi se drágább, csak akik foglalkoznak ezzel, azok a költségeiket igyekeznek bagatellizálni, és a saját munkájukat meg nem is veszik figyelembe. Mire minden összejön (és még CNC-re nem is gondolok), megveszed a panelokat és a vegyszereket, addigra a többszörösét elköltöd, mintha itt a fórumon megkérnél valakit, aki már be van erre rendezkedve.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Szerintem ne gyártassa le, mert az esetleg több nap is lehet, az idő pedig pénz. Egy-egy darabért általában nem éri meg. Mint azt mindig is elmondom, előre lakkozott panellel egy rakás buktató eleve kimarad, tehát még olcsó is lehet. Plusz ugye az alkotás öröme...
(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Ez azért nem teljesen , így van ám.Szerintem egy panelt legyártatni sokkal többe kerül.És egyébként teljesen mindegy milyen hobbiról beszélünk mondj egyet amire nem kell költeni.
(#) Alkotó válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Bakman, Eyess!
A gyártási díj, saját kivitelezésnél nehezen határozható meg, ezért aligha lehet ebben egyértelműen döntést hozni. Nálam csak a vegyszerek, és a nyers panel már ott volt árban, amennyiért már le is gyártják, és akkor még hol marad a fúrás és a feliratozás.
A panel is egy komponens, talán nem túlzás alkatrésznek nevezni, így azt is meg lehet venni.
Én elfogadom ha ti otthon szeretitek ezt megoldani, sőt el tudom képzelni, hogy ez örömet is okozzon. Nálam ez másképpen van, nem szerettem csinálni, és jó érzés volt mikor találtam más megoldást a gyártásra. Így több időm marad a tervezgetésre.
Fogadjuk el egymást akkor is, ha nem gondoljuk mindig ugyanazt. A döntést majd a kérdező meghozza.

Hát én még ne igazán tudom melyik mellett döntök majd, de szerintem kipróbálom a drága positivosat.
(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 1

Egyértelmű . Csak egy kicsit erre lettem figyelmes , és nem értetem , hogy miért .
Idézet:
„Az otthoni panelgyártástól semmi se drágább”

Én még mindig azt mondom , hogy egy panelért felesleges gyártatni , ha szereti valaki csinálni ha nem .A sorozat gyártás az egy másik dolog , de ez itt hobbi , és nem vállalkozás.

Egyébként természetesen mindenki úgy csinálja ahogy akarja .

Azt inkább ne.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Remélem azért abban egyetértünk, hogy egy kezdőnek mindenképpen ki kell próbálnia pár módszert, hogy tudjon dönteni, plusz lássa át, miről szól a dolog! Ez olyan alap, amit azért illik kipróbálni, hasonlóan a LED villogtatáshoz és a "Hello World!"-höz.
Következő: »»   1143 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem