Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Uraim! (Ugye jól tudom, hogy hölgyek nincsenek a társaságban?)
Akik bírják Sekszpír Vilmos nyelvét, Itt egy oldal, ahol vagy 30 tudományos igényű cikk van a deteltorosról
De bizony vannak, ha nem is pont ebben a témában.
Hali. Van egy kis egy tranyós 'saját fejlesztésű' tápos kristályosom. Ha a dióda és a kondi közzé is rakok gnd-t, akkor miért van erősítő hatása? Ugyanakkor, hogy lehetne leszűrni róla a kábelzajt, mert a hálózat földjét használom.
Kénből és reszelt ólomból is lehet készíteni galenitot. Azt hiszem 1:1 arányban ha jól emlékszem.(heves reakció)
Oda ne tegyél "földet", hanem inkább a dióda anódja és a tranzisztor emittere közé egy nagyobb (4k7...47k) ellenállást. Ahogyan most van, úgy nem tud működni...
A rajz alapján nem is volna köteles szólni a rádió, -ha ideálisak lennének az alkatrészek- mivel a kondenzátorral sorba kötött dióda feltölti azt a csúcsfeszültségre, utána nem történik semmi.
Szerencsédre a diódán záróirányban is folyik áram, ilyenformán a kondenzátoron kialakuló feszültség valamelyest változik a modulációnak megfelelően. A Galfy kolléga által említett ellenállás beépítésével ez a feszültségváltozás nagyobb lesz. Az ellenállás értékét próbálgatással lehet beállítani. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
Sziasztok!
Úgy látom az senkinek nem tűnt fel, hogy az antenna direktben földelve van a rajz szerint. Elvileg ez meg se nyikkanhatna.
Hát, ismét rátekintve, tökéletesen igazad van
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
Ez pedig működik gyerekek,pár voltról. Én is furcsáltam hogy a gnd-t az antennán,de így a legjobb. A plusz ellenállás rontja a jóságot. Nem lényeg amúgy csak felraktam a kapcsolást.
Akkor működhet, ha a földelővezeték hosszú, mert akkor az is átmegy antennába.
Üdv! Én is láttam már, olyat, hogy a rádió tetején volt egy virágcserép és abba volt beleszúrva a földelő csatlakozás vezetéke. Minden nézőpont kérdése - mi az antenna és mi a földelés. Azért a nagy számok törvénye alapján jobban járunk, ha mindent a helyére dugunk!
Ezt banyaltuk rendesen
Adott esetben ez a feltétel teljesül is, mert a nullázott hálózatokon a nullavaezető, ami egyben a védővezető, valahol ugyan le van földelve, de a legtöbb esetben légvezetékként jön az épületbe.
Tisztelt hozzáértők.
Egy érdekes jelenséget tapasztaltam.A T.V. hangját egy "infra"átvitelű fül hallgató segítségével hallgatom.A tv. hang mellett halható a Dankó rádió hangja, ami a szoba egyes helyén már zavaróan hat mert, a két hang elhalkul és éles sípolás hallatszik.A helyváltoztatással ez módosul,hol erősödik, hol csökken és egyes helyeken megszűnik. A bekapcsolt fülhallgatóval az udvaron erősebben szól a Dankó rádió, különösen nagyobb fém tárgyak. pl:vaskapu környékén.Tehát a jelenséget nem a lakásban lévő berendezések idézik elő, hanem a hallgató detektoros vevőként működik. Kérdésem:hogyan lehetséges ez egy "infra"átvitelű hallgató esetén, és főként hogyan lehetne ki küszöbölni. A helyi rádió adó Kb.4-5 km.-re van légvonalban és 20 Kw.-al működik.Valószínűleg Ő az elkövető. Köszönettel várom a válaszokat:M.T.
Valószínűleg úgy lehet, hogy fotodióda van a fülhallgatóban, az pedig elég érzékeny ahhoz, hogy vegye a helyi adót. Ha elférne egy hullámcsapda a fülesben, az segíthet. Ezt az adóra kell hangolni(1251 kHz).
Egy 10nanofarádos kondi az erősítő bemenetére kötve csodákat tud tenni .
Ahogy nézegetem az infravörös hallgatók adatait, a jelátvitel 2,3-2,5 MHz-en frekvenciamodulációval történik, ez a nyíregyházi AM adó első felharmonikusának közelében van. Ha reverzibilis módon szétszedhető a hallgató, akkor a fotodióda és az erősítő bemenete közötti vezetékszakasz árnyékolása segíthet.
Esetleg valami "csodálatos jelenség" okán a hallgatókat összekötő vezeték szedi össze a zavaró jelet. Itt esetleg egy rf fojtó hozhat eredményt. Az, hogy nagyobb fémtárgyak közelében erősebb a zavar, szerintem arra utal, hogy a zavaró jel mágneses komponensét veszi esetleg valami tekercs, vagy vezetékhurok. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
Köszönöm a segítőkész hozzászólásokat. A leírtak alapján ünnepek után megpróbálok tenni valamit az elhárítás érdekében, mert mint az lenni szokott: a kedvenc T.V.-néző helyemen a legerősebb a zavarás.Érdekes még, hogy a régi hallgatóm-ami sajnos mechanikusan tönkre ment-ugyan erről az infra adóegységről működtetve nem vett zavarást.Valószínűleg a belső felépítése volt más formátumú.
A segítséget köszönöm:M.T.
Ki mit tud mondani erről a zseniális kapcsolásról? Amikor ki van kapcsolva a rádió akkor tölti az akkut az antenna által felfogott fesz. Persze a legerősebb adóra kell hangolni ha 'tölteni akarunk'
Bizony tölti,ugyanis az áramot az antenna az adóból "lopja",ami a müködéséhez kell,detektoros estében.Egy Led-et is meg tud hajtani ha jó az antenna.
Ennek szemléltetésére egy fénycsövet a kézben tartva odaálltak egy rádióadó közvetlen közelébe és a fénycsö világitott annak a kezébe aki tartotta.Persze ez csak kisérlet volt,mivel ez a megcsapolás gyengiti az adó teljesitményét csak szemléltetésként alkalmazták. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Amit CT-3 írt az nem eretnekség. Csak megfelelően nagy térerő kell hozzá.
Szerintem Kera Will barátom ezt jól tudja. Nézd csak meg kinek válaszolt.
Ezt benéztem.
Volt régen egy könyv,ez nem a reklám helye persze,a cime "Tarkabarka fizika",ott ezt képpel is szemléltették,mert elmagyarázták a rádióadó müködését,emlékeztem rá,csak gondoltam leirom.
Üdv
Annó Danovia 4 sz gyárában volt egy nagyfrekvenciás edző ( kb 500 KHz ) . Ott a hangolótekercs belsejébe "220 Volt " 15 Watt izzót dugtunk hangoláskor Bergmann csővel és önmagában izzott teljes fénnyel . Rezgőkör részét nem képviselte , 3x 25000 Volt > dióda és végcső . Ez adókészülékként is használható lett volna . Akkortájt nem jutott eszembe egy detektorost építeni és ellenőrizni lehetett volna , hogy dolgozik e a munkás . Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |