Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   180 / 3999
(#) Directors hozzászólása Feb 25, 2008 /

hy
Azt hogyan kell lemérni, hogy a tápegységnek melyik a 230V oldala?(mármint hová kell kötni a 230V voltot)
(#) Norberto válasza Directors hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Idézet:
„tápegységnek”

Biztosan tápegységnek hívják azt, amiről kérdeztél?!?
(#) Directors válasza Norberto hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Jaja bocsi
Elírtam de nagyon.transzformátor kell.
(#) vicsys válasza szasza10 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

(#) Istike88 válasza Directors hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

általában az a tekercs a primer amelyiknek nagyobb az ellenállása pár 10Ohm a szekunder majdnem rövidzár
(#) Directors válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

értem köszi
(#) Gery hozzászólása Feb 26, 2008 /

Hellosztok!
Ha az mp3 lejátszónak az egyik oldali dugalja gatya és csak néha szólogat, de összeforrasztom a másik kimenettel akkor az nemteszi tönkre a lejátszót?
(#) Balazs_555 válasza szasza10 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Hello!
Találtam egyet ezen az oldalon is a gyüjteménynél.

Dobókocka PIC nélkül
(#) szasza10 válasza Balazs_555 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Kösz
Ezt tuti megcsinálom,és annyit a hagyomás dbókockáról... De kicsit fura lesz,7 leddel.

Mért lenne fura? Jól néz ki. Én már csináltam pic-eset.
(#) szasza10 válasza Balazs_555 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Általában egy dobókockán 6 pont van maximum,ezen 7 led van,de ez úgysem számít,úgyis megépítem
(#) jocokacska hozzászólása Feb 26, 2008 /

Hali!
Van két nem túl nagy hangfalam. Mikor beszereztem őket nem volt hozzájuk trafó. A bemenethez oda volt irva, hogy 12V ezért kötöttem rájuk egyet. A trafó 100mA-os ezért szerintem kicsi. Ezt abbol gondolom, hogy a power LED villog ahyogy szól a zene és félhangerőn már recseg. A kérdésem az ha nagyobb ersségű trafot vagy akár egy akumlátort kötök rá azzal nem nyirom ki? Nem szeretnék kisérletezni velük ezért kérdezem.
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.: Jocó!

Nem számít, mert a 7 led úgysem világít mind egyszerre, viszont így jelzi ki szépen a számokat, meg lehetne csinálni 6 leddel is, de az nem lenne ennyire "látványos".
Sok sikert az építéshez, ha valami gondod van, kérdezz.
(#) Vacok válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Ha a hangfalad 12V-ról működik, akkor nem fog tönkremenni, 12V-ról úgyis akkora áramot fog felvenni, amekkora neki kell, többet nem, csak akkor ha zárlatos, de mivel nem az, ezért nem lesz semmi baja, HA 12V-OS!
(#) Gery hozzászólása Feb 27, 2008 /

Van egy telefonom ami vizet kapott. Ha bekampcsolom akkor rezeg, és a kijelző világít folyamatosan, mást nemprodukál. Esetleg ilyenkor valamit lehet még vele kezdeni vagy halott?
(#) jocokacska válasza Vacok hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Heló! Köszi a választ, pontossan erre gondoltam. Igen a hanfal 12voltos. Jó tudni h nem fogom kinyirni.
Üdv.:Jocó!
(#) Peti_85 válasza Gery hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

hehe
Nekem is ezt csinálta egy régi samsung telóm!
Hát egy hét után elmúlt, de szerintem sürgetheted a folyamatot, ha szárítgatod! (óvatosan) tedd ki napra, vagy fűtőtest közelébe. Jah és szedd annyi dirib darabra amennyire csak tudod, hogy hamarabb száradjon.
(#) Gery válasza Peti_85 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Ez kb fél vagy 1 éve történhetett. Szóval régen volt. Most kaptam hogy esetleg tok-e valamit kezdeni vele. Szétszedtem amennyire tudtam, de ezt csinálta. Ilyenkor akkor mivan?
(#) _JANI_ válasza Gery hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Alkatrészbánya! Ha van türelmet az SMD alkatrészekkel pepecselni.
Esetleg a kijelzőjével, rezgőmotorral, mikrofonnal, kishangszóróva, STB még tudsz valamit kezdeni...
(#) Peti_85 válasza Gery hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

És/vagy már egy csomó szolgáltatóhoz be lehet vinni és kapsz helyette egy újat
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 28, 2008 /

Sziasztok!
Lenne egy 9.6voltos akkupakkom, Ni-Cd típusú. ezt szeretném tölteni. elég lenne egy áramkorlátozó ellenállás az aksik elé?kb. 12volttal gondoltam tölteni.
Köszi!
(#) Medve válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

Hello, ez a gagyi módszer, egy stabkockával megvalósított áramgenerátorral sokkal korrektebb lenne.
(#) Kovidivi válasza Medve hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

Értem. mekkora árammal töltsem szerinted?olyan 2000mAh-s a pakk. Lm317-tel össze tudok dobni egy áramgenerátort simán.
Köszi!
(#) Medve válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

C/10 a szokásos, az ugye 200mA. De nézz utána, megy szokták adni a nagyobb áramú (gyors) töltés paramétereit is. Ilyenkor célszerű a hőmérsékletet is figyelni.
(#) Kovidivi válasza Medve hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

Köszönöm szépen!
Arra, hogy mennyi ideig kellene tölteni, van valami egyenlet? A 200mA-es töltőáram tökéletes lesz, nem sietek!
Üdv!
(#) Szárnyas válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

Töltési idő = 1,3 * (kapacitás/töltőáram)
(#) Kovidivi válasza Szárnyas hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

Köszi!
(#) fongab válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

Ha 200mA –rel töltöd 1 órát, akkor az akkumulátorba bele tettél 200mA/órát. Ha a C/10 számoltad akkor az akkud 2000mA/órás és ennyit kell, beletenned. 2000/200=10 óra x 1,2…3 (veszteségek pl.: hő ) tehát 12…13 óra a töltési idő.

Ha márt használtad a akkumulátort, vagy nincs teljesen lemerítve, rövidebb töltési idő is lehet.

Ezt a cellák hőmérséklet váltózásából lehet következtetni. pl.: ha elkezded tölteni, a cella hőmérséklet 20°C –ról felmegy az első 6 órába 25°C –ra, majd a következő 1 /2 órába a 26-27°C helyett 40°C lesz állítsd le a töltést mert nem igazán tud többet fel venni, a cella. (lásd telefon akkuknál a töltés lekapcsoló, hő ellenállás )
(#) Kovidivi válasza fongab hozzászólására (») Feb 28, 2008 /

Köszi a pontosítást! minden érthető!
(#) Medve válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Vagy pl van a "delta peak" jelenség. Amikor állandó árammal töltöd, először meredeken, aztán lassabban emelkedni kezd a feszültség a cellán Ám a töltődés befejeződésekor ez az emelkedés leáll sőt visszaesik. Sok töltőáramkör ekkor kapcsolja le a töltést. Ábra
Következő: »»   180 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem